Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2012, 14:10:23
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bluester Vezi mesajul

Am spus , dar mai spun o data : Daca omul este ignorant (adica NU vrea sa aiba vreo legatura cu Biserica ) cum ai vrea tu , ca noi (ortodocsii) sa-l aducem in Biserica ?
Omul nu vrea sa vina pentru ca nu cunoaste. Stie doar ca popii sunt asa si pe dincolo, ca Biblia e o carte de minciuni, ca Dumnezeu nu exista, etc. Daca s-ar gasi cineva sa ii arate ca nu e asa, mai ales prin trairea Evangheliei si a sfinteniei, cum au facut primii crestini, omul ar gasi motive sa vina. Dar de ce ar alerga spre o Biserica ce nu e nici macar intersata de soarta lui?

Citat:
Zici ca noi (ortodocsii) nu facem indeajunse cateheze - pentru a ii invata pe oameni... dar daca oamenii nu vor ? Pot sa fie 10 cateze pe saptamana , tot degeaba daca omul nu vrea sa vina.
Credinta nu se face cu sila !
Dar se poate face o educatie crestina.
Pentru mantuire este nevoie de credinta si botez. Daca botezul este facut fara sa se ceara parerea copilului, de ce nu s-ar face si o cateheza, aducatoare de credinta, ca sa facem treaba pana la capat? Caci copilul neinvatat va creste, va devani ateu sau np, apoi vom spune ca nu putem sa-l aducem cu forta. Candva trebuie totusi sa fie timp pentru lucrarea aceasta...

In plus, de unde stiti ca nu vor sa vina pana nu ii chemati?
Nici apostolii nu aduceau oamnii cu forta. Insa traiau credinta cu fapta si o strigau din toti plamanii. Unii ii dispretuiau pentru asta, altii insa ii urmau. Noua insa ne e frica, pentru ca noi nu traim Evanghelia, cum o traiau ei.

Citat:
In plus , nu exista preot care sa nu-si fi avertizat vreodata credinciosii sa nu discute cu ereticii.
Ereticii sunt oameni ca si voi, cu bune si rele, cu necazuri si bucurii. Dar daca nu ai dragostea de a-i mantui, e bine sa nu te bagi in discutii cu ei.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 14.07.2012 at 14:22:22.
Vechi 14.07.2012, 14:23:58
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Daca botezul este facut fara sa se ceara parerea copilului, de ce nu s-ar face si o cateheza, aducatoare de credinta, ca sa facem treaba pana la capat? Caci copilul neinvatat va creste, va devani ateu sau np, apoi vom spune ca nu putem sa-l aducem cu forta. Candva trebuie totusi sa fie timp pentru lucrarea aceasta...
E nevoie de responsabilitate, într-adevăr, pentru că nașul își asumă credința pruncului botezat. Însă și nașii, dar mai ales părinții (pentru că în casa lor crește copilul) sunt datori să fie ei înșiși adevărați creștini, ca să-și crească în credință copiii. Mi se pare foarte grav că botezul se săvârșește de multe ori formal. Preoții mai responsabili stau de vorbă cu părinții pruncului și cu nașii înainte de botez, le cer acestora o minimă pregătire. Toți ar trebui să știe că-și asumă o misiune foarte importantă, că și de ei depinde credința pe care o va avea sau nu, respectiv mântuirea pruncului pe care-l țin în brațe.
Formalismul ne dă încă mult de furcă.

Last edited by N.Priceputu; 14.07.2012 at 14:26:16.
Vechi 14.07.2012, 14:31:37
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Adica ce vrei sa zici ca Dumnezeu S-a schimbat? Nu se poate asa ceva. :))

Deci până la Hristos, Dumnezeu era rău, era URĂ, iar de la Hristos încoace e IUBIRE? Asta vrei să zici? Ia de aici:

"Să nu te răzbuni cu mina ta și să nu ai ură asupra fiilor poporului tău, ci să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru."

Ghici ghicitoarea mea: unde sunt scrise cuvintele de mai sus? În VT, ori NT? Ia cu încredere, e în versiunea ortodoxă!
mda...sa le luam pe rand:
1.Uite ce spune Hristos si ia de aici:
"Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și SA URASTI pe vrăjmașul tău".
Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc".
Exista IUBIREA VRAJMASULUI pana la Hristos amice adventist? Arata-mi asta in Biblie. Asta e IUBIREA pe care a adus-o Hristos: IUBIREA ADEVARATA, DIVINA si nu cea din VT: sa iubesti pe aproapele si sa urasti vrajmasul.
2.Ghici ghicitoarea mea: "sa uibesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" apare in decalog?
Uite ce spune Biblia si ia de aici:
"Și iată, un învățător de lege s-a ridicat, ispitindu-L și zicând: Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?
Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citești?
Iar el, răspunzând, a zis: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți.
Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta și vei trăi".
Cum se face ca in aceste versete nu apare cinstirea sabath-ului si NICI UNA din poruncile decalogului ca esentiale (singurele) pentru mostenirea vietii vesnice?
Si ia din nou de aici:
"Și L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învățător, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?
Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu.
Știi poruncile: Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.
Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinerețile mele"
UPS...din nou NU apare cinstirea sambetei. Oare DE CE NU aminteste Hristos de ea daca este esential pentru mantuire tinerea sabath-ului?

Last edited by stefan florin; 14.07.2012 at 14:35:19.
Vechi 14.07.2012, 15:07:14
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
1.Uite ce spune Hristos si ia de aici:
"Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și SA URASTI pe vrăjmașul tău".
Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc".
Exista IUBIREA VRAJMASULUI pana la Hristos amice adventist? Arata-mi asta in Biblie. Asta e IUBIREA pe care a adus-o Hristos: IUBIREA ADEVARATA, DIVINA si nu cea din VT: sa iubesti pe aproapele si sa urasti vrajmasul.
Eu tocmai ți-am arătat că exista. În schimb, tu nu-mi poți indica un verset al VT care să poruncească ura și uciderea vrăjmașului. Căci nu există! Hristos citează spusele "Sfintei Tradiții" iudaice, fariseice- ca să zic așa, nu spusele Vechiului Testament. La fel cum și azi se citează Sf. Tradiție ortodoxă care cere să-i urăști pe "eretici", să te lepezi de ei și să-i blestemi atunci când te reîntorci la ortodoxie. Sectarii sunt "lupi, vulpi, neoameni" și trebuiesc exterminați. Nimic nou sub soare!

Citat:
2.Ghici ghicitoarea mea: "sa uibesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" apare in decalog?
Da. Cu asta se ocupă ultimele 6 porunci (primele 4 se ocupă cu iubirea față de Dumnezeu).

Citat:
Uite ce spune Biblia si ia de aici:
"Și iată, un învățător de lege s-a ridicat, ispitindu-L și zicând: Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?
Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citești?
Iar el, răspunzând, a zis: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți.
Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta și vei trăi".
Cum se face ca in aceste versete nu apare cinstirea sabath-ului si NICI UNA din poruncile decalogului ca esentiale (singurele) pentru mostenirea vietii vesnice?
Păi vezi? Fariseul acela a știut să răspundă la întrebarea ta unde scrie în Lege! Sabatul nu apare menționat pentru că e Decalogul în forma restrânsă (Să iubești pe Dumnezeu și pe aproapele), nu pe [10] porunci.

Citat:
Si ia din nou de aici:
"Și L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învățător, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?
Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu.
Știi poruncile: Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.
Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinerețile mele"
UPS...din nou NU apare cinstirea sambetei. Oare DE CE NU aminteste Hristos de ea daca este esential pentru mantuire tinerea sabath-ului?
Nu apare, din același motiv pentru care nu apare nici porunca I-a, nici a II-a, nici a III-a, nici a X-a. Înțelegem de aici că poți să slujești altor zei, să te închini la reprezentări, să duci Numele Lui Dumnezeu în deșert, și să poftești bunurile și nevasta aproapelui tău? Nu ți se pare puțin (ba chiar mai mult) ilogic raționamentul tău?
Vechi 14.07.2012, 16:59:45
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
Omul nu vrea sa vina pentru ca nu cunoaste. Stie doar ca popii sunt asa si pe dincolo, ca Biblia e o carte de minciuni, ca Dumnezeu nu exista, etc. Daca s-ar gasi cineva sa ii arate ca nu e asa, mai ales prin trairea Evangheliei si a sfinteniei, cum au facut primii crestini, omul ar gasi motive sa vina. Dar de ce ar alerga spre o Biserica ce nu e nici macar intersata de soarta lui?
Dar se poate face o educatie crestina.
Pentru mantuire este nevoie de credinta si botez. Daca botezul este facut fara sa se ceara parerea copilului, de ce nu s-ar face si o cateheza, aducatoare de credinta, ca sa facem treaba pana la capat? Caci copilul neinvatat va creste, va devani ateu sau np, apoi vom spune ca nu putem sa-l aducem cu forta. Candva trebuie totusi sa fie timp pentru lucrarea aceasta...
In plus, de unde stiti ca nu vor sa vina pana nu ii chemati?
Nici apostolii nu aduceau oamnii cu forta. Insa traiau credinta cu fapta si o strigau din toti plamanii. Unii ii dispretuiau pentru asta, altii insa ii urmau. Noua insa ne e frica, pentru ca noi nu traim Evanghelia, cum o traiau ei.
Dau exemplu familia mea : Cand eu am inceput sa ma trezesc la realitate si sa ma apropii de Biserica - le spuneam si celorlalti din familia mea sa vina la Biserica pentru a se convinge cat de frumos este. Am incercat aproape un an sa-i conving ... insa am observat ca NU vroiau.
Am purtat discutii contradictorii lungi si cu toate ca eu aveam dreptate de cele mai multe ori , nu am reusit.Si preotul a incercat ... dar familia mea nu a vrut.
Cu forta nu-i pot aduce. Si nu mi-a ramas nimic de facut , decat sa ma rog pentru ei...altceva nu pot sa fac.

Citat:
Dar de ce ar alerga spre o Biserica ce nu e nici macar intersata de soarta lui?
Biserica se roaga pentru toti oamenii in fiecare Sfanta Liturghie.
Vechi 14.07.2012, 20:46:44
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E nevoie de responsabilitate, într-adevăr, pentru că nașul își asumă credința pruncului botezat. Însă și nașii, dar mai ales părinții (pentru că în casa lor crește copilul) sunt datori să fie ei înșiși adevărați creștini, ca să-și crească în credință copiii. Mi se pare foarte grav că botezul se săvârșește de multe ori formal. Preoții mai responsabili stau de vorbă cu părinții pruncului și cu nașii înainte de botez, le cer acestora o minimă pregătire. Toți ar trebui să știe că-și asumă o misiune foarte importantă, că și de ei depinde credința pe care o va avea sau nu, respectiv mântuirea pruncului pe care-l țin în brațe.
Formalismul ne dă încă mult de furcă.
Deci toata responsabilitatea e a nasilor... Iar nasii sunt asa cum sunt majoritatea ortodocsilor: neinvatati si ei de catre nasii la randul lor. Deci slabe sanse de catehizare. E trist. Se spune ca poporul piere din lipsa de cunostinta...

Citat:
Dau exemplu familia mea : Cand eu am inceput sa ma trezesc la realitate si sa ma apropii de Biserica - le spuneam si celorlalti din familia mea sa vina la Biserica pentru a se convinge cat de frumos este. Am incercat aproape un an sa-i conving ... insa am observat ca NU vroiau.
Am purtat discutii contradictorii lungi si cu toate ca eu aveam dreptate de cele mai multe ori , nu am reusit.Si preotul a incercat ... dar familia mea nu a vrut.
Cu forta nu-i pot aduce. Si nu mi-a ramas nimic de facut , decat sa ma rog pentru ei...altceva nu pot sa fac.
Ai dreptate. Oamenii sunt prea inglodati in pacate ca sa mai raspunda prea usor chemarii lui Hristos. Este o lupta grea, care nu se duce numai cu cuvantul. De multe ori este nevoie de ani de rugaciune sustinuta pentru mantuirea lor, iar mai apoi de chemare. Insa se poate totusi. Luptand in rugaciune pentru cei dragi ai nostri devenim si noi partasi patimilor lui Hristos pentru ei, suferind pentru soarta lor vesnica si cerand pentru ei de la Dumnezu mila Sa.

Nu intotdeauna este intelept sa vorbim oamenilor despre Hristos, dar rugaciunea este intotdeauna binevenita si deschide calea catre ascultarea cuvantului.

Citat:
Biserica se roaga pentru toti oamenii in fiecare Sfanta Liturghie.
Dar cei mai multi nu stiu asta. Ei vor afla de faptul ca Bisericii ii pasa de ei atunci cand cineva va veni sa puna umarul la suferintele si cautarile lui, cand cineva ii va arata dragoste si mila in Numele lui Hristos.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 14.07.2012, 20:48:10
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Eu tocmai ți-am arătat că exista. În schimb, tu nu-mi poți indica un verset al VT care să poruncească ura și uciderea vrăjmașului. Căci nu există! Hristos citează spusele "Sfintei Tradiții" iudaice, fariseice- ca să zic așa, nu spusele Vechiului Testament. La fel cum și azi se citează Sf. Tradiție ortodoxă care cere să-i urăști pe "eretici", să te lepezi de ei și să-i blestemi atunci când te reîntorci la ortodoxie. Sectarii sunt "lupi, vulpi, neoameni" și trebuiesc exterminați. Nimic nou sub soare!
hai sa vedem daca e asa cum spui tu. Ia de aici versetul amice:
"Mergi acum și bate pe Amalec și pe Ierim și nimicește toate ale lui. Să nu iei pentru tine nimic de la ei, ci nimicește și dă blestemului toate câte are. Să nu-i cruți, ci să DAI MORTII de la bărbat până la femeie, de la tânăr până la pruncul de sân, de la bou până la oaie, de la cămilă până la asin". (1 Regi 15:3)
Porunceste aici Dumnezeu uciderea vrajmasului?

Citat:
Da. Cu asta se ocupă ultimele 6 porunci (primele 4 se ocupă cu iubirea față de Dumnezeu).Păi vezi? Fariseul acela a știut să răspundă la întrebarea ta unde scrie în Lege! Sabatul nu apare menționat pentru că e Decalogul în forma restrânsă (Să iubești pe Dumnezeu și pe aproapele), nu pe [10] porunci.
aici iar o intorci ca la Ploiesti in stilul tau adventist. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeu din toata puterea ta, din tot sufletul tau si din toata virtutea ta NU se gaseste in decalog, dar Legea contine acesta invatatura biblica pentru ca Legea NU SE LIMITEAZA DOAR LA CELE 10 PORUNCI. DACA se gaseste in decalog posteaza-mi versetul biblic. Iar "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" DIN NOU NU se gaseste in decalog. Daca e asa cum spui tu posteaza versetul biblic

Citat:
Nu apare, din același motiv pentru care nu apare nici porunca I-a, nici a II-a, nici a III-a, nici a X-a. Înțelegem de aici că poți să slujești altor zei, să te închini la reprezentări, să duci Numele Lui Dumnezeu în deșert, și să poftești bunurile și nevasta aproapelui tău? Nu ți se pare puțin (ba chiar mai mult) ilogic raționamentul tău?
numai ca voi adventistii ati facut o intreaga teologie din tinerea sabah-ului. Fara asta NU se mantuieste omul. Hristos NICIODATA NU a spus raspicat: oameni buni TINETI sambata! Hristos asta ne-a invatat: sa-l iubim pe Dumnezeu si pe aproapele (vrajmasul) nostru pentru ca Dumnezeu este IUBIRE (1 Ioan 4:8). Dumnezeu nu este sabath, ca la voi advestistii si nici un nume ca la Martorii lui Iehova

Last edited by stefan florin; 14.07.2012 at 20:53:26.
Vechi 14.07.2012, 21:05:12
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
hai sa vedem daca e asa cum spui tu. Ia de aici versetul amice:
"Mergi acum și bate pe Amalec și pe Ierim și nimicește toate ale lui. Să nu iei pentru tine nimic de la ei, ci nimicește și dă blestemului toate câte are. Să nu-i cruți, ci să DAI MORTII de la bărbat până la femeie, de la tânăr până la pruncul de sân, de la bou până la oaie, de la cămilă până la asin". (1 Regi 15:3)
Porunceste aici Dumnezeu uciderea vrajmasului?
Parcă era vorba de o poruncă a Legii Vechi, iar am ajuns la Ploiești?

Citat:
Sa iubesti pe Domnul Dumnezeu din toata puterea ta, din tot sufletul tau si din toata virtutea ta NU se gaseste in decalog, dar Legea contine acesta invatatura biblica pentru ca Legea NU SE LIMITEAZA DOAR LA CELE 10 PORUNCI. DACA se gaseste in decalog posteaza-mi versetul biblic. Iar "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" DIN NOU NU se gaseste in decalog. Daca e asa cum spui tu posteaza versetul biblic
L-a postat Domnul Hristos atunci când a rostit esența Legii: IUBIREA. Iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Ce crezi că mai conține Legea și care să nu se circumscrie uneia din cele 10 porunci?

Citat:
numai ca voi adventistii ati facut o intreaga teologie din tinerea sabah-ului.
Da, am făcut o întreagă teologie din atașamentul față de Legea lui Dumnezeu, Legea lui Hristos de fapt.

Citat:
Fara asta NU se mantuieste omul. Hristos NICIODATA NU a spus raspicat: oameni buni TINETI sambata! Hristos asta ne-a invatat: sa-l iubim pe Dumnezeu si pe aproapele (vrajmasul) nostru.
Aici greșești fundamental, dar FUNDAMENTAL! Adventiștii susțin sus și tare că nu Legea îl mântuiește pe om, ci Hristos. Cât privește virtutea faptelor spre mântuirea omului, Ortodoxia are o sumedenie de dogme nebiblice și nehristice; dar acest aspect îl treci cu vederea...
Vechi 14.07.2012, 21:34:56
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Deci toata responsabilitatea e a nasilor... Iar nasii sunt asa cum sunt majoritatea ortodocsilor: neinvatati si ei de catre nasii la randul lor. Deci slabe sanse de catehizare. E trist. Se spune ca poporul piere din lipsa de cunostinta...
Nu doar a nașilor; m-am referit și la părinți, și la preoți. Însă am vorbit în primul rând de responsabilizare. Nașul, dacă este neînvățat dar responsabil, înțelege fie că nu e vrednic să transmită credința finului – și atunci stă deoparte –, fie că trebuie să se învrednicească pentru aceasta, și atunci va cere mai mult de la sine, sporindu-și cunoștințele și credința. Important mi se pare să încetăm a mai face lucruile formal, să nu mai primim Tainele formal, să nu ne mai rugăm formal, să nu ne ducem la biserică formal. În toate să participăm întregi, adică cu suflet, minte și trup.
Vechi 15.07.2012, 02:51:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Vrei probabil sa spui ca voi toti aveti harul sa fi gasit pentru ca ati cautat si nu ati stat comod sa vi se vare raspunsuri sub nas. Sa fim seriosi, Alin. Majoritatea ortodocsilor sunt ortodocsi pentru ca s-au nascut asa si li s-au varat raspunsuri sub nas. Unii insa nu au gasit nici acum raspunsuri, dar raman ortodocsi din cauza inertiei.
Ce raspunsuri sa gaseasca daca nu cauta?
Eu ma refer la cei care cauta - daca ei cauta, este imposibil sa nu gaseasca.

Daca nu cauta, pot sa fie si sub nas, au sa le ocoleasca cu talent, mirandu-se de ce viata lor are intorsaturi "ciudate".

Citat:
BO nu exceleaza in informarea si catehizarea propriilor credinciosi.
Zici tu?

Dar relatia cu duhovnicul ce e? (zic de omul serios duhovniceste, ca ala neserios oricum nu se prinde mare lucru de el).

Si stiu biserici unde duminica se face cateheza. E drept, e o initiativa a preotilor si nu "ordin de sus" - si chiar daca ar fi "ordin de sus", prezenta nu poate fi facuta obligatorie.

Apoi, s-a introdus religia in scoli - am fost uimit sa ascult relatari personale cat de utila s-a dovedit pentru multi copii si prin ei chiar pentru familiile lor.

BOR a militat pentru asta desi putea ca alte culte, neoprotestante, sa intoarca spatele problemei si sa zica ca n-au treaba cu treburile Statului afirmand cu mandrie, chipurile, ca ei organizeaza intern aceste cursuri - problema fiind pana la urma ca prezenta este mult mai optionala (si scazuta) decat in cadrul scolii.

Si inca ceva: de vreo 15 ani incoace s-a tiparit ENORM in domeniu si spre deosebire de taranii lui Luther si pomana care si-a facut-o "traducand" Biblia, cam toata lumea stie carte.

Nu mai vorbesc ca fiecare e liber sa caute preoti, manastiri, duhovnici - au de unde alege, perseverenta sa fie.

Citat:
Aveti o conceptie interesanta, anume ca dvs, ca crestini, ar trebui sa stati cu mainile in san, asa cum le sade bine unor crestini adevarati, iar altii mai nevrednici sa se descurce singuri, domŽle...
Aiurea, de unde ai inteles tu asta?
Ideea era ca ala care nu cauta, nici nu gaseste.
Sau daca o face superficial si rezultelele vor fi pe masura.

Exemplu a unei persone care o cunosc si care chipurile a ajuns la un moment in viata in care, in urma unei nenorociri din familie, chipurile s-a gandit ca ar avea nevoie de Dumnezeu.
Si cum a ales?
A inceput sa citeasca, sa se sfatuiasca, etc.?

Nuuuu, a inceput sa viziteze cultele neoprotesante - judecand aprioric si superficial anumiti oameni si acolo unde s-a simtit mai confortabil, a decis ca aia sunt "cei adevarati".

Si a sfarsit in mod jalnic, la adventisti, unde in timp a ajuns sa vada si acolo destule dar culmea, si-a pierdut brusc simtul critic.

Citat:
Asa cum v-ati descurcat si voi singuri cand altii v-au educat in credinta crestina. Iar daca nu se descurca, nu au fost vrednici. Asa ca e plina lumea de oameni nevrednici, dar cauza principala este indolenta crestinilor celor vrednici.
Eu cred ca exista Dumnezeu, si Dumnezeu vrea ca "toti oamenii sa se mantuiasca si la cunoastinta Adevarului sa vina" iar daca asta nu se intampla peste noapte cu cineva si ajunge intr-o fundatura dpdv spiritual cum ziceam mai sus, nu pot da vina pe Dumnezeu.
Dar daca tu poti..

Citat:
Daca ortodocsii nu se vor misca sa isi mantuiasca macar semenii ortodocsi, mantuirea va veni din alta parte.
Tocmai asta e si un aspect foarte important al problemei - nu este mantuire in alta parte.

Dar ca o persoana care asa cum ziceam mai sus, a sfarsit intr-o fundatura din cauza lipsei de vrednicie, a mai multor pacate in general, nu poti intelege asta.

Dar cine stie, poate intr-o zi ai sa poti, sunt oarecum semne in acest sens.

A, si inainte sa te grabesti sa sari in sus si sa afirmi iar: "zici asa ca te-ai nascut bine mersi si cu ortodoxia in nas" - pot sa-ti zic ca nu este asa si ca si eu am trecut printr-o perioada arida dpdv spiritual, si eu am fost tentat sa invoc lipsa ajutorului potrivit la timpul potrivit, insa cu timpul realizezi ca el a venit totusi exact la timpul potrivit si daca ceva nu a mers in continuare cum trebuia este vina personala.

Asta e una din lectiile ortodoxiei si a pocaintei autentice care nu se gaseste la asa zisii "pocaiti" - asumarea responsabilitatii pentru propriile esecuri spirituale si sa nu dai vina pe altii ca pana la urma ai sa ajungi sa dai vina si pe Dumnezeu.

Citat:
Iar ortodocsii vor ramane pe margine discutand aprins despre marea ratacire in care au cazut ... altii, desigur...
Poti fi ratacit si ortodox (formal cel putin) fiind.
Insa atat timp cat nu ajungi sa intinezi haina botezului (pana si cu) baitza ereticilor cred ca pocainta e mai ..accesibila ca sa zic asa.
Pe urma, dupa gestul respectiv de lepadare si consecintele sale spirituale vine indoctrinarea cu minciuni care deformeaza tocmai unul din premizele intoarcerii (si nu doar): pocainta autentica.

Last edited by AlinB; 15.07.2012 at 02:57:30.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09