Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.08.2012, 10:01:47
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
Intr-un fel sau altul, adevarul este ca se intampla lucruri foarte triste care compromit Biserica la cel mai inalt nivel. Inca n-am inteles "mecanismul"; in mintea mea, totul trebuie sa aiba o explicatie, fiindca altfel mania lui Dumnezeu s-ar abate oricum, mai devreme sau mai tarziu.

Pana nu demult, eram un inversunat luptator impotriva ideii ca numirea ca preot, la o anumita parohie (nu neaparat la oras, nu neaparat intr-o zona cu enoriasi instariti si "generosi"), se face pe bani, si-nca pe bani multi. Pur si simplu refuzam sa cred ca asa ceva e posibil. Ani la rand. Pana de curand cand Dumnezeu a oranduit sa aflu "oficial" (sa zic asa), lucruri cu totul de neinteles. Cum?!? Cum se poate impaca dragostea fata de Dumnezeu si fata de aproapele, cu pretinderea unor sume mari de bani, pentru care, ori familia trebuie sa faca mari sacrificii, ori tanarul absolvent la teologie sa-si petreaca multi ani prin tari straine, pana sa reuseasca sa adune acea suma care i s-a pretins fara menajamente...

Si e un mare paradox. Sa o luam simplu: cat timp ii trebuie unui mirean care vrea cu adevarat sa se mantuiasca, sa-si gaseasca un duhovnic BUN? De ce nu sunt toti buni? De ce unii ne dau atatea motive de sminteala, incat nici nu mai stim ce sa credem, fiindca in mintea noastra, preotul si invatatorul trebuie sa fie intotdeauna "oamenii model"?... De ce sunt pastrati in parohii, atatia "inselati" care nu fac decat sa dezbine Biserica si sa alunge pana si pe cei mai credinciosi, ce sa mai spunem de ceilalti care ar vrea sa..."se adune", in timp ce sunt atatia care abia asteapta sa primeasca o parohie unde sa puna mult suflet, dar si umarul la o "treaba curata"?...

E adevarat, am vazut si dintre acei care n-au avut nici bani, nici sustinere din partea cuiva anume, dar au avut multa smerenie si multa rugaciune, iar Dumnezeu le-a dat si har si le-a facut si biserica din nimic. Sunt cazuri rare, dar SUNT.

Imi cer iertare si nici macar nu stiu cui... De obicei nu sunt omul care sa privesc catre metehnele mai-marilor Bisericii, dar as minti sa spun ca nu sufar impreuna cu atatia altii ca mine, nu atat pentru "metehnele" unor asa-zisi "preoti", cat pentru "tranzactionarile" care se fac in culise, intre doua Sfinte Liturghii...
Cuvinte la care trebuie îndelung meditat și probabil nu numai meditat. Nici eu nu vroiam, tot așa din prea multă încredere, să cred și să accept că se întâmplă astfel de lucruri. Până când am aflat și eu tot așa din surse "oficiale" cam despre ce este vorba și tot stau și mă gândesc cum încă se mai poate accepta așa ceva; nu cred că este vorba despre o chestie generalizată, însă chiar faptul că ar exista cazuri de simonie este deja de o extremă gravitate și cu consecințe și implicați foarte grave din punct de vedere spiritual, moral și nu numai, pentru că știm că erorile morale și spirituale duc și la consecințe grave în alte planuri ale existenței. Din câte am înțeles ar exista niște utilizatori precum AlinB care au dat de înțeles că știu mai multe lucruri din interiorul Bisericii, lucruri pe care noi, prostimea, nu le cunoaștem și prin urmare nici nu am avea îndreptățire să ne dăm cu presupusul. Poate vă explică ei, spre exemplu AlinB, mai mult lucruri. Să sperăm că intervențiile de pe forum nu vor rămâne doar material de studiu pentru foștii sau actualii securiști / informatori / "sifonari" / "ciripoi" din BOR.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2012, 01:59:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Cuvinte la care trebuie îndelung meditat și probabil nu numai meditat. Nici eu nu vroiam, tot așa din prea multă încredere, să cred și să accept că se întâmplă astfel de lucruri. Până când am aflat și eu tot așa din surse "oficiale" cam despre ce este vorba și tot stau și mă gândesc cum încă se mai poate accepta așa ceva; nu cred că este vorba despre o chestie generalizată, însă chiar faptul că ar exista cazuri de simonie este deja de o extremă gravitate și cu consecințe și implicați foarte grave din punct de vedere spiritual, moral și nu numai, pentru că știm că erorile morale și spirituale duc și la consecințe grave în alte planuri ale existenței. Din câte am înțeles ar exista niște utilizatori precum AlinB care au dat de înțeles că știu mai multe lucruri din interiorul Bisericii, lucruri pe care noi, prostimea, nu le cunoaștem și prin urmare nici nu am avea îndreptățire să ne dăm cu presupusul. Poate vă explică ei, spre exemplu AlinB, mai mult lucruri. Să sperăm că intervențiile de pe forum nu vor rămâne doar material de studiu pentru foștii sau actualii securiști / informatori / "sifonari" / "ciripoi" din BOR.

Domnu' Exper Teolog, faceti confuzii grave, da' poate nu cunoasteti definitia simoniei.

De hirotonit este hirotonit oricine, si e gratis, unde primeste parohie este partea a doua.

Daca esti orasean si nu-ti place sa pui osul la munca campului (la propriu si la figurat) si astepti sa faci repejor bani de masina si vila, sigur ca tanjesti dupa parohie de oras, cat mai mare si avuta, nu cartier de oameni saraci care traiesc de pe o zi pe alta.

Daca n-ar exista categoria asta de asa zisi preoti si oameni care sa simpatizeze cu vezi Doamne, nobila lor cauza, n-ar exista nici problema "se dau bani pentru parohii 'bune'".
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
hirotonia intru diacon ioanhodean Preotia (Hirotonia) 29 25.02.2017 21:10:09
Hirotonia femeii patinina34 Preotul 155 31.05.2013 21:11:23
Parohia Pojejena nedu21 Intrebari utilizatori 0 06.02.2010 23:52:04
hirotonia nicolaee Preotia (Hirotonia) 15 15.01.2009 16:52:17
Hirotonia alecsandru Preotia (Hirotonia) 14 17.05.2008 09:50:25