![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Concluzia mea este urmatoarea: Desi tema conferintei era alta,fratele Danion a tratat tema calendarului o buna parte din timp,spre final si a facut multe afirmatii care efectiv nu pot sa le accept.Parintele Cleopa a mintit,Arsenie Boca s-a inselat,Ioanichie Moroi a avut o vedenie falsa,Patriarhul Teoctist are multe actiuni si afirmatii eretice...etc Nu voi analiza in acest articol toate afirmatiile pentru ca l-as lungi foarte mult ci voi puncta cateva lucruri.
1.Desi schimbarea calendarului a fost un lucru rau,nu asta este prioritatea Bisericii in aceste timpuri,practic nu ne mai putem intoarce la calendarul vechi fara mari tulburari care ar face mai mult rau decat bine 2.Calendarul nu este o dogma,deci schimbarea lui nu a insemnat schimbarea vre-unei dogme a Bisericii 3.Schimbarea calendarului s-a facut ca urmare a unor presiuni puternice din afara,a fost un compromis necesar,un act politic 4.Atitudinea cea mai buna in momentul de fata a fost arata de un parinte care a spus "Ramanem cu ce avem" Ce ma deranjeaza in conferinta lui Danion Vasile este apelul lui la anumiti Sfinti Parinti citati de el,care fara a le nega autoritatea de catre mine,ii interpreteaza dupa capul sau.Si ajunge la concluzia ca cei de pe stil nou,adica noi,riscam sa ne pierdem mantuirea!!! A fost intrebat de cineva: Si noi la care Biserica sa mergem? Si el a raspuns ca Maxim Marturisitorul a lipsit cativa ani de la Liturghie ,datorita ereticilor din vremea sa..Adica ce concluzie sa tragem? Sa nu mai mergem la Biserica?!!! Si apoi ,dupa ce creeaza acesta confuzie in capul nostru,spune: "Eu nu va ofer solutii,ci doar cateva repere"...Multumim de asa repere ,care mai rau te innoada...Sa nu putem intelege oare ca schimbarea calendarului nu este o erezie? Sa nu putem intelege ca nu acesta este un scop si un motiv de lupta ? Eu cred ca Danion ar trebui sa faca referire nu numai la acei Sfinti Parinti pe care ii citeaza des,ci si la cei din Filocalie,la Sfantul Vasile cel Mare,la Sfantul Isaac Sirul etc si sa nu nege sau sa atace autoritatea parintilor Cleopa,Ioanichie Moroi,Arsenie Boca,care au format generatii intregi ...Parintele Cleopa a fost pentru mine abecedarul duhovnicesc,el mi-a pus bazele credintei ortodoxe... Sa ne rugam pentru Danion sa aiba discernamant,dreapta judecata si sa nu treaca la stilisti. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cititi Cartile Sfinte, cititi Apocalipsa, cititi Sfintii Parinti si vedeti: zice undeva ca adevarul se va afla pe calea cea larga, in mijlocul oamenilor din lume si in balciul din piete? Si inca ceva. Spui: "Si apoi ,dupa ce creeaza acesta confuzie in capul nostru,spune: "Eu nu va ofer solutii,ci doar cateva repere"...Multumim de asa repere ,care mai rau te innoada..." - pai, te innoada, daca esti deja innodat! Dar daca ai ochii limpezi si urechile la fel, intelegi! Dumnezeu sa ne ajute!
|
||||
|
||||
![]()
Daca asta este un motiv intemeiat pentru o conferinta- ma indoiesc de obiectivitatea domnului Danion Vasile. Pentru foarte multe afirmatii foloseste autoritatea sinoadelor locale peste sinoadele ecumenice. Mi se pare ca si domnul Danion Vasile ar trebui sa-si corecteze cartile sale care sunt suspecte de erezii si dupa aceea sa puna etichete de eretici pe seamam marilor duhovnici.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Unii chiar nu inteleg lucrarea lui Danion, si asta e! Cu mila lui Dumnezeu, intr-o zi li se vor deschide ochii. Altii insa sunt vrajmasi pentru ca au fost demascati, iar altii, pentru ca sunt tulburati in conformismul lor (tot caldicel). Fariseismul e in floare.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Multe lucruri au inceput sa devina dubioase. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar care ar fi urmarea schimbarii calendarului, in afara sarbatoririi Craciunului mai tarziu de 25. Decembrie? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Anca, si tu esti cu schimbarea calendarului??? Cum care ar fi urmarea schimbarii calendarului inapoi la cel vechi? Sa iti spun eu ce o sa se intample daca nu isi revine Biserica si nu trece cu totul la calendarul cel adevarat (gregorian) : in cam 300 de ani, datorita greselii calendarului iulian, Pastele va putea fi sarbatorit cam in mijlocul lui mai spre iunie. Tie ti se pare normal asa ceva? Cincizecimea in iulie? Sigur, nu e viata noastra, pe atunci om sarbatori toti Invierea in alta parte si fara calendar, dar stra-stra-stranepotii nostri? Si apoi de ce ne-am intoarce la calendarul vechi? Ca sa ii facem pe niste rebeli sa se intoarca de unde nu trebuiau sa plece? Si mi se pare totusi un lucru foarte trist sa nu sarbatorim macar Craciunul cu ceilalti crestini. Poate tie nu ti se pare, dar mie da.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Sa ne gandim, totusi, ca in Postul Mare sunt multe ispite. Totusi nicaieri Danion nu-i numeste eretici nici pe parintele Cleopa si nici pe parintele Arsenie Boca. Poate ar fi putut sa atraga atentia asupra unor greseli cu voie sau fara voie din operele celor doi duhovnici cu mai multa dragoste. Dar greseala este greseala indiferent cui ii apartine. Daca este aratata in scopul protejarii semenilor eu nu cred ca este grav.
Nu cred ca parintii Arsenie Boca si Cleopa isi doresc sa fie idolatrizati. Au facut multe lucruri placute lui Dumnezeu pentru care merita sa fie pretuiti sincer. Intr-o viata de om chiar si un mare duhovnic poate avea momente dificile cand nu are taria de a se mai lupta pentru fiecare provocare. Noi care ii pretuim, fie trecem sub tacere aceste momente, fie le spunem, asumandu-ne un risc, insa: de a deveni incomozi pentru cei care ii idolatrizeaza. Daca trecem sub tacere o eroare, aceasta poate fi citata ca sursa de referinta pentru alte erori si mai grave. De aceea, cred ca, primeaza iubirea fata de Dumnezeu in toate si apoi fata de aproapele, indiferent daca este duhovnic sau crestin de rand. O critica constructiva este binevenita pentru oricine. Ocara este mai buna ca lauda adesea. Caci atunci cand ne arata cu sinceritate greselile, cei care ne par adversari sunt de fapt prieteni necrutatori. Lauda poate contribui la accentuarea mandriei, a trufiei si slavei desarte, in timp ce critica poate duce spre progres duhovnicesc, caci ne invita la autoanaliza. Sper ca Danion va avea puterea de a-i ierta pe cei care i-au rastalmacit cuvintele si va tine cont de remarcile facute cu caldura sufleteasca de crestin. De asemenea, imi doresc ca disensiunile sa se anihileze, caci e usor sa darami, dar greu e sa costruiesti tu insuti ceva. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Stie cineva? | delia31 | Biserica Ortodoxa Romana | 8 | 06.12.2013 20:08:13 |
Stie cineva...? | Noesisaa | Generalitati | 14 | 07.05.2011 12:05:14 |
stie cineva | felixlivadaru | Din Noul Testament | 6 | 25.08.2010 00:31:42 |
Stie cineva??????? | pui | Generalitati | 10 | 24.10.2008 12:46:18 |
Stie cineva..???? | tigerAvalo9 | Generalitati | 6 | 20.09.2008 17:18:04 |
|