Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Adevărat. Cunoașterea noastră pornește de la revelație. Însă revelația e un fel de izvor. Are un punct fix, de neschimbat, dar ne adăpăm din ea continuu. Ea dă mereu înțelesuri noi și îl poate adăpa și pe cel nepriceput, ca și pe cel foarte priceput în cunoaștere. De aceea teologii exprimă, într-o formă mereu nouă, adevărul revelat.
Ni S-a revelat Sfânta Treime. Știm că Dumnezeu este Tată, Fiu și Duh Sfânt. Dar cunoașterea efectivă a Sfintei Treimi e un proces viu și o înaintare permanentă. Nu putem spune: gata, știu totul; este o împărtășire veșnică, o înaintare la înțelesuri tot mai înalte și tot mai adânci totodată.
E adevărat, ni se dau niște puncte de plecare, pentru că avem nevoie de repere clare, ca să nu ne rătăcim. Adevărurile de credință sunt clare, iar cine nu le acceptă nu are acces la Izvor. Poate se adapă de undeva mai la vale.
Cunoașterea rațională poate să ne depărteze, dacă o luăm ca absolută. Fiecare se va crede posesorul adevărului și îl va contrazice pe celălalt. În cunoașterea duhovnicească este altfel. În aceasta înaintăm fiecare pe câte o rază înspre Soarele-Dumnezeu. Cu cât vom fi mai aproape de El, cu atât vom fi mai luminați și mai calzi și, totodată, mai aproape unii de alții.
|
Nu e vorba de cunoastere rationala (asta e mai mult din vest), iar adevarurile de credinta nu sunt doar pentru teologi, sunt pentru toti ortodocsii, indiferent de pregatire. Ele sunt sintetizate in catehism. Cine doreste mai mutl poate cerceta mai manuntit, dar cele de baza ar trebui cunoscute de toti, daca nu cel putin sa creada ce spune Biserica. Nu exista mai multe adevaruri, e doar unul singur. De exemplu Duhul Sfant nu poate purcede si de la Tatal si de la Fiul, adica Filioque si, in acelasi timp si numai de la Tatal. Ori e una ori e alta. Adevarul e unul, nu cinteaza ca altii spun si ei ca au adevarul, deci u conteza ca adventistii, catolciii, etc. spun un alt adevar. Adevarul nu e necunoscut, e cunoscut si il putem cerceta daca dorim. Daca vrem putem cerceta daca e adevarat ce spun ortodocsii si de ce nu e adevarat ce spun catolicii. Nu e o nebuloasa, se poate vedea destul de clar.
Daca cineva nu doreste sau nu il intereseaza acest lucru (si nici nu e nevoie de fapt), poate crede linistit ce spune BO, fara sa mai cerceteze. De aceea cineva care nu stie sa citeasca de exemplu poate crede doar ce spune BO, nu are nevoie de mai mult, ba chiar e mai castigat. In schimb in discutiile cu alte culte trebuie sa stim cate ceva.