![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() multa iubire |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu trebuie sa iti pierzi linistea cand scrii. Apostolii sunt mai "vechi" decat sf. Ioan Gura de Aur si nu consider metodele lor invechite ci dimpotriva, le consider chiar mai bune decat Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur. Ceea ce zici tu ca reuseste sa faca aceasta Liturghie, eu zic ca reusea sa faca si metodele apostolilor inca si mai bine. Doar nu vrei sa zicu ca apostolii nu erau ortodocsi! De ce urmasii lor le-au dispretuit intr-atat metodele lor si le-au adoptat in mod totalitar pe a unor sfinti de dupa ei? Nu metoda sf. Ioan Gura de Aur o pun in discutie ci impunerea ei exclusiva , asta se cheama totalitarism si nu are de a face cu credinta pe care o propovaduiesti. |
|
|||
|
|||
![]()
Sa ma ajuti tu sa cad in groapa poate. Nu stiu cine te-a pacalit cand ti-a spus ca orbii ar putea ajuta pe cineva. Decat asa ajutor, mai bine lipsa.
|
|
||||
|
||||
![]()
Eu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi.
Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca e mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si nu altele care ar putea lasa loc interpretarilor. De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu nu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi. Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca ar fi mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis,tinand cont ca noi n-am trait in acea perioada sa-i ascultam prin viu grai. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si explicite, nu lasa loc interpretarilor.De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi.
P.S te-as sfatui sa mergi la bisericile neoprotestante, ti-o spun fara malitie, ca sa vezi in ce consta "slujba"lor, sa asisti la o seara de rugaciune baptista, te duci si la Sala Regatului a Martorilor, sau la Biserica Penticostala. Ti se pare ca Biserica Ortodoxa "incorseteaza" ca e "totalitara" , du-te si vezi cum e la ceilalti, sa vezi cum e "forma" lor spre deosebire de cea ortodoxa. Eu am fost si m-am lamurit :) Last edited by ioanna; 04.08.2011 at 13:08:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Eseu fara pretentia de a se apropia macar de adevar sau cum sa vorbesti ca sa te afli-n treaba.Crestinismul nu avea cum sa ramina precum era pe vremea Apostolilor.Este o frumoasa utopie a noastra sa credem asta.Aici vorbeste rationalul din mine,nu credinciosul.Frangerea painii in case,sarutarea pacii,agape,vinderea averilor si punerea bunurilor in comun,legatura reala dintre credinciosi,duhovniceasca,puterea de a infrunta martirajul,propovaduirea si lista este lunga.Nu aveau cum sa ramina cum erau.Biserica se extindea si nu numai credinciosi intrau in ea ci si alte influente si mentalitati.Este riscul la care se expune orice organism viu de acest tip,prin expansiune.Era imposibil sa poti mentine lucrurile in aceea forma,strict in aceea forma, pentru ca lumea se schimba,te confrunti mereu cu situatii noi.Oricine studiaza istoria Bisericii va observa ca a evoluat,nu a stagnat.Este o regula a vietii poate.Si copilaria este frumoasa dar timpul ei se scurge si tu te schimbi.Perioada Apostolilor mi s-a parut mereu un fel de Paradis pierdut al Credintei, in comparatie cu starea lucrurilor din ziua de azi.Era acel entuziasm nebun al inceputului de drum,ulterior,pe parcurs,lucrurile s-au asezat,incetul cu incetul,pana am ajuns in ziua de azi.
Astazi sunt foarte multi care spun ca ar trebui sa ne intoarcem la simplitatea si sinceritatea de atunci.Sunt tot atat de mari sanse ca Decebal sa fie ales in Parlamentul European.Lucrurile evolueaza mereu,problema care se pune,nu intentionez sa ating aspecte dogmatice,este daca modul cum a evoluat a influentat in bine sau in rau lumea.Sau care a fost aportul ei in lume.Fiind exprimata prin oameni credinta chiar daca nu poate fi cuantificata poate fi un tablou viu.Modul cum o traim,cum o intelegem ne face sa fim mai buni,exista o transformare in noi? Poti conserva cea mai frumoasa,pura si adevarata Credinta din lume.Singura adevarata.Cele mai frumoase predici si cladiri,cel mai important tezaur teologic.Daca ramine in vitrina,doar pentru a fi admirata si nu traita,atunci o ucizi,incet si sigur.Din viata o transformi in natura moarta.Va exista dar nu va mai transforma,isi va pierde sensul ei cel mai profund.Ce pastrezi trebuie sa si traiesti altfel este ca si cum ai avea o carte de valoare pe care o ascunzi in pod,fericit ca ai avut grija de ea dar fara sa stii ce este in ea.La ce ti-a folosit?Poate doar in speranta ca unul,dupa tine,va face ce nu ai facut tu.Este si acesta un soi de eroism. Sfantul Nicolae Velimirovici spunea ,,Moartea nu este naturala, ci nefireasca. Moartea nu provine din fire, ci merge impotriva firii. Intreaga natura striga cu groaza: eu nu cunosc moartea, eu nu doresc moartea, mi-e frica de moarte, eu lupt impotriva mortii. Moartea este o venetica in natura. Intreaga natura este cuprinsa de groaza din pricina mortii. Deoarece moartea este ca si hotul in livada straina, care nu numai ca mananca si fura fructele, ci, pe langa acestea, mai si rupe, taie si smulge pomul din radacina. Si cu cat este pustiirea mai mare, cu atat ea este mai multumita." Sa lasi sa moara Credinta-n tine este si mai groaznic. Last edited by Scotland The Brave; 04.08.2011 at 13:13:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnul Iisus ne-a spus ca pomul dupa roade se cunoaste ori Sf. Apostoli au avut roade mult mai multe decat cei de dupa ei, prezenta Harului la Apostoli era mult mai evidenta prin minunile pe care le faceau decat la Sf. Ioan Gura de Aur care a recunoscut ca minunile se imputinasera foarte mult. Iar Sf. Ap. Pavel prezisese ca asa se va intampla, in conditiile in care Domnul a spus ca lumea aceasta va trece dar Cuvantul lui nu. Cu credinta cat un graunte de mustar, apostolii faceau mari minuni, cei de dupa insa, schimband metodele au dovedit ca dimpotriva, credinta lor nu mai era la fel de lucratoare. Deci cum imi dovedesti tu ca metoda Sf. Ioan Gura de Aur ar fi mai buna decat cea a apostolilor? Dupa roade eu vad contrariul. Ba mai mult, insasi apelativul "sfinti parinti" imi arata abaterea de la Cuvantul Domnului care ne-a cerut sa numim Tata (parinte in romaneste) doar pe Tatal Ceresc. Si stii ce a mai prezis Sf. Ap. Pavel? Ca oamenii nu vor mai putea suporta adevarul... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Este parerea ta, nu o impartasesc. Te legi foarte mult de forma, neglijand fondul, ii judeci pe altii ca "nu traiesc", datorita netrairii tale personale din Biserica Ortodoxa si aici gresesti. Din ce ai scris pana acum rezulta ca tu nu te-ai regasit in BOR, nu ceilalti, tu ii judeci pe ceilalti dupa aparente. Trairea e intima si personala, se manifesta diferit, la unii se exteriorizeaza la altii nu, tu ti-ai fixat niste criterii proprii prin care judeci "trairea adevarata".
p.s m-am dus la acele biserici neoprotestante pentru ca am fost de atatea ori invitata , incat n-am mai putut refuza :) am bifat odata cu prezenta, a fost suficient. Last edited by ioanna; 04.08.2011 at 13:51:52. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() multa iubire |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|