Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.09.2011, 01:45:13
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Draga Miha,
Daca chiar vroiai sa fii exemplu de smerenie, imi propuneai pur si simplu un text din care tu ai aflat ceva ce nu stiai. Insa tu dimpotriva, prin discursul pe care l-ai tinut nu ai facut altceva decat exact ceea ce ai dorit sa critici. Insa nu-i tarziu sa-mi propui, eu de-abia astept sa descopar noutati! :)
Sfintii ce zic despre faptul ca in ziua dinainte de Pasti, in 3 Evanghelii se jertfeste Pastele si se gateste, si apoi este mancat seara de Iisus cu ucenicii, in timp ce intr-alta Evanghelie, in aceeasi zi dinainte de Pasti, Iisus este rastignit, iar seara este deja mort si ingropat?
Si dupa parerea sfintilor, cine a carat crucea pe Golgota, Simeon sau Iisus insusi? Am putea presupune ca El insusi, iar cand L-au lasat puterile, a fost obligat Simeon sa o poarte. Ce era simeon? Evreu sau alta natie?
Nu cred ca atatea intrebari sunt necesare... si nici atatea raspunsuri pentru a crede in Iisus Hristos. Pe El Il gasim prin rugaciune si curatia inimii, nu punand intrebari iscoditoare.
Pentru a-L gasi pe Iisus Hristos e necesr de alte metode decat cele practicate de avocati.
Nu sunt de acord cu acest stil avocatesc.
Vechi 08.09.2011, 01:54:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Draga Miha,
Daca chiar vroiai sa fii exemplu de smerenie, ...
Nu pot fi exemplu de smerenie, atata timp cat am si eu pacate si inca multe, dar ma lupt cu ele. Mai rau consider ca e de cel, care nu e constient de pacatele sale, caci intre cel, care isi cunoaste pacatele, si cel care nu si le cunoaste, e cale lunga, ca de la carul din curte, la Carul Mare de pe cer, cum ne spune Carl G.Jung.
Totusi stiu ce e smerenia, caci am intalnit oameni cu adevart smeriti.
Vechi 08.09.2011, 08:14:17
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Discuție lungă, densă și dificil de urmărit. Mai e o ipoteză pe care observ că nimeni n-a luat-o în seamă, văd că vă plac variațiunile pe un număr limitat de teme. Conform unor cercetători diferinți, dar convergenți în concluzii, o cronologie scurtă a Patimii Domnului nu poate fi susținută pe nicio bază (vezi și diferențele între sinoptici și Ioan). Cina cea de Taină a avut loc în cartierul esenian al Ierusalimului, conform descoperirilor arheologului benedictin Bargil Pixner, iar paștele pe care l-a sărbătorit Iisus este foarte probabil să fi fost paștele esenian, calculat pe baza unui calendar solar și nu lunar cum calculau saducheii și fariseii (cei care reprezentau "cultul oficial"). Paștele iudaic s-a sărbătorit începând cu seara zilei de vineri 7 aprilie, în anul 30 e.n., anul cel mai probabil al Pătimirii și Învierii Domnului. În același an, paștele esenian "a picat" cu trei zile mai devreme, în seara zilei de marți 4 aprilie. Iar paștele esenian nu coincidea, ca și elemente ritualice, cu cel al iudeilor practicanți ai cultului oficial, nu presupunea azime și nici miel.

Desigur, Domnul nu era esenian, dar se pare că a avut numeroși discipoli printre esenieni, printre care și unii apostoli (inclusiv proprietarul casei în care s-a petrecut Cina). Vreau să mai fac precizarea că niciunul dintre cercetătorii care s-au preocupat de aceste aspecte nu e/era ortodox, majoritatea, dacă nu chiar toți, fiind catolici.
Exista o carte care incerca sa stabileasca daca Ioan Botezatorul a fost esenian sau nu.Cred ca este scrisa de un catolic si concluzia a fost negativa.O sa-i caut titlul exact,cred ca sunt abordate in ea si problemele ridicate mai sus.La fel de interesanta a fost si cartea unui doctor italian care a incercat sa stabileasca cauza mortii,dpdv medical,a Mantuitorului.Interesanta si cu suficiente argumente.Insa exista una despre esenieni si implicarea lor,nu-mi aduc aminte multe detalii dar cu putina Lecitina imi voi aduce aminte.De data asta autorul-infractor :) s-ar putea sa fie din confesiunea mea.Guilty as charged :)

Last edited by Scotland The Brave; 08.09.2011 at 08:16:31.
Vechi 08.09.2011, 09:05:07
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Exista o carte care incerca sa stabileasca daca Ioan Botezatorul a fost esenian sau nu.Cred ca este scrisa de un catolic si concluzia a fost negativa.O sa-i caut titlul exact,cred ca sunt abordate in ea si problemele ridicate mai sus.La fel de interesanta a fost si cartea unui doctor italian care a incercat sa stabileasca cauza mortii,dpdv medical,a Mantuitorului.Interesanta si cu suficiente argumente.Insa exista una despre esenieni si implicarea lor,nu-mi aduc aminte multe detalii dar cu putina Lecitina imi voi aduce aminte.De data asta autorul-infractor :) s-ar putea sa fie din confesiunea mea.Guilty as charged :)
Doctorul italian se numește Luigi Malantrucco, așa e, investigația lui despre cauzele reale ale morții lui Iisus a fost tradusă în românește și a apărut în 2004 dar încă nu s-a vândut modestul tiraj de 1000 de exemplare... la 20 milioane de credincioși (auto)declarați.
Cartea despre Sfântul Ioan Botezătorul a fost scrisă de către un laic catolic, E. Cothenet - Jean Baptiste etait-il essenien?. N-a fost tradusă în românește dar există o ediție italiană. Cel mai important autor care a cercetat problematica eseniană în sine dar și în raport cu creștinismul este un călugăr catolic italian, Michelini Tocci. A scris vreo cinci cărți (de care știu eu, poate mai sunt și altele) și a fost tradus în multe limbi datorită faptului că e, după cum spuneam, autoritate în materie de esenieni, Qumran, manuscrise de la Marea Moartă etc.

Last edited by Mihailc; 08.09.2011 at 09:15:26.
Vechi 08.09.2011, 09:36:46
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu cred ca atatea intrebari sunt necesare... si nici atatea raspunsuri pentru a crede in Iisus Hristos. Pe El Il gasim prin rugaciune si curatia inimii, nu punand intrebari iscoditoare.
Pentru a-L gasi pe Iisus Hristos e necesr de alte metode decat cele practicate de avocati.
Nu sunt de acord cu acest stil avocatesc.
Bine-nteles Miha draga, nu-i nevoie de atatea intrebari pentru a crede in Hristos. Nici macar a fi ortodox nu-i necesar pentru a crede in Hristos. Dar ortodocsii nu cred ca Domnul a mancat Pastile cu ucenicii in ciuda faptului ca 3 Evanghelii o indica. Iar argumentele aduse nu sunt " asa ne-a spus Domnul noua in rugaciune si curatia inimii" ci sunt argumente de alta natura, exact de cele pe care le critici tu. In loc ca ortodocsii sa creada pur si simplu ca Domnul a mancat Pastile din moment ce asa ceruse ucenicilor, sa le jertfeasca si sa le gateasca, si apoi scrie ca a venit seara si le-au si mancat, si inca este Cina pascala unde s-a instituit Euharistia, ortodocsii deci prefera sa demonstreze ca Domnul nu avea cum sa fi cerut sa manance Pastile, ca trebuie sa fi fost o cina obisnuita din cauza ca al 4 -lea evanghelist omite sa spuna si el in mod explicit "pastile" la fel ca si ceilalti 3, pentru ca Simeon venea de la camp etc, exact argumente "avocatesti" cum le numesti. Deci se vede bine ca rugaciunea curata a inimii nu a fost suficienta pentru a crede pur si simplu ca Domnul a mancat Cina pascala pentru ca asa a cerut El (si de fapt ucenicii au avut initiativa sa intrebe unde sa o pregateasca, deci clar ca nu era o cina obisnuita), ci dimpotriva, aceasta necredinta in Cina pascala a ortodocsilor este unul din motivele de a-i acuza pe altii de ratacire. Ori eu sunt ortodoxa si cred in Cina pascala ceruta de Domnul, ca atare sunt in contradictie cu confesiunea careia ii apartin care nu crede in aceasta Cina. Deci in astfel de caz, problema merita toata atentia. Nu crezi? Iar cum argumentele ortodoxe pentru a nu crede in Cina pascala sunt "avocatesti", pai contra-argumentele nu pot fi de alta natura.

Last edited by Adriana3; 08.09.2011 at 09:53:24.
Vechi 08.09.2011, 09:39:56
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

"24. Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul ființe vii, după felul lor: animale, târâtoare și fiare sălbatice după felul lor". Și a fost așa.
25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, și animalele domestice după felul lor, și toate târâtoarele pământului după felul lor. Și a văzut Dumnezeu că este bine."
(Geneza, cap.1)

Pentru osutafaraunu:
La ce ajuta porcul domestic daca este necurat si nu il poti manca ?
Mi se pare ca aveti ceva impotriva calugarilor. Ma insel ? E vreo problema daca un om vrea sa isi schimbe stilulu de viata traind mai "izolat", alaturi de oameni cu aceeasi credinta, in rugaciune si in post ?

Last edited by NeInocentiu; 08.09.2011 at 09:44:58.
Vechi 08.09.2011, 09:42:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Cred ca mai mare "mestesug de tampenie" decat firul asta de discutie nu cred sa existe pe forum. Eu zic ca mai bine sa spuneti o rugaciune.

Adriana, in afara de a despica firul in patru, ce devotii practici? Citesti Acatistul Maicii Domnului? Rozariul? Intreb sincer....
Bine-nteles, insa nu cu tobe si trambite pe Internet, ci asa cum a cerut Domnul adica in taina, unde doar Dumnezeu vede si ca atare tot in taina si rasplateste.
Vechi 08.09.2011, 10:37:37
Banned

Implicit

In Exodul, Dumnezeu i-a crutat pe primii nascuti dintre evrei. Evreii insa nu L-au crutat pe intaiul nascut din Dumnezeu ci acesta a fost sacrificat o data pentru totdeauna, a devenit Pastile nostru, pentru ca noi sa fim crutati de Dumnezeu. Iar in amintirea acestui sacrificiu, trebuie sa celebram Euharistia. Pastele Domnului, care era mielul jertfit, a devenit in acea noapte Euharistia, noul Miel care se jertfise deja: "Luati, mancati, acesta ESTE trupul meu... "
Deci Pastile Domnului sunt acum Cinele Euharistice celebrate de crestinii din lumea intreaga. Pe ce baze mai celebram noi Pastele anual asa cum serbeaza evreii, din moment ce Pastele a devenit acum Euharistia, singura celebrare pascala ceruta noua de Domnul? Domnul nu a cerut sa rememoram traditia pascala iudaica, noi de ce o facem, fiind chiar un motiv in plus de schisma intre crestinii care nu sunt deacord asupra zilei in care ar trebui celebrat ceva ce nici macar nu ne-a fost cerut?...

Last edited by Adriana3; 08.09.2011 at 10:41:03.
Vechi 08.09.2011, 10:54:36
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
In Exodul, Dumnezeu i-a crutat pe primii nascuti dintre evrei. Evreii insa nu L-au crutat pe intaiul nascut din Dumnezeu ci acesta a fost sacrificat o data pentru totdeauna, a devenit Pastile nostru, pentru ca noi sa fim crutati de Dumnezeu. Iar in amintirea acestui sacrificiu, trebuie sa celebram Euharistia. Pastele Domnului, care era mielul jertfit, a devenit in acea noapte Euharistia, noul Miel care se jertfise deja: "Luati, mancati, acesta ESTE trupul meu... "
Deci Pastile Domnului sunt acum Cinele Euharistice celebrate de crestinii din lumea intreaga. Pe ce baze mai celebram noi Pastele anual asa cum serbeaza evreii, din moment ce Pastele a devenit acum Euharistia, singura celebrare pascala ceruta noua de Domnul? Domnul nu a cerut sa rememoram traditia pascala iudaica, noi de ce o facem, fiind chiar un motiv in plus de schisma intre crestinii care nu sunt deacord asupra zilei in care ar trebui celebrat ceva ce nici macar nu ne-a fost cerut?...
Iar te ratacesti de una singura! Noi nu rememoram traditia pascala iudaica in Pastele nostru crestin ci serbam INVIEREA DOMNULUI. Am preluat de la evrei doar denumirea de Pasti. Doamne ajuta!
Vechi 08.09.2011, 11:04:06
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Iar te ratacesti de una singura! Noi nu rememoram traditia pascala iudaica in Pastele nostru crestin ci serbam INVIEREA DOMNULUI. Am preluat de la evrei doar denumirea de Pasti. Doamne ajuta!
Puteai (cel puțin de data asta) s-o completezi fără să fi răutăcios. La începutul Patimii a instituit Euharistia dar ținta finală, în Eshaton, e Învierea!

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38