![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
adam000, draga mea, nu mi-a scapat detaliul cu rugaciunea spusa pentru cei inscrisi pe pomelnic. Dar noi acolo nu ii trecem doar pe cei prezenti. De aceea m-a contrariat afirmatia parintelui Pruteanu, care spunea ca slujba Sfantului Maslu se face doar pentru cei prezenti.
Mi s-a parut in schimb interesant ce spunea Zaharia, cu evanghelia femeii cananeence. Am sa-l intreb pe preotul nostru daca este OK sa dam in continuare pomelnic ptr Sf. Maslu - care sa cuprinda si personae neprezente la slujba. |
|
|
|||
|
|||
|
Te rog să ne dai și nouă răspunsul. E bine de știut.
|
|
|
|||
|
|||
|
Am să-i trimit un mail pr. Petru exact cu comentariul făcut de Zaharia referitor la punctul 5. Sunt curios ce răspuns o să primim.
|
|
|
||||
|
||||
|
Ce-a zis părintele Petru? și eu sunt un pic curioasă... am să vă spun și eu ce răspuns primesc de la preoți în legătură cu pomelnicul.
|
|
|
||||
|
||||
|
Aici e răspunsul pe care l-am primit de la părintele meu duhovnic (un american de origine română) - când l-am întrebat de pomelnicul la Sf. Maslu și i-am dat să citească link-ul la articolul păr. Petru Pruteanu :
He's right, of course, but we are not forbidden to offer prayers for anyone at any time, even during an unction service. It gets strange with people bringing in flour and oil of their own, or even stranger, items of other people's clothing. It's prevalent among Romanians and some Serbs. The flour and oil that they bring in is NOT consecrated oil of healing, only that which is blessed and used. And consecrated oil should not be given out to take home… just like we would never give out holy Communion to take home. Strictly speaking, serving a general unction service for people who are not in a state of serious illness is also a innovation -- but not necessarily a bad one. Doing it monthly or during holy week is a new idea… FrC= Last edited by mirela.t; 23.02.2014 at 09:13:09. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Daca ai si traduce....
|
|
|
|||
|
|||
|
It gets strange with people bringing in flour and oil of their own, or even stranger, items of other people's clothing. It's prevalent among Romanians and some Serbs. The flour and oil that they bring in is NOT consecrated oil of healing, only that which is blessed and used. And consecrated oil should not be given out to take home… just like we would never give out holy Communion to take home.
Este ciudat ca oamenii vin cu faina si cu uleiul lor, si chiar mai ciudat ca aduc obiecte de vestimentatie. Acest lucru se obisnuieste in special la români si sârbi. Faina si uleiul adus, nu este ulei sfintit folosit pentru vindecari, ci doar cel binecuvantat. Iar uleiul sfintit nu ar trebui dat spre a fi dus acasa... asa cum nu dam niciodata Sf. Impartasanie ca sa fie dusa acasa. |
|
|
|||
|
|||
|
Încă nu am primit un răspuns. Și eu sunt curios, nu cred că părintele a făcut acele afirmații fără să aibă în vedere evanghelia a VI-a care se citește la Sf. Maslu. Am să postez când primesc un răspuns.
|
|
|
|||
|
|||
|
Am primit răspunsul chiar pe site: http://www.teologie.net/2014/02/19/m...ice/#more-4074
Ieromonah Petru Pruteanu spune: "În acel fragment evanghelic se pune accent pe credința femeii (vedeți și replica Mântuitorului) și nu pe puterea lui Hristos de a vindeca de la distanță, care este scoasă în evidență în vindecarea slugii sutașului (“zi numai cu cuvântul și se va vindeca sluga…”). Nu uitați de însăși denumirea Tainei, care se numește “Sfântul Ulei”. Ca bază biblică a acestei Taine este luat textul de la Iacov, unde se spune, “De este cineva bolnav între voi, să cheme preoții Bisericii și rugăciunea credinței va mântui pe (A)CEL bolnav”. Rugăciunile 3 și 4 de la Maslu (care sunt și cele mai vechi) arată legătura dintre rugăciune și ungere și face trimitere clară la cei care sunt de față și se ung cu uleiul sfințit. În cazul femeii cananience, Hristos nu i-a trimis ulei sfințit, ci a vindecat-o cu cuvântul. E cu totul altceva. Sf. Maslu este Tainei vindecării prin Ulei Sfințit. Celelalte harisme bisericești ale vindecării sunt reflectate în alte tipuri de rânduieli și rugăciuni!" |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Uleiul de la Sfantul Maslu | cristiboss56 | Mirungerea(Ungerea cu Mir) | 46 | 03.06.2012 01:20:55 |
| Faina si uleiul de la Sf.Maslu | speranta | Maslul | 29 | 16.03.2010 00:24:56 |
| Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? | sophia | Mari Duhovnici si predicile lor | 5 | 10.01.2010 00:13:44 |
| Cum se folosesc:uleiul si faina de la Sf Maslu? | tinutza | Generalitati | 4 | 11.03.2007 22:23:32 |
|
|