![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si ca sa sintetizez, caci ma oboseste toata discutia cu tine (tu aduci numai pseudo-argumente emotionale, dar dogmatice sau canonice nici unul - de asta, iti spun drept, a ajuns sa ma oboseasca discutia cu un eretic ce nu-i preocupat de insusirea corecta a dogmelor si a legislatiei bisericesti cuprinse in Sfintele Canoane ale Sinoadelor Ecumenice si a Celor Pan-Ortodoxe), cand vei aduce argumente dogmatice si canonice atunci voi relua discutia cu tine. Pana atunci sa-ti fie numai de bine si ramai sanatos si cu capul afundat in nisip asemenea strutului nestiutor si care nici macar nu-i dornic sa stie cate ceva. Am ajuns din acest motiv sa consider discutiile cu tine drept pierdere de timp... Last edited by marius_x; 01.04.2010 at 08:20:29. |
|
|||
|
|||
![]()
Ma contrazici dar ma contrazici degeaba! Eu nu am spus ca biserica nu a facut deloc scoli. Ideea era ca scolarizarea maselor s-a facut intr-un regim laic. Daca au existat cateva scoli pe langa biserici acelea sunt exceptii in interesul bisericii care pana la urma avea nevoie de popi care sa stie sa scrie si sa citeasca. Biserica nu a pledat pentru scolarizarea obligatorie, desi a avut la dispozitie destul timp. A preferat, in schimb, sa tina in interes propriu avantajul citirii. De la 1640 s-au scurs peste 200 de ani pana sa vina o revolutie in domeniul scolarizarii, timp in care Biserica nu a dezvoltat prea multe centre de invatamant. De ce oare?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Revenind, eu cred ca scolarizarea masiva a inceput odata ce oamenii au inceput sa aiba slujbe care necesitau scolarizarea, cand s-a trecut la industrializare etc. De exemplu, primele scoli superioare romanesti infiintate de stat au fost cele cu profil tehnic. Era firesc ca scolile sa fie teologice, atata timp cat doar Biserica s-a aratat interesata de scris si citit. Pe restul nu parea sa-i pasioneze prea mult, cu cateva exceptii izolate - vezi cronicarii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu neg ca si statul a avut un interes in scolarizarea maselor dar biserica este cea care pretinde ca are printipuri sanatoase dar n-a facut nimic pentru luminarea credinciosilor. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Scopul existentei Bisericii pe pamant - din punctul de vedere al credinciosilor sai - este mantuirea celor care cred. Mantuirea inseamna statornicirea in bine in credinta in Hristos, impreuna cu Hristos. Biserica nu este un organism cu scop umanitar decat prin tangenta. Privind astfel lucrurile, e limpede ca Biserica nu a gresit cu nimic. Oamenii au cautat mantuirea si multi au gasit-o, indiferent daca stiau sa citeasca sau nu. Si este evident ca toti cei care stiau carte la momentul respectiv stiau datorita Bisericii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din câte văd, simptomatica este comună tuturor simpatizanților schismaticilor vechi calendariști, prin urmare ar fi indicată o terapie de grup. Însănătoșire grabnică! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vroiam sa explic ca atunci cand Biserica face o lucrare umanitara, o face in virtutea milei si dragostei, dar privite eshatologic, in sensul in care un crestin in care traieste Hristos nu poate fi nepasator la suferintele celorlalti. Dar tinta finala - scopul real - al Bisericii nu este bunastarea materiala, ci mantuirea credinciosilor - adica a membrilor - ei. |
|
|||
|
|||
![]()
Am vazut zilele trecute la B1 tv pe fratele Danion si pe parintele Hrisostom.A u fost spuse lucruri care s-au auzit si la conferinta de la Oradea.Ceea ce nu s-a spus au fost acuzatiile aduse ierarhilor si monahilor,cat si chestiuni legate de calendar si de Muntele Athos.
Pai daca esti marturisitor ,atunci nu conteaza in ce imprejurari faci marturisirea .Tine-ti dreapta credinta. Doamne-ajuta. |
|
|||
|
|||
![]()
Am ascultat partea despre calendar din conferinta dumnealui:
http://www.trilulilu.ro/eusiatat/63e7887987af9f Nu mi se pare nimic scandalos. Nu sunt nici informatii noi.. ci doar ceea ce gasesti cand faci o cautare superficiala (cum am facut eu) despre problema calendarului. (Pentru mine nu a fost nimic nou) Si ceea ce a spus a fost decent.. ne-a invitat sa citim si sa ne informam despre adevarul ortodoxiei, despre sinoade, despre condamnarea ereziilor etc.. Ne-a invitat sa verificam adevarul spuselor sale, nu sa-l credem pe cuvant. Ceea ce cred si eu ca trebuie sa facem - sa ne informam din istoria bisericii, nu sa lenevim. (In nici un caz nu ne-a zis sa nu mergem la biserici sau alte aiureli ce am citit pe-aici!) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Stie cineva? | delia31 | Biserica Ortodoxa Romana | 8 | 06.12.2013 20:08:13 |
Stie cineva...? | Noesisaa | Generalitati | 14 | 07.05.2011 12:05:14 |
stie cineva | felixlivadaru | Din Noul Testament | 6 | 25.08.2010 00:31:42 |
Stie cineva??????? | pui | Generalitati | 10 | 24.10.2008 12:46:18 |
Stie cineva..???? | tigerAvalo9 | Generalitati | 6 | 20.09.2008 17:18:04 |
|