Citat:
În prealabil postat de MariS_
Matei, dupa cate stiu eu, e cel ce i-a luat locul lui Iuda, dupa rastignirea Mantuitorului, prin tragere la sorti. Dar poate ma insel. Nu prea vad sensul la afirmatia cu "in plina sarbatoare" pentru ca atunci aveau tot timpul sa judece si sa osandeasca fara graba avand in vedere ca sarbatoarea tinea 7 sau 8 zile. Mi se pare cu sens expresia "sa nu ne prinda ziua praznicului". Nu cred ca era un lucru de dorit la evrei sa omori un om in timpul praznicului, nici macar prin intermediari.
Ioan a primit insarcinarea sa aiba grija de Maicuta Domnului, intr-adevar, dupa ce Mantuitorul era deja pe cruce dar, sa nu uitam, ca el, Ioan, se gasea langa Maicuta Sa atunci pe Golgota si putem presupune ca au venit impreuna. Mi se pare chiar de bun simt sa credem sa a avut grija de Maicuta Domnului si inainte de a-i spune explicit Mantuitorul acest lucru. Nu trebuie sa luam fiecare evanghelie separat ci sa consideram ca se completeaza una pe alta. Ioan a fost martor ocular dar nu a putut vedea chiar totul, iar el a descris doar ceea ce a vazut el.
Toate cele bune si sper sa fie de folos in cautarile tale. Doamne ajuta!
Har, smerenie si jertfa de sine.
CORECTIE: Am gresit, scuzele mele si iartati-ma, Matei a fost apostol chemat.
|
Haideti sa ne gandim putin, unde este Ierusalimul? In Iudeea, in sudul Israelului, nu? Iar Iisus este din Nazaret, din tinutul Galileii, in nord. Cum se deplasau oamenii in urma cu 2000 de ani? Nu aveau nici masini si nici avioane ca sa ajunga pocnind din degete din nordul Israelului pana in sud. Daca Sfanta Fecioara era si ea langa cruce, inseamna ca si ea a calatorit impreuna cu Iisus si ucenicii. Si nu numai Sfanta Fecioara ci mai multe femei care sunt mentionate ca privind "de departe" rastignirea Domnului. Iar in Evanghelii exista un verset care zice ca Iisus era urmat de mai multe femei care
Ii slujeau . In ce fel Ii slujeau Domnului? Pregateau mancarea, sau ce anume faceau pentru a-L sluji? Unde dormeau ele noaptea? Atatea intrebari fara raspuns. Iata ca nu numai ucenicii barbati erau cu Iisus ci si femeile. Dar ca de obicei, povestirile facute prin prisma gandirii masculine a acelei vremi nu pune accent in mod egal asupra atitudinii luate de aceste femei, printre care si Maica Domnului, in fata arestarii sub ochii lor a Domnului, judecarii si rastignirii Lui, nu spun daca femeile au fost cuprinse sau nu de frica, daca au fugit si ele ca si ucenicii barbati, nu spun absolut nimic in afara faptului ca ele erau pe Golgota si de departe priveau ce se intampla. Cu o singura exceptie, Sfanta Fecioara care a avut curajul sa mearga pana aproape de cruce la fel ca si Ioan. Cei doi mari curajosi. Insa si celelalte femei erau acolo, chiar daca mai departe. Pe ele cine le proteja? Tocmai ca in acele momente cam toti erau cuprinsi de teama si fiecare a actionat dupa curajul propriu.