Citat:
În prealabil postat de anita
Pentru Florin-Ionut si Daniel
A te impartasi saptaminal nu inseamna a trai o viata desavarsita.
|
Corect.
Citat:
În prealabil postat de anita
La fel cum sfintii parinti nu au spus nicaieri sa tii post inainte de a te impartasi (desi daca intreb parintele duhovnic ,si o voi face ,voi afla unde si cine a spus)la fel sfintii parinti nu au spus toti la fel ,ca mirenii ,sa se impartaseasca saptaminal.
|
Eu stiu ca au zis-o toti la unison. Te rog sa citezi dintr-un Sfant Parinte care a zis invers. Subliniez, din Sfintii Parinti, nu din calugarii care au vietuit pe la noi si care si-au dat cu parerea.
Citat:
În prealabil postat de anita
Eu cred ca macar curatia trupeasca e necesara inainte de sf. Impartasanie,ca cea sufleteasca putin o au desavarsit.
Sa facem ce ne sta in putinta.
|
Facem dupa cum zice Sfantul Apostol Pavel la 1 Corinteni capitolul 7: daca ne invoim cu sotul/soata, tinem. Daca acesta nu vrea, nu tinem. E atat de simplu - si absolut nimeni nu ne poate obliga sa facem in vreun fel anume.
Citat:
În prealabil postat de anita
Nu imi place sa judec ,dar voi ,care va impartasiti saptamanal ati observat vreo schimbare in bine ,in sensul ca aveti mai mare dragoste de aproapele ,in sensul ca nu il criticati ,nu il defaimati ,nu va maniati pe el ?
Sunteti mai blanzi ,mai intelegatori?
|
Pai nu judeci, doar intrebi - si bine faci. Am observat ca ispitele se rabda mai usor imediat dupa impartasanie. Daca se face pauza de cateva saptamani (motive sunt destule sa amanam, de multe ori vrand-nevrand), uneori vin caderi atat de mari incat indeamna la descurajare. Atunci, fuga
de urgenta la duhovnic si iarasi la impartasanie, daca iti da voie. Pe de alta parte, dragostea intr-adevar este mai mare prin prisma faptelor bune.
Citat:
În prealabil postat de anita
Cititi in revista Atitudini despre sfintii parinti de pe muntele Rarau care se impartaseau foarte rar dar au trait viata ingereasca.
Sa incercam in lume traind sa ne schimbam in bine ,sa dobandim smerenia si rugaciunea neinecetata si cred ca atunci nu vom mai cauta justificari la netinere de post inainte de sf.Impartasanie.
|
Am inteles ca pana si Sfanta Maria Egipteanca s-a impartasit in tinerete, imediat dupa ce s-a intors la credinta. Apoi a facut si pocainta adevarata, dar, mai intai, s-a apropiat de Sfintele Taine. Tot un preot i-a dat voie, nu?
Cat desprea parintii care au trait in padure sau in pustie, ei au urmat o cale necunoscuta si inaccesibila noua. Drumul lor nu ne este model, pentru ca noi traim in lume. Parintele Cleopa umbla cu Sfintele Taine la el prin munti. Si, cum zicea un Parinte in Pateric, cat timp vietuim printre oameni ne este greu sa nu gresim macar. De asta trebuie sa ne impartasim cat de des posibil, sa ne impacam cu Hristos la fiecare Liturghie daca reusim. Nu oricum, evident, ci avand dezlegare si o constiinta curata.