Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.06.2009, 16:59:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Customer service?
Presupunand ca nu este vorba doar de incapacitatea ta de a mentine discutia la un anumit nivel de abstractizare, voi comenta mesajul tau: nu conteaza cum vinde "coana mare" ci CE vinde. Altfel ajung in situatia sa cumpar un gunoi, doar pt. ca-mi este oferit intr-un mod atragator.

(Apropo, esti sigur ca era vorba de atitudinea vanzatoarei si nu de orgoliul tau? Ca daca nu ar exista o mandrie ranita, nu te-ar deranja fata vanzatoarei, in fond te aflai acolo pt pantofi, nu?)

Revenind la un alt nivel de conceptualizare (tii pasul?), valoarea de adevar a unui set de afirmatii nu este afectat de cel care le face.
Adica eu pot fi cea mai neatragatoare persoana din lume, dar daca ma aflu in posesia adevarului, defectele mele NU afecteaza valoarea adevarului pe care il detin.
Eu cred ca afecteaza. Nu e vorba de altfel de faptul d a fi atragator in stil lumesc (andrei face adoar o comparatie, din cate inteleg).
In primul rand chiar ideea de a crede ca suntem 'in posesia adevarului' dauneaza, chiar noua ne dauneaza. Noi nu suntem in 'posesia' adevarului, suntem in comuniune cu el, dar si in masura in care il traim.
Altfel, putem cita toti sfintii parinti si toata Biblia, ca nu 'detinem' nimic si mai ales nu suntem in comuniune cu ceea ce vorbim. Este nevoie de cuvantul viu, ca ceilalti sa il ia inseama(daca se deschid la el, bineinteles), nu de cuvantul adevarat debvitat papagaliceste pur si simplu.
Va amintiti de fariseul din pilda? El facea lucruri bune, nu? 'Detinea' adevarul nu? Adica poruncile din legea Veche. El le si facea. Dar Hristos ne spune ca vamesul aplecat mai inderptati acsa pentru ca fariseul se mandrea si se autoindreptatea, mai si comparandu-se cu vamesul in al carui suflet nu putea vedea.

Deci, conteaza cine 'vinde' si cum, desi metafora cu vanzarea nu e perfecta pentru ca noi nu 'vindem'.

Evident, exista si un fals 'customing religios', prozelitic-mieros, nu de el vorbim. Vorbim de iradiatia adevarului prin el insusi, si mai ales a sfinteniei. Ati cunoscut verodata un om induhovnicit? In general, iradiaza un fel de lumina si ce spun ei, intra in inima. Acei oameni nu impresioneaza pentru ca tipa la tine si te numesc eretic si ratacit, ci prin calitatea cuvintelor lor, cu greutatea aurului. Cuvintele pe care ei le spun au greutate, cum se zice.
Vechi 08.06.2009, 17:06:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Vad ca nu va prea fac bine discutiile la obiect. Sa introducem atunci cate o pauza publicitara, cu fete in fuste mini...
Nici tu nu ai inteles ca este o metafora, vad, Anca.. Este o imagine, care nu e chiar asa proasta. Tovarasa de la raion, vai, ce bine mi-o amintesc eu, care iti raspunde, cand intrebi daca au nu stiu ce 'Ce se vede', cu un ton de parca ai deranja-o de la o treaba importanta.
Idea este sa nu devenim si noi, crestinii ortodocsi, asa.
Vechi 08.06.2009, 17:14:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Eu cred ca afecteaza. Nu e vorba de altfel de faptul d a fi atragator in stil lumesc (andrei face adoar o comparatie, din cate inteleg).
In primul rand chiar ideea de a crede ca suntem 'in posesia adevarului' dauneaza, chiar noua ne dauneaza. Noi nu suntem in 'posesia' adevarului, suntem in comuniune cu el, dar si in masura in care il traim.
Da asa este..

Eu m-am referit la o persoana care ar detine adevarul pentru a face diferenta intre un adevar obiectiv (care ramane neatins intotdeauna) si perceptia noastra despre adevar care este cu totul altceva.
Este o diferentiere f importanta deoarece traim intr-o lume in care adevarul nu conteaza, dar conteaza sa "avem dreptate". Fiecare este antrenat in lupta de argumente, dar nu suntem instruiti sa recunoastem si sa admitem adevarul. Pentru ca in mod normal in societate nu castiga detinatorul adevarului, ci cel care-si vinde cel mai bine propriile opinii.
Primul pas ar fi sa se faca diferenta intre adevarul obiectiv si perceptia lui, dar aparent pentru majoritatea acest lucru este imposibil.
Nu stiu daca ma fac inteleasa.

..Totusi consider ca Biserica Ortodoxa ESTE singura prin care se poate ajunge la cunoasterea adevarului.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2009, 17:18:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da asa este..

Eu m-am referit la o persoana care ar detine adevarul pentru a face diferenta intre un adevar obiectiv (care ramane neatins intotdeauna) si perceptia noastra despre adevar care este cu totul altceva.
Este o diferentiere f importanta deoarece traim intr-o lume in care adevarul nu conteaza, dar conteaza sa "avem dreptate". Fiecare este antrenat in lupta de argumente, dar nu suntem instruiti sa recunoastem si sa admitem adevarul. Pentru ca in mod normal in societate nu castiga detinatorul adevarului, ci cel care-si vinde cel mai bine propriile opinii.
Primul pas ar fi sa se faca diferenta intre adevarul obiectiv si perceptia lui, dar aparent pentru majoritatea acest lucru este imposibil.
Nu stiu daca ma fac inteleasa.

..Totusi consider ca Biserica Ortodoxa ESTE singura prin care se poate ajunge la cunoasterea adevarului.
Ai dreptate, Adevarul este obiectiv si in lumea noastra se pune mai mult accent pe cum inzi ceva decat pe adevarata valoare.

Dar cu asta cred ca suntem de acord toti cei care discutam aici, cu ce nu eram de acord este cum anume sa vorbim despre acest adevar care este Hristos. Sa aruncam cu invective in cine nu-l vede sau il vede partial, sau cum?
Vechi 08.06.2009, 17:30:10
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Dar ortodocsii nu arunca invective.
Daca am stabilit ca credinta ortodoxa este dreapta, tot ce cade in afara ei este erezie.
erezie = invectiv?

Ecumenismul are la baza o idee FALSA ca credinta este descoperirea lui Dumnezeu in sufletul propriu, iar aceasta experienta ar fi atat de minunata incat, ce sa spun, ar scapa oricarei cercetari critice (adica, cine sunt ei sa judec credinta din sufletul altcuiva, nu?)
Ei, aceasta idee este fundamental eronata. Nu exista credinta in absenta adevarului. Este un nonsens. In absenta adevarului vorbim doar de idolatrie.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2009, 17:40:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca am stabilit ca credinta ortodoxa este dreapta, tot ce cade in afara ei este erezie.
erezie = invectiv?

Ecumenismul are la baza o idee FALSA ca credinta este descoperirea lui Dumnezeu in sufletul propriu, iar aceasta experienta ar fi atat de minunata incat, ce sa spun, ar scapa oricarei cercetari critice (adica, cine sunt ei sa judec credinta din sufletul altcuiva, nu?)
Nu crede asa ecumenismul. Poti sa ne citezi o declaratie ecumenica in care se zice asta?

Noi stim insa unde este adevarul, insa nu stim unde nu este pic de adavar care poate fio mantuitor si el. Ideea este ca Duhul sufla unde vrea - asta este insa alta discutie, a mantuirii celor care nu sunt ortodocsi.

Aici vorbeam de fapt despre politete si respect fata de altul fie el si eretic. De o anumita curtoazie care este crestina, cum spune Steinhardt 'Hristos este un gentleman', il numeste si pe Iuda prieten.

Cuvantul eretic nu e neaparat necesar in dialogul cu ceilalti in zilele noastre, pt ca are firma f proasta in occident de cand cu inchizitia. Noi nu trebuie sa ne agatam de un cuvant si sa zicem ca cei care evita sa-l foloseasca in dialogul ecumenic sunt vanduti si eretici ei insisi. Nu-i asa.
Poti sa formulezi lucrurile altfel, sa le zici ca punctul de vedere ortodox este asa si asa, si alt punct de vedere al lor este fals dpdv ortodox, ne indeparteaza de credinta apostolica, de ex., ingusteaza cunoasterea teologica etc.
Este vorba de o politete elementara dar si de o diplomaie a cuvintelor, ramanand in adevar, insa. Oamenii reactioneaza la unele cuvinte alergic si nu te mai asculta mai departe daca le folosesti. Trebuie sa tinem seama de asta cand discutam cu ei.
Vechi 08.06.2009, 18:11:47
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

[quote=anna21;144175]Dar ortodocsii nu arunca invective.

CE SPUI SUNA MAI MULT A FANATISM, A PARANOIA, DEPRESIE SI FOBIE (FORME DE MANIFESTARI ANORMALE ALE PSIHICULUI)

erezie = invectiv?

DA ESTE POATE NU CA SENS DIRECT DAR PRIN CE STIRNESTE IN MINTILE CELOR CARORA LE ADRESEZI ACEST CUVINT. TU REALIZEZI CIT DE MULT RANESTI FACIND PE ABSOLUT TOTI TRECATORII DIN JURUL TAU ACOLO LA NY, ERETICI?

ACUM ESTI ORBITA DE HABOTNICIE DAR DACA AI INCERCA SA AI EMPATIE AI INTELEGE CIT DE PROFUND RANESTI SI CE FURIE AI PUTEA STIRNI DACA TE ADRESEZI CUIVA ASA,

DEOARECE DACA AFIRMI ASA CEVA TREBUIE SA FI PREGATITA SA LE-O SPUI IN FATA
AI PUTEA?( DA, ESTE VORBA DE TINE, NU DE ALTCINEVA)

Ei, aceasta idee este fundamental eronata. Nu exista credinta in absenta adevarului. Este un nonsens. In absenta adevarului vorbim doar de idolatrie.

DE UNDE STII TU CA LIPSESTE ADEVARUL CIND AI DE A FACE CU CATOLICII, DE EX.?
Reply With Quote
Vechi 08.06.2009, 18:17:16
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

[quote=andreicozia;144190]
Citat:

CE SPUI SUNA MAI MULT A FANATISM, A PARANOIA, DEPRESIE SI FOBIE (FORME DE MANIFESTARI ANORMALE ALE PSIHICULUI)
Ce am spus tine de logica (nu de psihologie).
Ai studii de specialitate sa-ti dai cu parerea care sunt "manifestari anormale ale psihicului? (daca nu pot sa te ignor linistita. Nu mai deschide aceasta tema, ca eu AM acele studii).

Citat:
erezie = invectiv?

DA ESTE POATE NU CA SENS DIRECT DAR PRIN CE STIRNESTE IN MINTILE CELOR CARORA LE ADRESEZI ACEST CUVINT. TU REALIZEZI CIT DE MULT RANESTI FACIND PE ABSOLUT TOTI TRECATORII DIN JURUL TAU ACOLO LA NY, ERETICI?

ACUM ESTI ORBITA DE HABOTNICIE DAR DACA AI INCERCA SA AI EMPATIE AI INTELEGE CIT DE PROFUND RANESTI SI CE FURIE AI PUTEA STIRNI DACA TE ADRESEZI CUIVA ASA,

Acelasi raspuns ca mai sus..

Citat:

Un pic de logica + un pic de informare.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2009, 18:21:12
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul

erezie = invectiv?

Esti sigur ca aici este vorba de empatie?
As spune mai degraba ca TU esti cel ce te simti jignit deoarece tu nu esti convins ca ortodoxia este singura credinta dreapta (dupa cum ai afirmat deja de f multe ori).
Deci aparand ereticii, tu te aperi de fapt pe tine.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2009, 18:33:01
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Deci aparand ereticii, tu te aperi de fapt pe tine.
Serios, atunci de ce oare ma spovedesc si ma impartasesc des cu Singele si Trupul Mintuitorului? si am o relatie foarte buna cu duhovnicul/staret al meu cu care imi impartasesc aceleasi ginduri ca si cu tine si cu care este de acord atita timp cit imi exprim aceasta empatie din INTERIORUL BISERICII?
Oare de ce imi pasa de restul lumii si-i consider egali si chiar poate mai buni ca mine? si nu-i vad NICI O CLIPA Eretici?
..Doamne ce cuvint cumplit, nu stiu cum de poti sa misti buzele sa spui asa ceva, pe tine nu te doare?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce argumente sa-i aduc unei persoane care nu crede in sfinti? pacatoasa Generalitati 19 28.04.2023 21:31:00
Argumente in favoarea faptului ca BO este adevarata Biserica a Lui Hristos Lucian008 Despre Biserica Ortodoxa in general 106 27.03.2014 14:34:37
Dialogul BOR cu BC si bisericile crestine mihailt Biserica Ortodoxa Romana 38 11.07.2011 17:29:40
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii PadreCory Secte si culte 0 20.06.2008 23:42:10