Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.08.2010, 20:02:00
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Multumesc mult pt lamuriri.
Deci milueste-ma,inseamna 'ajuta-ma' ,iar nu neaparat 'infaptuieste'
Iata si o precizare a Parintelui Staniloae.
" De aceea Maicii Domnului îi cerem incomparabil mai des decât tuturor sfinților să se roage pentru noi și pentru toți ai noștri. Totdeauna, după două tropare adresate lui Dumnezeu, al treilea e adresat ei. Dacă fiecărui sfânt i se dedică o zi principală în anul bisericesc pentru cinstire și laudă, Maica Domnului este lăudată în fiecare zi, deși are și câteva sărbători la fel de importante dedicate ei în mod deosebit. Apoi, ei nu i se cere numai să se roage lui Hristos pentru noi, ci i se cer și ei însăși multe lucruri. Ei ne adresăm cu cereri ca acestea: "Tu mântuiește pe robii tăi de toate nevoile"; "Stăpână, ajută-ne, milostivindu-te spre noi"; "Aleargă, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, și ne izbăvește pre noi de primejdii"; "Numai la tine nădăjduiesc și alerg sub acoperământul tău"; "Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, în vremea vieții mele nu mă lăsa pe mine, ajutorului omenesc nu mă încredința, ci tu însăți mă apără și mă mântuiește". Necontenit se repetă refrenul: "Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pre noi" (soson imas). Niciodată nu i se spune însă: "Miluiește-ne pre noi" (eleison imas). Prin această expresie, adresată numai lui Dumnezeu, se afirmă credința că noi depindem întru totul de mila lui Dumnezeu. "Mântuiește-ne" adresat Maicii Domnului nu are sensul de mântuire, ca operă înfăptuită de Hristos, ci de "scăpare" sau "izbăvire" din diferite greutăți, necazuri, primejdii, ispite, care însă au și ele o legătură cu mântuirea.
"
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Egalitatea intre Dumnezeu si diavol . Templier Knight Generalitati 10 13.02.2012 20:47:59
Margelele mataniei podul intre filosofie si Dumnezeu florin.oltean75 Generalitati 0 11.11.2011 22:22:29
Cum sa ne impartim intre om si Dumnezeu in credinta? sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 16 25.11.2009 15:33:06
"Între dobândă și Dumnezeu"( un articol apărut în Adevărul ) cristiboss56 Generalitati 3 10.11.2009 12:22:23
Diferente intre B.O. si B.C. Laurentiu Biserica Romano-Catolica 44 11.12.2007 19:15:09