Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.08.2011, 14:44:18
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Banuiesc ca n-ai fost la romano-catolici si anglicani in perioada studentiei , nu? acuma meditam profund daca exista Biserica Anglicana in Cluj :) La catolici slujba se oficiaza in maghiara si latina, deci nu m-au tentat niciodata. (vorbesc de cei din Cluj). Din scurta experienta neoprotestanta pot sa spun ca din cele trei culte ( baptist, penticostal si martori), mi-au placut baptistii. Seara lor de rugaciune imi aduce aminte de scoala; lumea se aduna si dezbate un subiect, il aprofundeaza, fiecare spune ce a inteles si de ce, iar la urma se extrage morala. La penticostali a fost o experienta mai putin placuta, in mare parte datorata pastorului, patosului exacerbat si a limbajului de lemn. Am avut si marea surpiza sa ascult cantecele Mariei Tanase si altele pe care le-am recunoscut, insa puse pe versuri "religioase" :) e o desacralizare a spatiului bisericii, foarte diferit de BO sau BC. Despre Martori ce pot sa spun, in principiu merg pe acelasi principiu, un predicator, care se alege din randul oamenilor si care prezinta o cuvantare dezvoltand un anumit subiect si facand deseori trimiteri la Evanghelie (deseori insemnat cam o data la 10 secunde) Martorii au obiceiul sa stea fiecare cu Biblia in fata, sa asculte si de fiecare data cand cel care tine cuvantarea face trimitere spre un verset, rapid il cauta. E o forma prin care oamenii s-au obisnuit sa citeasca Evanghelia, insa in acelasi timp, e un zumzet monoton shsssss, shssss al paginilor cartilor pe toate durata "predicii", incat nu stiu cat mediteaza la cele spuse, cat cauta paragrafe si incearca sa tina ritmul cu ceilalti.
La anglicani nu am fost in timpul studentiei dar la catolici da, si greco- si romano- in limba romana, la Cluj. Ceea ce m-a frapat din prima au fost omeliile lor centrate mereu pe iubirea lui Dumnezeu pentru om, inclusiv la greco-catolici.
Vechi 04.08.2011, 14:52:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Greco-catolicii au pastrat credinta si ritualurile ortodoxe inclusiv liturghiile, nu e o diferenta semnificativa , diferenta o constati atunci cand mergi la neoprotestanti ,pentru ca e cu totul altceva.
Vechi 04.08.2011, 16:38:15
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Greco-catolicii au pastrat credinta si ritualurile ortodoxe inclusiv liturghiile, nu e o diferenta semnificativa , diferenta o constati atunci cand mergi la neoprotestanti ,pentru ca e cu totul altceva.
Pai tocmai ca si la greco-catolici am simtit diferenta semnificativa de traire derivata din accentul pe care il pun si in practica pe ceea ce tu ai teoretizat in ortodoxie. Nu numai la nivelul predicarii, dar si la modul cum abordeaza spovedania, Impartasania etc, destul de diferit fata de ortodocsi.
Vechi 04.08.2011, 16:12:18
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
La anglicani nu am fost in timpul studentiei dar la catolici da, si greco- si romano- in limba romana, la Cluj. Ceea ce m-a frapat din prima au fost omeliile lor centrate mereu pe iubirea lui Dumnezeu pentru om, inclusiv la greco-catolici.
o salata de fructe dupa cum afirmam cu mult timp in urma ... si ai ramas cu ea
multa iubire
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38