Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Multumesc Mihnea. Cele spuse aici imi sunt clare, eu altceva aduceam in discutie si anume faptul ca Ap. Pavel nu considera ca cei casatoriti in stare de pagani ar fi trait apoi in curvie dupa venirea la credinta ci dimpotriva, ii vede casatoriti in curatenie iar pe copiii lor sfinti. Ca atare nu le cere sa se casatoreasca inca o data dar sacramental de data asta.
|
Dacă așa îi vede Apostolul, tot așa îi vede și Biserica Apostolică. O căsătorie naturală devine căsătorie sacramentală (=supranaturală) prin chiar botezul soților.
Citat:
Privilegiul Paulin nu este deci un privilegiu in a se casatori ci un privilegiu in a se putea desparti daca cel necredincios nu vrea sa continue viata alaturi de cel convertit.
|
Absolut exact.
Citat:
Si in ce sens este privilegiu de fapt? Ca doar nu de el depinde hotararea celuilalt. Cand sotul/sotia necredincio(oasa) hotaraste ca nu vrea sa mai stea, pai se duce pur si simplu, nu da socoteala vreunui tribunal ecleziastic, ca doar este necredincios. Ca atare ce face de fapt Papa in astfel de situatie? Declara casatoria invalida si persoana credincioasa se poate recasatori? Cum poate Papa sa invalideze o casatorie incheiata in afara granitelor bisericii?
|
Este exact, cu nuanța că nu vorbim de invalidarea unei căsătorii, ci de desfacerea unei căsătorii reale, dar nesacramentale (naturale). Papa, mai întâi, trebuie să constate că cei doi sunt legați printr-o astfel de căsătorie. Există 4 condiții sau elemente ale unei căsătorii naturale, sintetizate
aici. Pe urmă, trebuie verificat dacă într-adevăr soțul necredincios persistă în această stare, precum și dacă el dorește dizolvarea căsătoriei, ori este numai un pretext.
Citat:
De unde rezulta ca apostolul ar fi dat voie la recasatorie in astfel de cazuri?
|
De
aici, mai exact 1 Cor 7:15 :
Dacă însă cel necredincios se desparte, să se despartă. În astfel de împrejurare, fratele sau sora nu sunt legați; căci Dumnezeu ne-a chemat spre pace.
Citat:
Poate ca mai simplu pentru a intelege eu este paralela propusa cu cazul ce cade sub autoritatea lui Hristos: cum procedeaza BC in caz de adulter? Invalideaza casatoria iar persoana inselata se poate recasatori? Ca eu stiam ca nu.
|
Nu: BC (nimeni din BC, nici chiar Papa) nu are autoritatea să desfacă o căsătorie sacramentală valid încheiată și consumată, și în general să desfacă niciun Sacrament. Autoritatea BC este subsecventă autorității Mirelui Cristos, față de care Biserica este în ascultare, și nu invers. Știm asta de aici:
ceea ce a legat Dumnezeu, omul să nu despartă (Matei 19:6). Deci, Biserica nu poate să facă ceva ce Domnul a zis să nu facă.
În lumina acestei învățături despre Sacramente (și în altă ordine de idei) vedem cât de aiurea sunt pretențiile unor atei militanți de a se "dezboteza". Biserica nu le poate da (la somația judecătorilor) decât un certificat cum că au fost radiați din Registrul Matricol al Botezaților. În ochii Domnului, e o simplă bucată de hârtie (dacă nu mai rău: o adeverință de apostazie). Ei au fost, rămân și vor rămânea în viața aceasta și în cea viitoare persoane botezate, cu marca de neșters a Botezului pe sufletul lor, fapt care le poate fi spre salvarea lor sau spre mai marea lor pedeapsă.