Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.06.2011, 14:02:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lilith23 Vezi mesajul
Nu mi se pare corect să definești normalitatea prin prisma religiei și a credinței tale. Exact așa ar putea spune catolicii că li se pare absolut normal ca toată populația globului să fie catolică. Tot așa ar putea spune anglicanii, protestanții, luteranii, budiștii etc.
Normalitatea e extrem de relativă. Tu ai credința ta și ți se pare normală. Alții au credința lor și li se pare foarte normal să o aibă. S-a mai pus pe undeva, pe ceva thread, problema în felul următor: cei născuți în Africa, cei care nici măcar n-au auzit de ortodoxie, sunt anormali? Nu vor fi mântuiți, nu sunt iubiți de Dumnezeu?

Uite, am să-ți definesc normalitatea, așa cum o văd eu: Normal mi se pare ca oamenii să fie buni și iubitori și milostivi. Că o fac în numele lui Dumnezeu sau în numele lui Buddha e irelevant. Eu cred că orice nume i-ai da, e unul singur.
Bunul Dumnezeu ne-a dat si un dar, inteligenta si libertatea de alegere. Fiecare poate cauta adevarul, si este obligat sa o faca daca vrea sa se mantuiasca. Nu poate sta sa asculte ce zic unii oameni, trebuie sa asculte ce zice Dumnezeu. Si cautand sincer adevarul Domnul il va ajuta sa-L si gaseasca (mai ales acum cand exista internet si alte surse de informare).
Nu-l tine nimeni legat in religia lui. Daca pentru o buna educatie si un trai mai bun pe pamant facem 12 ani de studii plus o facultate, e normal ca pentru viata vesnica sa acordam macar o mica parte din acesti ani.
Vechi 14.06.2011, 14:06:14
Lilith23
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Bunul Dumnezeu ne-a dat si un dar, inteligenta si libertatea de alegere. Fiecare poate cauta adevarul, si este obligat sa o faca daca vrea sa se mantuiasca. Nu poate sta sa asculte ce zic unii oameni, trebuie sa asculte ce zice Dumnezeu. Si cautand sincer adevarul Domnul il va ajuta sa-L si gaseasca (mai ales acum cand exista internet si alte surse de informare).
Nu-l tine nimeni legat in religia lui. Daca pentru o buna educatie si un trai mai bun pe pamant facem 12 ani de studii plus o facultate, e normal ca pentru viata vesnica sa acordam macar o mica parte din acesti ani.
Ok. Am să le spun ălora din Somalia să intre pe net, imediat ce își rezolvă problemele alea cu lipsa mâncării. Să își facă și ei cont aici, să vorbim cu ei pe forum și să îi convertim. Mă întreb dacă vorbesc engleză, să mă pot înțelege cu ei.
Vechi 14.06.2011, 14:14:45
Thor01 Thor01 is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Implicit

Mai copii , voi doar aveti impresia ca cei de demult nu aveau cunostinte despre imensitatea universului ... Pentru a va convinge ca intr-adevar aveau cunostinte vaste ar trebui sa studiati un pic istoria sumerului , incasilor , mayasilor , a catorva triburi din africa ... chiar si a egiptenilor ..
Vechi 14.06.2011, 14:26:10
Lilith23
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Thor01 Vezi mesajul
Mai copii , voi doar aveti impresia ca cei de demult nu aveau cunostinte despre imensitatea universului ... Pentru a va convinge ca intr-adevar aveau cunostinte vaste ar trebui sa studiati un pic istoria sumerului , incasilor , mayasilor , a catorva triburi din africa ... chiar si a egiptenilor ..

Aici e vorba de Biblie. S-a pus întrebarea: de ce nu apar în Biblie astfel de referiri la Univers?
Vechi 14.06.2011, 16:14:55
Senior Member

Implicit

Citat:
Ok. Am să le spun ălora din Somalia să intre pe net, imediat ce își rezolvă problemele alea cu lipsa mâncării. Să își facă și ei cont aici, să vorbim cu ei pe forum și să îi convertim. Mă întreb dacă vorbesc engleză, să mă pot înțelege cu ei.
Aproape toti somalezii sunt musulmani, deci de Mohamed au putut sa auda. Asadar au si ei Vechiul Testament. Tarile vecine lor, Etiopia si Eritrea au majoritatea populatiei crestina (majoritatea ortodocsi monofiziti) si restul sunt musulmani. Deci au de unde sa afle, chiar si fara internet.
Vechi 14.06.2011, 16:18:20
Lilith23
Guest

Implicit

Citat:
Aproape toti somalezii sunt musulmani, deci de Mohamed au putut sa auda. Asadar au si ei Vechiul Testament. Tarile vecine lor, Etiopia si Eritrea au majoritatea populatiei crestina (majoritatea ortodocsi monofiziti) si restul sunt musulmani. Deci au de unde sa afle, chiar si fara internet.

Deci fiecare ființă de pe planeta asta a auzit despre ortodoxie.
Vechi 14.06.2011, 16:30:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci fiecare ființă de pe planeta asta a auzit despre ortodoxie.
Nu. Dar poate afla daca vrea.
Vechi 14.06.2011, 16:33:20
Lilith23
Guest

Implicit

Citat:
Nu. Dar poate afla daca vrea.
Nu e vorba de voință, ci de circumstanțe. Dacă nu știi despre existența unui anumit lucru, nu poți să pui întrebări despre el.

"Auzi, dragă, nu există vreo religie ortodoxă cumva? Mi-a venit cuvântul ăsta în minte, așa din senin și sună bine".

Nu e logic?
Vechi 14.06.2011, 21:36:33
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu e vorba de voință, ci de circumstanțe. Dacă nu știi despre existența unui anumit lucru, nu poți să pui întrebări despre el.

"Auzi, dragă, nu există vreo religie ortodoxă cumva? Mi-a venit cuvântul ăsta în minte, așa din senin și sună bine".

Nu e logic?
De exemplu eu, in tara ortodoxa, fiind am cautat cativa ani adevarul. In vietile sfintilor scrie ca Domnul lumineaza pe cineva care afla adevarul, de exemplu la Sf. Mina scria ca din cauza faptelor bune ighemonul a crezut (sfantul avusese o viziune cu o zi inainte iar Domnul i-a spus ca a doua zi ighemonul va afla credinta, data lui datorita faptelor sale bune de pana atunci). Deci nu doar acea persoana cauta adevarul, il ajuta si Dumnezeu.
Avem sfinti ortodocsi eschimosi, si 222 de sfinti chinezi martiri la inceputul secolului XX.
Iar cautarea adevarului poate conduce un om la o singura credinta, nu sunt mai multe adevaruri. La fel cum daca noi cautam orasul Cluj nu dam peste mai multe orase, e unul singur.
Parintele Rafail Noica spune: „Biserică creștin-ortodoxă“ este, nu știu cum să zic, triplu pleonasm sau dublu pleonasm. Adică cele trei sunt sinonime: dacă e Biserică, nu poate fi decât creștină; dacă e creștinism, numai ortodox. Tot restul este o deformare.
Subiect închis

Tags
creatie, geneza, universul

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noua teorie despre univers ! iuliu46 Stiri, actualitati, anunturi 2 19.06.2012 16:58:20
Cum a aparut diavolul in Univers? mariamargareta Secte si culte 100 19.01.2011 19:46:15
Univers ORTODOX cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 21.01.2010 21:17:46
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia magnusfelyx Generalitati 6 30.12.2008 20:14:48