![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici ma refer la povestea cu legionarismul si cipusoarele unde a facut niste afirmatii de tot rasul, s-au stabilit canoane de tot plansul, ca sa nu mai vorbim de razbelurile care au urmat si care s-au intors impotriva Bisericii in general, de la ierarh la mirean. Si sa nu mai vorbim ca cei care conduc problematicul blog "apologeticum" si se pare ca isi fac veacul in manastirea patronata de dumnealui si care au reusit f. bine se pare sa treaca drept un soi de "birou de presa" al manastirii si al dumnealui personal. Este un bun si preacucernic de altfel crestin care imi spun nu de putine ori "apologeticum - blogul parintelui Iustin". No more comments. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ceea ce putem noi face este, așa cum s-a mai spus, să ne rugăm ca preoții să ne învețe cuvântul lui Dumnezeu, să nu fim în înșelare... Și să nu mai acuzăm atât... Pentru mine a rămas deschisă partea cu sfaturile primite de la preot, care, de multe ori, sunt sfaturi concrete la situații concrete de viață, ceea ce le face, pentru unii, să pară că depășesc aria de acțiune a preotului. Cred că unii dintre noi avem nevoie de asemenea sfaturi atunci când discernământul nostru, sau experiența noastră de viață nu ne ajută suficient în clarificarea situației. Desigur, există și alți specialiști la care putem apela, în funcție de natura problemei, este bine să ne informăm și să analizăm situația prin prisma minții și a sufletului nostru, dar de câte ori nu avem nevoie de un cuvânt care să încline balanța spre una din părți? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Au nevoie de aceasta piata cum si noi avem nevoie de a lor. Fondurile nerambursabile sunt altceva. Si da, neacordarea fondurilor poate fi considerata santaj daca se incalca unele principii de transparenta, ilegalitate... Cu taxa de inmatriculare sunt discutii cu Comisia Europeana si in prezent. Problema e destul de serioasa. Se va rezolva probabil foarte, foarte greu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi pare nespus de rau ca postand cuvintele parintelui, l-am asezat intr-o ipostaza de inculpat. Sa ma ierte Dumnezeu si parintele daca am gresit facand aceasta. Last edited by Adriana Cluj; 30.06.2012 at 12:15:37. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Da, sora, ati vorbit cumpatat si, zic eu, cu intelepciune. Avem in experienta concreta astfel de situatii cand sfintitii slujitori ne ajuta sa trecem peste incercari grele si ispite mari. Bine faceti ca ati reamintit aceasta. Va multumesc! Pe mine ma ia uneori valul indignarii cam prea tare... E greseala mea si regret ca nu-mi tin caii in frau. Inca o data, multumiri pentru blanda dojana...:) Sa va lumineze Domnul si Maicuta sa va ocroteasca pururea! AMIN+ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Analiza starii tarii noastre o facem cu totii si avem studii pretioase ale analistilor politici, sociologilor, oamenilor de cultura care descriu drama ori poate tragedia tarii in ultimii ani. Chiar daca preotii reamintesc aceste lucruri, eu cred ca e bine sa ne folosim de ei cu toata daruirea in primul rand in cele duhovnicesti. Avem atat de mult de lucru duhovniceste! Dar ne pierdem vremea cu lucruri laturalnice. Imi povestea de curind un prieten din copilarie, azi preot ortodox, ca Biserica trece printr-o refacere a legaturilor cu statul si societatea civila, inevitabila dupa anii comunismului cand a fost silita sa se restringa drastic, sa devina cumva izolata, oarecum rupta si, intr-un anumit sens cu grija interpretat, autista. Asa a fost istoria la noi! Acum, in miscarea de recul, procesul duce si la exagerari si la amestecari nedorite iar secularizarea castiga teren, se pare. Dar acesta-i mersul vremurilor, zicea prietenul meu. Deocamdata ne supunem si ne vedem de treaba. Ei, Dumnezeu sa ne miluiasca! Si ma iertati, sora, ca v-am necajit. Am gresit, din pacate. Iertati-ma, va rog! |
|
|||
|
|||
![]()
Frate, nu ti s-a facut rau de la atata ploconeala?
Probabil esti pe marginea chestiunii, altfel ai sti ca nu e cazul, cel putin acum. Dar..atat deocamdata sa nu se mai inflameze spiritele, atat timp cat nu se confunda ortodoxia cu cultul personalitatii, este bine si ne ferim sa ajungem si in cealalta extrema. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma simt foarte bine acum! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si pe urma trebuie sa-ti ceri scuze si asta inseamna probabil implicit sa retractezi ce ai spus. Nu mai bine nu mai scrii? Lasa-i doar pe ei sa vorbeasca, menajeaza-le sentimentele. |
|
|||
|
|||
![]()
Cuvintele parintelui Iustin, mie personal, mi-au amintit de o intamplare din toamna anului 1989.
Lucram in alt oras atunci, un orasel frumos din sudul tarii, resedinta de judet. Acolo am luat repartitie si am ramas 15 ani. In primavara ma certasem cu secretarul de partid, mai intai, apoi si cu seful santierului. De fapt nu stiu daca e potrivit spus "certat", am refuzat categoric sa mai particip la o activitate, cu care oricum nu aveam nici o legatura decat dictia, si i-am spus secretarului sa-si caute alt om, ca eu ""pa"". Scurt. Oricum eram paralela cu partidul si cam razvratita si incomoda totdeauna, ca nu-mi tineam gura. Bucuria pauzei era reciproca. M-au amenintat cu datul afara, dar tot nu m-am razgandit. Nu era curaj nebun din partea mea ci mai curand inconstienta asupra a ceea ce puteam pati si proptire pe picioarele din-darat. In sfarsit, acea activitate presupunea participarea la sedinte de alea interminabile, in care faceam rebus si motaiam, la judet. Au fost nevoiti sa trimita pe altcineva de atunci incolo, un coleg, si astfel am pierdut sa vad in direct intamplarea care urmeaza. Vine toamna. Nu stiu exact prin ce luna era, cred ca octombrie, apare colegul a doua zi la santier si imi spune foarte conspirativ, ii era frica si sa vorbeasca, despre sedinta la care fusese cu o zi in urma. La acea sedinta venise un nene de la Bucuresti, cred, unul Secares ori Secaris (asa am retinut eu numele, poate gresesc) care, spre deosebire de toate sedintele de pana atunci, prin ceea ce a vorbit i-a facut pe toti sa stea ochi si urechi. Politrucii de la judet cand l-au auzit pe nenea asta ce vorbea, nu stiau pe unde sa se ascunda, ca nu cumva sa fie banuiti ca ii impartasesc spusele, erau in stare sa se bage pe sub banci. Ce spunea nenea? A inceput prin a face o descriere asupra situatiei economice mondiale, extrem de la obiect dupa spusele colegului meu care asculta Europa Libera si mai stia cate ceva (eu nu aveam nici macar televizor sau radio pe vremea aia!!!!). Despre faptul ca pietele economice principale din lume sunt acaparate de SUA, de statele puternice din Asia (China in special), tinuturile arabe din Asia si Africa de Nord erau inaccesibile, iar vest-europenii ramasesera cam cu ochii in soare. A vorbit despre revolutiile care avusesera loc pana atunci in Europa si motivatia lor, care nu era neaparat doar una interna, ci erau ajutati (li se dadea voie in sfarsit...) putin dinafara ca sa aibe curajul sa se revolte. A vorbit destul de mult... Nu lungesc povestea prea mult, ca oricum nu imi amintesc prea multe, dar cateva cuvinte spuse de colegul meu nu le-am uitat niciodata. Primele sunt acestea, concluzia lui nenea de la Bucuresti rostita cu voce tare: vestul are nevoie de piata de desfacere economica si noi asta vom deveni. Urmatoarea intrebare pe care a adresat-o salii a fost: nu sunteti curiosi sa aflati cand se intampla si la noi? (adica revolutia). Lumea era amutita... Cum sa spui asa ceva intr-o sedinta de asemenea amploare in toamna lui 1989? Raspunsul l-a dat tot el, nu bazaia nici musca in sala: mutarile sunt in plic la Moscova! Ei, vreau sa va spun ca aceste confidente mi-au fost facute de coleg cu promisiune ferma ca imi tin gura si nu raspandesc intamplarea, era periculos la vremea respectiva sa te apuci sa vorbesti, desi in sala era multa lume si toti au auzit, dar probabil ca nici aceia nu au avut curaj sa vorbeasca atunci despre ce auzisera, dar...nenea acela venise sa pregatesca terenul, dupa cum rezulta din aceasta stranie intamplare. Eu oricum nu eram la curent cu mersul lumii, prioritatile mele erau de cu totul alta natura si atunci nu am dat importanta evenimentului, dar acele cuvinte nu le-am uitat niciodata, si mi s-au improspatat singure in minte pe masura ce vedeam ce se intampla in tara noastra in anii ce au urmat. PS: Aceasta a fost intamplarea de atunci.Fata de cele de mai sus as adauga doar ca plicul, intre timp, nu mai este la Moscova. Restul a ramas la fel. PS1; Draga Ioan Cezar nu m-am suparat absolut deloc, imi parea rau pentru raul ce i l-am facut parintelui Iustin. PS2; pentru restul: acuma astept sa dati in mine, lasati-l in pace pe parintele. Last edited by Adriana Cluj; 01.07.2012 at 12:03:47. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 | georgeval | Din Vechiul Testament | 25 | 25.10.2016 06:31:20 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|