Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.10.2012, 11:43:25
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Exact acelasi sondaj l-am vazut si eu zilele trecute. Daca ai observat ceva foarte important, e vorba numai de SUA. Si eu am scris ca cei ce sustin evolutionismul teist sunt mai multi in SUA, chiar si parintele Serafim Rose era ingrijorat ca unii ortodocsi din SUA sustin aceasta teorie ateo-ortodoxa, de aceea a si scris acele lucrari impotriva evolutionismului si evolutionismului teist.
Ati zis ca sunt cativa. Jumatate din parohia americana pare ceva mai mult decat definitia cuvantului ''cativa''. In privinta creationismului biblic, da probabil, 75% din populatie - aprox 50% din ortodocsi si catolici si protestanti + majoritatea covarsitoare a neoprotestantismul hardcore din Bible Belt probabil da 46%.
Vechi 01.10.2012, 12:01:10
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Dacă am avea sănătate duhovniească, le-am vedea curate și pe cele "necurate".
Frate Ovidiu trebuie sa recunosc ca afirmatia de mai sus ma depaseste.
Consider ca sanatatea duhonvniceasca implica: smerenie, nepatimire si discernamant duhovnicesc (Sfantul Ioan Scararul). Astfel cele necurate (patimi, pacate, demoni) sunt "vazute" duhovniceste ca atare...

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nevoie de lumină avem nevoie fiecare dintre noi.
"toata darea de sus si tot binele este pogorand de la TINE parintele luminilor"
"intru lumina TA vom vedea lumina"

Astfel subscriu asetiunii dumintale frate Ovidiu, tot omul are nevoie de conlucrarea cu harul Duhului Sfant... pentru a "vedea" luminati de Hristos Iisus...

"De mult auzisem vorbindu-se despre TINE dar acum Te-a cunoscut ochiul meu, de aceea ma smeresc pocaindu-ma in sac si cenusa" (Iov)

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 01.10.2012, 12:35:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
Ati zis ca sunt cativa. Jumatate din parohia americana pare ceva mai mult decat definitia cuvantului ''cativa''. In privinta creationismului biblic, da probabil, 75% din populatie - aprox 50% din ortodocsi si catolici si protestanti + majoritatea covarsitoare a neoprotestantismul hardcore din Bible Belt probabil da 46%.
Eu m-am referit la "teologii" care sustin evolutionismul teist (cum e pr. Doru Costache, de exemplu, sau Kalomiros) cand am spus cativa (chiar am vrut sa precizez data trecuta, dar am uitat), e evident ca nu sunt doar 1-2 credinciosi obisnuiti, numai pe forum sunt mai multi.
In legatura cu situatia din SUA, atentie ca nu e vorba de credinciosii practicanti, ci de toti, e data si o proportie cu practicanti/nepracticanti tot acolo. Si la noi sunt probabil multi ortoodcsi care merg doar la evenimente la biserica si cred in evolutionism (desi eu nu am intalnit pana pe acest forum). Am intalnit o persoana care era chiar din SUA, care sustinea evolutionismul. Mie mi se pare chiar mare procentul ortodocsilor ce cred in creationismul biblic, avand in vedere ca multi sunt nepracticanti.
Mai e un aspect, acel procent e al celor ce cred in creationsimul bibblic, cu vechimea lumii pana in 10.000 de ani.
Vechi 01.10.2012, 12:45:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Deci cum e dom'le pân' la urmă,
Stimate DragosP, studiaza macar: "Sfantul Luca al Crimeii - Puterea Inimii, Ed Sophia" (nu o sa reiau link-urile catre varianta pdf si html disponibile gratuit pe Internet) si vei intelege (macar) notiunile de baza, daca Domnul va voi... apoi daca esti interesat de subiect poti continua studiul adecvat. Bibliografia oferia este elocventa.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 01.10.2012, 13:01:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci cum e dom'le pân' la urmă, că m-ați zăpăcit de cap cu aserțiunile voastre care mai de care mai pertinente.
Evolutionismul teist se bazeaza pe explicatia ca zilele din Facerea sunt de fapt ere (mai rau ca neoprotestantii, aceia macar nu schimba un cuvant intreg, ci sensul frazelor).
Cum ar suna ca zilele sunt ere aici: "10. Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine,
11. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o."
N-ar fi fost frumos ca duminca sa tina o era, doar cateva milioane de ani? :)
Vechi 01.10.2012, 13:02:00
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Frate Ovidiu trebuie sa recunosc ca afirmatia de mai sus ma depaseste.
Mă refer la faptul că s-ar putea ca cele pe care tu le vezi necurate să fie mai curate de cât tu le vezi. Ti-am subliniat și la ce m-am referit. De aici ne putem cerceta sănătătatea noastră duhovnicească.
Vechi 01.10.2012, 13:09:06
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Stimate DragosP, studiaza macar: "Sfantul Luca al Crimeii - Puterea Inimii, Ed Sophia"
Domnule dragă, spune-mi și mie te rog de ce l-aș crede pe acest sfânt în loc de Sfântul Vasile cel Mare (de ex)?
Vechi 01.10.2012, 13:16:21
Senior Member

Implicit

Citat:
"Daca am mintit dovedeste ca am mintit, insa daca am vorbit bine de ce ma lovesti"?
Nu stiu daca a fost cu intentie sau din greseala, dar numai eu de cate ori am dovedit, dar stii cum e, cine spune un neadevar nu recunoaste cand ii dovedesti ca e un neadevar. Nu ai dat tu carti care spuneai ca sustin evolutionismul teist si am dat citate din ele ca de fapt critica evolutionismul? La inceput ai dat si alte citate, erau gresite, interpretate gresit, si asta ti-am aratat.
In pivinta dovezilor stiintifice care ar dovedi ca e valabila teoria evolutionista nu ai dat nimic cred, ai spus doar ca paradigma stiintifica actuala e inechivoca si o lista de carti.
Intotdeauna cine sustine un neadevar si nu are dovezi cauta sa gaseasca persoane care spun acealsi lucru sau sa isi formeze un grup de adepti, ca sa sustina macar prin numar ca asta e adevarul. Eu dau argumente, tu doar o lista (si aceea eronata).
Vechi 01.10.2012, 13:19:22
Senior Member

Implicit

Citat:
Domnule dragă, spune-mi și mie te rog de ce l-aș crede pe acest sfânt în loc de Sfântul Vasile cel Mare (de ex)?
Am analizat eu cartea, pentru ca am gasit-o pe net: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=234
Vechi 01.10.2012, 13:24:52
Senior Member

Implicit

Citat:
Cei care sustin creationismul in interpretarea ad litteram (zilele creatiei cu o durata fixa 24 ore, "pamantul tanar" etc) nu inteleg notiuni de baza din stiinta si teolgie.
Ia sa vedem: sf. Efrem Sirul ""Deși atât lumina, cât și întunericul au fost zidite într-o clipită, totuși atât ziua cât și noaptea Zilei întâi au ținut câte douăsprezece ceasuri fiecare."
Tot sf. Efrem Sirul: "Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva."
Eu te-am mai intrebat daca tu crezi ca ai ajuns mai mare ca sfintii.
Citat:
E trist, insa astfel de persoane asa cum afirma teologul contemporan Prof. Univ. Dr. Nikolaos Matsoukas "se erijeaza in aparatori nechemati ai ortodoxiei, nestiind despre ce vorbesc" (Dogmatica, vol 2).
Si din cate stiu Matsoukas e tot din SUA. Nu am citit ce scrie de evolutionismul teist, dar avand in vedere ca ai dat mai multe lucrari in care nu era vorba de evolutionismul teist, tu sustinand ca scriu despre acest lucru, nimic nu e sigur. In alta ordine de idei au fost teologi care au sustinut chiar erezii.

Last edited by catalin2; 01.10.2012 at 13:29:13.
Subiect închis

Tags
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CREATIE sau EVOLUTIE? C.tin Teologie si Stiinta 550 30.09.2017 17:36:17
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 59 27.11.2012 12:25:23
creatie sau evolutionism? codana Generalitati 11 15.09.2010 19:10:27
Crezi in evolutie? radugherasim Teologie si Stiinta 680 07.03.2010 19:25:54
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45