![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si care e logica canonului in care se stabileste sa nu se posteasca sambata,daca stim ca Duminica trebuie sa ne pregatim pentru Impartasanie! Eu nu am vazut un adaos la acel canon in care sa se spuna ca e valabil doar pentru cei care nu se impartasesc! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pina la urma ,daca esti sub ascultare trebuie sa faci ce spune duhovnicul. Doamne ajuta ! |
|
|||
|
|||
![]()
A te spovedi si a te impartasi la 40 de zile este bine,dar nu este o regula sau un canon.Asa ai stabilit tu impreuna cu duhovnicul.Realitatea este ca sunt crestini care se impartasesc mai des si altii care se impartasesc mai rar de 40 de zile.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Deci acum ai vazut foarte clar ca viata si desavarsirea duhovniceasca nu consta in aceste virtuti de care am vorbit sa stii ca ea nu consta in orice alte lucruri, ci in acestea : cunoasterea bunatatii si maririi lui Dumnezeu, a nimicniciei si inclinarii noastre la orice rau ; in iubirea de Dumnezeu si ura de noi insine, in supunerea nu numai lui Dumnezeu, dar si tuturor creaturilor peutru dragostea de Dumnezeu, in respingerea oricarei vointi a noastra, in perfecta ascultare de vointa divina si in legatura cu acestea ca noi sa dorim si sa facem toate aceste lucruri numai pentru marirea lui Dumnezeu, pentru placerea Lui, fiindca si El voieste astfel si pentru ca-i bine ca noi sa-L iubim si sa-l slujim." Cam in toate scrierile lui, sfantul insista asupra a ceea ce am iongrosat: taierea voii proprii. Nu doar in cele mari, ci si in cele mai mici detalii ale existentei! Alt citat despre lupta impotriva poftelor: "Deci, tu frate, daca doresti s-ajungi la inaltimea acestei perfectiuni, trebuie sa practici o continua supraveghere si violenta asupra-ti ca sa fii pretutindeni cuceritor si sa-ti poti infrana toate poftele mari si mici, fiindca este nevoie a fi pregatit cu toata ravna sufletului tau pentru aceasta lupta, ( fiindca coroana nu-i data cuiva daca nu se arata luptator ). Acest razboiu pe cat e mai greu decat oricare altul, ( pentru ca luptam impotriva noastra insine si totodata luptam impotriva celor ai nostri ), pe atat victoria ce-o castigam intr-insul va fi mai mareata decat oricare alta si mai placuta lui Dumnezeu. Daca esti atent si cu grija a distruge toate poftele dezordonate, toate placerile si dorintele tale, vei fi mai bineplacut lui Dumnezeu si-L vei sluji mai bine decat torturandu-ti corpul si postind mai mult decat vechii eremiti ; mai bine chiar decat a converti mii de suflete, ele insile fiind framantate de patimi. Pentruca desi Dumnezeu iubeste mai mult intoarcerea Sufletelor decat omorarea unei mici pofte, totusi, tu frate, aceasta nu insemneaza ca tu sa doresti ori sa faci ceva mult mai esential decat ceea ce Dumnezeu cere si doreste mai mult dela tine. Pentru El este mult mai bineplacut ca sa lupti si sa-ti mortifici pasiunile, decat sa-I slujesti intr-un fel ori altul, chiar de-i mare si important neglijandu-ti patimile si poftele" Cat despre cat mananci, de ex, sfantul spune ca nu trebuie sa mananci mai mult decat este necesar! (ceea ce ar anula cafeaua de dimineata, ciocolata si croissantul.. nu? eu asa vad lucrurile. Ca nu-ti omori poftele sau vointa personala rasfatandu-te cu mici lucruri care-ti plac). Despre televizor.. ce sa zic? Normal ca nu este bun pt crestini? Cand vezi femei in bikini la ora de maxima audienta si iti plac.. nu este curvie pt te invoiest cu pacatul in gand in loc de a fugi de ispita? Dar ca sa raman la citate din Razboiul nevazut, exista un capitol "ferirea mintii de curiozitate": "Informatiile, noutatile proaspete si toate prefacerile si schimbarile mici si mari ale lumii si ale tarii tale sa fie pentru tine ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic". Curiozitate lumeasca este considerata o capcana... deci nu televizor. Mai departe: "Fii un culegator harnic al lucrurilor duhovnicesti si ceresti. Nu cauta sa cunosti altceva in lume decat pe Cel Rastignit; Viata si Moartea Lui. Acestea cer luarea aminte a ta. Astfel vei fi mult bineplacut lui Dumnezeu, Cel ce socoteste alesii si iubitii Lui pe cei ce-L iubesc si-nvata a face voia Lui. Orice alta chestiune, orice alta informatie si intrebare este egoism si mandrie. Prin aceste unelte diavolul cauta sa castige vointa celor ce dau atentie vietii duhovnicesti. El lupta din toate puterile si se sileste a invinge mintea lor cu curiozitati de acest fel. El vrea sa cucereasca prin aceste mijloace ambele, mintea si vointa. Prin urmare, cauta adesea a da oamenilor notiuni, fie ele chiar inalte, subtile si curioase, mai ales celor ce vor sa le pastreze in minte si celor ce repede se ataseaza lor. Stapaniti de placeri, de discutii asupra acestor notiuni inalte, prin care ei gresit socotesc a placea lui Dumnezeu, uita a-si curati inimile, a se gandi la slaba lor cunoastere, la adevarata mortificare si la taierea vointei. Sunt cuprinsi de patima mandriei si devin ei insisi idolii cugetarii lor. " Last edited by anna21; 08.11.2010 at 22:31:44. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cum ziceam, Hristos trebuie sa vina in normalitatea vietii noastre, comuniunea cu El trebuie sa apartina firescului. Si ar trebui sa fie, conform invataturii sanatoase a Bisericii data prin Sfintii sai, de fiecare data - in cazul nostru saptamanal. Nu putem saptamanal? Bine, atunci cat de des posibil; dar asta nu inseamna o data la 40 de zile sau o data la trei luni de zile. Ar trebui sa ne propunem sa ne impartasim o data la 7 zile si, chiar daca la inceput nu vom reusi atat de des, macar si o data la 2-3 saptamani si ne va fi bine. Dupa care poate ca vom reusi saptamanal (eu inca nu am ajuns la performanta asta).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[COLOR=#ff0000] ---[/COLOR][COLOR=red]Femeile se pot impartasi in perioada ciclului lunar ?[/COLOR] Femeile, in perioada ciclului lunar nu au voie sa se atinga de nimic sfintit, dar daca se afla cineva pe patul de moarte, nu se mai tine cont de asta si se poate spovedi si se poate impartasi. >>> Asa si eu l-am intrebat pe duhovnic daca e pacat ca a doua zi dimineata imi sangereaza gingiile cand ma spal pe dinti. Sau daca imi curge sange dintr-un oarecare motiv. Evident ca a ras de mine... Pai cum ramane cu starea de normalitate? La baie ai voie sa mergi dupa ce te-ai impartasit?! [COLOR=red]---Cand preotul te dezleaga pentru Sf. Imprtasanie, iar canoanele te opresc, cum procedam ?[/COLOR] Cand preotul te dezleaga sa te impartasesti, iar canoanele si constiinta ta te opresc, sa nu te impartasesti, pentru ca Sf. Apostol Pavel zice: "Sa se cerceteze omul pe sine si numai asa sa manance din paine si sa bea din pahar". Aceasta este o problema spinoasa, caci se intampla de multe ori sa se marturiseasca crestini care fac pacate mari cum ar fi betia, curvia, mandria, ferirea de a face copii, fumatul etc., la preoti care fac si ei astfel de pacate, iar acestia sa le spuna ca nu-i pacat si sa le dea si dezlegare la Sfanta Impartasanie! Nicidecum sa nu ne impartasim, desi am putea sa o facem pentru ca avem dezlegare, ci sa cautam un duhovnic fara pacate mari, nu pentru ca ar avea mai mult har, cum zic unii, ci pentru ca sa ne sfatuiasca mai bine. >>> Cand preotul dezleaga, atunci te impartasesti, pentru ca te afli sub ascultare. Afara de faptul cand esti tu mai destept ca el sau stii tu ce pacate mari face duhovnicul. [COLOR=red]---Cum procedam cu resturile de mancare pe care le scoatem din gura dupa ce ne-am impartasit, si cate zile tinem aceasta regula ?[/COLOR] Resturile scoase din gura dupa ce ne-am impartasit se ard in foc. Aceasta regula se pastreaza o zi. Putem insa evita in acea zi sa mancam de exemplu peste. >>> Ridicol. [COLOR=red]---Cate zile minimum trebuie sa tinem post sufletesc si trupesc, inainte de Sf. Impartasanie ?[/COLOR] Minimum trei zile, afara de bolnavi, care nu pot decat o zi sau deloc. A se face insa diferenta intre impartasirea in timpul posturilor si cea in dulce. Daca ne impartasim in post, trebuie sa postim atat inainte, cat si dupa ce ne-am impartasit, adica sa tinem tot postul. Exceptie fac, bineinteles, bolnavii si batranii, recomandabil cu dezlegarea duhovnicului, nu de capul lor. >>> Astept in continuare sa vad care dintre Sfintii Parinti a hotarat asta, cu trimiterea sau cu citatul respectiv. Promit sa-mi dau doua palme cand mi se va demonstra asta. [COLOR=red]---Dupa Sf. Impartasanie, in ziua aceea se poate sta in genunchi, se pot face metanii ?[/COLOR] Dupa Sf. Impartasanie, in ziua aceea nu se sta in genunchi, nu se fac metanii, ci se fac numai inchinaciuni cu plecaciuni. >>> :)))) Umor negru babesc.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai inainte de a ne taia voia proprie si a ne-o uni cu cea divina, avem nevoie sa ne lepadam mai intai de pacate, adica sa cautam mantuirea de rele inca de pe acum. De aici si pana la asemanarea deplina cu Dumnezeu este drum lung si anevoios spre varf de munte. Ceea ce vreau sa subliniez este ca, pentru a reusi sa ne curatim de cei rai care ne stapanesc inca, avem nevoie de ajutorul Lui Hristos, care ne-a gustat umanitatea si biruit pacatul si moartea. Or, asta inseamna impartasanie cat mai deasa, daca se poate, la fiecare Liturghie - asa cum fac preotii. Fara Painea Vietii nu vom putea sa urcam spre desavarsirea despre care vorbesti - asta tot Sfantul Nicodim Aghioritul o sustine. Deci, sa nu ne inselam: Hristos nu vine pentru cei drepti sau sfinti, ci pentru cei pacatosi. Si noi trebuie sa ne altoim existenta pe El, primind Trupul si Sangele Lui spre curatire si abia mai apoi spre desavarsire. Amanarea intalnirii cu El este cauzata de catre cel numit despartitorul, cel viclean si tatal minciunii. Sa nu ne lasam amagiti, ca timpul este impotriva noastra si moartea nu vine neaparat la batranete. Aminteste-ti de tanarul care cauta desavarsirea, desi era intr-o stare de bine atunci. Cand a auzit raspunsul Lui Hristos, care este drumul catre omul desavarsit, a ramas pe ganduri si a plecat intristat. Eu tintesc sa ajung macar sa ma mantuiesc, macar sa ajung la nivelul de viata curata pe care o ducea acel tanar, macar la pocainta talharului. Pentru ca perfectiunea vietii, respectiv Imparatia Cerurilor, nu poate fi atinsa de multi - decat de catre cei cu totul saraci in pacate, curati cu inima, nevinovati ca pruncii, DESAVARSITI... Nu spun asta ca sa va descurajez, ci ca sa constientizati o realitate dura prezentata in Scripturi intr-un mod foarte clar: mantuirea este accesibila oricui, indiferent de religie, stare sociala samd, pe cand Imparatia Cerurilor se castiga dupa multe nevointe, cu multa smerenie si traind o enorma iubire. Mantuirea (Raiul) este ca malul apei la care a ajuns cel ce era sa se inece, pe cand Imparatia Cerurilor este varful muntelui si chiar mai sus decat muntele.
|
|||
|
|||
![]()
Pentru Florin-Ionut si Daniel
A te impartasi saptaminal nu inseamna a trai o viata desavarsita. La fel cum sfintii parinti nu au spus nicaieri sa tii post inainte de a te impartasi (desi daca intreb parintele duhovnic ,si o voi face ,voi afla unde si cine a spus)la fel sfintii parinti nu au spus toti la fel ,ca mirenii ,sa se impartaseasca saptaminal. Eu cred ca macar curatia trupeasca e necesara inainte de sf. Impartasanie,ca cea sufleteasca putin o au desavarsit. Sa facem ce ne sta in putinta. Nu imi place sa judec ,dar voi ,care va impartasiti saptamanal ati observat vreo schimbare in bine ,in sensul ca aveti mai mare dragoste de aproapele ,in sensul ca nu il criticati ,nu il defaimati ,nu va maniati pe el ? Sunteti mai blanzi ,mai intelegatori? Cititi in revista Atitudini despre sfintii parinti de pe muntele Rarau care se impartaseau foarte rar dar au trait viata ingereasca. Sa incercam in lume traind sa ne schimbam in bine ,sa dobandim smerenia si rugaciunea neinecetata si cred ca atunci nu vom mai cauta justificari la netinere de post inainte de sf.Impartasanie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfantul Serafim de Sarov se impartasea in fiecare duminica si in fiecare sarbatoare cu Sfintele Taine. Nu cred ca un Sfant Parinte poate sa se impartaseasca saptamanal si sa recomande fiilor sai duhovnicesti sa se impartaseasca mai rar. Nu trebuie sa facem o intrecere ,cine anume se impartaseste mai des,eu insumi nu reusesc sa ma impartasesc in fiecare saptamana,dar asta datorita neglijentei de care dau dovada. Daca tu ,Anita,vrei sa te impartasesti mai rar,nu este o problema,am spus ca e bine la 40 de zile,insa eu fac acest indemn,sa ne impartasim daca se poate si mai des... Am sa postez din nou parerea unui alt sfant parinte,despre modul cum ar trebui sa ne impartasim. |
|
|||
|
|||
![]()
1. Câti au dragoste din tot sufletul si din toata inima fata de Dumnezeu si câti îl iubesc pe aproapele lor ca pe ei însisi, au smerenie, ascultare, taierea voii, blândete, nemâniere, înfrânare, rabdare, tacere, acestia pot sa se împartaseasca o data pe saptamâna si de doua ori când se întâmpla o sarbatoare în mijlocul acestei saptamâni.
2. Când nu au virtutile de mai sus si se mâhnesc din cauza aceasta si se silesc sa le dobândeasca si se roaga si doresc sincer si cer Sfânta Împartasanie, ca pe un medicament ajutator, si evita pe cât le sta în putinta orice pacat, li se permite si lor sa se împartaseasca o data pe saptamâna. 3. Câti au asa-zise pacate care se iarta, adica putina mândrie, se înfurie pentru moment când le spune cineva ceva, spun vreo minciuna, glumesc, râd, bârfesc, manânca mai mult decât e de trebuinta, fac ascultare, dar fara tragere de inima, si au si alte mici pacate de moarte, pe care se silesc sa le taie si sa le tempereze, dar nu cu osteneala si râvna cum se cuvine, dar totusi le cunosc, se caiesc si le marturisesc, acestora li se permite sa se împartaseasca la 15 zile. 4. Acei care sunt mândri, nesupusi, mâniosi, certareti, mincinosi, daca se marturisesc si arata o pocainta si schimbare adevarata si iau hotarâre ca vor înceta sa pacatuiasca, sa se împartaseasca la doua luni. 5. Daca dupa un an înceteaza sau se înfrâneaza, împutinând pacatele, sa se împartaseasca la 40 de zile, si când se îndreapta complet, sa se împartaseasca ca si cei de mai sus, la 15 zile si o data pe saptamâna. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|