Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 20:54:32
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Nu cred ca ne instrainam de Hristos daca impodobim bradul de Craciun sau daca le povestim celor mici despre Mosul.
Sa produca oare tuburare in sufletul lor prezenta in casa a bradutului impodobit si asteptarea Mosului? Ma indoiesc.
Nu-s de parere ca Il impiedicam pe Hristos sa locuiasca in noi prin aceea ca impodobim braduti. Altele sunt cele ce ne impietresc inimile.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 21:10:48
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Santa
anagramat- natas
care in spaniola, catalana si portugheza inseamnaaa......smantana!
Care e alba ca zapada, pe care ne-o dorim de Craciun!
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 21:12:51
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Evident este alegerea fiecaruia, dar macar sa fie in cunostinta de cauza.

Deocamdata nimeni nu a adus un argument ca bradul si Mosul ("mitul mosului", cum spunea cineva) sunt crestine.
La fel de bine putem sarbatori si Hanukkah pt ca place copiilor (daca acesta este argumentul!) sa se joace cu dreidel (sper ca nu fac confuzii).
Sau putem sarbatori Halloween pt ca este tot sarbatoare pagana ca si YULE (- sarbatoare vrajitoreasca din care s-au preluat majoritatea simbolurilor de Craciun !)
Cautati Yule pe net ca sa aflati originea bradului impodobit, cadourilor, culorilor (verde, rosu, negru), lumanarilor de Craciun... Aveau si mistletoe, colindat etc...
Iar precursorul mosului venind pe cos cu daruri este Thor/Odin.. Deci tot din aceleasi ritualuri provine.

Zilele trecute, copilul ma intreba daca este pacat sa sarbatoresti sarbatorile altora (traieste in media multicultural). Eu nu am stiut ce sa-i raspund!
In
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 21:22:18
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Zilele trecute, copilul ma intreba daca este pacat sa sarbatoresti sarbatorile altora (traieste in media multicultural). Eu nu am stiut ce sa-i raspund!
Aici cred ca raspunsul era clar, doar n-o sa ne apucam noi sa sarbatorim Kwanzaa sau Hanukkah.

Ref. la "simbolistica bradului si a coronitelor de Craciun" pe care le-ai decartat aici.. cred ca asa ti-ai mai usurat si tu povara gandurilor, nu-i asa? Bine ca sunt unii la Marius22 si altii ca el, care o sa se lupte de acum (si ei) cu ele!
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 21:35:41
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Aici cred ca raspunsul era clar, doar n-o sa ne apucam noi sa sarbatorim Kwanzaa sau Hanukkah.

Ref. la "simbolistica bradului si a coronitelor de Craciun" pe care le-ai decartat aici.. cred ca asa ti-ai mai usurat si tu povara gandurilor, nu-i asa? Bine ca sunt unii la Marius22 si altii ca el, care o sa se lupte de acum (si ei) cu ele!

Nu le-am inventat eu.
Stiu ca sunt ciudate, dar cand am vazut bradul de la rockfeller centre cu prometeu in fata (aka light bearer) si cu simboluri ale sarpelui (acolo in zona)... mi s-a parut f plauzibila explicatia cu ghirlandele -sarpe.
(de zeci de ani se impodobeste pomul acela imens in mijlocul simbolurilor pagane de care musteste centrul rockfeller.. sa fie intamplator? Le place lor Craciunul sau sarbatoresc altceva?)
Mai ales ca sarpele incolacit este interpretat (nu de mine) ca renastere, in noire, ceea ce in contextul sarbatorii pagane se potriveste f bine.

Dar nu mai pun ganduri in capul altora ... Sunt niste decoratiuni acolo.. Si luminite. Sa se bucure copiii.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 21:58:44
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:

...dar cand am vazut bradul de la rockfeller center...
(de zeci de ani se impodobeste pomul acela imens in mijlocul simbolurilor pagane de care musteste centrul rockfeller.. sa fie intamplator? Le place lor Craciunul sau sarbatoresc altceva?)

Dar nu mai pun ganduri in capul altora ... Sunt niste decoratiuni acolo.. Si luminite. Sa se bucure copiii.
Ah, se intampla sa-l stiu pe evreul ala putred de bogat care se ocupa de bradul de la Rockefeller Center... bineinteles ca el o face ptr bani (God knows how), nu ptr bucuria unor crestini (sau necrestini) care se plimba pe-acolo si il admira bucurosi, in ipostaza de stupid people, evident.

PS: eu una n-am vazut niciodata bradul ala, dar asta doar ptr ca's lenesa si nu m-am dus..
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 21:36:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Deocamdata nimeni nu a adus un argument ca bradul si Mosul ("mitul mosului", cum spunea cineva) sunt crestine.
Obiceiurile laice sau traditiile culturale va repugna? Impodobind bradul, emotia creativa isi indeplineste scopul: bucuria.Prin excelenta, Craciunul este sarbatoarea copiilor. Generatie dupa generatie, bunicii si parintii si-au calauzit copiii pe linia datinelor, asa cum le-au primit si ei la randul lor si stau in preajma lor, in jurul bradului, cantand colinde, intruchipati in copiii care au fost.

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Inca o achizitie egoista pt placerea mea vizuala,cand pot economisi acei bani si-i pot folosi pt mancarea unui sarman,sau ii trimit unei rude batrane,etc
Banuiesc ca nu va satisfaceti nici placerea culinara de Craciun, nu faceti bucate traditionale,nu faceti mai multe feluri de mancare sau prajituri, ci e o masa comuna, nu cheltuiti mai mult decat intr-o zi obisnuita, ci economisiti banii pentru a ajuta sarmani , doar ar fi o mare ipocrizie din partea d-voastra sa subliniati (indirect) egoismul vizual al altora care-si impodobesc un brad, in timp ce nu-l vedeti pe al d-voastra, in cazul in care exista.

Last edited by ioanna; 20.12.2011 at 21:54:07.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 22:03:43
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Obiceiurile laice sau traditiile culturale va repugna? Impodobind bradul, emotia creativa isi indeplineste scopul: bucuria.Prin excelenta, Craciunul este sarbatoarea copiilor. Generatie dupa generatie, bunicii si parintii si-au calauzit copiii pe linia datinelor, asa cum le-au primit si ei la randul lor si stau in preajma lor, in jurul bradului, cantand colinde, intruchipati in copiii care au fost.

Banuiesc ca nu va satisfaceti nici placerea culinara de Craciun, nu faceti bucate traditionale, ci e o masa obisnuita, nu cheltuiti mai mult decat intr-o zi obisnuita, ci faceti donatii, doar ar fi o mare ipocrizie din partea d-voastra sa subliniati egoismul vizual al altora care-si impodobesc un brad, in timp ce nu-l vedeti pe al d-voastra.
Am o satisfactie mult mai mare sa daruiesc,decat sa primesc.
Anul trecut am refuzat orice oferta de cadou din partea celor dragi,la fel cum refuz si de ziua mea.
Despre masa traditionala,ce sa spun?Intr-adevar nu vor fi tone de mancare si de bautura,asa cum se obisnuieste in traditioanala mea familie romaneasca,de unde de multe ori ma ridicam bolnava...

Nu vad unde consta ipocrizia in ceea ce ma priveste?Poate aveti bunavointa sa ma ghidati?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 22:07:52
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Fratilor, gata, nu va mai certati! Fiecare sarbatoreste Nasterea Domnului si tine traditiile asa cum considera. Se baga michiduta prea des pe acest forum in ultima perioada...
Vechi 20.12.2011, 22:21:23
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Fratilor, gata, nu va mai certati! Fiecare sarbatoreste Nasterea Domnului si tine traditiile asa cum considera. Se baga michiduta prea des pe acest forum in ultima perioada...
Era o intrebare de bun simt,dar si elementara pt. orice crestin,sa stie daca bradul are vreo insemnatate religioasa.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04