Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Falsul falsului!
|
Deci recunoști că declarațiile tale inițiale erau false...

Să vedem acum cum e cu "
falsul" falsului:
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
"7.Iar în ziua cea dintâi a săptămânii, când noi ne-am adunat să frângem pâinea c, Pavel, care avea să plece a doua zi, a stat cu ei de vorbă și și-a prelungit cuvântul până la miezul nopții." FA 20.
"In ziua cea dintai a saptamanii, cand noi ne-am adunat sa frangem painea..."
Daca la inceputul propovaduirii se frangea painea in fiecare zi, cu trecerea timpului din cauza ca multi nu puteau sa ajunga la Liturghie s-a stabilit o alta zi ca fiind obligatorie pentru crestini sa participe la Sf.Liturghie.
SI APOSTOLII AU STABILIT ACEASTA ZI DUMINICA.
|
Povestea asta ticluită de tine (ori de Nesfânta Tradiție) are vreo bază biblică? Dacă Scriptura zice că apostolii frângeau pâinea
zilnic (prezentând și una sau două ocazii ale primei zile din săptămână) înseamnă că duminica-respectiv toate zilele săptămânii sunt
zile de odihnă,
zile binecuvântate special și
zile sfințite de Dumnezeu?
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Iar frangerea painii insotita de rugaciuni si citirea psalmilor - asa cum o savarseau Sf.Apostoli - noi o numim Sf.Liturghie.
|
Deci
doar frângerea pâinii,
rugăciunea și
citirea psalmilor înseamnă Sf. Liturghie? Și mai ales: exact așa o săvârșeau apostolii? Atenție la răspunsul pe care-l vei da!
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Canonul rugaciunilor cuprinse in Liturghie a evoluat in timp, insa Liturghia asa cum se oficiaza astazi a fost stabilita de Sf.Ioan Hrisostomul.
|
Bun. Sunt de acord că rugăciunile nu trebuie să aibă o formă fixă, asemenea litaniilor păgâne, ele fiind o aplecare a sufletului către Dumnezeu diferită de la om la om și de la caz la caz. Deci recunoști în final că apostolii nu aveau liturghii, ci Sf. Ioan Gură de Aur avea liturghie și aceasta s-a perpetuat în timp în Biserica Ortodoxă...
Iată deci cum e și cu "falsul" falsului tău...
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Asta e parerea ta de om spalat pe creier, atat de profund in studiu incat in 8 ani de zile nu a cautat o opinie cat de cat obiectiva cautarilor sale.
|
Când omul nesocotește porunca lui Dumnezeu (una din cele 10 ce concretizează voia expresă a Domnului pentru om) făcând exact invers, cum se poate numi altfel decât
sacrilegiu? Adică Domnul pune deoparte o zi anume a săptămânii,
o binecuvintează,
o sfințește și mai dă și
exemplu Personal de păzire; iar omul o desacralizează făcând din ea o zi a morților! Nu e aceasta pângărire, sacrilegiu, profanare?! Ba este! Tu ți-ai serba ziua ta naștere numind-o ziua morții tale? Atunci de ce este declarată Ziua Domnului (sâmbăta) ziua morților? Este Domnul un Dumnezeu Viu, ori unul mort? Iată sacrilegiul, iată blasfemia!
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Asta nu poti tu sa spui cat de crestin era sau nu, asta dovedeste cat de increzut esti.
|
Asta am și spus: că
nu știu. E totuși bătător la ochi ca un păgân care a fost creștin [declarat] o minusculă perioadă de timp, să fie declarat "
sfânt", ba chiar "
asemenea cu apostolii"! Unul care nici măcar nu a avut o moarte de martir, să poți zice că sfârșitul vieții lui a contat mai mult decât tot restul...
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Imparatul Constantin nu a impus nimic cu forta
|
Probabil mă consideri tâmpit, încercând să-mi sugerezi că un decret imperial în Roma Antică era un act facultativ...
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
el doar a statuat ceea ce exista deja de vreo 250 de ani in Biserica: si anume serbarea Duminicii ca zi a oficierii Sf.Liturghii.
|
Spune-o de-a dreptul: ziua de odihnă, ziua oficială de cult... nu "
ziua oficierii Sf. Liturghii"! E o încumetare să spui asta, când avem
scrisă declarația Domnului Hristos cu privire la "
250 de ani" înainte de decretul duminical al lui Constantin:
"Rugați-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta."(Mat.24,20 - versiunea ortodoxă)