Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #20  
Vechi 01.02.2011, 16:38:34
Lucemferre Lucemferre is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.01.2011
Mesaje: 103
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
A spune că Dumnezeu poate fi cunoscut prin iubire e o formulă care sună savant, dar e incompletă. Dumnezeu este o Ființă concretă și poate fi cunoscut concret în măsura în care El se revelează, prin inspirație. Iar isihasmul e cel care ne deschide acestei inspirații. Orice altceva sunt filozofeli abstracte, proiecții ale minții noastre.
Întotdeauna mi s-a părut interesant cum alții îmi spun că cred că știu prea multe și că sunt mândru, dar imediat după încep să-mi construiască un portret vast, cu însușiri pe care le poți atribui numai după ce ai trăit alături de om și nu extrase așa... pe baza a câtorva propoziții.
Întâi de toate, te asigur că nu iubesc filosofia [ nu,în ansmablul ei, ci doar anumite părți]. Între filosofie și morală, educație, modelarea personalității e o diferență. Prima le cuprinde pe următoarele, dar elaborează și unele teorii cu privire la natura divinității complet străine de creștinism și, deci, prefer să nu "filozofesc" prea mult asupra vieții în loc s-o trăiesc. Dumnezeul meu e unul cât se poate de concret și este întruchipat în persoana lui Hristos. E și activ, împlinind rugăciunile atâtor oameni (uneori după ani, dar se împlinesc).
Acum, crezi că cunoașterea Sa printr-o dragoste profundă, de tip filia, sună savant, dar ce e contemplația?
CONTEMPLÁ, contémplu, vb. I. Tranz. și refl. A (se) privi îndelung, meditativ, cu admirație și cu emoție. Deci în spatele acestui exercițiu meditativ se ascunde emoția. Să știi că pentru mine, dragostea, atunci când se discută despre ea la modul abstract, capătă cele mai profunde înțelesuri; e acel sentiment din care izvorăște cea mai pură și intensă formă de altruism, care te face să te cobori până în iad să-ți salvezi aproapele cu unicul scop de a te apropia cât mai mult de Dumnezeu. Cum poți să contempli pe cineva fără să-l iubești, fără să-l dorești?

Sunt momente când rămân singur, fără nimic concret de făcut și mă așez lângă un geam, privind marea și norii și cerul; se mai întâmplă să cânte și un pescăruș răsunând ecoul în tot văzduhul și imediat mă cuprinde un fior lăuntric, o emoție care mă face să mă bucur că exist, că sunt creștin, că natura e atât de frumoasă și mă face să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru viață și să-L iubesc și mai mult. Atunci trăiesc, probabil, contemplația, dar ar fi imposibil în absența dragostei. Ea e cea care produce acea emoție ce dă naștere contemplației. Fără sentiment ar fi, simplu, o constatare a naturii. Și ziceam că dragostea este calea către o posibilă teofanie pentru că ea e cea care naște acea stare de admirație. Nu mi-am propus să încep să contemplu (așa cum îmi propun să mă rog)... ci pur și simplu a izvorât fără niciun impuls cognitiv.

Citat:
Tu ești convins că știi deja totul și asta e înșelător.
Chiar nu cred asta. Atunci când afirm ceva, îmi expun doar punctul meu de vedere. Dacă expunerea lasă impresia de certitudine, înseamnă că am și argumente scripturistice.



Citat:
Deci, atât timp cât nu conștientizezi nevrednicia ta în fața lui Dumnezeu nu poți înțelege nici natura fricii de Dumnezeu. Iar pentru asta, trebuie întâi să ajungi la credința într-un Dumnezeu personal concret, nu un concept filozofic.
Repet, Dumnezeu pentru mine e complet străin de New Age și alte prostii filozofice. E cât se poate de personal. Tu chiar crezi că eu îl privesc pe Dumnezeu ca pe un egal și că mântuirea e ceva care mi se cuvine? Te pripești cu conluziile. Natura umană este decăzută, omului fiindu-i mai ușor să manifeste egoismul, mândria, dorința de slavă deșartă, decât virtuțile creștine. Tocmai faptul că Dumnezeu S-a sacrificat pentru om mă face să-L iubesc. Cum ai putea aprecia un sacrificiu, dacă nu ai fi conștient că e prea mult pentru cine ești, că nu meritai atât.. și dacă conștientizezi că nu meritai atât, nu înseamnă că ți-ai dat seama de popria-ți nevrednicie? Eu știu că sunt păcătos, dar mai știu și că Dumnezeu mă iubește, ca pe toți ceilalți și asta mă face să-mi fie rușine și să încerc să fiu altfel.



Citat:
Neînțelegând ce este Dumnezeu, nici omul, tu nu înțelegi nici ce este păcatul și ce urmări are. Neavând conștiința lui Dumnezeu ca Persoane concrete, tu nu înțelegi faptul că El își poate răci dragostea față de creaturile răzvrătite.
Nu mă interesează ce e păcatul. Filosofia mea e simplă: tot ce e pornit din cele 7 păcate capitale e păcat. Știu că e moartea, că e despărțirea de Dumnezeu. Atâta timp cât îmi voi analiza fiecare dorință, pornire și voi afla raționamentul profund de la care au pornit voi ști de e păcat sau nu.

Dacă Dumnezeu Și-ar răci dragostea, înseamnă că și-ar limita propria Lui existență. Am mai spus că în Cazul Său, dragostea nu e o calitatea pe care o posedă, pe care o manifestă limitat, ci e însuși modul Lui de "a fi", pentru că "Dumnezeu e dragoste", nu "Dumnezeu are dragoste". Despre oameni ce spunem: că sunt dragoste sau că au dragoste față de ceva/cineva?

Citat:
Nu sunt manifestări patologice ci doar o stare de înțelegere inferioară, când omul nu e preocupat de progresul duhovnicesc fiindcă nu are conștiința necesară și el caută prin fapte să fie cât mai plăcut lui Dumnezeu.
Nu băteam vreun apropo meschin cum că sfinții ar fi fost nebuni. Ziceam doar că mai bine cultivi smerenia și dragostea, decât să cultivi frica, pentru că sunt destui care au o sensibilitate mai aparte (fie din cauza educației, fie pe fond ereditar) și dacă o înțeleg prost, cad în sfera patologică. Dacă ajungi să-L iubești pe Dumnezeu nici nu mai trebuie să cenzurezi nimic. Atunci când iubești cauți să o faci fericită pe persoana pe care o iubești. Deci și în cazul lui Dumnezeu vei căuta mai mult decât să nu furi, să nu minți, să nu fii desfrânat... vei dori ca toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor. Deci pe lângă faptul că te abții să faci altuia rău, îi faci bine.
Hristos, cât a fost printre oameni, a inspirat frică? A spus cuiva să se teamă de El? Dintre câte-mi amintesc, a zis să ne temem de cel care poate și sufletul, și trupul în ghenă.

"29. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre.
30. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară. "
Vrea Hristos frica noastră? Pacea Lui ne-o lasă nouă.

Citat:
La fel greșești și tu când crezi că faptele bune sunt pe placul lui Dumnezeu. Noi nu trebuie să facem binele, ci voia lui Dumnezeu.
Deci să facem și altora tot ce noi voim, să dăm un pahar de apă celor însetați, să-l îmbrăcăm
pe cel sărac, să-l săturăm pe flmămând nu sunt fapte bune? La astea mă refeream; la grija față de aproape. Și cred că e voia lui Dumnezeu, că tocmai El ne îndeamnă la asemenea fapte.

Citat:
Contemplația este starea minții înaintea lui Dumnezeu, fără vreo adresare, gând voluntar sau alt efort, stare în care noi suntem conștienți de prezența Lui și de noi înșine. Ea nu exclude activitățile lumești, cu condiția ca ele să nu afecteze această stare.
Din moment ce nu cere niciun efort mintal, nu e clar că trebuie să existe un fond afectiv care să întrețină această stare? Contemplație fără dragoste, nu cred că se poate (din moment ce ești și tu de-acord că exclude efortul activ), însă dragostea există și fără contemplare. Ultima e doar un produs al primei.
De ce mai are nevoie omul să i se revelze Dumnezeu, când Acesta S-a arătat întregii omeniri deja? Cine știe, poate toți cei care se vor mântui Îl vor cunoaște cum niciun sfânt nu a reușit pe Pământ. Dumnezeu ne-a creat din dragoste, și cred că dintre a-L cunoaște și a-L iubi, își dorește mai mult să-L iubim.

În Sfânta Scriptură vei găsi următoarea fericire:
8. Fericiți cei curați cu inima(inima adesea este simbolul dragostei, sentimentelor, afectivității în general), că aceia vor vedea(deci vor cunoaște) pe Dumnezeu.
Cred că asta spune tot, fără atâta filosofie.

Last edited by Lucemferre; 01.02.2011 at 16:44:53.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ignoranta magnusfelyx Generalitati 0 28.12.2008 14:36:20
Rugaciune si cunoastere georgeval Generalitati 0 29.09.2008 19:59:16
IGNORANTA cristiboss56 Biserica Ortodoxa si Massmedia 24 30.08.2008 11:46:19
Nevoia de discernamant si de cunoastere! alecsandru Vrajitoria 2 24.03.2007 23:54:40