Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Si cand sa fi facut acele pacate, Catalin, de vreme ce la 3 ani a intrat in Sfanta Sfintelor, iar la 14 ani a fost umbrita de Duhul Sfant?
Oare nu stii, ca Fecioara Maria s-a nascut intr-o familie curatata de Dumnezeu de pacate timp de 14 generatii? In felul acesta, Dumnezeu a pregatit calea pentru intruparea Domnului. Cum S-ar fi putut intrupa Domnul intr-o femeie, cu pacate cat de mici?1? Ori se stie, ca in momentul umbririi Fecioara Maria a fost curatata si de pacatul originar, deci a fost cu totul lipsita de pacat.
Iar catolicii nu numai ca nu ii gasesc Fecioarei Maria nici un pacat, dar ii atribuie si imaculata conceptie, adica, s-ar fi nascut fara pacatul adamic, adica din umbrirea Sfantului Duh, precum Iisus Hristos. acest lucru ortodocsii nu il impartasesc din motive intemeiate, analizate de Pr. Staniloae in lucrararea sa "Fecioara Maria vazuta de ortodocsi si catolici".
Este o lucrare care merita sa fie citita, caci ne face sa intelegem si mai bine rolul extrem de important jucat de Fecioara Maria in mantuirea oamenilor.
Deci, afirmatia, precum ca catolicii ar accepta unele mici pacate ale Fecioarei, nu sta in picioare.
|
Eu am spus ce ar fi scris sf. Ioan Gura de Aur (nici nu stiu macar pasajul). Nu am o parere in privinta asta. Pacatele mici nu sunt doar fapte, ci si ganduri, intentii, o intristare de o clipa, etc. Noi facem aceste pacate in fiecare minut, nici macar nu ne dam seama de ele pentru ca noi ne chinuim cu cele mari.
In ortodoxie nu exista mostenirea pacatului stramosesc, deci nici Preasfanta Fecioara Maria nu avea acest pacat. Doar in catolicism exista intelegerea cu transmiterea pacatului originar, poate de aceea au si adoptat dogma lor cu Imaculata Conceptie (pentru ca Fecioara Maria nu a a avut pacate poate s-au gandit ca nu ar fi putut sa aiba un pacat ca cel stramosesc).
In invatatura ortodoxa se transmit doar urmarile pacatului stramosesc, inclinatia spre pacat. Nu e o problema ca multi nu stiu, si eu mi-am lamurit asta in timp. Adam pierzand harul urmasii au fost mai predispusi sa pacatuiasca, adica inclinatia spre pacat. Cam asa spune si Par. Staniloae:
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...esc-68987.html