Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.08.2011, 10:35:13
Daniel_7 Daniel_7 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.05.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Sa va dau un exemplu:

Daca de pilda ar fi o prigoana,si prin marturisire stiu ca as muri,dar as ajunge in ceata sfintilor,asta inseamna o aspiratie catre sfintenie.

Sau daca postesc mai aspru,ma rog mai mult ,fac metanii etc ,astea le fac pentru ca aspir catre sfintenie.Bineinteles ca se pun inainte nenumarate piedici ,care ma fac sa cad si iar sa ma ridic,pana in clipa mortii,insa drumul este spre sfintenie.

Acesta este scopul crestinului,de asta el refuza aceasta lume si tinde la cealalta,pentru a se sfinti.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 10:49:32
ioan_strainul
Guest

Arrow

Citat:
În prealabil postat de Daniel_7 Vezi mesajul
Sa va dau un exemplu:

Daca de pilda ar fi o prigoana,si prin marturisire stiu ca as muri,dar as ajunge in ceata sfintilor,asta inseamna o aspiratie catre sfintenie.

Sau daca postesc mai aspru,ma rog mai mult ,fac metanii etc ,astea le fac pentru ca aspir catre sfintenie.Bineinteles ca se pun inainte nenumarate piedici ,care ma fac sa cad si iar sa ma ridic,pana in clipa mortii,insa drumul este spre sfintenie.

Acesta este scopul crestinului,de asta el refuza aceasta lume si tinde la cealalta,pentru a se sfinti.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++

Sa ma iertati daca intervin, eu spun un exemplu simplu care cred ca toti Il traim si Il experimentam In aceasta lume.
Omul cauta permanent ceva ce el nu stie . Acest ceva Il cauta si bogati si saraci si bolnavi si sanatosi tot omul care traieste In aceasta lume si acel ceva este calea catre Dumnezeu catre Imparatia cerurilor calea pe care omul a fost dat afara din rai .
Aceasta cautare este neInceteat cIt traim pe pamInt de oarece omul prin natura lui creatura creata de Dumnezeu aici sa simtit bine si cauta neincetat acea stare in care el era lInga Dumnezeu vedeti ca putem avea tot binele din lume si tot aurul si bani lumi totusi nu ne simtim siguri de nimic si nu suntem multumiti asta pentru ca noi cautam sa ne intoarcem acolo de unde am venit de unde am fost curati de unde am fost sfinti lInga Dumnezeu.
Slavit sa fie Domnul amin
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 11:22:40
Nenumitul
Guest

Implicit

Last edited by Nenumitul; 18.11.2011 at 13:15:04.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 16:03:48
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nenumitul Vezi mesajul
Nu știu dacă poate fi trecut, dar noi nu prea avem de unde să știm dacă respectivul creștin s-a mântuit în cele din urmă sau nu.
Era vorba de o situatie ipotetica.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 17:19:29
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

Citat:
În prealabil postat de ioan_strainul Vezi mesajul
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++

Tu confunzi recunoasterea sfinteniei cu faptul de a tinde spre sfintenie.

Bine ai spus asa trebuie sa fim si sa tidem spre sfintenie cu munca noastra si cu viata noastra cu faptele noastre si cu tot ce ne da Dumnezeu ca sa traim In aceasta veata amin.

Slavit sa fie Domnul In veacul veacului amin amin
Sa raspund mai pe scurt. Sunt sfinti supraoameni? Nu, sunt oameni normali, care au renuntat la toate pentru Hristos si s-au luptat permanent cu ispitele si probabil s-au si rugat incontinuu.

Probabil nu inteleg eu, dar eu cred ca menirea noastra e sa fim curati, puri(si in gandire), sa fim placuti Lui Dumnezeu si sa incercam sa-i facem voia, sa incercam sa cautam mantuirea, nu si prin ce-am scris sa tindem spre sfintenie.

Citat:
Sa va dau un exemplu:

Da, de acord.

Citat:

Insuficient.

Daca as fi duhovnic si un crestin-mirean mi-ar spune ca ar vrea sa tinda spre sfintenie i-as pune 3 intrebari: Barfesti pe cineva vreodata, esti rau de gura(tipi, injuri, ..)? Gandurile tale sunt doar bune si nu exista urma de egoism, mandrie, ura, manie si alte pacate? Iti pastrezi patul tau curat?

Daca mi-ar spune da, i-as mai da si alte sfaturi ca sa tinda spre sfintenie. Daca mi-ar spune nu, i-as zice fa-le pe astea si dupa mai vedem.

Adica cand un om e curat cu totul, cred ca isi poate pune problema de a tinde spre sfintenie. Pana atunci sunt alte lucruri ca sa te ostenesti.

Adica vrei la doctorat, dar n-ai trecut nici macar in clasa a cincea Vezi ce faci ca sa intri aici si dupa iti pui problema de doctorat.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 18:41:20
Nenumitul
Guest

Implicit

Last edited by Nenumitul; 18.11.2011 at 13:18:44.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 19:05:57
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Păi am spus că nu știu. Poate cunoaște cineva condițiile pentru ca un sfânt să fie trecut în sinaxare? Poate e nevoie de mai mult decât mântuirea.
Dar tu de fapt mi-ai răspuns printr-o întrebare la o întrebare. Eu întrebam dacă un om mântuit e sfânt, la care tu mă întrebi dacă poate fi trecut în sinaxare. Păi cred că amândoi ne întrebam același lucru (aproape).
Deci... nu știu. :D
Poate că user-ul Mihnea Dragomir are dreptate, când spune:
Cred că așa și este și probabil de asta și avem o sărbătoare numită „Duminica Tuturor Sfinților”. Dacă mă înșel și sărbătoarea are un alt rol, să îmi spună cineva.
Așa zic și eu.
Totuși, ești cam îngăduitor când spui „clasa a cincea”. :)
daca e sa ne luam dupa ce spune Liturghia: "Sfintele Sfintilor", ar trebui sa-i consideram pe toti cei ce se impartasesc ... sfinti.
dar majoritatea se mantuiesc "ca prin urechile acului".
in concluzie, dupa parerea mea, nu toti cei ce se mantuiesc sunt sfinti.
cel putin nu asa cum intelegem noi.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2011, 20:51:42
Daniel_7 Daniel_7 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Sa raspund mai pe scurt. Sunt sfinti supraoameni? Nu, sunt oameni normali, care au renuntat la toate pentru Hristos si s-au luptat permanent cu ispitele si probabil s-au si rugat incontinuu.

Probabil nu inteleg eu, dar eu cred ca menirea noastra e sa fim curati, puri(si in gandire), sa fim placuti Lui Dumnezeu si sa incercam sa-i facem voia, sa incercam sa cautam mantuirea, nu si prin ce-am scris sa tindem spre sfintenie.

Da, de acord.

Insuficient.

Daca as fi duhovnic si un crestin-mirean mi-ar spune ca ar vrea sa tinda spre sfintenie i-as pune 3 intrebari: Barfesti pe cineva vreodata, esti rau de gura(tipi, injuri, ..)? Gandurile tale sunt doar bune si nu exista urma de egoism, mandrie, ura, manie si alte pacate? Iti pastrezi patul tau curat?

Daca mi-ar spune da, i-as mai da si alte sfaturi ca sa tinda spre sfintenie. Daca mi-ar spune nu, i-as zice fa-le pe astea si dupa mai vedem.

Adica cand un om e curat cu totul, cred ca isi poate pune problema de a tinde spre sfintenie. Pana atunci sunt alte lucruri ca sa te ostenesti.

Adica vrei la doctorat, dar n-ai trecut nici macar in clasa a cincea Vezi ce faci ca sa intri aici si dupa iti pui problema de doctorat.
Chiar daca esti in pacate,aspiratia spre sfintenie tot exista.Orice crestin ar trebui sa aiba aceasta aspiratie.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2011, 17:43:42
ioan_strainul
Guest

Arrow

Citat:
minunat

Într-adevăr, suntem cu toții egali în neștiința noastră, când vine vorba de Dumnezeu. Scopul final al nostru (al celor conștienți) ar trebui să fie întoarcerea la Dumnezeu, de unde am venit. Acolo este adevărata cunoaștere.

Bineînțeles, pentru a ne întoarce, trebuie să ne mântuiască El. Iar pentru asta, trebuie să ajungem plăcuți Lui.

Eu zic să încercăm să facem asta; să lucrăm la asta.

Averile lumești nu sunt o țintă pentru un creștin adevărat.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++

Domnu Dumnezeu sa ne descopere calea adevaru si drumul spre fintenie ca sa fim bine placuti lui .
minunat gIndesti si spui ceia ce gIndesti asa ar trebui sa fim toti .
Doamne ajuta neputintelor noastre aminamin amin

Slavit sa fie Domnul amin amin amin
Reply With Quote
Vechi 11.08.2011, 21:29:48
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

S-ar putea sa ma repet....

Cand am vazut intrebare, raspunzul mi se parea evident, ca sfintii nu sunt supraoameni, ci doar oameni normali care s-au luptat cu ei insisi.

Dar ca cineva sa se gandeasca la sfintenie sau sa se compare cu Sfintii mi se parea absurd. Adica sa-ti doresti manrtuirea da, dar sa te gandesti ca ai putea sa copiezi viata sfintilor, traind o viata de mirean, mi se parea aberant.

Mai exact: as fi"acceptat" intrebarea daca am putea dori sfintenia doar de la o persoana care traia macar in aparenta o viata ca a sfintilor(nepunand la socoteala gandurile, rugaciunea, trairea interioara): adica feciorelnic, care sa vrea numai binele si sa faca numai binele.... Sau POATE si de la un mirean cu viata de familie, care ar avea celelalte calitati, mai putin fecioria. Pentru restul, ma gandeam: sa zicem saru'mana daca ne mantuim si sa facem tot ce ne sta in putere pentru asta, fara sa ne mai propunem a visa la o viata de sfintenie.

...

Astazi, am vrut sa ma uit la televizor, voiam sa gasesc ceva interesant. Si am zis sa ma uit si pe Trinitas(ma uit foarte rar), sa vad ce este. Si cand am deschis, tema emisiunii era :"Sfintenia, telul vietii crestine"(am deschis la sfarsit si nu stiu continutul emisiunii, dar am inteles ca vor reveni asupra subiectului). M-am simtit cu musca pe caciula.

Si m-am gandit ca am fost cam rea in postari. In primul rand nu cunosc trairea duhovniceasca a nimanui. In al doilea rand, poate nu si-am permis nimeni sa creada ca viata de mirean se poate compara cu cea a unui Sfant.

Si cred ca duritatea in postare se datoreaza faptului ca m-am gandit ca "vorbesc cu oameni mari". Poate am gresit.

Adica, daca un copil de clasa a 4-a mi-ar spune ca vrea sa faca doctoratul si m-ar intreba daca cred ca poate ajunge acolo, i-as spune:" Bineinteles ca poti face doctoratul si poti ajunge acolo. Pastreaza-ti visul acesta in minte. Dar momentan trebuie sa te concentrezi sa treci in clasa a 5-a. Daca inveti bine, vei trece si peste celelalte etape si usor usor, cu pasi marunti vei ajunge la doctorat. Tu concentreaza-ti atentia asupra prezentului si a ceea ce trebuie sa faci acum, dar nu uita niciodata de visul tau. "

Nu vad de ce ar trebui sa fie diferit in cazul altor "copii". Ca pana la urma, "majoritatea dintre noi suntem copii intr-ale credintei".

Iertare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfintii Apostoli nu sunt nu numiti de neam iudeu,conform Sfintei Scripturi mihailt Generalitati 13 02.03.2012 12:27:45
Cine sunt Sfintii Parinti? LaPetiteMoc Sfinti Parinti (Patrologie) 30 21.09.2011 22:48:29
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. voxdei55 Generalitati 8 04.12.2010 22:48:51
Cine sunt Sfintii Parinti? sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 37 25.11.2010 11:21:04
sfintii cei noi sunt catolici sau protestanti? grecu Biserica Romano-Catolica 21 21.07.2009 04:02:01