Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.02.2010, 17:00:56
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Mereu m-am intrebat: ce fac episcopii cu banii?

... parca nu au dreptul sa detina proprietati si bunuri ale lor?
Cum ce fac cu banii? Dar tu ce faci cu banii?

Nu detin nimic, doar se folosesc de case si masini pe durata vietii lor dupa care trec in patrimoniul comunal.
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 10:01:47
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
Intr-un fel sau altul, adevarul este ca se intampla lucruri foarte triste care compromit Biserica la cel mai inalt nivel. Inca n-am inteles "mecanismul"; in mintea mea, totul trebuie sa aiba o explicatie, fiindca altfel mania lui Dumnezeu s-ar abate oricum, mai devreme sau mai tarziu.

Pana nu demult, eram un inversunat luptator impotriva ideii ca numirea ca preot, la o anumita parohie (nu neaparat la oras, nu neaparat intr-o zona cu enoriasi instariti si "generosi"), se face pe bani, si-nca pe bani multi. Pur si simplu refuzam sa cred ca asa ceva e posibil. Ani la rand. Pana de curand cand Dumnezeu a oranduit sa aflu "oficial" (sa zic asa), lucruri cu totul de neinteles. Cum?!? Cum se poate impaca dragostea fata de Dumnezeu si fata de aproapele, cu pretinderea unor sume mari de bani, pentru care, ori familia trebuie sa faca mari sacrificii, ori tanarul absolvent la teologie sa-si petreaca multi ani prin tari straine, pana sa reuseasca sa adune acea suma care i s-a pretins fara menajamente...

Si e un mare paradox. Sa o luam simplu: cat timp ii trebuie unui mirean care vrea cu adevarat sa se mantuiasca, sa-si gaseasca un duhovnic BUN? De ce nu sunt toti buni? De ce unii ne dau atatea motive de sminteala, incat nici nu mai stim ce sa credem, fiindca in mintea noastra, preotul si invatatorul trebuie sa fie intotdeauna "oamenii model"?... De ce sunt pastrati in parohii, atatia "inselati" care nu fac decat sa dezbine Biserica si sa alunge pana si pe cei mai credinciosi, ce sa mai spunem de ceilalti care ar vrea sa..."se adune", in timp ce sunt atatia care abia asteapta sa primeasca o parohie unde sa puna mult suflet, dar si umarul la o "treaba curata"?...

E adevarat, am vazut si dintre acei care n-au avut nici bani, nici sustinere din partea cuiva anume, dar au avut multa smerenie si multa rugaciune, iar Dumnezeu le-a dat si har si le-a facut si biserica din nimic. Sunt cazuri rare, dar SUNT.

Imi cer iertare si nici macar nu stiu cui... De obicei nu sunt omul care sa privesc catre metehnele mai-marilor Bisericii, dar as minti sa spun ca nu sufar impreuna cu atatia altii ca mine, nu atat pentru "metehnele" unor asa-zisi "preoti", cat pentru "tranzactionarile" care se fac in culise, intre doua Sfinte Liturghii...
Cuvinte la care trebuie îndelung meditat și probabil nu numai meditat. Nici eu nu vroiam, tot așa din prea multă încredere, să cred și să accept că se întâmplă astfel de lucruri. Până când am aflat și eu tot așa din surse "oficiale" cam despre ce este vorba și tot stau și mă gândesc cum încă se mai poate accepta așa ceva; nu cred că este vorba despre o chestie generalizată, însă chiar faptul că ar exista cazuri de simonie este deja de o extremă gravitate și cu consecințe și implicați foarte grave din punct de vedere spiritual, moral și nu numai, pentru că știm că erorile morale și spirituale duc și la consecințe grave în alte planuri ale existenței. Din câte am înțeles ar exista niște utilizatori precum AlinB care au dat de înțeles că știu mai multe lucruri din interiorul Bisericii, lucruri pe care noi, prostimea, nu le cunoaștem și prin urmare nici nu am avea îndreptățire să ne dăm cu presupusul. Poate vă explică ei, spre exemplu AlinB, mai mult lucruri. Să sperăm că intervențiile de pe forum nu vor rămâne doar material de studiu pentru foștii sau actualii securiști / informatori / "sifonari" / "ciripoi" din BOR.
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 11:43:22
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Asa ca eu privesc si intrarea unora pe "pile" ca fiind ingaduita de Dumnezeu.

Nu stiu cum se impaca faptul ca unul ajunge sa fie preot dand bani, iar altul care nu are, dar a terminat o facultate, nu se invredniceste de acest lucru. In ochii mei pare a fi o nedreptate, dar de vreme ce Dumnezeu ingaduie asta, inseamna ca avem un sens inalt si in asta. Greu lucru pentru mintea mea. Asta ar insemna ca Dumnezeu accepta ilegalitatea, caci nu e drept sa ajungi in preotie dand bani. Dar cum lucrurile stau altfel in fata lui Dumnezeu, trebuie sa le primim. Cred ca important nu e sa am raspuns la aceasta problema, ci sa-mi implinesc menirea mea in aceasta lume. Si sincer, nu simt ca as avea vocatie pentru limpezirea acestui subiect. Asa ca le accept prin tacere.
Îmi cer scuze domnule Costel, însă o astfel de mentalitate ca a dumneavoastră exte extrem de greșită și cu consecințe extrem de nefaste din multe puncte de vedere. Nu mult studiu al Scripturii și al Tradiției Bisericii vă vor lămuri pe deplin că ideile pe care dumneavoastră le acceptați sunt extrem de greșite, sunt total împotriva voii lui Dumnezeu. Ceea ce vi se pare dumneavoastră că Dumnezeu tolerează, este în fapt doar o toleranță, o îngăduință a lui Dumnezeu timp în care deja se pregătește pedeapsa lui Dumnezeu pentru aceste grave încălcări ale voii Sale.

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Cred ca putin conteaza cum ajunge un preot intr-o anumita parohie, ci mai mult ceea ce face ca preot pentru enoriasii respectivi...asadar putin ma intereseaza pe mine ce a facut si ce a dres!
Văd că e cam din aceeași categori de mentalitate cu a lui Costel.

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Cred eu...din ce am vazut la viata mea, ca pentru unii " spaga" nu este o tranzactie de fapt, ci doar o inlesnire in vederea asigurarii un loc sigur....unii nu pot face stresului, si am vazut parinti care dadeau bani pentru admiterea copiilor la facultate cu ani inainte, dadeau bani pe meditatii cu profesorii cei mai buni...nu stiau saracii ce sa mai faca, dar banii pentru ei nu erau de fapt un lux...erau niste mijloace de care se foloseau la momentul respectiv.

Eu nu judec, nu stiu ce inseamna sa dai bani pentru vreun examen....dar stiu ca de cele mai multe ori un tanar nu are de unde sa dea bani pentru admiterea la facultati, deci de fapt parintii ii invata asa, si poate din prea multa dorinta de a-i proteja, de a le asigura un loc, un job...ceva ce acei tineri isi doresc deja cu ardoare.

Asa ca eu as spune sa nu ii mai judecam cu atata asprime pe cei care dau bani, chiar daca gresesc...atat ei cat si cei care primesc, pentru ca poate nu influenteaza atat de mult harul, si alte asemenea...pe cat se vehiculeaza aici!!!
Cu astfel de mentalități greșite expuse de Costel și de Andrușca nici nu mă mai mir de locul unde a ajuns BOR, România, societatea românească și poporul român. Practic, pentru încălcările voii lui Dumnezeu, blestemele de la Dumnezeu au venit, vin și vor veni în continuare cu precizie matematică. Pentru cei care sunt obișnuiți să închidă ochii, să se facă că nu văd și să accepte în tăcere, îi lăsăm să suporte în continuare blestemele venite de la Dumnezeu în mare smerenie și tăcere.

Din câte am auzit la ora actuală este o secetă în România care nu este îndepărtată nici la rugăciunile preoților. Hrana de producție românească se împuținează tot mai mult și devine tot mai scumpă, fermierii, producătorii și agricultorii români se răresc și ei, pământurile agricole sau cu potențial agricol încep să fie cumpărate de cetățeni străini, ne-români, ne-ortodocși, iar românii sunt obligați să cumpere hrană din import și să finanțeze industria alimentară a altor țări, popoare. Alții se îmbogățesc, cresc, se dezvoltă, se extind, iar românii îndură în continuare consecințele propriilor lor fapte în smerenie și tăcere. Cine știe până când va mai dura această falsă smerenie și această tăcere de mormânt care are un straniu miros de mormânt?
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 21:17:30
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Implicit

-eu gandesc asa :orice problema apare in discutie trebuie sa tinem cont de Sfintii Parinti.
-Decebal are dreptate Dumnezeu si Sfintii nu sunt de acord cu preotii facuti de oameni pe bani.

Sa vedem ce zice Sfantul simeon noul teolog – cateheze- despre preotie:

“Preoții și păstorii trebuie să fie în lumină .Dar să nu ne înșelăm pe noi înșine [2 Co 3, 18], și, urmând voilor cărnii noastre [Ef2, 3; 2 Ptr 2, 10], să desfrânăm în obișnuințele noastre [Ps 105, 39], făcându-ne pe noi înșine învățători, și devenind egumeni, arhierei, și preoți în disprețul lui Dumnezeu și al mântuirii noastre. Căci dacă atunci când Iisus a zis: „De nu se va naște cineva de sus, nu va putea vedea împărăția lui Dumnezeu", iar Nicodim I-a răspuns: „Cum va putea un om să se nască bătrân fiind? Poate oare să intre a doua oară în pântecele maicii sale și să se nască din nou?" [In 3, 3-4], Iisus i-a reproșat și i-a zis: „Tu ești învățătorul lui Israel și nu cunoști aceasta?" [In 3, 10], măcar că el nu crezuse încă nicidecum, nici nu cunoștea cele ale harului, atunci de o cât mai mare osândă nu suntem vrednici noi, cei ce suntem învățători după venirea harului și nu cunoaștem tainele harului, cei ce ne desfătăm de o astfel de învățătură și suntem zilnic învățați și primim mărturie pentru ea de la apostoli, proroci, învățători și de la însuși Domnul?
Căci dacă nu știm cum se cade să petrecem în această viață [1 Tim 3, 15], nici cum trebuie să creștem mai întâi în fapte bune și să ne înfățișăm pe noi înșine robi ai dreptății [Rm 6, 16-19], ca unii ce stăm înaintea Domnului și nu a oamenilor [2 Co 8, 21; Ef6, 7] și am fost rânduiți să slujim fără reproș Dumnezeului celui viu [1 Tes 1, 9], nici cum și în ce fel trebuie mai întâi să ne facem așa ca să stăm în fruntea celorlalți, cum, spune-mi, vom încerca să luăm în mâini paza și purtarea de grijă a turmei Stăpânului? Cum o vom păstori pe aceasta după voia Păstorului celui Mare [1 Ptr 5, 4] și o vom aduce la pășunile cele pururea verzi [In 10, 9-3].

Ticăloșia preoților traficanți ai harului
Dar, o, învârtoșarea noastră și disprețul nostru față de Dumnezeu și cele dumnezeiești! Căci astupându-ne urechile ca o aspidă [Ps 57, 5] și făcându-ne ca niște surzi și muți, asemenea morților, și având simțirile sufletului învârtoșate, nu primim simțirea celor grăite [de noi], nici nu știm că există un creștinism, ci ignorând taina Iconomiei și neștiind nimic exact din tainele creștinilor, încercăm fără rușine să arătăm, celor mulți despre lumina cunoștinței, ba chiar însăși lumina cunoștinței. Dar nu cunoștința este lumina, ci lumina este cunoștința, pentru că toate sunt în ea, prin ea și din ea [Rm 11, 36], a cărei vedere tăgăduind-o, ne denunțăm pe noi înșine că n-am fost născuți, nici n-am venit la lumina cea de sus ci, că, fiind încă embrioni sau, ca să grăim mai adevărat, avortoni [I Co 15, 8], ne aruncăm pe locurile sfinte și urcăm pe scaunele apostolilor, și, ceea ce este mai grav, cumpărăm cei mai mulți, fără frică de Dumnezeu, preoția cu bani, și căutăm, noi, cei ce nici n-am fost niciodată miei, să stăm ca păstori în fruntea turmei împăratului, și aceasta numai ca să ne umplem pântecele noastre ca niște fiare și să săvârșim toate celelalte lucruri pe care le cere dorirea răului și pofta și instinctul spre cele de jos.
Așa au fost la început, fraților, apostolii? Așa urmașii apostolilor? Așa părinții și învățătorii noștri? Vai de înfricoșătoarea îndrăzneală a unora ca acestora, căci nu numai în ce privește banii văzuți se fac vânzători și furi de cele sfinte, ei, cei ce nu se uită decât la pungă, dar îndrăznesc să se atingă chiar și de însăși bogăția cea dumnezeiască, pentru că nu se rușinează să zică: „Al nostru este a lega și dezlega [Mt 16, 19; 18, 18] și acest lucru noi l-am primit, în viața de față, de sus!" O, nerușinarea, ca să nu zic ultima nebunie a lor! De la cine, spune-mi, tu, și pentru ce ai primit această putere de sus [In 19, 11]? Pentru că ai lăsat toate și ai urmat lui Hristos [Mt 19, 27 par]? Pentru că ai disprețuit slava pământească? Pentru că te-ai făcut smerit cu duhul [Mt 5, 3; 11, 29; Ps 33, 19]?
Pentru că ai vândut toate și le-ai dat săracilor [Mt 19, 21 par]?
Pentru că ți-ai pierdut sufletul tău sau l-ai omorât pentru lume [Col 3, 5; Ga 6, 14] și nu l-ai mai găsit în nici o voie a cărnii [Ef2, 3; In 1, 13]? Sau ai auzit oare și tu, ca și ucenicii lui Hristos în vechime, de la El însuși suflând asupra ta și zicându-ți: „Ia Duh Sfânt! Cărora le vei lăsa păcatele, lăsate vor fi și cărora le vei ține, ținute vor fi!" [In 20, 22-23]?

Sfințenia adevăratului preot
Dar puterea aceasta e a preoților", zic ei. Știu și eu; adevărat e acest lucru. Dar nu a tuturor preoților, nici a celor ce sunt doar preoți pur și simplu, ci a celor ce slujesc Evanghelia în duh de smerenie [Dn 3, 29] și duc o viață ireproșabilă, a celor ce s-au înfățișat mai întâi pe ei înșiși Domnului [Rm 6, 16; 12, 1] și aduc în chip duhovnicesc în templul trupului lor [7 Co 6,19] drept jertfă desăvârșită, sfințită și bine-plăcută închinarea lor curată [Rm 1, 21; Iac 1, 27] fiind primiți, înfățișați [cf. Evr 9, 24] la jertfelnicul celor de sus, și aduși de Arhiereul Hristos lui Dumnezeu Tatăl ofrandă desăvârșită, prefăcuți, schimbați și transfigurați prin puterea Duhului în Hristos Cel ce a murit pentru noi și a înviat în slava Dumnezeirii; a celor care se căiesc și plâng cu smerenie desăvârșită ziua și noaptea și se roagă cu lacrimi nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru turma cea încredințată lor și pentru toate sfintele lui Dumnezeu biserici din lume, și nu numai atât, ci și plâng cu amar înaintea lui Dumnezeu pentru păcate străine, neavând nevoie de nimic mai mult decât de hrana absolut trebuincioasă, nici preocupându-se cu vreo îngrijire sau desfătare a trupului, ci care „umblă", precum este scris, „în Duhul și nu mai săvârșesc pofta cărnii" [Ga 5, 16]; care nu preferă din pricina dreptății și poruncii lui Dumnezeu nici pe sărac nici pe bogat, nici pe stăpânitor nici pe cel stăpânit, nici chiar pe cel ce poartă diadema [împărătească]; care nu se înmoaie, nu trec cu vederea sau încalcă porunca lui Dumnezeu Cel peste toate, nici sub pretext de milă, nici pentru dăruire de daruri, nici pentru frică, nici pentru iubire nici pentru orice alt lucru văzut sau nevăzut.
A unora ca acestora este faptul de a lega și dezlega [Mt 16, 19; 18, 18], de a săvârși cele sfinte și a învăța, nu însă a celor ce au primit votul și hirotonia [alegerea] numai de la oameni, „căci nimeni, zice [Scriptura], nu-și ia de la sine cinstea aceasta, ci numai cel chemat de Dumnezeu" [Evr 5, 4].
Nu a zis: cel ce a primit votul de la oameni, ci cel ce a fost mai înainte hotărât și rânduit spre aceasta de Dumnezeu. Căci [preoții] făcuți din oameni și prin oameni sunt furi și tâlhari, precum a zis Domnul: „Eu sunt ușa. Toți câți au intrat și intră nu prin Mine, ci sar pe altundeva, sunt furi și tâlhari" [In 10, 7.9.1].

Hristos — Lumina lumii
Deci nu vă amăgiți, fraților [1 Co 6, 9], cine petrece în întuneric e în afara ușii, iar cel căruia i se pare că a intrat și n-a intrat prin lumină, și el e în afara staulului. Căci dacă Iisus este lumina lumii [In 8, 12; 9, 5] și ușa [In 10, 7-9], negreșit El este o ușă luminoasă și nu numai o simplă ușă, iar cine a ajuns în ea, a ajuns în lumina lumii. Dar El este Lumină a lumii nu ca unul văzut în mod sensibil ci ca unul contemplat în mod inteligibil .”
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 21:25:01
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Implicit

"Când te-ai învrednicit de preoția dumnezeească și cinstită, te-ai îndatorat de mai înainte să te ai pe tine jertfit morții patimilor și plăcerilor și așa să îndrăznești a te atinge de jertfa cea vie și înfricosată, dacă nu vrei să fii ars de focul dumnezeesc.

Și dacă nu ai primit înștiințare dela Duhul Sfânt că ești primit ca mijlocitor între Dumnezeu și oameni, ca unul întocmai cu îngerii, să nu îndrăznești să te arunci în primejdie, atingându-te de săvârșirea înfricoșată și preacurată a celor dumnezeești [TAINA PREOTIEI], de care și îngerii se tem și dela care mulți dintre Sfinți s’au tras înapoi cu evlavie; ca nu cumva, asemenea lui Zan, să te pierzi din părerea că ești bun. Gândește-te că te-ai învrednicit de o cinste întocmai cu a îngerilor și sârguește-te. să rămâi nepătat în treapta în care ai fost chemat, prin toată virtutea și curăția. Știi pe Luceafărul care a căzut, din ce era ce sa făcut, din pricina mândriei. Să nu pățești și tu acestea, închipuindu-ți lucruri mari despre tine. Socotește-te pe tine pământ și cenușă și lepădătură și plângi pururea, ca să te învrednicești de împărtășirea dumnezeească și să fii chemat la rudenie de neînțeleasa iubire de oameni și de negrăita bunătate a lui Dumnezeu, prin mânuirea sfintelor înfricoșate Taine. [TAINA PREOTIEI]"

Parintele TEOGNOST (Filocalia 4): Despre preoție- Preacuvioșilor Părinți Lazăr și Varlaam, Teognost prea smeritul și nevrednicul întregei lumi
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 21:28:57
kikyo_ea's Avatar
kikyo_ea kikyo_ea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.08.2010
Locație: Giurgiu
Implicit

Eu sunt de parere ca aceste afirmatii le fac cei care nu reusesc sa isi ia o parohie. Cel putin asa e in invatamant: unu care nu ia titularizarea zice ca ceilalti au dat bani sau au copiat... n.o sa spuna ca el n.a fost in stare. Or fi si cazuri aparte de dat mita dar... nu e o regula...
Reply With Quote
Vechi 05.08.2012, 01:59:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Cuvinte la care trebuie îndelung meditat și probabil nu numai meditat. Nici eu nu vroiam, tot așa din prea multă încredere, să cred și să accept că se întâmplă astfel de lucruri. Până când am aflat și eu tot așa din surse "oficiale" cam despre ce este vorba și tot stau și mă gândesc cum încă se mai poate accepta așa ceva; nu cred că este vorba despre o chestie generalizată, însă chiar faptul că ar exista cazuri de simonie este deja de o extremă gravitate și cu consecințe și implicați foarte grave din punct de vedere spiritual, moral și nu numai, pentru că știm că erorile morale și spirituale duc și la consecințe grave în alte planuri ale existenței. Din câte am înțeles ar exista niște utilizatori precum AlinB care au dat de înțeles că știu mai multe lucruri din interiorul Bisericii, lucruri pe care noi, prostimea, nu le cunoaștem și prin urmare nici nu am avea îndreptățire să ne dăm cu presupusul. Poate vă explică ei, spre exemplu AlinB, mai mult lucruri. Să sperăm că intervențiile de pe forum nu vor rămâne doar material de studiu pentru foștii sau actualii securiști / informatori / "sifonari" / "ciripoi" din BOR.

Domnu' Exper Teolog, faceti confuzii grave, da' poate nu cunoasteti definitia simoniei.

De hirotonit este hirotonit oricine, si e gratis, unde primeste parohie este partea a doua.

Daca esti orasean si nu-ti place sa pui osul la munca campului (la propriu si la figurat) si astepti sa faci repejor bani de masina si vila, sigur ca tanjesti dupa parohie de oras, cat mai mare si avuta, nu cartier de oameni saraci care traiesc de pe o zi pe alta.

Daca n-ar exista categoria asta de asa zisi preoti si oameni care sa simpatizeze cu vezi Doamne, nobila lor cauza, n-ar exista nici problema "se dau bani pentru parohii 'bune'".
Reply With Quote
Vechi 05.08.2012, 02:03:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Î Cine știe până când va mai dura această falsă smerenie și această tăcere de mormânt care are un straniu miros de mormânt?
Hoho, o fi mirosind a mormant pentru cei pacatosi, dar de cei drepti are grija Domnul, si numai 5 de ar fi in mijlocul unei mari de stricaciune care va fi data focului, ei vor scapa.
Nu crezi?

Doar drepti sa fie, adica ei sa se judece in raport cu Dumnezeu, nu sa-i judece pe altii in raport cu inchipuita lor dreptate si sa le bage schimbarea pe gat cand ei insisi nu realizeaza cata nevoie au de schimbare.

Iar in ceea ce priveste solutiile pe care le sugerezi direct si indirect matalutza, au un miros mult mai urat, fetid, a unui soi de "revolutii" a caror tatic este insusi Lucifer.

Last edited by AlinB; 05.08.2012 at 02:30:14.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2012, 09:14:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB
Hoho, o fi mirosind a mormant pentru cei pacatosi, dar de cei drepti are grija Domnul, si numai 5 de ar fi in mijlocul unei mari de stricaciune care va fi data focului, ei vor scapa.
I-am spus odată și lui Ioan Cezar că avem modele diferite, să zic așa. La ora asta Biserica Ortodoxă trebuia de mult să fie civilizatoare prin alte părți ale planetei. Biserica Ortodoxă nu se bazează și nu se poate baza pe un model "sodoma și gomora" al lui "scapă cine poate", "din viață scapă cine poate", "poate se vor salva din cauza a cinci inși"; după cum bine știm Sodoma și Gomora nu au scăpat, ci au predate focului și cenușa s-a ales de ei. Încercați să nu mai induceți lumea în eroare cu astfel de mentalități greșite care nu sunt specifice Bisericii lui Christos. Am mai auzit astfel de formulări la unii ortodocși, bineînțeles folosite doar de aceia care, într-un fel sau altul, sunt la putere în BOR sau în conexiune cu cei de la putere.

Nu aveți cum să contestați "contribuția" BOR și a preoților ei la felul sau halul în care merge societatea românească. S-au întâmplat foarte multe lucruri și încă se mai întâmplă iar pasivitatea BOR față de ceea ce se întâmplă este mai mult decât suspectă. Biserica lui Christos nu poate avea și manifesta atâta indifierență față de tot ceea ce se întâmplă. Am înțeles care este mentalitatea butonarilor ortodocși și tot nu înțeleg pe ce își bazează ei această indiferență față de toate nelegiuirile, lipsa de învățături și mai ales de măsuri practice de contracarare. În acest ritm BOR le-a pregătit și le pregătește zilnic altora ca să îi ia locul, și poate asta nu ar mira când se poate vedea câtă lipsă de simțire au butonarii pravoslavnici față de oameni și în special față de ortodocși. Și nu, domnule AlinB, nu trebuie nimeni să acorde invitații BOR să își vadă de treabă și să se preocupe la modul real de viața românilor, însă este evident că unii tot stau și așteaptă niscaiva invitații speciale, fiind preocupați probabil cu alte lucruri.

În articolele la care se dă trimitere la începutul acestui subiect de discuție se vorbește foarte clar de un sistem clientelar, nu se știe cât de extins, în ceea ce privește preoția în BOR. Poate că și acest sistem clientelar, fără (prea mulți) oameni independenți este o cauză pentru felul în care se desfășoară lucrurile. Chiar dumneavoastră erați pe punctul, la un moment dat, să acceptați că lucrurile nu stau chiar bine dpdv spiritual, moral între românii ortodocși. Una dintre cauze este fără îndoială sistemul clientelar de care se vorbește în acele articole și care corespund într-o anumită măsură realității. Normal că obedienții îndeplinesc mai departe "sarcinile de partid", sarcinile date de Christos sunt lăsate pe altă dată, Christos poate să mai aștepte. Până când? Și până când credeți că alții vor mai tolera aceste stări absolut intolerabile ale lucrurilor? Sau dumneavoastră încă vă bazați pe toleranța ignoranților "credincioși"? Știți câtă sminteală a adus și aduce practicarea acestui sistem clientelar de care se vorbește în acele articole, și despre care și alții au auzit și chiar de la oameni cu informații din BOR? Sau pe dumneavoastră vă pasionează doar "atacurile" care vin din exterior, dar preferați să nu vedeți, să închideți ochii și să vă faceți că nu vedeți actele de subminare ale BOR chiar din interiorul ei, și care în esență sunt cele mai periculoase? Dușmanul (de clasă) este mereu în afară, nu-i așa, domnule AlinB? Parcă tocmai dumneavoastră ne tot atenționați că primul dușman al nostru suntem chiar noi înșine; în cazul BOR de ce nu mai vedeți lucrurile așa? De ce în acest caz mai importanți sunt "dușmanii de clasă", "sabotorii"?
Reply With Quote
Vechi 05.08.2012, 11:34:23
ioan cezar
Guest

Implicit

Antiecumenism si Decebal: mai oameni buni, chiar credeti ca mie sau lui Alin si totodata oricarui crestin din tara asta ne place cum merg lucrurile pe la noi (in Biserica, in politica, in scoli, in familie, in toate...)? Credeti ca atitudinea noastra inseamna implicit si automat ca ne dam acordul cu faptele nedemne ale unor confrati de credinta? Sau cu propriile fapte nelalocul lor?
Nu fratilor, nici vorba. Pur si simplu am invatat si noi de la aceiasi Sfinti Parinti, ca si voi, ca treaba noastra, a astora din bobor (ca nu stiu sa fie printre noi vreun ierarh), este sa ne vedem de pocainta noastra. Iar de-om ajunge vreunul sa fim in situatia de a lua masuri disciplinare sau mai stiu eu cum in ce-i priveste pe unii sau pe altii, apoi vom vedea atunci. Dar noi suntem aici, iar nu acolo. Si atunci: de ce ne doare pe noi buba altuia? Ce, ale noastre chiar s-au vindecat toate?

Cred ca facem teorii peste teorii, cu o insatietate critica batatoare la ochi, si intretinem astfel o stare de spirit nerodnica. Sau, ma rog, care rodeste intunecimi rascolnice...

Asadar, sa ne intelegem: nu sunt partizanul abaterilor de la canoane si Traditie, nici vorba! Avem aceleasi modele in Biserica! Doar ca nu gasesc folos in a tot repeta, la nesfarsit, aceleasi lucruri nefaste, a scormoni necontenit in rahat...
Mai bine-ar fi sa ne vedem de cele unde stam cam prost, unii dintre noi... Eu, de pilda, tocmai lipsesc de la Sfanta Liturghie, din x motive nenorocite, amaratul de mine. Asta da problema reala si datatoare de amaraciune mare. Si-or mai fi si altele, pentru fiecare in gradina lui...
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
hirotonia intru diacon ioanhodean Preotia (Hirotonia) 29 25.02.2017 21:10:09
Hirotonia femeii patinina34 Preotul 155 31.05.2013 21:11:23
Parohia Pojejena nedu21 Intrebari utilizatori 0 06.02.2010 23:52:04
hirotonia nicolaee Preotia (Hirotonia) 15 15.01.2009 16:52:17
Hirotonia alecsandru Preotia (Hirotonia) 14 17.05.2008 09:50:25