Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Continuam discutia doar daca doriti, ptr ca am observat ca alte persoane de confesiune protestanta refuza inclusiv discutia despre Sf Traditie.
|
Din moment ce am pus o intrebare, e de la sine inteles ca am dorit o discutie. Nu am de ce sa ma feresc de Sfanta Traditie. Numai ca formularea: "putem scoate un om din iad daca a facut doar pacate usoare dar Dumnezeu stie care sunt acelea" suna putin incert. Din cate cunosc eu BO, ea are dogme bine puse la punct si documentate, dar poate ca dvs nu le-ati studiat prea bine.
Ca sa nu mai spun ca, apropo de ce spuneati dvs mai sus, am aflat de la un preot ca pana si hula impotriva Duhului Sfant poate avea iertare. Drept dovada, ereticii se pot pocai (erezia fiind considerata hula).
In concluzie, problema cu "pacate mari - pacate mici" m-a pus intr-o confuzie totala. Si cred ca si pe multi dintre ortodocsi. :)
Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Daca doriti, va adresez urmatoare intrebare: In baza a ce faceti selectia?
|
Momentan nu am la dispozitie decat propria minte si propria constiinta, in functie de care voi da socoteala inaintea lui Dumnezeu. Daca as avea altceva mai bun, va asigur ca as folosi.
Citat:
În prealabil postat de ioanna
Atunci poate ar fi mai bine sa cititi telogia dogmatica a Parintelui Staniloae, care e bine structurata pe subiecte si care face trimiteri la scrierile patristice. In vol.3 incepand cu pag.203, dezbate problema sufletelor intre judecata particulara si cea universala. Aici mentioneaza si citate din Filocalie, ce credeau Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa etc. despre rugaciunile pentru morti si multe alte aspecte. Vedeti trimiterea din nota si gasiti mai usor in Filocalie, detaliat. Sfantul Maxim Marturisitorul, analizand Ioan 14:2, fixeaza mai multe gradatii ale fericirii vesnice si progresul nostru in ea.
|
Acesta da, e un raspuns documentat si la obiect; plus un citat exact. Ramane sa gasesc si eu cartea respectiva. :)