Citat:
În prealabil postat de the_Listener
PREOTUL: Mantuitorul n-a stricat Legea si proorocii, sau, in general, Vechiul Testament, ci numai l-a inlocuit cu Cel Nou, care este desavarsirea celui Vechi. Testamentul cel Vechi - dupa cum s-a aratat si mai sus - a avut numai un rol de invatator, spre a pregati omenirea pentru primirea lui Mesia: “ Astfel ca Legea ne-a fost noua calauza spre Hristos, pentru ca sa ne indreptam din credinta. Iar daca a venit credinta, nu mai suntem sub calauza” (Gal., 3, 24-25). Mantuirea noastra nu mai atarna de implinirea faptelor poruncite de Testamentul Vechi sau de tinerea sambetei, ci de credinta in Iisus, Mantuitorul nostru. Prin Iisus Hristos, Legea (Testamentul Vechi) s-a implinit si a incetat. “Caci Hristos este sfarsitul Legii, spre indreptarea a tot celui care crede” (Rom., 10, 4).
Legea Veche a tinut numai pana la Ioan Botezatorul, ultimul pregatitor al venirii lui Hristos (Matei, 11, 13). Cei de sub regimul ei au fost nascuti sub robie, intocmai ca fiul lui Avraam, din roaba sa, Agar; pe cand cei din Testamentul Nou sunt ca fiul lui Avraam, din sotia sa libera, Sara, fiind nascuti spre libertate si mostenire. Caci Agar si Sara sunt inchipuiri ale celor doua Testamente (Gal., 4, 22-31). Prin urmare, cuvintele Mantuitorului: “Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii” au acest inteles: Eu n-am venit impotriva Legii si a proorocilor, sau: Venirea Mea nu ii este ceva strain, ci, dimpotriva, ea este in deplin acord atat cu Legea lui Moise, cat si cu invatatura, din celelalte carti ale proorocilor (Vechiului Testament), in acest chip, Legea se implineste desavarsit prin Mine - adica prin venirea Mea - deoarece aceasta venire a Mea este insasi tinta ei (Rom., 10, 4).
Iar cuvintele prin care Mantuitorul spune ca nu va trece o iota sau o cirta din Lege pana ce nu se vor face toate, se refera la implinirea lucrurilor proorocite despre El, care s-au implinit intocmai - pana la incheierea Noului Legamant facut prin Sangele Sau si instituit in seara Cinei celei de Taina, Cand legamantul Vechiului Testament a luat sfarsit. Dupa ce a mancat cu ucenicii Sai, Mantuitorul a luat paharul si l-a dat lor zicand: “ Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi” (Luca, 22, 20).
multa iubire
ps asadar nu e ce spui tu .....  --- cel care tine sambata greseste ca nu crede in iisus hristos ---
multa iubire
|
Iar a scos mascariciul putin nasul la aer. Chiar ma intrebam ce i s-o fi intamplat de a devenit brusc serios :)))
Te cam pripesti cu sfarsitul demonstratiei, pune-ti coiful la loc si treci pe pozitie ca n-ai terminat. Cum ramane cu cei care se vor chema mici in Imparatie daca modifica vreuna din aceste porunci mici, si va fi mare in Imparatie daca va le va face si asa ii va invata si pe altii sa faca?
Cat despre Faptul ca Legea cea Noua este scrisa cu sangele Domnului, nici eu nu am zis altfel, ci dimpotriva, am zis ca tocmai cu Sangele Sau a spalat pacatul tuturor oamenilor din iubire pentru ei si de aceea Legea Lui, iubirea, a fost scrisa in inimile si cugetele tuturor ca sa nu mai aiba nevoie sa ii invete nimeni. A fost scrisa cu Sangele Sau, ca atare cine lucreaza iubirea in mod desavarsit (si pentru dusman) se Impartaseste cu acest sange al Domnului varsat pentru acesti dusmani. Suportand cu dragoste umilinta dusmanului, murim impreuna cu Hristos, ne impartasim de aceeasi moarte ca si El, ne impartasim cu Trupul si Sangele Lui, de aceea trebuie sa-i multumim ca mai trimite si pe cate unul ca tine care sa ne mortifice :)))
|