Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.06.2013, 17:29:08
Daniel_Ortodox Daniel_Ortodox is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2013
Locație: pămîntul omenirii căzute
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Daniel_Ortodox
Implicit

Doamne ajută.

Unde frate N. Priceputu? Unde dă binecuvîntare Biserica pentru războiul de apărare?

În care verset Scripturistic, mai ales Noului Testament, dar și al Vechiului, unde spune Dumnezeu: mergeți și ucideți, apărîndu-vă țara? Nu am găsit așa ceva.

Unde, în care canon al Sfinților Părinți, de la care Sfînt Sinod Ecumenic, se dezleagă crima și uciderea altui om ?

Cînd a trimis Biserica lui Hristos creștinii să apere neamul și credința, ucigînd alți oameni ?
Iar dacă o va face, Biserica lui Hristos, nu va mai fi a lui Hristos, ci va fi în erezie.
Iar aici amintesc Sfîntul Sinod al 4-lea ecumenic, cînd întreaga Biserică Creștină, toată Ortodoxia era căzută în erezie. Erezia monofizită.
Un singur om, unul singur, pe tot pămîntul, Sfîntul Maxim Mărturisitorul, mai era creștin ! Și el învăța încontinuu: "scuipați din gurile voastre împărtășania monofizită. scuipați și călcați în picioare ce spun monofiziții că e trupul și sîngele lui hristos, că e un hristos mincinos."
Pentru îndrăzneala lui, i-au fost tăiate limba, să nu mai poată vorbi Adevărul și mînă drepată să nu mai poată binecuvînta în numele lui Hristos. Apoi la scurtă vreme a adormit, Biserica a făcut al 4-lea sinod ecumenic, și a ieșit din erezie.

Gradație a păcatelor, există, dar tot păcate rămîn.
Nu dragul meu, nu trebie să ucizi apărînd acele suflete nevinovate ale copiilor. Dacă poți să-i ajuți, să-i scapi în alt fel, fă-o, e bine, dar nu să ucizi. Pe nimeni. E limpede ce spune Hristos Mîntuitorul. Dumnezeu. Scriptura. E limpede de tot. Mai rămîne să urmăm învățătura, că să fim sfinți, să moștenim Cerurile.

SĂ NU UCIDEM, indiferent ce și cum ar fi. Datoria noastră a creștinilor, ESTE să cotropim, să cucerim. Dar sufletele. Necredincioșilor. Cu iubirea noastră. Și să ne apărăm de forțele întunericului. Și să nu ucidem.

Dacă îl iubești pe vrăjmaș, înafară de a fugi din calea lui, dacă el vrea să-ți ia sufletul tău, nu ai cum altfel să îl iubești. Cînd nu acceptă să vorbească cu tine, și a declarat război, ori te supui stăpînirii, ori fugi. Și nu spun eu asta, ci Cuvîntul lui Dumnezeu. Așa îl iubești. Nu apărînd nimic. Dacă Însuși Dumnezeu îi îngăduie să facă nelegiuirea, că îl iubește, de ce să-i iei viața tu, cînd nici Dumnezeu nu i-o ia? Dacă Dumnezeu așteaptă pocăința lui, de ce să împiedici tu pocăința lui, luîndu-i viața? Cu ce drept? Cu de la cine putere?

Cînd Biserica Creștină, singura rămasă Ortodoxă, va învăța și va îndemna creștinii, să o apere pe ea și granițele teritoriale ale unei țări, ucigînd alți oameni, acea "biserică" se află în înșelare, în erezie și creștinii, trebuie să îndrepte, amintind ierarhilor Scripturile, și făcînd Sfînta neascultare a ierarhilor ce îndeamnă și învață greșit, spre pieirea lor și a celor dimpreună cu dînșii.
Deci, Biserica trebuie să fie nedespărțită de Scriptură și nicidecum invers. Biserica trebuie să asculte de Scriptură și de Sfinții Părinți, nicidecum invers. Căci, Biserica, poate cădea în erezie, și trebuie trezită din dormitarea ei, ajutată în neputința ei.

Iar articolul ce mi-ai dat, se spune clar că creștinul trebuie să fie împotriva războiului. Sfîntul Ambrozie al Milanului, amintește de combaterea nedreptății, dar nu amintește de ucidere. Altfel, nu ar mai fi putut fi sfînt, decît sfînt mucenic. Ci combaterea nedreptății prin cuvînt, prin iubire.

Bucurii.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 17:38:52
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Sfîntul Ambrozie al Milanului, amintește de combaterea nedreptății, dar nu amintește de ucidere. Altfel, nu ar mai fi putut fi sfînt, decît sfînt mucenic. Ci combaterea nedreptății prin cuvînt, prin iubire.

Bucurii.
Se referea la combaterea nedreptății referindu-se la felul în care a făcut-o Moise cu egipteanul. Nu ucidere?

Apoi, când spui că Dumnezeu îngăduie ca invadatorii să vină și să ne ucidă. Dar sunt multe, foarte multe fărădelegi pe care El le îngăduie. Totuși, ne-a învățat să le și combatem. Suntem datori să intervenim în istorie. Facem parte din ea.

Însă mă opresc aici. Argumentele pe care ți le-aș putea da ți le-au oferit deja alții înaintea mea.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 17:47:05
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Imnul Romaniei este pagan si anti-crestinesc ptr. ca pomeneste putin de istoria Romaniei, dar mason poti fi atata timp cat esti crestin? O.o
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 18:22:07
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Imnul Romaniei este pagan si anti-crestinesc ptr. ca pomeneste putin de istoria Romaniei, dar mason poti fi atata timp cat esti crestin? O.o
Doamne ajută.

Am văzut multe bloguri și siteuri, "anti-sistem", care instigă puternic la anti-masonerie, la războirea evreilor. Nu înțeleg ce au cu evreii ? Cum și pe ce bază creștinească pui cuvintele să urăști atît de mult evreii ? Doamne ferește.

La fel și cu masonii. Nu am nimic cu masonii. Nici un creștin nu trebuie să aibe nimic cu masonii. Adică împotriva lor. pentru că ajunge să-i urască. Nu-i voie.

Un creștin nu trebuie să fie împotriva nimănui, decît a păcatului, a patimilor lui, a lumii necredincioase. Dar cum? Numai în Iubire. Revin. "Dragostea toate le crede" spune Scriptura. Da? Deci devizele oficiale ale masoneriei, sunt pacea, armonia, etc. Nu se declară împotriva creștinismului, dar cei anti-sistem, se declară împotriva ei. Dacă dragostea toate le crede, crede și pe masoni cînd spun că sunt pentru pace și armonie, echilibru și așa mai departe.
Bine, că conspirațiile spun altceva. Dar eu simt în acele conspirații înstigare la ură. Mă face să-i urăsc pe masoni și pe evrei, citind blogurile anti-sistem. ȘI NU LE MAI CITESC. Un creștin nu trebuie să urască pe nimeni.

Dar, tot aici afirm, după învățătura și circulara Înalt Preasfințitului Nicolae al Ardealului, în 1937, în Sfîntul Sinod al Bisericii Creștine Ortodoxe, declară că masoneria nu este bună și compatibilă cu creștinismul. Deci e mai bine ca, noi, creștinii, să nu facem parte din sînurile masoneriei. Și am rezolvat problema. Dar nu trebuie să-i urîm, să-i disprețuim, ci din contră, să-i iubim. Mult de tot. Pe fiecare om.

Bucurii.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 17:54:29
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Se referea la combaterea nedreptăii referindu-se la felul în care a făcut-o Moise cu egipteanul. Nu ucidere?

Apoi, când spui că Dumnezeu îngăduie ca invadatorii să vină i să ne ucidă. Dar sunt multe, foarte multe fărădelegi pe care El le îngăduie. Totui, ne-a învăat să le i combatem. Suntem datori să intervenim în istorie. Facem parte din ea.

Însă mă opresc aici. Argumentele pe care i le-a putea da i le-au oferit deja alii înaintea mea.
Doamne ajută.

Da, dar totuși nu spune să mergem să ucidem precum Moise. Ci doar îl dă exemplu pe Moise, care oricum, cînd a săvîrșit crima aia, nu era dat Decalogul.
Plus că articolul lui Adrian Cocoșilă, nu are bibliografie. Nu spune unde anume spune Sfîntul Ambrozie ce susține el că a spus Sfîntul. Poate a scos din context, poate a înțeles greșit Adrian, a răstălmăcit cuvintele Sfîntului Ambrozie.

Da sunt multe "fărădelegi" pe care El le îngăduie. Dar nu le numim fărădelegi. De ce? Păi lui Iov, diavolul i-a luat tot. A făcut Dumnezeu vreo fărădelege? L-a îngăduit pe diavol. Pentru că cunoștea inima și rărunchii lui Iov. Deci a îngăduit Dumnezeu binecuvîntări pentru Iov. Dumnezeu știe ce sunt fărădelegile și cele care nu sunt fărădelegi. Și fărădelegile nu le îngăduie. Doar binecuvîntările. Chiar dacă acele binecuvîntări în ochii noștri sunt fărădelegi. Chiar Iov spune că nu. Căci ale Lui Dumnezeu sunt toate, El le ia cînd dorește și le dă înapoi cînd dorește și cîte dorește. De aceea spune Iov: "Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat, numele Domnului fie binecuvîntat." Un om cu mintea limpede. Nu era altul ca el pe tot pămîntul, a spus Domnul.
Ajunse-se la măsura creștinilor de mai tîrziu, dar în timpul lui, atunci (!) cînd Hristos nu era încă venit. Uimitor.

Da, să le combatem, cum? Fiind lumini între oameni, fiind sarea pămîntului, iubind pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Aceasta e porunca cea mai mare, după cea a iubi pe Domnul. Aici stă toată legea și pprooroci, spune Hristos.
Da, suntem datori să intervenim în istorie, precum și Sfinții Martiri ale primilor 313 de prigoană, din istoria Bisericii Creștine, cînd mergeau - fără să lupte împotriva prigonitorilor lor - să fie dați hrană leilor și tigrilor din arenele coloseumului. Așa să intervenim în istorie, prin iubire. Numai prin iubire.

Bucurii.

Last edited by Daniel_Ortodox; 21.06.2013 at 18:12:54.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2013, 23:25:03
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Doamne ajută.

Unde frate N. Priceputu? Unde dă binecuvîntare Biserica pentru războiul de apărare?

În care verset Scripturistic, mai ales Noului Testament, dar și al Vechiului, unde spune Dumnezeu: mergeți și ucideți, apărîndu-vă țara? Nu am găsit așa ceva.

Unde, în care canon al Sfinților Părinți, de la care Sfînt Sinod Ecumenic, se dezleagă crima și uciderea altui om ?

Cînd a trimis Biserica lui Hristos creștinii să apere neamul și credința, ucigînd alți oameni ?
Iar dacă o va face, Biserica lui Hristos, nu va mai fi a lui Hristos, ci va fi în erezie.
Iar aici amintesc Sfîntul Sinod al 4-lea ecumenic, cînd întreaga Biserică Creștină, toată Ortodoxia era căzută în erezie. Erezia monofizită.
Un singur om, unul singur, pe tot pămîntul, Sfîntul Maxim Mărturisitorul, mai era creștin ! Și el învăța încontinuu: "scuipați din gurile voastre împărtășania monofizită. scuipați și călcați în picioare ce spun monofiziții că e trupul și sîngele lui hristos, că e un hristos mincinos."
Pentru îndrăzneala lui, i-au fost tăiate limba, să nu mai poată vorbi Adevărul și mînă drepată să nu mai poată binecuvînta în numele lui Hristos. Apoi la scurtă vreme a adormit, Biserica a făcut al 4-lea sinod ecumenic, și a ieșit din erezie.

Gradație a păcatelor, există, dar tot păcate rămîn.
Nu dragul meu, nu trebie să ucizi apărînd acele suflete nevinovate ale copiilor. Dacă poți să-i ajuți, să-i scapi în alt fel, fă-o, e bine, dar nu să ucizi. Pe nimeni. E limpede ce spune Hristos Mîntuitorul. Dumnezeu. Scriptura. E limpede de tot. Mai rămîne să urmăm învățătura, că să fim sfinți, să moștenim Cerurile.

SĂ NU UCIDEM, indiferent ce și cum ar fi. Datoria noastră a creștinilor, ESTE să cotropim, să cucerim. Dar sufletele. Necredincioșilor. Cu iubirea noastră. Și să ne apărăm de forțele întunericului. Și să nu ucidem.

Dacă îl iubești pe vrăjmaș, înafară de a fugi din calea lui, dacă el vrea să-ți ia sufletul tău, nu ai cum altfel să îl iubești. Cînd nu acceptă să vorbească cu tine, și a declarat război, ori te supui stăpînirii, ori fugi. Și nu spun eu asta, ci Cuvîntul lui Dumnezeu. Așa îl iubești. Nu apărînd nimic. Dacă Însuși Dumnezeu îi îngăduie să facă nelegiuirea, că îl iubește, de ce să-i iei viața tu, cînd nici Dumnezeu nu i-o ia? Dacă Dumnezeu așteaptă pocăința lui, de ce să împiedici tu pocăința lui, luîndu-i viața? Cu ce drept? Cu de la cine putere?

Cînd Biserica Creștină, singura rămasă Ortodoxă, va învăța și va îndemna creștinii, să o apere pe ea și granițele teritoriale ale unei țări, ucigînd alți oameni, acea "biserică" se află în înșelare, în erezie și creștinii, trebuie să îndrepte, amintind ierarhilor Scripturile, și făcînd Sfînta neascultare a ierarhilor ce îndeamnă și învață greșit, spre pieirea lor și a celor dimpreună cu dînșii.
Deci, Biserica trebuie să fie nedespărțită de Scriptură și nicidecum invers. Biserica trebuie să asculte de Scriptură și de Sfinții Părinți, nicidecum invers. Căci, Biserica, poate cădea în erezie, și trebuie trezită din dormitarea ei, ajutată în neputința ei.

Iar articolul ce mi-ai dat, se spune clar că creștinul trebuie să fie împotriva războiului. Sfîntul Ambrozie al Milanului, amintește de combaterea nedreptății, dar nu amintește de ucidere. Altfel, nu ar mai fi putut fi sfînt, decît sfînt mucenic. Ci combaterea nedreptății prin cuvînt, prin iubire.

Bucurii.
Deci pana la urma transpira atitudinea asta.
"Daca eu si Biserica Ortodoxa avem pareri diferite, inseamna ca Biserica greseste.
De ce?
Pai eu am citit Biblia."
Asa gandeste orice neoprotestant.
Jos de pe pedestal, sau te dau eu, intr-un fel sau altul.
Vechi 23.06.2013, 00:04:45
Nastya
Guest

Implicit

@Daniel_Ortodox

Domnule Daniel,

De multe ori v-am stat impotriva. Si mi s-a parut ca va jucati cu vorbele.
Nu renunt la multe din gandurile de atunci.
Dar abia azi am descoperit acest topic. Si eu va multumesc pentru tot ce scrieti aici:
-despre razboie si ucideri
-despre mantuire

Si chiar zilele care au trecut si au culminat cu Sarbatoarea Inaltarii Domnului Iisus Hristos m-au facut sa ma gandesc, din nou, ca omul ar trebui sa fie “mandru” daca un crestin poate sa fie “mandru” ca apartine neamului “zidit” de Mantuitorul Iisus Hristos.
Deci: neamul nostru este Neamul lui Hristos.

Neamul nostru ar trebui sa fie cel despre care spunem in Troparul pe care-l marturisim in fata icoanei Mantuitorului Hristos:

<< Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare pentru greșalele noastre, Hristoase Dumnezeule. Că de voie bine ai voit a Te sui cu Trupul pe Cruce, ca să scapi din robia vrăjmașului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta cu mulțumire strigăm Ție: Toate le-ai umplut de bucurie, Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ai venit să mântuiești lumea. >>

Stiu ca la Sfanta Liturghie ne rugam pentru eroii neamului. Si sunt datoare ascultare. Dar cred cu tarie ca Mantuitorul Hristos ne-a indemnat sa ne iubim unii pe altii, nu sa ne urâm si sa ne ucidem unii pe altii, indiferent de motiv, sau de scop.

Legea Noua care o „plineste” pe cea Veche este Legea Iubirii.

<<Să nu socotiți că am venit să stric legea sau profeții; n'am venit să stric, ci să plinesc d.>> Matei 5,14)
[d) Contextual, în N. T., „legea“ era cea dată de Dumnezeu prin Moise. Verbul a (se) plini își are dublul său înțeles: pe acela de a adeveri, a face ca o profeție să devină realitate (ca în Mt 1, 22; 2, 15; 2, 17 etc.) și pe acela de a face, a săvârși, a întregi, a împlini, a completa, a duce la capăt, a desăvârși.]
Biblia, Versiunea Anania, http://www.dervent.ro/biblia.php
Reply With Quote
Vechi 23.06.2013, 00:17:08
Nastya
Guest

Implicit

Razboiul nu poate sa fie drept. Chiar m-a mirat (si ma mir in continuare) ca Sfintele Canoane sunt aproape permisive cand e vorba de ucidere in razboi.

<<2008. -"Cel ce va ucide in razboi sau aparandu-se de talhari, trei ani sa nu se impartaseasca daca vor fi venit asupra lui cu arme ucigase. Daca talharii n-au venit asupra lui sa-l ucida, ci numai sa fure, iar el putea sa fuga, dar a scos arma si a ucis pe talhar, acela se canoniseste ca un ucigas". -ILT, 335.>>
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rea-82080.html

Nationalismul n-a dus niciodata la ceva bun. Iar razboiul nu este de la Dumnezeu, este de la cel rau.

Nu neamul romanesc se va mantui sau neamul rusesc sau italienesc sau bulgaresc: cel care se pocaieste se va mantui, daca asta binevoieste Dumnezeu; crestinii (care respecta poruncile lui Dumnezeu) se vor mantui, daca asta este voia lui Dumnezeu, pentru ca stim ca nu ne mantuim datorita calitatilor noastre, ne mantuieste marea iubire a lui Dumnezeu fata de noi, ne mantuieste marea milostivire a lui Dumnezeu, daca si noi ne straduim, daca ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute, daca ne pocaim.

Poate ca o sa aruncati cu pietre in mine: „cine sunt eu sa fac aprecieri?”

Sunt nimeni, sunt doar un om care poate sau nu poate sa se apropie de un alt om. Dar care nu crede ca ura ajuta la ceva. Iar nationalismul duce la ură. Si ura nu-i de la Dumnezeu. Doar Iubirea este de la Dumnezeu.

Mi-a placut ce a spus intr-un interviu, Parintele Evghenie Dascaliuc, duhovnicul de la Manastirea Ciolanu(acum trecut la cele vesnice, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze cu Dreptii): "Eu sunt parintele zero!".
http://www.lumeacredintei.com/sct_3/...ntele_zero.htm

Eu nu sunt capabila sa spun (si să si cred) ca eu sunt omul zero. Dar de cate ori salta mandria peste mintea si sufletul meu (si, recunosc ca sa intampla, pentru ca smerenia se castiga greu si se pastreaza si mai greu) ma gandesc zambind la Parintele Evghenie Dascaliuc: „Parintele zero (cu z mic)”. Si parca ma mai smeresc putin.

Deci: noi suntem Neamul zidit de Mantuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu; pentru ca Dumnezeu atat de mult a iubit lumea (adica pe noi toti si pe toti oamenii de pe pamant de la primul om, Adam, pana la ultimul om care se va naste din femeie inainte e a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos) incat pe singurulul Sau Fiu L-a jertfit pentru noi si-a noastra mantuire.

Fiul lui Dumnezeu care "S-a pogorat din Ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut Om" si S-a jertfit si a fost batut, scuipat si batjocorit pentru noi, a fost rastignit, S-a pogorat in strafundurile iadului, a biruit moartea, a Inviat si ne-a inviat pe toti si ne-a zidit ca Neam al Său.

Sa nu fie mai mult (sa nu reprezinte mai mult) decat neamul in care ne-am nascut?
Asta nu inseamna sa dispretuim neamul, dar nici sa supralicitam apartenenta la un neam.

Tot ce este altfel, mai mult sau mai putin, cred ca nu duce la nimic bun. Nationalismul si extremismul au dus intotdeauna la razboaie, la crime, la nelegiuiri, la ură.

Si astea nu sunt de la Dumnezeu. E de ajuns sa ne uitam la trecutul secol XX, plin de ură, razboaie, asupriri, lagare, bombe atomice, cuptoare pentru ars oameni, gulaguri si ghetouri, frica, saracie si foame si urgie.

Secolul care a dat comunismul cu fratii sai: fascismul, nazismul, hitlerismul si toate miscarile din aceeasi categorie. Pentru ca e greu sa-i deosebesti chiar daca unii se cred de-a stanga si altii se cred de-a dreapta.
Si unii si altii au sadit ura, au ridicat ura la rang de lege. Si unii si altii L-au negat pe Dumnezeu pentru ca I-au uzurpat dreptul de Ziditor, pentru ca si unii si altii au omorat oameni, deci au distrus Zidirea lui Dumnezeu.

Razboiul nu este de la Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este iubire. Deci nu exista razboi drept. Crestinismul nu se apara cu sabia; crestinismul se apara cu Cuvantul lui Dumnezeu, cu rugaciunea.
Ura naste ură. Iar nationalismul, din nefericire este, printre altele ideea ca un neam este mai mult decat altul. Iar Dumnezeu nu asta a creat.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2013, 00:20:32
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Naționalismul e una, datoria de apărare a țării și patriotismul sunt altceva.

Patriotismul nu poate fi pus în ton minor decât de dușmanii țării și ai neamului.
Modalitățile de a făptui ca patriot sunt numeroase, inclusiv cărturărește, inclusiv bisericește. Una dintre aceste modalități, la limita extremă, este apărarea țării cu arma în mână. Când nici o altă cale nu merge, singura rămâne intrarea în război împotriva celor care vor să stăpânescă și să mutileze țara, oamenii, tradiția.
Mă întreb câți dintre voi ați făcut armata, câți dintre voi ați participat cu riscul de a vă pierde viața în Decembrie, câți aveți familie și copii de crescut, de educat, de apărat. Mă tem că deocamdată faceți literatură ieftină, sentimentală, de oameni rupți din țesătura neamului românesc.
Poate vă veți schimba atitudinea atunci când veți deveni tați, soți, români, bărbați, creștini ai acestei patrii mult schingiuite și batjocorite. Deocamdată îmi e greu să cred că mergem mâine împreună în aceeași Biserică Română unde s-au închinat patrioții neamului nostru.
Îmi e rușine că sunt frate de neam și de credință cu voi. Vai de copiii copiilor noștri!
Dumnezeu să ne ocrotească și să ne lumineze!

Last edited by cezar_ioan; 23.06.2013 at 00:31:35.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2013, 01:59:35
Nastya
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Naționalismul e una, datoria de apărare a țării și patriotismul sunt altceva.

Patriotismul nu poate fi pus în ton minor decât de dușmanii țării și ai neamului.
Modalitățile de a făptui ca patriot sunt numeroase, inclusiv cărturărește, inclusiv bisericește. Una dintre aceste modalități, la limita extremă, este apărarea țării cu arma în mână. Când nici o altă cale nu merge, singura rămâne intrarea în război împotriva celor care vor să stăpânescă și să mutileze țara, oamenii, tradiția.
Mă întreb câți dintre voi ați făcut armata, câți dintre voi ați participat cu riscul de a vă pierde viața în Decembrie, câți aveți familie și copii de crescut, de educat, de apărat. Mă tem că deocamdată faceți literatură ieftină, sentimentală, de oameni rupți din țesătura neamului românesc.
Poate vă veți schimba atitudinea atunci când veți deveni tați, soți, români, bărbați, creștini ai acestei patrii mult schingiuite și batjocorite. Deocamdată îmi e greu să cred că mergem mâine împreună în aceeași Biserică Română unde s-au închinat patrioții neamului nostru.
Îmi e rușine că sunt frate de neam și de credință cu voi. Vai de copiii copiilor noștri!
Dumnezeu să ne ocrotească și să ne lumineze!

1. Rusinea e un sentiment omenesc. Deci: inca n-ati pierdut nimic.

2. Aveati acelasi sentiment de rusine si atunci cand pe topicul „Sa ramane ortodocsi pana la capat..” vorbeati in termeni neortodocsi (ca sa nu spun altfel; dar puteti sa recititi si poate va mai indulciti putin tonul)despre Biserica Ortodxa Romana? Era vorba despre aceeasi credinta la care va referiti acum?

3. Cred ca trebuie sa fiti ceva mai atent cand vorbiti despre dusmanii tarii si ai neamului. Poate reformulati. Sa analizam mai atent cam cine ar putea fi dusmanii despre care vorbiti?
Sa va amintesc cam ce spunea parintele Gheorghe Calciu despre Biserica lui Hristos si cand ne aflam in Biserica lui Hristos? (Va dau citatul in postarea urmatoare).

4. Eu am facut „armata” (pregatire militara) ca studenta, in anul IV si V de facultate. Mi s-a parut o mare tampenie si o uriasa pierdere de timp.

5. N-am fost participant la Revolutie; am mai spus: n-am veleitati de erou, martir sau mucenic. Dar stiu cum a fost; si stiu numele a 4 persoane care au murit atunci; pe unul dintre ei l-am vazut cand a fost impuscat in strada, in plina zi.
Si aveam si o mare responsabilitate: eram(sunt) mama a doi copii. Cred ca o dovada a patriotsimului despre care faceti parada (pentru ca acum nimeni nu va/ne cere sa trecem la arme) este sa-ti cresti copiii crestineste si sa devina oameni de folos tarii lor. Nu neaparat cu pusca de gat. Cred ca ar trebui sa revedeti (acum e simplu, va ajuta Google) diferenta dintre patriot si patriotard.

6. Stiu ce inseamna razboiul din ce mi-au povestit parintii mei si alti oameni pe care i-am cunoscut si au trait aceasta experienta cumplita. Nu va doresc sa aveti prilejul sa va dovediti curajul si patriotismul despre care e usor sa vorbiti. Dar daca ar trebui sa-l si probati?
Sora mea s-a nascut in anul 1942; la razboi avea doi ani. Casa noastra era in Bucuresti (spun era pentru ca ne-au demolat-o comunistii in anul 1980) in cartierul Ghencea unde, pe atunci, era cea mai mare unitate militara anti-aeriana din Bucuresti. Stiti ce insemna asta?
Ca de fiecare data cand se anunta la Radio:”avioane americane se indreapta spre Serbia>>” mama, femeie tanara, trebuia sa-si ia copilul de doi ani in brate, si o geanta cu o sticla de lapte, paine si biscuiti si actele si sa plece cu niste camioane care ii evacuau pe oameni in afara Bucurestiului, mai sus de linia de centura, la Domnesti. Asta pentru ca, aproape sistematic, unitatea anti-aeriana cu pricina (cu care ne invecinam) era bombardata.
Tata era pe front; intr-un razboi pe care nu si l-a dorit. Dar l-au dorit altii. Poate tot patrioti ca dvs. V-a povestit cineva ce inseamna sa stai cu un copil de doi ani in brate cand zboara si suiera pe langa tine gloantele si schijele? Daca nu, lasati parada cu dragostea de tara. Sa va spuna aceia care au trait razboiul. Din fata calculatorului poti sa te aventurezi si pe Luna. Asta seara e chiar mai aproape. Poate incercati!

7. Tata a venit din razboi; dar a fost ranit; avea diabet si rana nu i s-a mai vindecat niciodata. Comunistii il chemau la comisariat sa-l intrebe de ce a luptat DOAR in razboiul criminal anti- sovietic. De ce n-a luptat si impotriva nemtilor. N-a mai avut serviciu pana a trecut la Domnul(in anul 1953). Nu l-a mai angajat nimeni. In schimb, le intocmea rapoartele si tot felul de acte unor ofiteri, ridicati”pe puncte” care nici macar nu stiau sa scrie si sa citeasca, dar luptasera doar in partea de vest, sa-i duca pe nemti acasa. Aceiasi militari care acum, sunt mari eroi. Si asa se mai fac eroii, domnule. De-asta nu cred ca eroismul este o rezolvare. O mama care a simtit pulsand viata in trupul ei, nu poate sa fie de acord cu razboiul si tot ce decurge din asta.

8. Acum vad ca iar vorbiti despre Biserica. De cand accesul in Biserica lui Hristos se face pe baza faptelor de eroism? Oare nu ati auzit ca Mantuitorul Hristos ne spune: <<Mila voiesc, nu jertfa?>> Noi trebuie sa ne jertfim doar pacatele; aici cred ca trebuie sa mai lucrati.

9. Cine schingiuieste patria noastra domnule si cine o batjocoreste? Dvs. cum o onorati? In afara de supararea din timp in timp pe forum, cum se reflecta in viata noastra de zi cu zi patriotismul dvs. despre care vorbiti?
Reply With Quote
Răspunde