![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Portul femeii si al barbatului in perioada vetero si nou-testamentara erau foarte asemanatoare, difereau doar prin accesorii, nu atat vestimentatia propriu-zisa, insa n-am auzit pe nimeni sa acuze pe barbatii de atunci ca ar fi imbracat haine femeiesti. (nu se purtau pantaloni). Last edited by ioanna; 22.04.2012 at 17:28:51. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() n-am spus de la mine..... ci de la cineva vrednic |
|
||||
|
||||
![]()
Din pacate n-a explicat si de ce ar fi interzis femeii sa poarte pantaloni, ca sa intelegem si noi, astia mai nevrednici sau de ce nu are aceeasi parere despre palton, pardesiu, camasa etc. pe acelea nu le-a catalogat ca fiind exclusiv barbatesti, respectiv femeiesti.
Last edited by ioanna; 22.04.2012 at 17:56:36. |
|
|||
|
|||
![]()
mai putem gandi si singuri.....
In alta ordine de idei, dar in aceeasi tema, nimeni nu a pus problema rochiilor de mireasa, cu care se imbraca tinerele (ori mai putin tinerele) care intra in biserica pentru oficierea cununiei. Unele par sa fie in drum spre bar, pentru dansul la bara... Macar in biserica ar putea sa acopere cu ceva, chiar elegant (o capa, o pelerina), goliciunile ori partile transparente, pe care le vor descoperite de rochia de mireasa... |
|
|||
|
|||
![]()
Oare cum erau imbracate femeile care au fost nevoite sa apere Constantinopolul asediat de avari in anul 626 in absenta trupelor plecate la razboi cu persii alaturi de imparat? Nu mi le imaginez ca in icoane cu fuste, batic pe cap si pantofiori, dimpotriva, in armuri (cele care aveau la indemana), vestimentatie de aparare, dotate cu sabii, pietre sau/si alte arme. In mod asemanator, pe toate femeile care, in situatii atipice, au trebuit sa-si asume functii militare, de aparare, ori profesii "nefeminine" fie in lipsa barbatilor, fie cand acestia sunt prea ocupati sa socializeze in carciumi.
Spre exemplu, cum si-o imagineaza imbracata maica citata in postarea de mai sus pe femeia constransa sa asigure intretinerea familiei intr-o comunitate izolata, in cazul in care sotul ei ar fi infirm? Ar merge la vanatoare in rochie? In mod asemanator in societatea moderna. Femeile, nu in putine cazuri, sunt silite de imprejurari sa adopte profesii si roluri traditional masculine. In asemenea cazuri, a merge la biserica in fusta si cu esarfa pe cap ar reprezenta un caz tipic de forma fara fond. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Nu cunosc vestimentatia femeilor la 626, probabil ca piesele de baza erau fusta si bluza, iar acolo, sub influenta popoarelor vecine, sa fi fost salvarii.. ![]() ![]() Dar decat sa ne tot batem noi capul aci, nu mai bine mergem fiecare femeie nedumerita si-l intrebam pe preotul nostru: parinte, cum e cuviincios sa intru eu in biserica? Si daca preotul ne spune sa venim rujate pana la urechi, cu mini, cu decolteu si cu parul valvoi, facem ascultare si asa venim! Caci, zice chiar unul din marii stareti, parintele Efrem Katunakiotul ca: ""Ai facut ascultare, mergi in Rai, nu ai facut, mergi in Iad."" http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=364 Si gata, am rezolvat dilema! Last edited by Adriana Cluj; 22.04.2012 at 19:44:00. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Un preot la care ma spovedeam multa vreme ma sfatuia sa ma feresc de copii, ca inca nu e vremea. Apoi am plecat de la el. M-am intalnit mai apoi cu el, cand aveam deja trei copii. Sti ce mi-a spus? "Sper ca va opriti, nu faceti 100" Ce sa zic...No comment! Acum, on topic...ma intreb : oare unde o fi disparut decenta bunicilor noastre? In frumoasele lor poale bordate si ii inflorate. oare atunci femeia nu lucra in gradina, nu hranea animalele, unoeri mergea si la coasa, crestea copii, se ingrijea de casa. Fie vara, fie iarna tinuta ei era in fusta. Nici de frig nu plangea, nici de caldura nu suferea. oare toti marii duhovnici or gresi cand indeamna femeile sa poarte fusta si batic in biserica? inteleg, unu s-o insela, doi or fi in ratacire dar chiar toti? Inca nu am intalnit un parinte care sa zic; bine, fata sa vi la Biserica in nadragi, ca na lumea o evoulat, evoluati si voi cu ea...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1. Mai intii o cugetare din parintele Teofan Zavoritul , care spunea vis-a-vis de primirea credintei fara sovaire :,,... pt.cei ce cred nu este nevoie de dovezi iar pt. cei ce nu cred dovezile sunt de perisos ". Chiar astazi , la Evangheluie, s-a citit a X-a fericire : ,,Fericiti ce ce cred si nu au vazut " (nu li s-a facut vreo demonstratie pt. credinta ) 2. Mare mi-a fost mirarea cind aflindu-ma in Min. Cetatuia- Negru Voda, Arges , staretul, parintele Modest , in predica liturgica, a evidentiat faptul ca este firesc ca si placut , ca femeia sa fie ingrijita, aranjata, infrumusetata discret , cu putin ruj , cu putin fard, cu putin contur la ochi , ca de, asa ii sta bine unei femei . Chipurile nu ostentativ , dar asa putin , ca sa poata atrage mai lesne ! De asemenea nu putine sunt minastirile in care am vazut maicute pensate la sprincene si cu lac incolor pe unghii. Cu siguranta ca pt. Hristos se ingrijesc sa fie minunate ! Abia acum am inteles cuvintele gheronului Paisie Aghioritul care spunea despre monahi si despre mireni : ,,...in vremurile din urma , oamenii vor fi ca dracii iar monahii ca oamenii" Probabil ca nu suntem departe de acele vremuri.
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 22.04.2012 at 21:32:00. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Adriana Cluj; 22.04.2012 at 21:47:05. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
tinuta in biserici | marlene | Tinuta in Biserica | 211 | 07.07.2025 21:15:36 |
Tinuta barbatului in biserica | Hartford | Tinuta in Biserica | 56 | 26.05.2025 11:33:59 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Biserica si discriminarea femeii | Golbi_ | Despre Biserica Ortodoxa in general | 460 | 08.12.2011 18:19:07 |
Spovedania trebuie tinuta | costel | Pocainta | 10 | 29.01.2010 15:08:28 |
|