Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2012, 14:10:23
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bluester Vezi mesajul

Am spus , dar mai spun o data : Daca omul este ignorant (adica NU vrea sa aiba vreo legatura cu Biserica ) cum ai vrea tu , ca noi (ortodocsii) sa-l aducem in Biserica ?
Omul nu vrea sa vina pentru ca nu cunoaste. Stie doar ca popii sunt asa si pe dincolo, ca Biblia e o carte de minciuni, ca Dumnezeu nu exista, etc. Daca s-ar gasi cineva sa ii arate ca nu e asa, mai ales prin trairea Evangheliei si a sfinteniei, cum au facut primii crestini, omul ar gasi motive sa vina. Dar de ce ar alerga spre o Biserica ce nu e nici macar intersata de soarta lui?

Citat:
Zici ca noi (ortodocsii) nu facem indeajunse cateheze - pentru a ii invata pe oameni... dar daca oamenii nu vor ? Pot sa fie 10 cateze pe saptamana , tot degeaba daca omul nu vrea sa vina.
Credinta nu se face cu sila !
Dar se poate face o educatie crestina.
Pentru mantuire este nevoie de credinta si botez. Daca botezul este facut fara sa se ceara parerea copilului, de ce nu s-ar face si o cateheza, aducatoare de credinta, ca sa facem treaba pana la capat? Caci copilul neinvatat va creste, va devani ateu sau np, apoi vom spune ca nu putem sa-l aducem cu forta. Candva trebuie totusi sa fie timp pentru lucrarea aceasta...

In plus, de unde stiti ca nu vor sa vina pana nu ii chemati?
Nici apostolii nu aduceau oamnii cu forta. Insa traiau credinta cu fapta si o strigau din toti plamanii. Unii ii dispretuiau pentru asta, altii insa ii urmau. Noua insa ne e frica, pentru ca noi nu traim Evanghelia, cum o traiau ei.

Citat:
In plus , nu exista preot care sa nu-si fi avertizat vreodata credinciosii sa nu discute cu ereticii.
Ereticii sunt oameni ca si voi, cu bune si rele, cu necazuri si bucurii. Dar daca nu ai dragostea de a-i mantui, e bine sa nu te bagi in discutii cu ei.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 14.07.2012 at 14:22:22.
Vechi 14.07.2012, 14:23:58
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Daca botezul este facut fara sa se ceara parerea copilului, de ce nu s-ar face si o cateheza, aducatoare de credinta, ca sa facem treaba pana la capat? Caci copilul neinvatat va creste, va devani ateu sau np, apoi vom spune ca nu putem sa-l aducem cu forta. Candva trebuie totusi sa fie timp pentru lucrarea aceasta...
E nevoie de responsabilitate, într-adevăr, pentru că nașul își asumă credința pruncului botezat. Însă și nașii, dar mai ales părinții (pentru că în casa lor crește copilul) sunt datori să fie ei înșiși adevărați creștini, ca să-și crească în credință copiii. Mi se pare foarte grav că botezul se săvârșește de multe ori formal. Preoții mai responsabili stau de vorbă cu părinții pruncului și cu nașii înainte de botez, le cer acestora o minimă pregătire. Toți ar trebui să știe că-și asumă o misiune foarte importantă, că și de ei depinde credința pe care o va avea sau nu, respectiv mântuirea pruncului pe care-l țin în brațe.
Formalismul ne dă încă mult de furcă.

Last edited by N.Priceputu; 14.07.2012 at 14:26:16.
Vechi 14.07.2012, 20:46:44
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E nevoie de responsabilitate, într-adevăr, pentru că nașul își asumă credința pruncului botezat. Însă și nașii, dar mai ales părinții (pentru că în casa lor crește copilul) sunt datori să fie ei înșiși adevărați creștini, ca să-și crească în credință copiii. Mi se pare foarte grav că botezul se săvârșește de multe ori formal. Preoții mai responsabili stau de vorbă cu părinții pruncului și cu nașii înainte de botez, le cer acestora o minimă pregătire. Toți ar trebui să știe că-și asumă o misiune foarte importantă, că și de ei depinde credința pe care o va avea sau nu, respectiv mântuirea pruncului pe care-l țin în brațe.
Formalismul ne dă încă mult de furcă.
Deci toata responsabilitatea e a nasilor... Iar nasii sunt asa cum sunt majoritatea ortodocsilor: neinvatati si ei de catre nasii la randul lor. Deci slabe sanse de catehizare. E trist. Se spune ca poporul piere din lipsa de cunostinta...

Citat:
Dau exemplu familia mea : Cand eu am inceput sa ma trezesc la realitate si sa ma apropii de Biserica - le spuneam si celorlalti din familia mea sa vina la Biserica pentru a se convinge cat de frumos este. Am incercat aproape un an sa-i conving ... insa am observat ca NU vroiau.
Am purtat discutii contradictorii lungi si cu toate ca eu aveam dreptate de cele mai multe ori , nu am reusit.Si preotul a incercat ... dar familia mea nu a vrut.
Cu forta nu-i pot aduce. Si nu mi-a ramas nimic de facut , decat sa ma rog pentru ei...altceva nu pot sa fac.
Ai dreptate. Oamenii sunt prea inglodati in pacate ca sa mai raspunda prea usor chemarii lui Hristos. Este o lupta grea, care nu se duce numai cu cuvantul. De multe ori este nevoie de ani de rugaciune sustinuta pentru mantuirea lor, iar mai apoi de chemare. Insa se poate totusi. Luptand in rugaciune pentru cei dragi ai nostri devenim si noi partasi patimilor lui Hristos pentru ei, suferind pentru soarta lor vesnica si cerand pentru ei de la Dumnezu mila Sa.

Nu intotdeauna este intelept sa vorbim oamenilor despre Hristos, dar rugaciunea este intotdeauna binevenita si deschide calea catre ascultarea cuvantului.

Citat:
Biserica se roaga pentru toti oamenii in fiecare Sfanta Liturghie.
Dar cei mai multi nu stiu asta. Ei vor afla de faptul ca Bisericii ii pasa de ei atunci cand cineva va veni sa puna umarul la suferintele si cautarile lui, cand cineva ii va arata dragoste si mila in Numele lui Hristos.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 14.07.2012, 21:34:56
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Deci toata responsabilitatea e a nasilor... Iar nasii sunt asa cum sunt majoritatea ortodocsilor: neinvatati si ei de catre nasii la randul lor. Deci slabe sanse de catehizare. E trist. Se spune ca poporul piere din lipsa de cunostinta...
Nu doar a nașilor; m-am referit și la părinți, și la preoți. Însă am vorbit în primul rând de responsabilizare. Nașul, dacă este neînvățat dar responsabil, înțelege fie că nu e vrednic să transmită credința finului – și atunci stă deoparte –, fie că trebuie să se învrednicească pentru aceasta, și atunci va cere mai mult de la sine, sporindu-și cunoștințele și credința. Important mi se pare să încetăm a mai face lucruile formal, să nu mai primim Tainele formal, să nu ne mai rugăm formal, să nu ne ducem la biserică formal. În toate să participăm întregi, adică cu suflet, minte și trup.
Vechi 16.07.2012, 10:15:59
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Doriana apreciez onestiata ta.
Constat ca observatiile tale sunt pertinente si binevenite. Ortodoxia inseamna sfintenie... nu vorbe goale. Ortodoxul care se ascunde in spatele cuvintelor invataturii ortodoxe se aseamna fariseilor si carturarilor care stiau corect invatatura lui Moise insa doar vorbeau despre ea si nu doreau sa o implineasca in Adevar.
Dupa cum spun Sfintii Parinti si filocalia, ortodoxia se popovaduieste duhovniceste (prin conclucrarea cu harul Duhului Sfant)... si doar daca este nevoie se folosesc cuvinte. Si demonii cred si se cutremura... si ei vorbesc cuvantul evangheliei... insa nu implinesc nimic, nu conclucreaza cu harul Duhului Sfant, ei doar doresc sa strabe Adevarul (care implica atat intelesul cuvantului cat si fapta).
Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Serafim de Sarov... sunt doar doua exemple elocvente.

Biserica Ortodoxa, Sfintele Taine sunt depline... insa asta nu implica mantuirea, sfintenia implicita a tuturor membrilor ci doar ca ei au aceasta posibilitate. Nici preotii nu sunt scutiti de judecata... ba mai mult judecata lor va fi si mai aspra caci "celui ce mult i s-a dat mult i se va cere" si "sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta".

"Nu tot ce imi zice Doamne Doamne se va mantui... ci cel ce face voia Mea, cel ce asculta Evanghelia si o implineste" spne Domnul ... in practica (duhovnicesca in primul rand si apoi fizica)... si aceasta se reflecta in fapte, caci ceea ce este omul in interior se vede in faptele sale care sunt urmare a gandurilor inimii.
In inima omului (cugetul inimii) poate sa imparateasca fie Dumnezeu fie patimile si demonii si astfel apare: satanofilia, satanolatria, satanomorfia...

Filocalia este elocventa in acest sens.

Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. Har si pace.
Vechi 14.07.2012, 16:59:45
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Omul nu vrea sa vina pentru ca nu cunoaste. Stie doar ca popii sunt asa si pe dincolo, ca Biblia e o carte de minciuni, ca Dumnezeu nu exista, etc. Daca s-ar gasi cineva sa ii arate ca nu e asa, mai ales prin trairea Evangheliei si a sfinteniei, cum au facut primii crestini, omul ar gasi motive sa vina. Dar de ce ar alerga spre o Biserica ce nu e nici macar intersata de soarta lui?
Dar se poate face o educatie crestina.
Pentru mantuire este nevoie de credinta si botez. Daca botezul este facut fara sa se ceara parerea copilului, de ce nu s-ar face si o cateheza, aducatoare de credinta, ca sa facem treaba pana la capat? Caci copilul neinvatat va creste, va devani ateu sau np, apoi vom spune ca nu putem sa-l aducem cu forta. Candva trebuie totusi sa fie timp pentru lucrarea aceasta...
In plus, de unde stiti ca nu vor sa vina pana nu ii chemati?
Nici apostolii nu aduceau oamnii cu forta. Insa traiau credinta cu fapta si o strigau din toti plamanii. Unii ii dispretuiau pentru asta, altii insa ii urmau. Noua insa ne e frica, pentru ca noi nu traim Evanghelia, cum o traiau ei.
Dau exemplu familia mea : Cand eu am inceput sa ma trezesc la realitate si sa ma apropii de Biserica - le spuneam si celorlalti din familia mea sa vina la Biserica pentru a se convinge cat de frumos este. Am incercat aproape un an sa-i conving ... insa am observat ca NU vroiau.
Am purtat discutii contradictorii lungi si cu toate ca eu aveam dreptate de cele mai multe ori , nu am reusit.Si preotul a incercat ... dar familia mea nu a vrut.
Cu forta nu-i pot aduce. Si nu mi-a ramas nimic de facut , decat sa ma rog pentru ei...altceva nu pot sa fac.

Citat:
Dar de ce ar alerga spre o Biserica ce nu e nici macar intersata de soarta lui?
Biserica se roaga pentru toti oamenii in fiecare Sfanta Liturghie.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09