Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.11.2012, 22:44:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Tot nu m-ai lamurit. Eu arunc la gunoi talcuirile la Facere daca vei face tu altele mai bune.
Eu n-am spus sa arunci la gunoi scrierile Sfintilor Parinti, din contra, am spus ca sunt o sinteza armonioasa intre ratiune si har, ca sunt un izvor de inspiratie pentru talcuirea Sfintei Scripturi, insa ar trebui asumate in sens creator, nu ad litteram. Asta am spus.

Citat:
Uite, raspunde pe rand:1 De ce ne invartim? 2. De ce in jurul soarelui?
3. De ce pamantul e in prima zi, iar in a 4-a apar luminatorii?
4. Ce facea pamantul pana sa apara soarele?
5. Cand incepe rotatia lui si de ce Moise nu o pomeneste?
Lumea si omul se misca pentru ca tind spre o tinta desavarsita pe care nu o au in ei, iar atata timp cat se mai misca inseamna ca n-au ajuns la tinta desavarsita spre care tind. Hristos este inceputul, mijlocul si sfarsitul veacurilor. Pana in ziua a 4-a, soarele material nu s-a diferentiat, Hristos ,Logosul creator, fiind prezent, el stralucea. Soarele material a fost pus sa lumineze (Facere 1:17), logosul fiind in lumina neapropiata (1 Timotei 6:16) si soarele va lumina pana cand va fi acoperit de stralucirea Domnului (Matei 24:29). Scopul cartii Facerii e adancirea in om a experientei propriei realitati spirituale si realitatii supreme, de aceea arata ca lumea e o opera rationala a lui Dumnezeu, rezultata in urma unui proces creativ dinamic, ce implica un inceput, crestere si dezvoltare. Detalii de genul miscarile pamantului, ale soarelui, ale lunii etc. neaducand nicio contributie la progresul spiritului uman, nu sunt incluse in Biblie,ele putand fi descoperite prin cunoasterea naturala.

Citat:
6. Era asa de greu de inteles ca nu soarele se invarte? Iti spun eu ca nu era.
Citat:
7. Dupa ce a aparut Aristarh (i.Hr.), de ce Parintii Bisericii (contrar a ceea ce ai fi crezut tu) l-au respins? Oare Dumnezeu care le-a luminat mintea sa cunoasca cele nevazute (vamile vazduhului, drumul sufletului, mijlocirile sfintilor ,etc.,etc.,etc.) si pe cele ce inca nu se intamplasera, nu era binevoitor sa le spuna si adevarul acesta?
Nu cred ca ar fi fost greu de inteles, insa intrebarea e: cui ar fi folosit ? In conditiile in care cultul soarelui era raspandit si practicat in multe culturi, inclusiv in Grecia Antica, informatia ca pamantul se roteste in jurul soarelui, doar i-ar fi intarit si mai mult in propria credinta, in practica lor idolatra, de aceea cred ca Dumnezeu le-a luminat mintea Parintilor, acestia dand dovada de prudenta duhovniceasca, folosindu-se de „soare” in sens pozitiv, pentru a-i aduce pe oameni la Dumnezeu si nu in sens negativ, sa-i indeparteze de El, adancindu-i in propia idolatrie.

Sfântul Atanasie cel Mare(n.295 - d.373) aseamana Sfanta Treime cu Soarele. “Precum soarele este cu trei fețe, așa și Dumnezeu este în trei ipostasuri. Căci, chip al Tatălui este discul; Chip al Fiului este raza și Chip al Sfântului Duh este lumina soarelui. La soare este disc, rază și lumină, dar nu zicem că sunt trei luminători, ci un singur soare. Asemenea și la Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt un singur Dumnezeu. La soare este nedespărțit discul de rază și lumină. Așa este și în dumnezeiasca treime, nu se despart persoanele, ipostasele unele de altele. Discul soarelui se naște și unește raza și dă lumină, așa și Dumnezeu-Tatăl naște pe Fiul și purcede pe Sfântul Duh. Raza soarelui se coboară pe pământ, dar nu se desparte de soare, nici din cer nu lipsește, nici de pe pământ și este și în discul soarelui. Așa și Fiul nu se desparte de Tatăl și de Sfântul Duh”.

Citat:
8. In contextul punctului 8, oare la ce se putea referi Antonie cel Mare (sec 4) cand proorocea: in vremurile din urma oamenii vor inebuni si se vor intoarce toate cu susul in jos, incat vor zice "nebunule!" celui ce va grai adevarul.

Banuiesc ca se refera la starea de ambiguitate, la indoiala strecurata de unii privind revenirea lui Iisus: Întâi, trebuie să știți că, în zilele cele de apoi, vor veni, cu batjocură, batjocoritori care vor umbla după poftele lor,Și vor zice: Unde este făgăduința venirii Lui? Că de când au adormit părinții, toate așa rămân, ca de la începutul făpturii. (IIPetru 3:3,4)

Citat:
9. De ce avem sfinti geocentristi si in secolele 16,17,18,19!!! si 20!!!!? Si ma refer la sfinti care si-au dovedit harismele, nu doar intelepciunea si iscusinta duhovniceasca.

Faptul ca unii oameni admit geocentrismul, iar altii nu, se datoreaza nivelului lor de cunoastere, insa sfintenia vietii n-are legatura cu geocentrismul sau alte teorii stiintifice, acestea n-au valoare mantuitoare, nu ele confera stralucirea acelor oameni, ci Hristos.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Curcubeu sferic la mormant la Pr. Arsenie Boca au_relian Pelerinaje la locuri Sfinte 26 30.12.2011 21:17:05
Rugaciune pentru bolnavul care nu poate dormi bettykalazar Intrebari utilizatori 3 25.06.2011 10:42:05
Pentru cei sau cele care poate sunt pe aici si vor alecsandru Stiri, actualitati, anunturi 2 09.04.2009 10:36:14
Cum pot demonstra altora existenta lui Dumnezeu ? question Generalitati 27 09.08.2008 17:24:43