Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2015, 17:08:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Oare ai înțeles contextul în care părintele a făcut această afirmație? Oare face referire la legarea fiecărei împărtășanii de spovedanie?
Eu am dat si contextul, tu nu ai vrut sa intelegi, desi parintele spune clar. Am dat un citat mai lung. "Multa rugăciune pe care o citește preo*tul are harul Sfântului Duh de la Dumnezeu, că așa a dat bunul Părinte Ceresc ca să se ierte mărunțișu*rile care le-ai avut. Spui ce păcate ai mai avut, ce-ți mai aduci tu aminte și așa te apropii de dumnezeieștile Taine. Că foc arzător sunt Sfintele Taine, care ard toate păcatele, toate fărădelegile și toate gându*rile cele rele, dar dacă ești cu nebăgare de seamă există primejdia să te mai ardă și pe tine. De aceea zice Sfântul Apostol Pavel: “Să se ispitească omul și așa să se apropie de Sfintele Taine, că de aceea mulți dintre voi sunt bolnavi, mulți suferă, fiindcă se apropie de Sfintele Taine fără pregătire”.
Parintele spune ca se iarta si maruntisurile, adica pacatele mici, nu e vorba doar de pacatele mari, cum spun cei ce ii citezi si catolicii. E firesc sa spuna parintele la fel ca toti ceilalti mari duhovnici romani, pentru ca nimeni nu spune altceva.
Citat:
Împărtășirea de mai multe ori cu o singură spovedanie se practică nu numai în Sf. Munte, ci și în Grecia (și nu numai), cu foarte rare excepții. E clar că aduci argumente în necunoștință de cauză.
Asa spune doar Par. Pruteanu. Par. calciu spune ca nu a cunoscut niciun preot sa practice asa ceva, cred ca domnia sa cunostea mai bine situatia decat tine. Spunea doar ca a auzit de un calugar care practica spovedania comuna, pe care o numeste simulacru de spovedanie.
Citat:
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că preoții au nevoie de aceeași pregătire pentru împărtășire ca și mirenii, căci în această privință nu este nici o deosebire între ei. După teoria ta, preotul trebuie să se spovedească ori de câte ori urmează să slujească, adică unii zilnic sau aproape zilnic.
Acest argument dat de par. Pruteanu e fals, in primul rand in acel timp inca se practica spovedania publica si pentru credinciosi. In al doilea rand Par. Cleopa spune ca fiecare preot trebuie sa se spovedeasca inaint ede Liturghie. De aceea tot bate moneda pe ce fac preotii si da acel exemplu cu zile consecutive de sarbatoare, pare ca stie ca preotii se spovedesc inainte de spovedanie, dar a gasit un caz deosebit, cand sunt zile consecutive. Altfel ar fi zis doar ca preotii nu se spovedesc inainte de Liturghie.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 17:14:14
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
În consecință, a primit din partea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse permisiunea de a practica spovedania publică, alături de cea privată, pe care o cerea de la cei care aveau de mărturisit lucruri grave.
Unde scrie de spovedanie la fiecare împărtășire?
În postul mare Sf. Ioan de Kronstadt împărtășea zilnic și cinci mii de oameni. Cred că conștietizezi că era prea puțin probabil că în fiecare zi erau alți oameni diferiți de cei din ziua precedentă. Acum spune-mi tu cât durează să împărtășești cinci mii de oameni? Dar să-i spovedești? Chiar și practicând spovedania publică. Observă că lucrurile grave trebuiau mărturisite la spovedania particulară.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 17:17:19
Senior Member

Implicit

Citat:
Ceea ce tu nu pricepi este că nu te-am contrazis și nu am negat nimic din ceea ce susții. Nu am spus că am dreptate, se poate să greșesc, am adus în discuție anumite aspecte pe care observ că nu le prea pricepi.
Ma bucur ca spui asta, e un lucru bun.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 17:37:43
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Parintele spune ca se iarta si maruntisurile, adica pacatele mici, nu e vorba doar de pacatele mari, cum spun cei ce ii citezi si catolicii. E firesc sa spuna parintele la fel ca toti ceilalti mari duhovnici romani, pentru ca nimeni nu spune altceva.

Asa spune doar Par. Pruteanu. Par. calciu spune ca nu a cunoscut niciun preot sa practice asa ceva, cred ca domnia sa cunostea mai bine situatia decat tine. Spunea doar ca a auzit de un calugar care practica spovedania comuna, pe care o numeste simulacru de spovedanie.
Află că în Sf. Munte se practică mai multe înpărtășiri cu o singură spovedanie, cu foarte rare excepții. La fel și în Grecia. Și nu am auzit ca să fie controverse între greci și români. Și nu-mi spune că Tradiția au pastrat-o cel mai bine românii sau rușii, că ne râd și curcile. Asta nu înseamnă că restul sunt eretici (ruși, români, sârbi, etc).

Citat:
Acest argument dat de par. Pruteanu e fals, in primul rand in acel timp inca se practica spovedania publica si pentru credinciosi.
Și nu ar trebui să se respecte regula? Adică să nu fie nici o diferență și acum? Știi că preotul nu se poate împărtăși fără binecuvântarea celor din biserică?

Citat:
In al doilea rand Par. Cleopa spune ca fiecare preot trebuie sa se spovedeasca inaint ede Liturghie. De aceea tot bate moneda pe ce fac preotii si da acel exemplu cu zile consecutive de sarbatoare, pare ca stie ca preotii se spovedesc inainte de spovedanie, dar a gasit un caz deosebit, cand sunt zile consecutive. Altfel ar fi zis doar ca preotii nu se spovedesc inainte de Liturghie.
Unde ai găsit tu exemplul ăsta la pr. Pruteanu? E un exemplu ales de mine pentru a te face pe tine să înțelegi că se poate. Preoții nu se spovdesc înainte de fiecare Liturghie. Te rog mai documentează-te, mai întreabă..

Last edited by ovidiu b.; 22.01.2015 at 17:59:47.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 17:53:27
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Ma bucur ca spui asta, e un lucru bun.
Te rog vezi istoricul discuției și vezi cine nu e de acord cu cine. Nu am spus că ceva este greșit, ci doar am adus în discuție o practică care există, care e vie, care e trăită.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 18:41:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Problema este ca propozitia "leul are patru picioare", care, ca orice judecata de existenta, e de ordin obiectiv (adica e adevarata sau falsa nu in functie de mintea mea, ci in functie de cate membre are leul) are semnificatie diferita pentru oameni diferiti.
De fapt ati ajuns tot la adevarul subiectiv. Daca stiti proverbul acela hindus sau budist, in care unii legati la ochi vad altceva la un elefant, in functie de ce pipaie fiecare. Adica fiecare vede altceva.
Ati scris ceva de teologie, tot gresit, si unii sfinti au avut greseli. Dar exista si controverse pe teme marunte, de genul care sfant ierarh a fost mai mare. Asta tine tot de parere personala, adica primul caz.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ei bine, aici e eroarea. Crezul poate fi interpretat foarte diferit. ESTE interpretat foarte diferit.
Aici e gresit, ca tot suntem la subiectiv si obiectiv, dvs. sunteti subiectiv, pentru ca la catolici s-a modificat crezul, justificandu-se prin intelegerea diferita. Odata cu conciliul Vatican II s-a accentuat interpretarea si reinterpretarea invataturii dupa considerente ce tin de ecumensim. Dar e adevarat, avem crezuri diferite fata de alte culte, eu ma refeream la cei ce doresc adevarul. De exemplu nu la cel ce cauta justificari ca leul are sase picioare, desi nu e asa.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 18:56:22
Senior Member

Implicit

Citat:
Și nu-mi spune că Tradiția au pastrat-o cel mai bine românii sau rușii, că ne râd și curcile. Asta nu înseamnă că restul sunt eretici (ruși, români, sârbi, etc).
Ti-am scris de mai multe ori ca nu e vorba de nicio Traditie pastrata, ci de ceva nou. Tu sustii ce spune Par. Pruteanu si cei ce spun aceste lucruri, dar nu citesti ce spun ei? Si parintele spune ca abia in sec. XIX a aparut practica asta in Grecia cu impartasirea fara spovedanie (alt parinte spunea ca in Cipru). Deci din sec. IV pana in sec. XIX era practica pe care o avem si noi.
Citat:
Te rog vezi istoricul discuției și vezi cine nu e de acord cu cine. Nu am spus că ceva este greșit, ci doar am adus în discuție o practică care există, care e vie, care e trăită.
Eu m-am referit la partea cu "se poate sa gresesc", care e primul pas. Pentru ca noi sustinem doua lucruri diferite, nu acelasi lucru.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 19:46:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Ti-am scris de mai multe ori ca nu e vorba de nicio Traditie pastrata, ci de ceva nou.
Nu e ceva nou din moment ce practica s-a păstrat doar la preoți.

Citat:
Deci din sec. IV pana in sec. XIX era practica pe care o avem si noi.
Bun, în concluzie grecii sunt eretici?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 20:46:19
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Sper să înțelegi că Dumnezeu e Unul iar cunoașterea Lui este subiectivă, deoarece este realizată de subiecți umani, de persoane, de ființe umane unice și originale.
E gresita toata aceasta conceptie, am mai discutat despre asta si se pare ca nu exista nicio posibilitate sa ne intelegem (de fapt ca tu sa vezi ca e gresit ce spui). Revelatia inseamna ca Dumnezeu S-a descoperit, nu oamenii L-au descoperit, prin puterea lor. Un astfel de sistem de gandire se intlaneste la persoane care au avut tangenta cu ideile religiilor orientale. La noi sunt aduse de new-age si de particularitatea sa, ecumensimul. Stiu acestea fiind in cauza, si eu avand conceptii new-age inainte. In filozofiile orientale totul e subiectiv, toata realitatea. Adevarul e relativ, dupa cum il priveste fiecare. In crestinism adevarul e obiectiv, nu depinde de cum il percepe fiecare. Cum traieste fiecare credinta este altceva, nu afecteaza adevarul. De aceea in ecumenism este eliminat conceptul de erezie, pentru ca adevarul e cum il vede fiecare cult, nu exista ceva gresit. Eu mai mult nu am cum sa explic.
Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Ți-am mai spus că e vorba despre unitate în diversitate. Dar ai făcut o conexiune formală și ai aruncat eticheta peste miez scriind că ar fi deviza nu știu cărei organizații, parcă deviza UE sau cam așa ceva...
De fapt aceasta e deviza ecumenismului, nu stiu daca am spus data trecuta.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 20:58:09
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu e ceva nou din moment ce practica s-a păstrat doar la preoți.
Tot parintele Pruteanu spune ca preotii nu se spovedesc. Parintele Cleopa spune ca se spovedesc. Oricum, scria intr-un articol dat pe topic ca si aici se induce o idee protestanta, la ei preotii nu se deosebesc de laici, au preotia universala, zic ei.
Citat:
Bun, în concluzie grecii sunt eretici?
In primul rand cum ar face grecii e tot din articolul Par. Pruteanu. Spovedania colectiva, daca o practica cineva nu e o eroare, ci doar ceva nefiresc. In al doilea rand nu cred ca se poate spune de erezie in cazul acestei practici, erezia e la dogme, in general.
Reply With Quote
Răspunde