Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.08.2012, 03:10:16
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Dacă asta este tot ce ați învățat, înseamnă că ați învățat foarte puține, domnule Cezar. Vă urez în continuare succes la așternerea batistei pe țambal și la promovarea indiferenței față de tot ceea ce se întâmplă.

După mintea dumneavoastră, atunci când a început uniația în Transilvania românii ortodocși trebuiau să tacă din gură și să accepte hotărârile TRĂDĂTORULUI Atanasie și ale celorlalți TRĂDĂTORI ai Ortodoxiei, pentru privileghiomurile lor bănești și materiale? Ei bine, n-au făcut-o, domnule Ioan Cezar, n-au făcut ascultare de niște TRĂDĂTORI!! În Biserica Ortodoxă, în cazul în care nu știați, credincioșii au responsabilitatea păstrării credinței și a Bisericii și în același timp au responsabilitatea, ca "organe" ale Trupului Mistic al lui Christos, de a se îngriji de alte "organe" ale aceluiași Trup în virtutea comuniunii și a sănătății. Nu se lasă totul pe spatele unora așa cum credeți dumneavoastră. Această propagandă cum că fiecare credincios trebuie să își vadă exclusiv de viața lui proprie este una contaminată de individualism, lipsă de iubire și responsabilitate, egoism, indiferentism și venin anti-ortodox. Sub masca grijii pentru ortodoxie se ascunde diavolul indiferentismului și al tolerării intolerabilului. Și asta pentru că dumneavoastră credeți și trăiți cu impresia falsă și anti-ortodoxă că numai unii, clericii, poartă responsabilitate pentru biserică. Și vedem unde s-a ajuns. Dar chiar în cartea Faptelor se vorbește la sinodul de la Ierusalim de prezența nu doar a apostolilor, și a preoților ci și a ... fraților. Și asta pentru că în creștinismul adevărat Biserica nu este o dictatură a clericilor. Sfântul Pavel vorbește foarte clar despre organicitatea Trupului lui Christos și despre grija pe care o poartă organele unele de celelalte. (Dacă în BOR a pierit iubirea și s-a instaurat nesimțirea și indiferentismul, dacă BOR a capotat de la a fi Biserică a lui Christos, spuneți, și adio biserică!) Iar dacă această responsabilitate implică și atitudine critică constructivă și întemeiată atunci ea este binevenită. Hiper-grija nejustificată de care îi acuzați pe unii este o chestie doar în mintea dumneavoastră și în sistemul dumneavoastră de concepții false și anti-ortodoxe. Cu astfel de mentalități manifestate de dumneavoastră, de Costel, de Andrușca și de mulți alți inși din biserică, a ajuns BOR în halul în care a ajuns. Aveți biserica și poporul, statul și economia, politica și societatea civilă pe care vi le meritați. Sunteți oaia neagră a Europei. Și mentalitatea voastră pseudo-ortodoxă, ne-ortodoxă și anti-ortodoxă este cea care este în mare măsură responsabilă de HALUL în care au ajuns să arate românii ortodocși. Mergeți în continuare și pupați icoanele că poate vă pică ceva din cer. Dar încetați să mai faceți această propagandă anti-ortodoxă și în defavoarea adevăratelor interese și meniri ale Bisericii Ortodoxe. Nu vă mai prefaceți că sunteți adevărații apărători ai Ortodoxiei.
Draga, eu cand sarut icoana o fac din acelasi motiv pentru care imi sarut copiii si nevasta, prietenii si pamantul satului meu: din dragoste, dintr-un simtamint duios, din recunostinta. Si sigur ca imi pica din Cer o multime de lucruri, de pilda: icoana, copiii, nevasta, prietenii si pamantul satului meu natal. Precum si miracolul vietii mele tot din Cer imi pica, zi de zi si clipa de clipa.
Nu stiu cum o fi fiind la tine, adica de unde ti-or veni toate, dar la mine, marturisesc ca asa stau lucrurile.
Eu de-o vreme gandesc si simt, traiesc asa, ca toate imi vin de la Dumnezeu in ultima instanta, in sensul ca Domnul ingaduie sau inriureste toata viata mea si a semenilor. Si ca are Bunul grija de mine, intr-un fel tainic pe care doar il imaginez uneori in fuioare de gand, pentru ca sunt bolnav de gandire si nu ma pot abtine sa cuget cu mintea mea de vierme asupra a tot si toate. Dar poate Bunul Dumnezeu ma va lecui si de viciul asta, intr-o buna zi.
Draga, eu cu saracia m-am deprins deja, in ciuda faptului ca am avut perioade lungi de prosperitate, cand nu-mi lipsea nimic. Viata mea a fost imbelsugata, lumeste vorbind. Si prin voia Domnului, spre dramuirea mea in rand cu a celorlalti oameni, Dumnezeu m-a binecuvantat si cu saracia si cu boala si cu lumea aceasta in care traim cu totii si chiar cu tine aici ma binecuvinteaza Domnul, intrucat imi esti oglinda pentru anumite parti mai putin accesate din mine insumi. Spre inteleptirea mea, ca nu cumva sa imi irosesc vremea in anticamera prescolaritatii devenirii.
Eu sunt tare bucuros ca iti citesc protestele si injuriile. Imi pricep tot mai nuantat, atat cat pot sa imi stapinesc rusinea de mine insumi, propria mea eroziune sufleteasca. Cine stie, poate cu vremea, citindu-te pe tine si vazindu-mi de treaba mea (care, printre altele, consta mai ales in a ingriji pe altii, acolo unde m-a pus Dumnezeu), poate ma insanatosesc, cu harul lui Dumnezeu.
Zici ca sunt indiferent si egoist la necazurile semenilor, ca sunt de fapt autist in raport cu adevarata sobornicitate a Bisericii si ca nu imi pasa de Ortodoxie, ca sunt cumva chiar un agent activ, prin lenea mea, la subminarea Bisericii. Asta cam asa este... Imi reprosez mie insumi adeseori acest lucru. Iti multumesc ca m-ai atentionat! Cu ajutorul lui Dumnezeu poate voi deveni insa, treptat, mai harnic la rugaciune, mai indraznet in despatimirile de tot felul, mai putin irascibil si poftitor, mai harnic la studiu si mai priceput in cuvantul catre fratii de credinta.
Ai facut apoi o afirmatie in care ma etichetai, punindu-ma la borcan impreuna cu Andrusca si cu Costel. Eu nu socot ca ma aflu in aceleasi coordonate cu dansii, desi sper ca suntem in aceeasi emisfera ori, poate, ambarcatiune. Insa daca m-ai pus laolalta cu acesti crestini, eu nu pot decat sa iti multumesc: m-ai magulit, iar acesta e un gest frumos din partea ta. Esti asadar capabil si de lucruri constructive, de suport si incurajare. Nu iti cunosteam aceasta latura si ma bucur ca am aflat-o.
Toate cele bune, crestine!

Last edited by ioan cezar; 06.08.2012 at 04:19:07.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 09:09:46
Annyta
Guest

Implicit

"Că tot darul cel bun și desăvârșit de sus este, coborând de la Tine, Părintele luminilor, și Ție slavă înălțăm..."
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 14:31:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
I-am spus odată și lui Ioan Cezar că avem modele diferite, să zic așa. La ora asta Biserica Ortodoxă trebuia de mult să fie civilizatoare prin alte părți ale planetei. Biserica Ortodoxă nu se bazează și nu se poate baza pe un model "sodoma și gomora" al lui "scapă cine poate", "din viață scapă cine poate", "poate se vor salva din cauza a cinci inși"; după cum bine știm Sodoma și Gomora nu au scăpat, ci au predate focului și cenușa s-a ales de ei. Încercați să nu mai induceți lumea în eroare cu astfel de mentalități greșite care nu sunt specifice Bisericii lui Christos. Am mai auzit astfel de formulări la unii ortodocși, bineînțeles folosite doar de aceia care, într-un fel sau altul, sunt la putere în BOR sau în conexiune cu cei de la putere.
Lasa-ma te rog sa ma indoiesc vizavi de discernamantul tau vizavi de "modelul pe care se poate baza Biserica Ortodoxa".

Apropo, de "mulți sunt chemați, dar puțini aleși" (Matei 20:16, 22:14) ai auzit?

Citat:
Nu aveți cum să contestați "contribuția" BOR și a preoților ei la felul sau halul în care merge societatea românească. S-au întâmplat foarte multe lucruri și încă se mai întâmplă iar pasivitatea BOR față de ceea ce se întâmplă este mai mult decât suspectă.
Ba uite ca eu contest si nu iau de bune asumtziile tale.

Dat fiind contextul social nu mi se pare deloc suspecta.
Nici pe vremea lui Ioan Gura de Aur nu mergea mult mai bine, sa inteleg ca si el era suspect?

Inca o data, puteti cita din istoria BOR despre revolutii ale mirenilor prin a caror exclusiva vointa au fost schimbati clericii?

Citat:
Biserica lui Christos nu poate avea și manifesta atâta indifierență față de tot ceea ce se întâmplă. Am înțeles care este mentalitatea butonarilor ortodocși și tot nu înțeleg pe ce își bazează ei această indiferență față de toate nelegiuirile, lipsa de învățături și mai ales de măsuri practice de contracarare. În acest ritm BOR le-a pregătit și le pregătește zilnic altora ca să îi ia locul, și poate asta nu ar mira când se poate vedea câtă lipsă de simțire au butonarii pravoslavnici față de oameni și în special față de ortodocși.
Pozitia e clara dar daca te astepti sa forteze politicul sa ia anumite decizii nu a facut-o si nu o sa o faca niciodata.

Sau poate dai tu exemplu de alte Biserici Ortodoxe din alte tari care au facut asta - cazuri concrete.

Citat:
Și nu, domnule AlinB, nu trebuie nimeni să acorde invitații BOR să își vadă de treabă și să se preocupe la modul real de viața românilor, însă este evident că unii tot stau și așteaptă niscaiva invitații speciale, fiind preocupați probabil cu alte lucruri.
Asta o spune dl. Luther II.

Eu stiu suficienti preoti care isi fac treaba si stiu ca cei care au cautat astfel de preoti i-au gasit pana la urma.

Citat:
În articolele la care se dă trimitere la începutul acestui subiect de discuție se vorbește foarte clar de un sistem clientelar, nu se știe cât de extins, în ceea ce privește preoția în BOR.
Se vorbeste = barfa.

"Nu se stie cat de extins" - ai punctat bine, nestiind ar trebui sa taci din gura, e o chestie de bun simt.

Citat:
Poate că și acest sistem clientelar, fără (prea mulți) oameni independenți este o cauză pentru felul în care se desfășoară lucrurile. Chiar dumneavoastră erați pe punctul, la un moment dat, să acceptați că lucrurile nu stau chiar bine dpdv spiritual, moral între românii ortodocși.
Sigur ca nu stau, dar cand au stat din cale afara de bine?

Citat:
Una dintre cauze este fără îndoială sistemul clientelar de care se vorbește în acele articole și care corespund într-o anumită măsură realității.
Vai, ce sa spun, deci problema nu sunt absolventii de teologie atat de induhovniciti ca sunt disperati dupa un post caldutz la oras, si fug de parohiile de la tzara ca dracu' de tamaie si pe urma incep sa-si dea drumul la gura prin presa frustrati ca n-au apucat si ei un loc caldutz (daca nu or fi inventii a unor ziaristi).

Problema este chipurile, ca pe undeva (nu stim unde, nu stim in ce masura) anumite posturi "caldutze" s-ar da contracost.

Citat:
Normal că obedienții îndeplinesc mai departe "sarcinile de partid", sarcinile date de Christos sunt lăsate pe altă dată, Christos poate să mai aștepte. Până când? Și până când credeți că alții vor mai tolera aceste stări absolut intolerabile ale lucrurilor? Sau dumneavoastră încă vă bazați pe toleranța ignoranților "credincioși"? Știți câtă sminteală a adus și aduce practicarea acestui sistem clientelar de care se vorbește în acele articole, și despre care și alții au auzit și chiar de la oameni cu informații din BOR?
N-am gasit nici un om care sa frecventeze biserica si care sa se sminteasca din barfele unor ziaristi.

Ca sunt cei care oricum nu vor sa aiba de a face cu Biserica si si-ar gasi sprijin in orice minciuna sa nu ajunga fatza in fatza cu Dumnezeu, o da - pe astia ii poti duce de nas cu orice, inclusiv cu Dan Brown sau "descoperirea arheologica a mormantului lui Isus".

Citat:
Sau pe dumneavoastră vă pasionează doar "atacurile" care vin din exterior, dar preferați să nu vedeți, să închideți ochii și să vă faceți că nu vedeți actele de subminare ale BOR chiar din interiorul ei, și care în esență sunt cele mai periculoase? Dușmanul (de clasă) este mereu în afară, nu-i așa, domnule AlinB? Parcă tocmai dumneavoastră ne tot atenționați că primul dușman al nostru suntem chiar noi înșine; în cazul BOR de ce nu mai vedeți lucrurile așa? De ce în acest caz mai importanți sunt "dușmanii de clasă", "sabotorii"?
Ba uite ca vad.
Pe unul ca tine de exemplu.

N-am gasit nimic duhovnicesc in ideile care le insinuezi, ba chiar dimpotriva.

Last edited by AlinB; 06.08.2012 at 14:35:51.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 17:57:08
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB
Se vorbeste = barfa.

"Nu se stie cat de extins" - ai punctat bine, nestiind ar trebui sa taci din gura, e o chestie de bun simt.

Vai, ce sa spun, deci problema nu sunt absolventii de teologie atat de induhovniciti ca sunt disperati dupa un post caldutz la oras, si fug de parohiile de la tzara ca dracu' de tamaie si pe urma incep sa-si dea drumul la gura prin presa frustrati ca n-au apucat si ei un loc caldutz (daca nu or fi inventii a unor ziaristi).

Problema este chipurile, ca pe undeva (nu stim unde, nu stim in ce masura) anumite posturi "caldutze" s-ar da contracost.
Realitatea este confirmată nu doar de presă ci și de utilizatori ai acestui forum, printre care Mosh-Neagu, Noesisaa și alții care știu aceste lucruri din surse sigure, din realitatea practică pe care o tăgăduiți. Bineînțeles că nu se știe exact dimensiunea acestui fenomen, dar existența lui este confirmată de mulți oameni care știu aceste lucruri din surse sigure. Pe de altă parte, așa cum subliniază unii comentatori ai articolelor din ziarul Adevărul, nu ar fi vorba doar despre o tranzacționare a postului în sine, ci și de anumite tranzacții în legătură cu examenul de capacitate preoțească; vedeți astea în unele din comentariile la articolele din "Adevărul" la care se dă trimitere în postarea de deschidere a acestui topic. Oricum este extrem de straniu că vorbiți cu atâta certitudine despre inexistența fenomenului, de parcă dumneavoastră ați ști tot ce mișcă și ce zboară în BOR; nu există nici măcar un singur om care să aibă un control absolut și prin urmare nici o cunoaștere absolută, în schimb dumneavoastră aveți această "certitudine" că ați stăpâni fenomenele în totalitatea lor. De unde aveți dumneavoastră această certitudine absolută, domnule AlinB? Cine și ce v-o dă? Nu vi se pare că vi se pare că știți cam multe lucruri?

Last edited by Decebal; 06.08.2012 at 18:13:18.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 18:28:15
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

amice AlinB, la PRO TV nu a fost data o stire sau barfa asa cum tot insinuiezi pe aici luata de la un ziar, ci un filmulet (realizat de un reporter al PRO TV cu camera ascunsa) cum INALT PREA SFINTITUL Teodosie al Tomisului era de acord cu o suma de bani pentru al hirotoni pe un tanar ca preot in eparhia lui. Asta NU e barfa ci CERTITUDINE. E simonie sau nu? Mai trebuie lasat Teodosie arhiereu sau nu?
ps: sa nu uitam ca tot acest Teodosie cat a fost vicar patriarhal purta si denumirea de Spagoveanul, iar PRO TV a demonstrat acest lucru

Last edited by stefan florin; 06.08.2012 at 18:36:54.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 18:39:18
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
asta e TOT ce puteti sa spuneti? Doar ATAT? Bine ca la Biserica unde merg eu sunt preoti vrednici, de parca BOR se limiteaza doar la O BISERICA. Si cu celelalte CE FACEM? Cu celilalti preoti si ierarhi mai putin vrednici ce facem?
Mi-am afirmat deja poziția, nu e cazul să mă repet. Ideea de a începe îndreptarea greșelilor din biserică/ societate cu noi înșine a fost, de asemenea, exprimată și de alți participanți la acest forum. Sunt fericită că nu trăiesc revolta pe care o pot simți din postările dvs. Sunt fericită că pot să îmi văd liniștită de viața mea, cu atenție pentru cei cu care interacționez în mod direct și care ar putea avea nevoie de mine.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 18:41:56
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Mi-am afirmat deja poziția, nu e cazul să mă repet. Ideea de a începe îndreptarea greșelilor din biserică/ societate cu noi înșine a fost, de asemenea, exprimată și de alți participanți la acest forum. Sunt fericită că nu trăiesc revolta pe care o pot simți din postările dvs. Sunt fericită că pot să îmi văd liniștită de viața mea, cu atenție pentru cei cu care interacționez în mod direct și care ar putea avea nevoie de mine.
am inteles. Deci sa ne schimbam DOAR NOI iar preotii...la sfantul astepta. OK! Va respect decizia
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 19:09:58
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta
Vedeți-vă, doamnă Annyta, de viața dumneavoastră mai departe, și dacă se poate să vă limitați exclusiv la viața dumneavoastră. Totuși nu suntem toți oamenii la fel, toți românii sau ortodocșii la fel. Nu toți vedem la fel și la fel de mult. Doar să nu aveți pretenția ca toți oamenii să se limiteze asemenea dumneavoastră doar la plăpumioara proprie. Cum zicea Eminescu:

Trăind în cercul vostru strâmt
Norocul vă petrece
,
Ci eu în lumea mea mă simt
Nemuritor și rece.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 19:26:32
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Vedeți-vă, doamnă Annyta, de viața dumneavoastră mai departe, și dacă se poate să vă limitați exclusiv la viața dumneavoastră. Totuși nu suntem toți oamenii la fel, toți românii sau ortodocșii la fel. Nu toți vedem la fel și la fel de mult. Doar să nu aveți pretenția ca toți oamenii să se limiteze asemenea dumneavoastră doar la plăpumioara proprie. Cum zicea Eminescu:

Trăind în cercul vostru strâmt
Norocul vă petrece
,
Ci eu în lumea mea mă simt
Nemuritor și rece.
Cercul între pământ și Cer nu este strâmt...
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 19:34:42
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta
Cercul între pământ și Cer nu este strâmt...
Bine, doamnă, vă las să trăiți mai departe cu propriile iluzii și la revedere. Doar să țineți minte că nu suntem toți la fel, nu vedem la fel, nu gândim la fel, nu simțim la fel.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
hirotonia intru diacon ioanhodean Preotia (Hirotonia) 29 25.02.2017 21:10:09
Hirotonia femeii patinina34 Preotul 155 31.05.2013 21:11:23
Parohia Pojejena nedu21 Intrebari utilizatori 0 06.02.2010 23:52:04
hirotonia nicolaee Preotia (Hirotonia) 15 15.01.2009 16:52:17
Hirotonia alecsandru Preotia (Hirotonia) 14 17.05.2008 09:50:25