Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Practic aici e neintelegerea. Pe mine ma intereseaza adevarul pur teoretic, pentru a sti in ce fel viata mea se ma raporteaza la acest adevar.
Daca unii au inteles, ca se fac presiuni asupra lor in acest sens, atunci au inteles gresit. Nu avem dreptul sa ne amestecam in viata nimanui. Avem liberul arbitru si daca si Dumnezeu il respecta, atunci noi cu atat mai mult trebuie sa respectam alegerea altora. Oricum fiecare plateste pentru propriile greseli, nu pentru ale altuia.
Credeam ca e clar acest lucru; dar nu cred ca strica cuiva sa stie aceste lucruri despre care discutam, in eventualitatea ca intr-o zi, luandu-si viata la revizuit, vor constata cu parere de rau, ca ceea ce credeau ei alta data ca e bine, sa nu fie deloc bine. Momentul acesta vine atunci, cand Dumnezeu se indura de om si incepe sa-i descopere pacatele.
|
Cu siguranță de aici apar și divergențele. Unii susțin teoria pură, iar alții pe cea practică (pe care de altfel o practică); cei care își susțin "practica" fac marea greșeală, subliniez "greșeală", de a găsi subterfugii și tot felul de explicații puerile, că ceea ce fac ei e bine, dând în cap celor care susțin ideea de "cum ar fi bine" și spunându-le "cine ești tu mă mucosule să vii să ne dai tu lecții, ai "binecuvântare" să vorbești, știi tu ce înseamnă ceea ce susții, ai trăit tu toate acestea pe care le susții"...bineînțeles judecând strâmb persona în cauză și în acest fel încadrând-o pe un nivel inferior nivelului său. De aici poate se vede cât de ușor tronează mândria de nu accepta ideea "ce este bine", dacă ea (ideea) nu este aceeași cu practica din terenul lui, idee care de altfel i-ar putea fi de folos. Poate de aici marea greșeală a celor care dau în cap adevărului și a dreptei credințe (aici sunt în asentimentul lui Cătălin, e mult ecumenism pe aici

). Dacă ei ar recunoaște cu mâna pe inimă că normal ar fi așa cum spune BO și Sfinții Părinți, iar ei se plasează la un anumit nivel recunoscându-și astfel neputița sau starea în care se află, în cazul acesta nimeni nu ar intra în polemică cu ei. Dar când ei vin și legalizează plăcerea, facându-se adepți ai păcatului, dar fiind înșelați în același timp de ideea că ei nu păcătuiesc, aici e grav, iar păcatului cu curaj trebuie să-i spunem pe nume. Nu putem vorbi de contracepție în ortodoxie, e inadmisibil, cine a mai pomenit de așa ceva? Aaa că sunt tot felul explicații lumești (boli, neputințe s.a.m.d.), nimeni nu dă în cap aceluia, dacă el recunoaște că greșește. Și chiar și așa nu avem dreptul de a judeca sau a îngrădi libertatea de alegere a apropelui nostru, dar avem dreptul de a mărturisi dreapta credință și mai avem un drept de a spune
nu păcatului.
Așadar celor care defilează pe aici legalizând "plăcerea" le cerem îngăduință și milă, înțelegere și răbdare cu noi cei prinși de litera Legii, literă care de cele mai multe ori ucide dacă nu o aplicăm cu discernământ duhovnicesc, cu smerenie și iubire. Aici sunt de acord că poate nu aplicăm Legea cu dicernământ. Totuși, cerem înțelegere căci nu ne-am născut nici smeriți, nici iubitori, dar poate râvnitori spre adevăr. Poate cândva Dumnezeu va îngădui să gustăm și noi din smerenia, iubirea și discernământul celor mai învățați ca noi.
Închei cu câteva cuvinte ispirate de Pr Amfilohie: suntem păcătoși, cu sângele meu scriu că suntem păcătoși, dar nu necredincioși, lași și fricoși! Dacă murim la noapte, ce facem? Unde ne ducem? Nu se poate așa ceva, trebuie să ne apărăm credința, căci cine se va lepăda de Mine în fața oamenilor, și Eu mă voi lepăda de ei în fața Tatălui Meu Care este în ceruri!
ps: Fapta omologează credința, nu vorba. Dacă vorbim aici nu înseamnă că facem creștinism.