![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
În ceea ce privește copiii: toți botezații, din momentul în care au primit Sf Botez, au intrat în Biserica lui Cristos, care este Biserica Catolică. Botezul este unul singur ("cred într-UN Botez"), iar Biserica este una singură ("cred într-UNA..."). Botezul este sau nu este, iar botezul ortodox este. Prin urmare, un copil botezat ortodox este membru deplin al Bisericii Catolice. El se menține în această stare până ce, ajuns la vârsta înțelegerii, rejectează Biserica, sau pe capul ei și pe episcopii în comuniune cu ea, sau una din învățăturile sale dumnezeiești. Iar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare cu un copil care crește într-o comunitate acatolică, în care i se picură zilnic otrava unor teorii cum că Papa e Anticrist, că iezuiții controlează răul lumii, etc. Citat:
În ceea ce privește șansele de mântuire ale unui "creștin non-denominațional", ele sunt întristător de mici. Chiar dacă ar exista posibilitatea teoretică a unei asemenea mântuiri, rămâne întrebarea: de ce să dai, singur, cu capul în zid, când Cristos a creat o ușă prin care să treci și a trimis oameni care să te îndrume ? Nu este aceasta o atitudine de tip "nu-mi pasă de ușa Ta, nici de oamenii pe care mi i-ai trimis !"?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Astfel, versetele 1 Cor 7:10 și următorul statuază că o căsătorie contractată de nebotezați anterior convertirii lor este indisolubilă. Imediat mai departe, vedem în versetele 12-17 situația în care Biserica o poate desface: este situația privilegiului paulin din Codex Iuris Canonici. Prin urmare, deși căsătoria naturală ar fi bine să fie prezervată, Apostolul clarifică situația în care poate să nu fie prezervată în 1 Cor 7:15. Privilegiul paulin este o desfacere a unei căsătorii reale, dar naturale. Anularea este declararea invalidității unei căsătorii reale ȘI sacramentale. De ce a doua poate fi declarată de orice tribunal canonic, pe când prima numai de Papa ? Fiindcă privilegiul paulin nu este direct cu autoritate de la Cristos, ci cu autoritate apostolică, după cum învață Apostolul în 1 Cor 7:12 "le grăiesc eu, nu Domnul". Dacă mai există neclarități, punctați-le, ca să încercăm să le clarificăm, în măsura în care mă ajută priceperea.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca insa a fost constrans asa cum ati spus prima data, atunci sa stiti ca orice declaratie facuta sub constrangere nu are valoare. In BC pana si o casatorie se poate anula daca se dovedeste ca a fost facuta sub costrangere, ca sa vedeti cata valoare (adica nula) are lucrul facut sub constrangere. Iar botezul facut din constrangere si nu din credinta este grav, se necinsteste o Taina. Cat despre puritatea religioasa, nu cred ca apostolii nu aveau puritate religioasa, si iata ca nu aveau astfel de canoane. Iar in cazul discutat de dvs. nu eu sunt cea care nu a respectat canoanele ortodoxe ci cel pe care l-ati pomenit, care s-a insurat cu o catolica. Cum v-am spus, suportati greu sa fiti contrazis si aceasta frustrare v-o descarcati prin atacuri la persoana sau mistocareala, in loc sa va purtati cu demnitate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte, necredinta in Dumnezeu este o boala cvasigenerala oriunde in lumea de astazi, iar copiii au de intampinat zilnic o gama larga de ispite si incercari de tot felul. Orice copil credincios in Dumnezeu are de trecut zilnic examene dificile. Ca si noi, adultii, dealtfel. Din cate stim cu totii, nici membrii BC, adulti si copii, nu sunt scutiti de aceste piedici si rautati de tot felul. Despre raul lumii s-a vorbit dintotdeauna si s-au incercat mereu variante de explicatie si masuri de eradicare. Raul a fost si este si va fi atribuit cand aici cind colo cand mai stiu eu unde si cui. In Ortodoxie avem o invatatura clara privind acest subiect. Si eu si familia mea consideram ca lupta cu raul trebuie sa o ducem in primul rand ca razboi interior, personal: lupta cu patimile, cu nevrednicia noastra, cu slabiciunile de tot felul. Alte lupte sunt si e bine sa ramana secundare si, daca se poate, sa dispara din preocuparile noastre sufletesti, prin harul lui Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate ca mai simplu pentru a intelege eu este paralela propusa cu cazul ce cade sub autoritatea lui Hristos: cum procedeaza BC in caz de adulter? Invalideaza casatoria iar persoana inselata se poate recasatori? Ca eu stiam ca nu. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
În lumina acestei învățături despre Sacramente (și în altă ordine de idei) vedem cât de aiurea sunt pretențiile unor atei militanți de a se "dezboteza". Biserica nu le poate da (la somația judecătorilor) decât un certificat cum că au fost radiați din Registrul Matricol al Botezaților. În ochii Domnului, e o simplă bucată de hârtie (dacă nu mai rău: o adeverință de apostazie). Ei au fost, rămân și vor rămânea în viața aceasta și în cea viitoare persoane botezate, cu marca de neșters a Botezului pe sufletul lor, fapt care le poate fi spre salvarea lor sau spre mai marea lor pedeapsă.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 07.08.2012 at 01:18:36. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Poruncile lui Dumnezeu nu sunt atat constringeri, cat mai degraba usi deschise pentru ca noi sa pasim, sa devenim intru Fiinta.
Sunt solutii, dezlegari ale unor probleme pe care mintea omeneasca s-a chinuit in zadar sa le rezolve, limitata si intunecata fiind, dupa caderea protoparintilor. De aceea, poruncile se "inteleg" cu inima, nu cu mintea. Odata cu deschiderea inimii, odata cu pieirea invartosarii, fie si in parte, mintea deja pricepe altfel si accepta ceea ce inainte de dezghet abia putea concepe. Primavara nu-i ca iarna, ca sa parafrazez un presedinte aflat in stand-bay... Metanoia incepe in suspinul inimii, nu in laboratorul parerilor istete. Daca poruncile sunt percepute ca fiind constringeri, iar nu ca soapte de dragoste ale Parintelui, aceasta se intampla acolo unde exista o neintelegere adinca a problemei libertatii si a dragostei filiale. Chestii de-ale sentimentelor, deh... E drept ca acest lucru nu il inteleg bine, uneori, nici slujitorii sfintiti. Dar e treaba noastra sa ne lasam inmuiati, cata vreme noi, fiecare, cautam "duhul umilit, inima infranta si zdrobita". Altminteri, de nu ravnim la aceasta comoara a umilintei si smereniei, orice predica si orice cuvant, fie si din Scriptura, mai degraba invrajbesc duhul nostru, decat il inmoaie. Sfintirea e un zbor cu aeroport in suspinul inimii. In rest e doar Cerul... Si dorul de Dumnezeu, busola sigura, infailibila. AMIN+ Last edited by ioan cezar; 07.08.2012 at 16:25:39. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa tot imi este ceva neclar: daca botezul celor doi casatoriti initial in stare de pagani da valoare sacramentala casatoriei, sa inteleg ca dupa botez nu sunt considerati ca traiesc in curvie si nu trebuie sa faca ritualul casatoriei la preot? In timp ce cei care se casatoresc fiind botezati dar atei prin convingeri traiesc in curvie numai cu casatoria civila? Iar a doua nelamurire: in ce mod se aplica in BC Cuvantul Domnului care permite despartirea sotilor in caz de adulter a unuia dintre ei? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nunta mixta - care sunt problemele? | Ciprian Mustiata | Secte si culte | 100 | 04.05.2013 13:31:46 |
Nunta | honney | Nunta | 27 | 27.04.2011 19:25:22 |
nunta | cojanete | Nunta | 3 | 24.03.2010 11:31:35 |
nunta | killerandrew | Nunta | 5 | 07.07.2009 12:55:29 |
casatorie mixta, rog raspuns de la preot, daca se poate | lumar | Nunta | 5 | 13.10.2008 20:29:10 |
|