![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
CORECT ! Acesta-i subiectul ! :
![]() Ce spune biserica despre Mos Craciun?Este Sf Nicolae?Ce sa le spunem copiilor care ne intreaba? Eu le spun ca exista si ca vine numai la copiii foarte saraci. __________________
|
|||
|
|||
![]()
Despre bradul de Crăciun avem o părere a Bisericii exprimată indirect.
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...8152682262.jpg Moș Crăciun face parte din mitologia copilăriei alături de alte personaje la fel de ”inutile” pentru pietiști, precum Făt Frumos, Harap Alb etc. Personoajele acestea sunt sinteze personificate ale unor trăsături de caracter exemplare, cum ar fi arhetipul bunicului dăruitor de bucurie în cazul lui moș Crăciun. Haloween, "8 Martie" sau Sf. Valentin sunt invenții ale postmodernității, n-au nicio legătură cu discuția de față.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Anumite surse dau ca "oficiala" descinderea obiceiului impodobirii bradului din germanice sfere laice. Altele amintesc, dimpotriva, ca prin secolul XX sarbatorirea cu brad impodobit a devenit, prin extensie din sfera traditiilor crestine, si un obicei laic.
Conteaza, asadar, pe ce vrem sa punem accentul, ce vrem sa demonstram. Asocierea dintre perenitatea bradului, mereu verde si vesnicia lui Hristos, Viata Vesnica, este evident din sfera credintei crestine. Asezarea stelutei in varful bradului aminteste, in traditia crestina (fie ea si "cazuta" in folclor, in prostime, desi mie imi pare dmpotriva, o curatire, o esentializare, o simplificare fericita) de Steaua care a condus pe magi la locul Nasterii Domnului. Culorile globurilor si cele ale betelii, pot fi alese dupa criterii de excitare a ochiului sau pot tine de o simbolistica evident crestina: purpura, galbenul auriu, albastrul si albul- sunt demnitatile Mantuitorului (arhiereasca, imparateasca, invatatoreasca...). In biserica de langa bloc culorile sunt intotdeauna acestea, nicidecum altele. Reiese clar asocierea bradului cu Iisus Hristos. Nu intamplator bradul e numit "pomul vietii", fiind aici o intreaga lume de semnificatii iar centrul este vesnicia Domnului, care este Izvor si Proniator al vietii. Mai este simbolizata si nadejdea crestinului, vesnic "verde", durabila, statornica. la fel si credinta in Domnul. Luminile din brad sunt si ele metafore transparente. Domnul este Lumina. Starea de bucurie si fericire (mai ales la copii, inclusiv la copiii din adult) din preajma bradului sunt asociate de credincios cu bucuria intalnirii cu Hristos, cu miluirea, cu mantuirea, cu pronia lui Dumnezeu. Care stim ce afirma (cere, porunceste) in legatura cu copiii (printre care Sfantul Ignatie Teoforul, cinstit in Biserica pe 20 decembrie. Iar Mihailc a facut o trimitere, cred eu, minunata la acea icoana, doar ca a renuntat din pacate prea usor si il rog cu ocazia asta sa revina, daca binevoieste... Cu siguranta ne va fi multora de folos. (Te rog, Mihailc, reia si dezvolta mesajul care a scanteiat o clipa in postarea ta!) Asadar, daca dorim sa privim bradul exclusiv cu ochi laic, o putem face. Uite, o fac si eu: bradul e un arbore, cu frunze in forma de ace, pe care il taie unii din paduri si il cumparam noi ca hipnotizati, avind o obsesie iarna. E bine asa? Vedeti ce usor e sa fii, iertati-ma, copil rebel? Deh, ce sa fac daca m-am asezat in fotoliul reavointei... (un infantilism neanalizat, o exprimare a unei lipse de permisiuni pentru trairea bucuriei libere, curate) Dar haideti mai degraba sa dam curs minunatei simtiri care se infiripa in aceste zile, pe fondul colindelor, urcind sufletul in Ceruri ... Asta e in duh cu romanul crestin traditional, care priveste meditativ stelele si simte icoanele ca fiind vii... Eliberat din prizonieratul materiei si al slujitorilor ei... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Mulțumesc Ioane pentru încredere și prezentarea simbolisticii multiple a bradului!
Cu moș Crăciun cred că am lămurit, cât de cât, cum stau lucrurile: nu credem în existența lui cât în existența calităților pe care le sintetizează. Și ne e simpatic pentru că ne aduce aminte de relația specială pe care nepoții o au cu bunicii, a cărei intensitate emoțională e greu de contestat. Mai sunt copii orfani care au nevoie și ei de un bunic, adică să creadă că există cineva căruia îi pasă de ei. În mod straniu, moș Crăciun este contestat din două direcții aparent opuse: de fanaticii religioși și de ateii militanți. Vă întrebați poate ce legătură există între aceste două categori! Primii cred într-o falsificare a unei realități extramudane și cea de-a doua refuză să creadă în această falsificare.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cat il priveste pe Mos Craciun, recunosc ca imi placea mai mult cand era nevazut, ceea ce e firesc, doar nu exista ca atare, decat acum cand e intrupat si-l vezi peste tot (vitrine, magazine, tv, casete, ba a suferit si metamorfoze atat de variate intocmai unei papusi Barbie) , pentru ca prin Mos Craciun – nevazut, puteai induce unui copil ideea ca lumea este o taina care trebuie descoperita, ca dincolo de spectacolul mundan exista ceva care nu poate fi decat simtit: dragostea. Totusi, chiar daca Mos Craciun e un simulacru religios, avatarul modern al Sfantului Nicolae, chiar daca acum apare peste tot, de la carti de povesti pana la panouri publicitare, toate acestea nu sunt decat forme ale aceluiasi spirit in miscarea lor populara, un spirit real care strabate istoria inspirand atata dragoste. “Mosul” exista in fiecare dintre noi, trebuie doar sa-l descoperim si sa devenim la randul nostru “mosi” pentru altii, sa ne coalizam in aceasta frumoasa amagire universala, ce strabate timpul si uneste oamenii. |
|
|||
|
|||
![]()
Ce legătură are bradul de Crăciun cu sărbătoarea Nașterii Domnului? Ce legătură are muntele din icoana praznicului cu datele lui concrete, cunoscute din sursele evanghelice? Doar știm că în Bethleem nu există niciun munte.
Și totuși muntele există, deci are un rost fiindcă într-o icoană autentică nu găsim nimic arbitrar. Așteptăm răspunsuri, chiar și de-alea după mintea noastră!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7925 Mie nu imi vine sa cred cate pagini s-au strans... O, Doamne, unii chiar nu au ce face! ![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|