Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 03.09.2010, 18:40:52
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 828
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nașterea prin har este Botezul. Prin urmare, trebuie să admiteți că cel puțin toți cei botezați, imediat după botezul lor devin frați ai noștri și fii (fiice) după har ai lui Dumnezeu. De acord ?

Mai departe: este statului de "fiu" ceva care se poate pierde ? Conform definiției dv, este suficient ca cineva să facă un păcat de moarte, ca să nu mai fie fiu al lui Dumnezeu. Pe urmă, dacă se spovedește, el dobândește din nou starea de har, prin urmare redevine fiu al lui Dumnezeu. De câte ori se întâmplă asta ? De câte ori comite un păcat de moarte, decade și din statutul de fiu al lui Dumnezeu, iar de câte ori face o spovadă bună redobândește acest statut. Deci, Dumnezeu ne înfiază prima dată la Botez, pe urmă ne desfiază de câte ori greșim. Asta vreți să spuneți, de fapt ? Și dv, vă socotiți în acest moment fiu al lui Dumnezeu sau nu ? Ați fost duminică la Sf Liturghie ? Ați mâncat azi de post ? Dacă nu, tocmai ați comis păcate de moarte, pentru care e nevoie de spovadă. Săptămâna asta, deci, nu mai sunteți fiu al lui Dumnezeu. Poate săptămâna viitoare, da.
Și încă o întrebare: la dv în bloc, trăiește vreun fiu al lui Dumnezeu ? Dar dintre cei cu care vă întâlniți la biserică și cărora le spuneți, poate, "frați", este cineva care e fiu al lui Dumnezeu ? Punându-vă aceste întrebări, aplic criteriile dv, nu fac nimic altceva.

Nu aceasta este concepția mea. Eu consider că toți cei botezați, catolici sau acataolici, sunt fii ai lui Dumnezeu. Chiar și cei nebotezați, dacă nu s-au botezat din ignoranță, sunt într-un anumit fel încorporați acestei frățietăți care este omenirea. Eu nu cred că acest statut se poate pierde, după cum fiul meu rămâne fiul meu orice ar face. Chiar dacă nu îmi ascultă poruncile, chiar dacă pleacă de acasă trântind ușa, chiar dacă se bețivănește, curvește, fură ori nu mă vizitează duminica, bineștiind că este zi în care tatăl lui a pus masa și așteaptă să fie vizitat, el rămâne fiul meu. Este o marcă de neșters (indelebilă). Desigur, mare va fi bucuria mea dacă se va întoarce cât încă e în viață: abia atunci voi împărți cu el casa mea.
În ceea ce privește pe "farmazoni" am adus destule argumente, și ar mai fi multe de spus, pentru că "farmazoneria" nu este compusă din oameni lipsiți de inteligență și viclenie, ba la aceste capitole sunt chiar premianți unii dintre ei. Pe site-ul MLNR este specificat foarte clar că esența filozofiei progresiste francmasonice este cabala, filozofia religioasă a poporului iudaic, și mai mult că francmasoneria, ca și alte ordine religioase, își are originea în Cabala. Ori Cabala nu este Evanghelia lui Hristos. De aici se pot trage multe concluzii.

Pe de altă parte, eu nu vroiam neapărat să vorbesc despre alte categorii, ci vroiam doar să argumentez pe baza scripturii și a tradiției sfinților părinți falsitatea afirmației că și farmazonii ar fi fii ai lui Dumnezeu. Iar rezultatul evident al investigației este că argumentele aduse de mine aici din evanghelie și din Chiril al Alexandriei confirmă că afirmația respectivă este una care nu are adevăr.

Chiar și presupunând că ar fi farmazoni anumiți creștini, în primul rând că un creștin adevărat nu are ce să caute în gruparea aceea, iar în al doilea rând după cum știm în viață nu se poate sluji la doi domni. Ori slujești Dumnezeului revelat în sfânta scriptură și sfânta tradiție a Bisericii lui Hristos, ori slujești lui MAAU, dar la amândoi nu se poate, iar identitate între ei nu există.

Parintele Adrian Fageteanu
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...eaza-greseste/

Ieromonah Amfilohie Branza - Globalizare Masonerie
http://www.google.com/search?q=+%22I...rce=vgc&num=10

arhimandritul Ioanichie Balan
http://saccsiv.wordpress.com/2009/01...2%80%93-video/[/quote]

Recomand celor care vor să înțeleagă mai multe să citească cartea "Zeul toleranței și descreștinarea creștinismului" apărută la editura Christiana.
  #2  
Vechi 03.09.2010, 19:54:18
adiandrea6 adiandrea6 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2010
Locație: Franta, Lille
Religia: Ortodox
Mesaje: 188
Implicit

Daca imi permiteti si mie o opinie despre Fii lui Dumnezeu, ca mi se pare ca voi cam complicati niste lucruri care sunt destul de simple la originea lor.
Avem in Biblie parabola fiului risipitor pe care o stiti foarte bine. In parabola este vorba despre un TATA(Dumnezeu), doi FII (cel ascultator si cel risipitor, adica noi crestinii) si niste SLUGI (toti cei care nu sunt crestini, si o sa explic mai incolo). Fiul risipitor pleaca DE LA CASA TATALUI CU JUMATATE DIN MOSTENIRE, o cheltuie toata in risipa si desfrau, si ajungand infometat pe drumuri, isi da seama ca la casa tatalui Sau SI SLUGILE o duceau mai bine decat el acum. Asa ca se intoarce convins ca a pacatuit atat de mult in fata Tatalui Sau incat nu mai este vrednic de a fi fiul Lui, ci dorea sa fie primit macar in randul slugilor. Insa Tatal nu a gandit ca si fiul, dimpotriva, i-a redat haina cuvenita unui Fiu si a taiat vitelul cel bun pentru el. Cu alte cuvinte, Fiul ramane mereu Fiu (si aici are dreptate Mihnea) dar in curtea Tatalui nu sunt doar Fii ci si slugile, insa slugile nu au dreptul la mostenirea Tatalui, ci la aceasta au dreptul doar Fii. Cand Fiul a plecat de acasa, pe "omul" de la care si-a luat mostenirea il recunostea ca pe Tatal lui, cu alte cuvinte, inainte de a fi un om ratacitor, a fost fiu, a fost cineva care il recunostea pe "omul" din parabola, ca si Tatal Sau. Nu acelasi lucru se poate spune despre slugi, care, nerecunoscandu-L pe acel "om" ca si Tata, ci ca Stapan, nu aveau dreptul la mostenire. Ca sa devina si ei fii cu drept de mostenire, trebuie infiati ca si fii, si avand in vedere ca Tatal din parabola nu este un om ci este insusi Dumnezeu Tatal, infierea noastra ca fii si ridicarea din postura de slugi, se face prin Botez la cei care cred in Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu (deci aici are dreptate Doctor_Faustus). Insa de indata ce calitatea de Fii ne este acordata, nu o mai pierdem, ci daca devenim ratacitori, vom fi niste fii ratacitori, nu vom fi niste slugi ratacitoare. Iar pentru reintoarcerea la Tatal, ati vazut ce trebuie facut: parere de rau, dorinta de indreptare, si Tatal ne va iesi in cale sa ne imbratiseze, sa ne dea din nou haina alba de Fii (haina pe care am manjit-o cu noroiul din grajdul porcilor, adica a pacatelor), si sa ne puna la masa cu El pentru a ne da bucatele cele mai alese pe care le are. Pentru aceasta Botezul ramane valabil pe viata, calitatea de Fiu nu se mai poate lua inapoi, chiar daca ne dovedim ratacitori. Suntem mereu fii, mai mult sau mai putin ratacitori, dar mereu fii. Nu insa la fel se intampla cu cei care nu L-au cunoscut niciodata pe Tatal, ei nu pot fi fii daca nu isi cunosc Tatal, ci raman in stare de slugi. Iar Tatal isi iubeste si slugile, si lor le face bine, insa slugile nu au parte de mostenire impreuna cu Tatal, asa cum au fii, ca atare doar fiii sunt frati intre ei, in timp ce ceilalti raman slugi pentru ca nu vor (inca) sau pur si simplu nu stiu ca pot fi infiati ca fii. Asta nu inseamna ca sunt neaparat oameni rai, pentru ca exista si slugi bune si credincioase, si dupa cum bine observati, slugi ale aceluiasi Tata/Dumnezeu pe care il recunosc de stapan!

Last edited by adiandrea6; 03.09.2010 at 20:07:25.
  #3  
Vechi 07.09.2010, 23:29:26
IonelS IonelS is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 974
Implicit Tot mai mulți austrieci părăsesc Biserica Catolică

Nu-i un atac din partea mea impotriva B.C, este un documentar despre ...si imi doresc parerea sincera a fratilor catolici despre fenomen. Este posibil si la altii!

Tot mai mulți austrieci părăsesc Biserica Catolică

Biserica romano-catolică din Austria pierde tot mai mulți credincioși. Un număr record de austrieci au renunțat oficial la catolicism. O tendință accentuată în ultimul timp de scandalurile sexuale care au zguduit această instituție.

Din totalul de 8 milioane de austrieci, aproape două treimi se declară romano-catolici. Numărul acestora însă se subțiază vizibil. Anul trecut, peste 50 de mii au renunțat la catolicism, iar până la sfârșitul acestui an se așteaptă ca alți 100 de mii să facă același lucru. Doar în provincia Austria Superioară, în primele 3 luni ale acestui an, 5500 de austrieci au părăsit biserica romano-catolică. Deloc surpinzător, dat fiind că în acea perioadă au izbucnit scandalurile sexuale care au zguduit Vaticanul.

http://www.tvr.ro/articol.php?id=87132&c=59

Last edited by IonelS; 07.09.2010 at 23:31:39.
  #4  
Vechi 07.09.2010, 23:38:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Probabil că în viitor Biserica Catolică va fi considerabil mai mică în număr de credincioși. Nu este exclus să ajungă, din nou, în catacombe.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
  #5  
Vechi 14.09.2010, 14:37:12
IonelS IonelS is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 974
Implicit

Va pun la dispozitie Graiuri ortodoxe - "Învățăturile Sfinților Părinți asupra catolicismului"

http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...cismuluiq.html

Foarte interesant ! O alta optica pt fratii catolici ! Lectura placuta !
  #6  
Vechi 16.09.2010, 10:22:47
MariaB MariaB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Catolic
Mesaje: 325
Implicit

Citat:
În prealabil postat de IonelS Vezi mesajul
Va pun la dispozitie Graiuri ortodoxe - "Învățăturile Sfinților Părinți asupra catolicismului"

http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...cismuluiq.html

Foarte interesant ! O alta optica pt fratii catolici ! Lectura placuta !
interesante puncte de vedere gresite!!!

p. Cleopa spune

Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfînt. Nu-i adevarat. Este nascuta în chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
dogma Neprihanitei Zamisliri nu se refera la vreo nastere in chip "nefiresc"

si noi spunem ca este nascuta în chip firesc din Sf. Ioachim si Ana
de ce se tot repeta aceasta idee gresita?




p. Cleopa spune


La sfint
irea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfîntului Duh, cum facem noi la Sfînta Epicleza.
si noi avem Epicleza

de ce se tot repeta aceasta idee gresita?





p. Cleopa spune

Papei, daca-i dai parale multe, poti sa faci oricîte pacate te iarta, te dezleaga.


asta nu mai este de muuult timp



de ce se tot repeta aceasta idee gresita?





__________________
catolica

Last edited by MariaB; 16.09.2010 at 11:08:08.
  #7  
Vechi 22.09.2010, 23:29:17
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Mesaje: 1.826
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
interesante puncte de vedere gresite!!!

p. Cleopa spune

Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfînt. Nu-i adevarat. Este nascuta în chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
dogma Neprihanitei Zamisliri nu se refera la vreo nastere in chip "nefiresc"

si noi spunem ca este nascuta în chip firesc din Sf. Ioachim si Ana
de ce se tot repeta aceasta idee gresita?




p. Cleopa spune


La sfint
irea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfîntului Duh, cum facem noi la Sfînta Epicleza.
si noi avem Epicleza

de ce se tot repeta aceasta idee gresita?





p. Cleopa spune

Papei, daca-i dai parale multe, poti sa faci oricîte pacate te iarta, te dezleaga.


asta nu mai este de muuult timp



de ce se tot repeta aceasta idee gresita?



Da, se repeta multe lucruri gresite prin mediile ortodoxe, parte din lipsa de cunostinte, parte din lipsa de intelegere.

Nu stiu daca au urmarit si altii (dintre ortodocsi, si nu numai) vizita papei in Marea Britanie de week end-ul trecut. Probabil ca nu, si-i pacat. A spus lucruri puternice, a spus multor lucruri pe nume, cum cam greu fac altii, in special in vest. N-a fost un mesaj lugu-lugu, dar a fost un mesaj care inspira. In fine, cand aveti timp merita sa ii citoti discursurile/predicile de weekend-ul trecut.

Si ma gandeam zilele trecute la felul in care este astazi raspandit mesajul crestinismului din perspectiva stirilor care au ajuns la noi prin mass-media: din tabara protestanta -- ardeti Coranul!, din tabara ortodoxa: cativa ortodocsi americani s-au gandit ca ar fi o idee buna sa tina Sf Liturghie in Aya Sofia (Huh? Cui ajuta?), din tabara catolica: despre dictatura relativismului si secularismului, despre a nu-ti fi teama sa il marturisesti pe Hristos in public, etc. Hmmmm, nu vreau sa fiu rea, dar....

Un exemplu: http://www.catholicherald.co.uk/news...gil-full-text/
__________________
„Mare ești tu, Doamne, și preavrednic de laudă (…) Căci pentru tine ne‑ai creat și neliniștită este inima noastră până sa-si afle odihna in tine.” (Sfântul Augustin).

Last edited by Noesisaa; 22.09.2010 at 23:41:43.
  #8  
Vechi 23.09.2010, 12:55:15
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
interesante puncte de vedere gresite!!!

p. Cleopa spune


La sfint
[left]irea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfîntului Duh, cum facem noi la Sfînta Epicleza.
si noi avem Epicleza

de ce se tot repeta aceasta idee gresita?

Doar dupa conciliul Vatican II (1965) s-a introdus in Sfanta Liturghie romano-catolica rugaciunea de invocare a Duhului Sfant care este foarte apropiata de rugaciunea Epiclezei din Sfanta Liturghie Ortodoxa (desi este mai succinta).

Ortodocsii au rugaciunea mai ampla, detaliata si spun "Trimite Duhul Taul ce Sfant peste NOI si peste aceste SFINTITE DARURI"... romano-catolicii spun doar "peste aceste sfintite daruri".

Pe de alta parte trebuie precizat ca aceasta rugaciune de invocare a lui Dumnezeu Duhul Sfant nu are aceeasi insemnatate in Liturghia romano-catolica si in cea ortodoxa.

Pentru ortodocsi, aceasta rugaciune este momentul in care Duhul Sfant Dumnezeu preface efectiv sfintele daruri de paine si vin in adevarat trupul si sangele Domnului, iar acest moment este dupa ce se rostesc cuvintele Mantuiorului "Luati mancati acesta este trupul meu..."

Pentru romano-catolici aceasta rugaciune este inainte de rostirea cuvintelor Mantuitorului "Luati mancati" si nu acesta este momentul in care Dumnezeu Duhul Sfant preface darurile de paine (nedospita) si vin in adevarat trupul si sangele Domnului ci momentul efectiv al prefacerii este dupa aceasta rugaciune cand preotul rosteste cuvintele Mantuitorului:"Luati mancati acesta este trupul meu... Beti dintru acesta toti..."

Am intrat un pic in amanute pentru a arata atat aseamanrile foarte mari cu privire la Taina Sfintei Euharistii dar si deosebirile care nu sunt doar de natura practica ci si teologica.

Domnul sa ne binecuvintete si sa ne aiba in paza pe toti.

"Doamne Iisus Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".

Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 13:00:53.
  #9  
Vechi 23.09.2010, 13:11:09
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
interesante puncte de vedere gresite!!!

p. Cleopa spune

Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfînt. Nu-i adevarat. Este nascuta în chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
dogma Neprihanitei Zamisliri nu se refera la vreo nastere in chip "nefiresc"

si noi spunem ca este nascuta în chip firesc din Sf. Ioachim si Ana
de ce se tot repeta aceasta idee gresita?
Biserica Romano-catolica are invatatura despre neprihănita zămislire sau imaculata concepție a Fecioarei Maria, adica ca Maica Domnului, desi nascuta firesc, nu ar avea pacat stramosesc (pacatul originar al lui Adam).

Si iarai aici este o discutie delicata intre teologia romano-catolica si cea ortodoxa. Parintii latini considera ca prin pacatul stramosesc firea umana nu a fost alterata in nici un fel (omul pierzand nemurirea care era un dar supradaugat si nu parte din fiinta lui)... iar parintii greci (ortodocsi) considera ca omul prin pacat si-a "imbolnavit" firea de moarte si de pacat, nemurirea omului facand parte din fiinta lui... iar omul pierzand darul nemuririi nu mai are fiinta intreaga.

Biserica Ortodoxă consideră că toți oamenii, inclusiv Născătoarea-de-Dumnezeu, au fost zămisliți și s-au născut având păcate (pacatul stramosesc, firea cazuta in moarte a lui Adam); ulterior, prin conlucrare - συνεργια - cu Dumnezeu pot ajunge la sfințenie);
  #10  
Vechi 23.09.2010, 13:15:19
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
p. Cleopa spune

Papei, daca-i dai parale multe, poti sa faci oricîte pacate te iarta, te dezleaga.

asta nu mai este de muuult timp
de ce se tot repeta aceasta idee gresita?
[/left]
se face referire la invatatura Bisericii romano-catolice cu privire la "thesaurus meritorum" (tezaurul de merite) ale sfinților - din a cărui supra-abudență, consideră Biserica Catolică, ar putea lua și restul credincioșilor, - practica indulgențelor

Biserica Ortodoxă consideră că virtuțile sunt personale și nu pot fi "împrumutate" sau "dăruite"; mântuirea este o conlucrare personală a unui om cu Dumnezeu;

Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 13:37:37.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican

Thread Tools
Moduri de afișare