Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.04.2012, 21:12:53
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TunsDiana Vezi mesajul
Nu am stiut ca poarta negru pentru ca sunt morti pentru lume. Dar poate ca unii nu sunt facuti pentru calugarie si de aceea mai exista si derapaje, si de aceea ziceam. Sau poate ca sunt si ei oameni si de aceea mai gresesc important e sa li se atraga atentia si sa se indrepte.
Monahii ortodocsi poarta vesminte negre, in semn de doliu neincetat, pentru ca ei traiesc memoria mortii si a raiului nedespartite, resimtite ca stari spirituale chemate din strafundul inimii, traiesc teologia caderii, traiesc pierderea ca pe nostalgia intregii omeniri.

Majoritatea monahilor budisti poarta portocaliu, ca parte a traditiei. In perioada de inceput a Budismului robele lor erau confectionate din tesaturi vechi, donate de oameni si vopsite de calugari in culoarea cea mai ieftina disponibila de atunci- sofranul (portocaliu).

Last edited by ioanna; 23.04.2012 at 21:14:56.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2012, 10:08:53
TunsDiana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Monahii ortodocsi poarta vesminte negre, in semn de doliu neincetat, pentru ca ei traiesc memoria mortii si a raiului nedespartite, resimtite ca stari spirituale chemate din strafundul inimii, traiesc teologia caderii, traiesc pierderea ca pe nostalgia intregii omeniri.

Majoritatea monahilor budisti poarta portocaliu, ca parte a traditiei. In perioada de inceput a Budismului robele lor erau confectionate din tesaturi vechi, donate de oameni si vopsite de calugari in culoarea cea mai ieftina disponibila de atunci- sofranul (portocaliu).
Multumim pentru frumoasele explicatii!
Reply With Quote
Vechi 15.05.2012, 01:12:37
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Acum, on topic...ma intreb : oare unde o fi disparut decenta bunicilor noastre? In frumoasele lor poale bordate si ii inflorate. oare atunci femeia nu lucra in gradina, nu hranea animalele, unoeri mergea si la coasa, crestea copii, se ingrijea de casa. Fie vara, fie iarna tinuta ei era in fusta. Nici de frig nu plangea, nici de caldura nu suferea.

oare toti marii duhovnici or gresi cand indeamna femeile sa poarte fusta si batic in biserica? inteleg, unu s-o insela, doi or fi in ratacire dar chiar toti? Inca nu am intalnit un parinte care sa zic; bine, fata sa vi la Biserica in nadragi, ca na lumea o evoulat, evoluati si voi cu ea...
Ai mare dreptatea, caci in fond fiecare fapta are in spate un scop. Daca in trecut prin vestimentatie se urmarea sau se implinea decenta, in vremurile noastre, pentru ca am evoluat, vestimentatia are un pronuntat caracter indecent. Cautam noi ca prin felul de a ne imbraca sa fim decenti, sa nu-l ispitim pe celalalt, atat in Biserica cat si in afara ei? Ma gandesc ca aceasta ar trebui sa fie una din grijile bune si mantuitoare. Ma refer atat la barbati cat si la femei, dar este stiut ca femeia poseda o frumusete aparte care poate ispiti mai mult.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2012, 11:27:24
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Implicit

apropo de aspectul de mai devreme al discutiei, acela al frigului iarna cand e vorba de fustele femeilor.
Nu dati cu pietre dar.... oare chiar atat de multa grija trebuie sa avem de trup? Nu spune nimeni sa nu ne ingrijim ca sa ne mentinem sanatatea dar... eu cred (ba chiar am confirmarea de la bunica mea) ca, inainte vreme, femeile nu se infofoleau atata si purtau fuste (nu, nu intotdeauna cu fustanela, chiloti cu manecute sau ciorapi de lana pe dedesubt) chiar si iarna, pentru ca erau obisnuite cu vremea aspra, erau "calite" cum se zice si nu se imbolnaveau atat de usor.
Dar sa nu uitam ca, inainte vreme, nu existau geamuri de termopan, nici incalzire termica prin centrala, ca sa iti faci nevoile ieseai in curte chiar si pe gerul cel mai aspru, etc.

Pe de alta parte, sunt sigura ca simteau si ele coltii muscatori ai gerului de multe ori si sufereau din aceasta pricina, oricat ar fi fost de calite. Insa asta nu le facea decat sa dea slava Lui Dumnezeu cu o traire autentica atunci cand iesea soarele si venea primavara. (Sper sa se inteleaga ce am vrut sa spun).

Ca o concluzie personala, de multe ori am sesizat ca tot ceea ce ne-a adus confortul lumii moderne, in loc sa ne faca bine, ne face tot mai rau sufleteste vorbind, ne indeparteaza de Dumnezeu.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 15.05.2012, 14:05:48
TunsDiana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
apropo de aspectul de mai devreme al discutiei, acela al frigului iarna cand e vorba de fustele femeilor.
Nu dati cu pietre dar.... oare chiar atat de multa grija trebuie sa avem de trup? Nu spune nimeni sa nu ne ingrijim ca sa ne mentinem sanatatea dar... eu cred (ba chiar am confirmarea de la bunica mea) ca, inainte vreme, femeile nu se infofoleau atata si purtau fuste (nu, nu intotdeauna cu fustanela, chiloti cu manecute sau ciorapi de lana pe dedesubt) chiar si iarna, pentru ca erau obisnuite cu vremea aspra, erau "calite" cum se zice si nu se imbolnaveau atat de usor.
Dar sa nu uitam ca, inainte vreme, nu existau geamuri de termopan, nici incalzire termica prin centrala, ca sa iti faci nevoile ieseai in curte chiar si pe gerul cel mai aspru, etc.

Pe de alta parte, sunt sigura ca simteau si ele coltii muscatori ai gerului de multe ori si sufereau din aceasta pricina, oricat ar fi fost de calite. Insa asta nu le facea decat sa dea slava Lui Dumnezeu cu o traire autentica atunci cand iesea soarele si venea primavara. (Sper sa se inteleaga ce am vrut sa spun).

Ca o concluzie personala, de multe ori am sesizat ca tot ceea ce ne-a adus confortul lumii moderne, in loc sa ne faca bine, ne face tot mai rau sufleteste vorbind, ne indeparteaza de Dumnezeu.
Nu inteleg mania unora sa vada in viata la tara raiul pe pamant. Eu inteleg ca exista mai multa credinta atunci, dar ma indoiesc ca oamenii nu erau la fel de pacatosi, poate mai ascunsi ca acum pentru ca exista mai mult bun simt.

Nu cred ca trebuie sa facem apologia frigului indurat de femei in vremea aceea, vad la bunica mea ce reumatisme are din cauza faptului ca a purtat non stop fuste iarna, si nu si-a tratat racelile pentru ca atunci nu se gaseau medicamente. Lipsa de asistenta medicala era, nu lipsa de grija pentru propriul corp.

Credeti ca oamenii nu erau la fel de pacatosi atunci? De ce vedeti totul idealizat? Nu credeti ca acum poti avea si termopane si poti fi si aproape de Dumnezeu, nu vad ce legatura este intre una si alta? Sa nu credeti ca fac apologia acestora, eu nici nu am la mine acasa...
Reply With Quote
Vechi 15.05.2012, 14:27:25
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu inteleg mania unora sa vada in viata la tara raiul pe pamant. Eu inteleg ca exista mai multa credinta atunci, dar ma indoiesc ca oamenii nu erau la fel de pacatosi, poate mai ascunsi ca acum pentru ca exista mai mult bun simt.

Nu cred ca trebuie sa facem apologia frigului indurat de femei in vremea aceea, vad la bunica mea ce reumatisme are din cauza faptului ca a purtat non stop fuste iarna, si nu si-a tratat racelile pentru ca atunci nu se gaseau medicamente. Lipsa de asistenta medicala era, nu lipsa de grija pentru propriul corp.

Credeti ca oamenii nu erau la fel de pacatosi atunci? De ce vedeti totul idealizat? Nu credeti ca acum poti avea si termopane si poti fi si aproape de Dumnezeu, nu vad ce legatura este intre una si alta? Sa nu credeti ca fac apologia acestora, eu nici nu am la mine acasa...
strabunicele mele nu au avut niciuna reumatism desi au umblat imbracate cu fuste chiar si iarna si fara zeci de fustanele si pantalonasi de lana pe dedesubt. Eu una consider ca si un reumatism, si orice alta boala este ingaduita de catre Dumnezeu pentru pacatele noastre, pentru a ne da sansa sa ne apropiem de El, sa intelegem ca fara de El nimic nu putem face. De ce oare sfintii cautau suferinta trupeasca si nu fugeau de ea? Cam la asta se refera defapt mesajul meu.

Imi cer scuze daca nu m-am facut mai bine inteleasa. Nu am vrut sa supar pe nimeni insa de asta ma lovesc peste tot si mereu in legatura cu orice tema de spiritualitate. De fuga omului de suferinta si cautarea confortului lumesc in viata de aici nu in cea de apoi, asa cum ar fi normal.

Reply With Quote
Vechi 15.05.2012, 14:28:41
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Strict legat de termopane... nu! nu cred ca au vreo legatura cu mantuirea sufletului. Doar cu confortul :)

Reply With Quote
Vechi 15.05.2012, 15:15:46
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Implicit

Citat:
Nu credeti ca acum poti avea si termopane si poti fi si aproape de Dumnezeu, nu vad ce legatura este intre una si alta? Sa nu credeti ca fac apologia acestora, eu nici nu am la mine acasa...
Atunci de ce te scuzi?

Din experienta mea cu cat o duci mai bine cu atat tinzi sa te departezi de Dumnezeu. Cel putin de acel Dumnezeu specific crestinilor ortodocsi. Ca sunt si alte confesiuni mai mult sau mai putin crestine care-L vad diferit.
Vechi 15.05.2012, 15:31:24
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Ai mare dreptatea, caci in fond fiecare fapta are in spate un scop. Daca in trecut prin vestimentatie se urmarea sau se implinea decenta, in vremurile noastre, pentru ca am evoluat, vestimentatia are un pronuntat caracter indecent. Cautam noi ca prin felul de a ne imbraca sa fim decenti, sa nu-l ispitim pe celalalt, atat in Biserica cat si in afara ei? Ma gandesc ca aceasta ar trebui sa fie una din grijile bune si mantuitoare. Ma refer atat la barbati cat si la femei, dar este stiut ca femeia poseda o frumusete aparte care poate ispiti mai mult.
Femeia nu este cu nimic mai frumoasa decat barbatul.
Barbatul o percepe atragatoare prin prisma instinctelor sexuale puse acolo de Dumnezeu. Strict estetic vorbind nu vad cum doua pungi cu grasime atarnate in fata si alte doua mai mari plantate la spate pot fi considerate proportionale sau frumoase. Si totusi atrag pentru ca se gadila acel centru in creier responsabil cu reproducerea si probabil si altii activati inca din pruncie.
Deci femeia dar si barbatul ar fi bine sa ascunda/deghizeze acele parti ale corpului care ne aduc aminte ca suntem animale, si sa conteze mai degraba pe o comunicare superioara ca intre fiinte superioare.
Sunt foarte binevenite un neglijeu sau o camasa de noapte in dormitorul conjugal dar sunt total deplasate la biserica. Din pacate traim intr-o societate cu valorile inversate, astfel ca in dormitor o vezi intr-un camasoi de noapte inestetic iar la biserica purtand pantaloni de bumbac mulati pe fund...
Vechi 15.05.2012, 17:42:56
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de moldoveanu Vezi mesajul
Atunci de ce te scuzi?

Din experienta mea cu cat o duci mai bine cu atat tinzi sa te departezi de Dumnezeu. Cel putin de acel Dumnezeu specific crestinilor ortodocsi. Ca sunt si alte confesiuni mai mult sau mai putin crestine care-L vad diferit.
cam asta voiam sa spun si eu.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 211 07.07.2025 21:15:36
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Biserica si discriminarea femeii Golbi_ Despre Biserica Ortodoxa in general 460 08.12.2011 18:19:07
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28