Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 10:32:24
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Doamna Doriana, vad in dreptul profilului d-voastra "alta confesiune" si ma intreb, carei confesiuni crestine apartineti? Considerati ca Biblia are rolul de a inchide sau limita accesul la informatie sau de a deschide spre nesfarsit orizontul experientei?
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 10:40:10
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Doamna Doriana, vad in dreptul profilului d-voastra "alta confesiune" si ma intreb, carei confesiuni crestine apartineti? Considerati ca Biblia are rolul de a inchide sau limita accesul la informatie sau de a deschide spre nesfarsit orizontul experientei?
Frecventez Biserica Penticostala ( dar nu am aceasta optiune la profil asa, ca am ales ce am putut). De altfel, apartenenta mea religioasa este cunoscuta de majoritatea forumistilor, doar ca in ultimul timp nu prea am mai scris pe aici.
Desigur, cred ca Biblia este un dar nepretuit de la Dumnezeu pentru noi, oamenii. Si nu numai Biblia, ci si unele dintre cartile Sfintilor Parinti. (caci nu am citit prea multe, dar lucrez la asta) De aceea am si intrebat unde se gaseste informatia, as dori sa caut exact la sursa.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 10:46:19
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Frecventez Biserica Penticostala ( dar nu am aceasta optiune la profil asa, ca am ales ce am putut). De altfel, apartenenta mea religioasa este cunoscuta de majoritatea forumistilor, doar ca in ultimul timp nu prea am mai scris pe aici.
Desigur, cred ca Biblia este un dar nepretuit de la Dumnezeu pentru noi, oamenii. Si nu numai Biblia, ci si unele dintre cartile Sfintilor Parinti. (caci nu am citit prea multe, dar lucrez la asta) De aceea am si intrebat unde se gaseste informatia, as dori sa caut exact la sursa.
Unele din cartile Sf Parinti? Si una daca ati fi spus era suficient? Atunci recunoasteti Traditia, pentru ca pe ea s-au bazat Sf Parinti, chiar si in interpretarea textului Biblic? Cam asta inseamna ca recunoasteti Sf Traditie. Si daca recunoasteti unele carti, cum faceti selectia care sunt bune si care nu?
Vechi 19.12.2011, 10:54:37
Senior Member

Implicit

Am specificat: nu le-am citit inca. E frumos si normal sa ai o rezerva in a discuta despre lucruri pe care nu le cunosti. Nu ma pot pronunta asupra a ceea ce nu am citit. Dupa ce citesc, va voi putea spune ce parere am. Si nu m-am referit la intreaga Sfanta Traditie, nu am ajuns atat de departe cu studiul, ci numai la scrierile Sfintilor Parinti.

Spuneti: "Normal ca nu exista pacate usoare", dar spuneti ca totusi un om poate fi scos din iad daca a facut numai pacate usoare. Ati putea sa fiti mai clar? Cat de usor poate fi un pacat daca a dus un om in iad? Care sunt aceste pacate usoare?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:07:16
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Am specificat: nu le-am citit inca. E frumos si normal sa ai o rezerva in a discuta despre lucruri pe care nu le cunosti. Nu ma pot pronunta asupra a ceea ce nu am citit.
Asa pentru lectura, ar trebui sa va descarcati de pe internet sau sa achizitionati culegerile filocalice (12 vol.) si care sunt selectii din cele mai consistente opere teologice si literatura crestina din perioada in care biserica era inca unita intr-o singura, desi polimorfa, crestinatate.

Last edited by ioanna; 19.12.2011 at 11:11:14.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:13:04
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Asa pentru lectura, ar trebui sa va descarcati de pe internet sau sa achizitionati culegerile filocalice (12 vol.) si care sunt selectii din cele mai consistente opere teologice si literatura crestina din perioada in care biserica era unita intr-o singura, desi polimorfa, crestinatate.
Invataturile filocalice sunt intradevar foarte utile ptr cresterea duhovniceasca. Dar cred ca dumneaei doreste sa acumuleze si aprofundeze alt tip ce informatii. Ptr acestea recomandat ar fi sa cititi mai intai catehismul pentru a sti pozitia ortodoxa a invataturilor si apoi, din sfinti parinti, omiliile si deciziile Sinoadelor Ecumenice. Bineinteles, totusi, ca este optiunea dumneaei asupra a ce va dori sa se informeze.
Vechi 19.12.2011, 11:13:33
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Asa pentru lectura, ar trebui sa va descarcati de pe internet sau sa achizitionati culegerile filocalice (12 vol.) si care sunt selectii din cele mai consistente opere teologice si literatura crestina din perioada in care biserica era inca unita intr-o singura, desi polimorfa, crestinatate.
Le gasiti si aici:http://www.misiune-ortodoxa.ro/downl...categorie.html
Gasiti la intrebari, nedumeriri si raspunsuri cate vreti, deci sigur orice problema pe care noi o ridicam acum si-au pus-o si altii inaintea noastra :)
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:14:31
Senior Member

Implicit

Citat:
Tocmai asta citesc acum, dar nu am intalnit inca invatatura cu mortii care pot fi scosi din iad prin rugaciuni. plus, cred ca sunteti de acord cu mine ca Filocalile sunt niste scrieri destul de vaste, de aceea am cerut o sursa de unde as putea citi aceasta invatura.

Domnule Lucian, hai sa spunem si asa cum doriti dvs: Accept "intr-o anumita masura" Sfanta Traditie.

Last edited by Doriana; 19.12.2011 at 11:21:34.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:23:23
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Tocmai asta citesc acum, dar nu am intalnit inca invatatura cu mortii care pot fi scosi din iad prin rugaciuni. plus, cred ca sunteti de acord cu mine ca Filocalile sunt niste scrieri destul de vaste, de aceea am cerut o sursa de unde as putea citi aceasta invavatura.

Domnule Lucian, hai sa spunem si asa cum doriti dvs: Accept "intr-o anumita masura" Sfanta Traditie.
Atunci poate ar fi mai bine sa cititi telogia dogmatica a Parintelui Staniloae, care e bine structurata pe subiecte si care face trimiteri la scrierile patristice. In vol.3 incepand cu pag.203, dezbate problema sufletelor intre judecata particulara si cea universala. Aici mentioneaza si citate din Filocalie, ce credeau Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa etc. despre rugaciunile pentru morti si multe alte aspecte. Vedeti trimiterea din nota si gasiti mai usor in Filocalie, detaliat. Sfantul Maxim Marturisitorul, analizand Ioan 14:2, fixeaza mai multe gradatii ale fericirii vesnice si progresul nostru in ea.

Last edited by ioanna; 19.12.2011 at 11:27:08.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:27:43
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Tocmai asta citesc acum, dar nu am intalnit inca invatatura cu mortii care pot fi scosi din iad prin rugaciuni. plus, cred ca sunteti de acord cu mine ca Filocalile sunt niste scrieri destul de vaste, de aceea am cerut o sursa de unde as putea citi aceasta invatura.

Continuam discutia doar daca doriti, ptr ca am observat ca alte persoane de confesiune protestanta refuza inclusiv discutia despre Sf Traditie. Daca nu doriti pot sa inteleg. Daca dvs considerati ca nu aveti suficinete informatii (departe de a ma considera detinatorul adevarului absolut, sau a tututor invaraturilor si argumentelor) si nu puteti sa va exprimati o parere nefiind inca formata inteleg de asemenea.

Daca doriti, va adresez urmatoare intrebare: In baza a ce faceti selectia?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Voi ati adopta un copil? sophia Generalitati 47 17.03.2011 16:16:54