Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.11.2012, 15:21:27
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Thumbs up

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
"Universul a fost creat pentru om, nu omul pentru univers" (cf. Sf. Ioan Gura de Aur) insa lumea nu e doar un dar, ci si o sarcina pentru om. "Creatia intreaga nu ajunge la unire cu Dumnezeu decat prin om" (cf. Sf. Maxim Marturisitorul), pentru ca omul este mantuit impreuna cu lumea materiala, el este microcosmos si mijlocitor al creatiei (macrocosmosului), deci el e inelul de legatura, se afla in centru, are o pozitie mediana la intersectia lumii materiale si spirituale. Crucea e semnul intretaierii celor doua lumi (materiala, spirituala). “Prin linia verticala, Crucea Îl arata pe Dumnezeu, prin linia orizontala se arata toata zidirea în atârnare desavârsita de Dumnezeu, neavând alt suport al existentei sau alta baza afara de Dumnezeu(cf. Sf. Maxim Marturisitorul) si ne expune in dubla – paradoxala noastra situatie de faptura care tine deopotriva de pamant (lumea materiala) si de cer (lumea spirituala).
Foarte bine zis, AMIN !
Vechi 16.11.2012, 15:23:47
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Foarte bine zis, AMIN !
Sper ca ai sesizat nuanta si anume ca omul se afla intr-o pozitie mediana (centru), la intersectia lumii materiale si spirituale, nu ca omul sau pamantul(planeta) este in centrul universului material(fizic).

Last edited by ioanna; 16.11.2012 at 15:28:06.
Vechi 16.11.2012, 15:28:07
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Locație: Romania
Thumbs up

Citat:
Sper ca ai sesizat nuanta si anume ca omul se afla intr-o pozitie mediana (centru) intre lumea materiala si lumea spirituala, nu ca omul este in centrul universului fizic (in sens spatial).
Am sesizat nuanta, dar de acolo NU rezulta ca ar fi,... cum nu rezulta nici ca NU ar fi, in centrul universului fizic.

Last edited by neica_nimeni_altul; 16.11.2012 at 15:30:32.
Vechi 16.11.2012, 15:32:06
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Ioana, Sfintii Parinti cand au talcuit cartea Facerii au gasit nenumarate sensuri duhovnicesti, afirmand totodata (si crezand) ca cele scrise acolo s-au intamplat si din punct de vedere material! Tocmai, sensurile duhovnicesti au ca suport existenta materiala, iar existanta materiala are sens doar in contextul duhovnicesc. La fel si cu trupul si sufletul.

Astfel vreau sa te intreb ceva: daca duhul patristic s-a bazat pe o multime de asocieri care sa arate DE CE Dumnezeu a facut ASA si nu altfel (afirmand geocentrismul, totodata), imi poti spune tu, te rog, DE CE Dumnezeu a facut Pamanatul sa se invarta in jurul soarelui? Ce ratiune gasim aici, pe care Sfintii Parinti nu au gasit-o?

Si iti spun si de ce nu au gasit-o (desi heliocentrismul a aparut prima data in antichitate, la Aristarh!): in cartea Facerii intalnim 2 evidente in sensul acesta:

1. Pamantul era din prima zi, pe cand luminatorii apar in ziua 4, cand "taria" (spatiul) sutn facute in jurul pamantul in ziua 2. - deci orice miscare pana in ziua 4 era irationala, iar orice miscare DUPA nu a fost pomenita.

2. Cand Dumnezeu face luminatorii, Cartea Facerii mentioneaza FOARTE clar: i-a asezat PE TARIA CERULUI (nicidecum in centru). Modelul cosmologic IMPUS de Biblie si in consens cu crezurile Parintilor a fost, ramane si va fi geocentrismul, indiferent de ce incercari teologice ar face unii.

Da, este o chestiune secundara, dar Adevarul este deplin! Poate sa fie si a miliarda farama din Adevar, daca lipseste nu avem deplinatate!
Aiureli mistice depasite si mucegaite. E evident ca Facerea e depasita stiintific, dar NU in privinta actului de creere propriu-zis, sau a faptului ca suntem creeati, noi oamenii si toata Zidirea. Adica evolutionismul e gresit, dar si geocentrismul. Oamenii aceia erau primitivi si deci neavind cunoastere stiintifica, de fapt erau zerouri barate in privinta cosmologiei; e un non-sens sa luam de bune lucrurile neduhovnicesti, deci gresite/incomplete/depasite/primitive, si nefolositoare mintuirii, care sunt scrise acolo

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 16.11.2012 at 15:42:25.
Vechi 16.11.2012, 15:36:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Am sesizat nuanta, dar de acolo NU rezulta ca ar fi,... cum nu rezulta nici ca NU ar fi, in centrul universului fizic.
N-am de unde sa stiu daca suntem sau nu in centrul universului fizic, pentru ca acesta nu e static, ci in expansiune si oricum nu-l cunoastem in totalitatea lui, nu e vizibil. Pe de alta parte, centrul universului vizibil este dat de pozitia observatorului, iar atata timp cat noi suntem observatorul, in mod evident noi suntem in centrul acestuia.

Last edited by ioanna; 16.11.2012 at 15:42:35.
Vechi 16.11.2012, 15:42:13
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Question

Citat:
N-am de unde sa stiu daca suntem sau nu in centrul universului fizic, pentru ca acesta nu e static, ci in expansiune si oricum nu-l cunoastem in totalitatea lui. Pe de alta parte, centrul universului vizibil este dat de pozitia observatorului, iar atata timp cat noi suntem observatorul, in mod evident noi suntem in centrul acestuia.
Mi-ai citit mesajul.... ?
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Vechi 16.11.2012, 16:09:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Astfel vreau sa te intreb ceva: daca duhul patristic s-a bazat pe o multime de asocieri care sa arate DE CE Dumnezeu a facut ASA si nu altfel (afirmand geocentrismul, totodata), imi poti spune tu, te rog, DE CE Dumnezeu a facut Pamanatul sa se invarta in jurul soarelui? Ce ratiune gasim aici, pe care Sfintii Parinti nu au gasit-o?
Sfintii Parinti nu au afirmat geocentrismul, ei s-au folosit de cercetarea stiintifica a vremii lor in argumentarea teologica a invataturii de credinta despre creerea lumii conform Sfintei Scripturi, combatand viziunea panteista a antichitatii grecesti. Heliocentrismul nici nu exista atunci, nu putea fi conceput, dar daca ar fi existat, cu siguranta Sfintii Parinti ar fi tinut cont de reprezentarea stiintifica si directiile ei, (asa cum au tinut cont de geocentrism) interpretand teologic ideile de rationalitate si devenire a universului, pentru ca rationalitatea creatiei permite omului sa descopere ratiunile lucrurilor pentru existenta sa materiala si spirituala.

Last edited by ioanna; 16.11.2012 at 16:16:54.
Vechi 16.11.2012, 16:26:47
vsovivivi vsovivivi is offline
Banned

Data înregistrării: 27.08.2012
Locație: Insectharul creștin ortodox israelit
Implicit

Dargul meu iar ai recidivat osîndind nedrept pe sfinții prooroci și pe Biserica cea sfântă a Cetății Noului Ierusalim de la Pucioasa așa că îți scriu și ție mesajul pe care i l-a adresat lui Cătălin2:
Citat:
Iar n-ai înțeles! Un lucru mai bun ar fi dacă m-aș duce nu numa la biserica ortodoxă ci dacă m-aș duce de fiecare sărbătoare mai importantă pe la ei ca să-i iau drept exemplu căci Mângâietorul este asupra lor și a bisericii lor.

Tu ai înțeles fie că-s sectanți sau eretici sau despărțiți sau fără ierarhie sau ce știu eu ce alte invenții când eu ți-am zis de ei că-s sfinți și prooroci!.. iar tu îmi bagi mereu neghinele și vicleniile și părerile tale ca și cum aș fi prieten eu cu ele.

Deci tu înțelegi mereu, de frică, doar ceea ce te-a păcălit un nene rău negru ca o neghină și ascuns sub haină de biserică și care a fost seperiat și el că va vi dat afară și de aia a 'crezut' el și a dat mai departe știrea: că cică el împreună cu înscăunatul mamoniac al gLumii e bun și Dumnezeu e rău și că cică nu L-a trimis pe Fiul Său din mila Maicii la oameni.

Deci dacă tu nu vrei să pricepi ce scriu eu la modul sincer ci tu știi mai bine ce vrei să înțelegi căzând printre rânduri în patima ta eu nu te pot opri. Însă trebuie să te corectez mereu căci viclenia răutății nu te lasă în pace ca să stai liniștit, te pune să te ispitești.

Citat:
......

Apoi Facerea este argumentul PRINCIPAL pentru geocentrism. Spune foarte clar - si iti tot repet - ca Dumnezeu A PUS LUMINATORII PE TARIA CERULUI, deci NU in mijloc. Taria a fost facuta ca un "invelis" al Pamantului, despre care Parintii spun ca este totul de la sol pana la marginile universului. E logic sa fie asa devreme ce Pamantul era deja in ziua 1, taria apare in ziua 2, iar restul corpurilor ceresti (inclusiv soarele) in ziua 4!!!

Tu cum poti talcui astea? Tocmai DE ASTA Sfintii Parinti au ales ACEA cosmologie care se verifica prin Facere, caci iti amintesc: ERAU MULTE MODELE SI PE ATUNCI.

Si unde mai pui ca pana si heliocentrismul a aparut inainte de Hristos, la Aristarh? De ce Sfintii nu l-au luat pe acela?!

......
Iar că ești dus cu pluta rezultă nu numai că nu crezi proorocia lui Aghatanghel așa cum ți-am tălmăcit-o prin mila Domnului dar te pui și contra ei din moment ce ți-am spus că ea se referă la OD și la cele 7 Trâmbițe Apocaliptice: părintele Iosif Trifa, Ciobănașul Petrache Lupu, Părintele prooroc Arsenie Boca, Maica Veronica și părintele Ioan de la Vladimirești, sfânta Verginica, și trâmbițele de pe urmă ale Domnului prin Arhangheli: maica Mihaela și părintele Nicușor.

Acuma vorbești că în scripturi se vorbește despre heliocentrism. Păi heliocentrismul este o născoceală a satanei din moment ce pământul stă pe nimic și pe gol. Iar tu zici că sub el sunt stelele și tăria, deci cine zice ăla este, referitor la toate urâciunile cu care ai batjocurit pe sfinți și ai răstălmăcit scriptura și interpretăruile sfinților spre a ta pierzare!

De sus în jos:
1. Apele de deasupra cerului peste care la început se purta Duhul sfintei Treimi înainte de deslușire și de plinirea pământului în 7 zile cu odihnă cu tot.
2. Tăria Cerului care avea măsura fixă de o țeavă verticală, cât o dăduse Dumnezeu când a zis ca să fie și să desparte apele de ape prin mijlocul lor.
3. În mijlocul tăriei este pus apoi soarele de foc și luna de ghiață care la eclipsa de soare formează împreună o semisferă perfectă.
4. Deasupra sferei soare-lună sunt stelele și pe dedesubt ceea ce numim noi planete dar defapt sunt niște formațiuni din gaze, apă, ghiață, foc, nu au pământ sau bolovani.
5. Jos aicea e pământul și mările în părți de jur împrejur adică în lături, deasupra cărora începe cerul plin de nori și vânturi.
6. Sub acesta este 'semisfera' pământului cu tot ce conține el, minereuri, gaze, petrol, foc vulcanic, gheață, apă clocotind, cărbuni...
7. Dedesubtul semisferei pământului este nimic, adică nu este nimic creat astfel că pământul nu poate cădea mai jos de cât stă el în centrul acestui vas uriaș al mărilor și oceanelor, plat denivelat la suprafață deasupra căruia este cerul. Nu găsești marginile fiindcă creața e mică și finită și dacă lea-i găsi atunci ai întreba mereu dincolo de ele ce este și ai merge mai departe și tot așa... la infint.

Dacă nu pricepi cu vorba bună și iar știi tu mai bine ca mine cine este eretic sau sectant sau dezbinat sau la cine se refără proorociile am să te sfătuiesc să pleci pe alte topicuri unde se dezbate așa ceva.

Deci ciochiu mic, liniște și tăcere te rog, dacă nu vrei să ajungi ca 'deșteptu' să fi judecat cu aceiași măsură cu care ai judecat și judeci pe alții pe care nu-i cunoști și întâmplător sunt și prooroci și sfinți.

Nu mă fă deci te rog să mă iau de 'proorocu' Sima și Codreanu și alții că nu vreau să-ți dărâm somitățile tale absurde ci vreau doar să discutăm cuminte și cinstit. Dacă nu poți atunci fă ciochiu mic și zboară liniștit în altă parte 'arhanghele' Michain. Bine?

Last edited by vsovivivi; 16.11.2012 at 16:45:19.
Vechi 16.11.2012, 16:27:48
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Sfintii Parinti nu au afirmat geocentrismul, ei s-au folosit de cercetarea stiintifica a vremii lor in argumentarea teologica a invataturii de credinta despre creerea lumii conform Sfintei Scripturi, combatand viziunea panteista a antichitatii grecesti. Heliocentrismul nici nu exista atunci, nu putea fi conceput, dar daca ar fi existat, cu siguranta Sfintii Parinti ar fi tinut cont de reprezentarea stiintifica si directiile ei, (asa cum au tinut cont de geocentrism) interpretand teologic ideile de rationalitate si devenire a universului, pentru ca rationalitatea creatiei permite omului sa descopere ratiunile lucrurilor pentru existenta sa materiala si spirituala.
și cu toate astea ... scrierile lor sunt de inspirație divină. nu?
Vechi 16.11.2012, 16:41:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
și cu toate astea ... scrierile lor sunt de inspirație divină. nu?
Scrierile Sfintilor Parinti, asumate in sens creator,(nu ad litteram) ni se arata ca o armonioasa sinteza intre ratiunea si cultura umana, pe de o parte si harul si inspiratia divina, pe de alta parte.

Intelg unde ai vrut sa bati Dumitru, insa Sfintii Parinti nu au gresit in argumentarea teologica. Dumnezeu nu dezvaluie omului ceea ce el poate sa cunoasca si singur, prin efort intelectual, nu dezvaluie teoria geocentrica, heliocentrica sau teoria cuantica, ci ajuta omul in intelegerea sensurilor duhovnicesti, mijloceste luminare interioara a omului.

Last edited by ioanna; 16.11.2012 at 17:00:42.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Curcubeu sferic la mormant la Pr. Arsenie Boca au_relian Pelerinaje la locuri Sfinte 26 30.12.2011 21:17:05
Rugaciune pentru bolnavul care nu poate dormi bettykalazar Intrebari utilizatori 3 25.06.2011 10:42:05
Pentru cei sau cele care poate sunt pe aici si vor alecsandru Stiri, actualitati, anunturi 2 09.04.2009 10:36:14
Cum pot demonstra altora existenta lui Dumnezeu ? question Generalitati 27 09.08.2008 17:24:43