Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Noi spunem ca Sfantul Ambrozie (340-397 d.Hr.) în lucrarea "Despre Duhul Sfânt", are dreptate cand scrie:
Vedeți că și Tatăl și Fiul au pus învățători în biserici; și așa cum Tatăl dă daruri de vindecare, la fel dă și Fiul; după cum Tatăl dă darul vorbirii în limbi, la fel îl acordă și Fiul. În același fel am auzit dincolo de orice îndoială că și Duhul Sfânt acordă același fel de daruri. Deci, Duhul dă aceleași daruri pe care le dă Tatăl și Fiul.
Noi credem ca daca el vorbeste la timpul prezent si le considera functionale in Biserica din timpul lui, inseamna ca Duhul Sfant lucra cu aceeasi putere ca in Biserica Primara.
|
Sunt pe net carti ale Sfantului Ambrozie, exista si aceasta carte, dar nu e data pe net. Presupunand ca citatul e corect, l-am gasit pe net tot intr-o lucrare penticostala, unde erau mai multe citate din sfinti. Si in acea carte scrie la Origen ca deja aproape disparusera sau se redusesera foarte mult vorbirile in limbi, asta cu aproape 150 de ani inaintea Sfantului Ambrozie. Coroborand asta si cu ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur, ca vorbirea in limbi a fost doar la inceput si nu mai exista atunci, rezulta ca Sfantul Ambrozie nu se referea la faptul ca ami existau in vremea lui.
Dar chiar daca ar exista si azi vorbirea in limbi nu are nicio importanta pentru penticostali, pentru ca acolo nu e vorbire in limbi si nu e nicio lucrare a Sfantului Duh, e o lucrare a ingerilor cazuti. Daca o sa citesti scrieri ortodoxe (de fapt majoritatea din primul mileniu) o sa vezi o multime de inselari ale ingerilor cazuti, inclusiv ale unor pustinici mai avansati. Crestinismul pune un mare accent pe deosebirea duhurilor, pentur ca si ingerii cazuti dau minuni, ca sa insele. De fapt lupta omului este cu ingerii cazuti si actiunea lor.
Referitor la ultimul pasaj, Duhul Sfant lucreaza cu aceeasi putere si in zilele noastre in Biserica, dar numai in Biserica (cand ma refer la Biserica ma refer intotdeauna la cea Ortodoxa, celelalte nu sunt biserici). Noi spunem ca doar vorbirea in limbi a fost la inceput, in schimb minunile nu au incetat sa existe in nicio perioada, in abundenta. Dar acestea sunt numai in Biserica, pentru ca Domnul nu arata minuni la pagani sau la eretici, ca sa arate ca religia lor e buna. Uita-te la monofiziti, s-au despartit acum mai bine de 1500 de ani de Biserica, dar nu prea zic ca au avut minuni de atunci. Iar catolicii au tot minuni de la ingerii cazuti, aemanatoare celor din paganism si diferite de cele crestine (bilocatie, stigmate, stari de extaz, etc.)
Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Ai citit vreodata Crezul?
In Crez NU se spune asa ceva. E doar o adaugire de-a ta. Biserica spune altfel.
|
Ortodocsii stiu Crezul pe dinafara, pentru ca il spun la fiecare slujba in cor. Eu am spus ce cred ortodocsii, ca Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica este Biserica Ortodoxa. Chiar daca si alte grupari isi spun biserica. Cum am mai spus, Biserica nu poate fi decat ceva care a fost la inceput, cu aceeasi invatatura, nu ceva care a aparut la un moment dat.