Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.10.2012, 02:58:52
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Frate Cezare, stii cum scapi de aceste tulburari? Reprima-ti repulsia si spune de cate ori iti aduci aminte, dar mai ales atunci cand te rogi pentru sanatatea copiilor tai - "Doamne, da-i sanatate, intelepciune si mantuire robului Tau, Cutare, si iarta-ma pe mine nevrednicul ca iar m-am lasat tulburat, in loc sa inteleg ca toti suntem rodul mainilor Tale. Iar daca eu inteleg aceste lucruri, iar el nu, nu el e de vina, ci eu, Doamne. Macar el are o scuza fiindca NU PRICEPE, dar eu ce scuza am cand pe toate le fac din mandrie si proprie vointa? Iti multumesc, Doamne ca mi-ai scos in cale astfel de oameni prin care sa ma pot indrepta eu, pacatosul si mai ales ca Tu chiar vrei ca eu sa ma mantuiesc, dar eu indaradnicul, ma tot razvratesc impotriva oranduielilor Tale!"...
Si inca ceva frate Cezare... Acel forumist "te citeste" cu drag de fiecare data si... inca mai scrie!...
Multumesc, Moshule, pentru cuvant...
Ca de obicei, m-am si rusinat nitel, m-am si inseninat la cuget, parca respir mai usor...:)
Domnul sa ne miluiasca pe toti!
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 03:01:35
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Ma tem ca "adevarul pur teoretic" e problema...:)
Adevarul se experimenteaza pe propria piele, ca sa zic asa, ca intalnire cu totul aparte intre persoane si Persoana.
Ce scriem in teorii sunt doar sugestii, semne, care tot spre trairea experientei unei vieti imbisericite trimit, pana la urma.
Biserica a dat si da mereu aceleasi repere. Mihailc atragea atentia sa ne ferim de ispita caderii in absolutismul extremelor.
Un fluviu nu inainteaza fixindu-si ca tinta unul sau altul din maluri. Ci strecurindu-se sinuos printre ele... Tinta fiind Marea...
Dar cum ti-ai imaginat ca ar fi posibila mantuirea fara Biserica?!? Pur si simplu ma surprinzi, de parca nu ar fi subinteles acest lucru.

In rest, sa stiti ca am duhovnic, care se ingrijeste de mantuirea mea; deci pericolul caderii in extreme este exclus. Dar asta nu ma impiedica sa citesc din invataturile sfintilor. Chiar dimpotriva.

Iata treptele desavarsirii:
5.Pentru aceasta, puneți și din partea voastră toată sârguința și adăugați la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoștința,
6.La cunoștință: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; 7.La evlavie: iubirea frățească, iar la iubirea frățească: dragostea. (I Petru 1)
Deci dupa credinta, fapta buna si apoi cunostinta. Noi aici asta facem: lucram la cunostinta; ne imbogatim cunostintele. Ramane de vazut cat vom aplica din ceea ce stim.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 03:49:34
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
lucram la cunostinta; ne imbogatim cunostintele.
As vrea sa imi auziti acum hohotul de ras!
Sa stiti ca rad din toata inima, cu toata veselia, fara strop de ironie. (Poate ca e prea mult daca spun ca rad cu duiosie, poate risca sa para si nepoliticos ori de-a dreptul infatuare...)

Doamna scumpa (iata ca nu ma pot abtine totusi), cunostinta de care scrie in versetul acela este una, iar cunostintele noastre sunt cu totul alta.
Asa cum inteleg ca ati scris, m-a apucat brusc toata veselia. Va rog, nu va suparati!...

Acum, revenind cu toata seriozitatea la tema: cunostinta de care vorbeste Scriptura este, in sensul ei cel mai propriu si mai inalt, cunoasterea lui Dumnezeu Cel Viu prin experierea concreta si deplin constienta, indubitabila, ca in orice relatie interpersonala a Dumnezeirii. Este experienta pe care au avut-o toti cei care au castigat pe Duhul Sfant. Este experienta casnicilor lui Dumnezeu. Este taina Patriarhilor din V.T., este taina sfintilor nostri.
Aceasta la modul cel mai propriu vorbind, cel mai ravnit de orice iubitor de Dumnezeu. Este nota distincta a Hristoforilor.

Ce sunt cunostintele noastre ("adevarul pur teoretic", de care pomeneati in postarea anterioara) pe langa aceasta Cunoastere? Sunt oare macar firimituri? Sunt oare macar gunoaie?
Ma tem ca nici atat, intrucat e vorba de naturi diferite, din lumi radical diferite.

Teologia livresca, de care Biserica noastra de azi este plina, sastisita, sufocata, nu reprezinta Cunostinta ci doar, cu adevarat, cunostinte omenesti... Palide ghicituri si franturi mintale ale intrezaririi, oarecum, ale unor posibilitati de fiintare omeneasca despre care putem glasui la nesfarsit, fara a cunoaste vreun strop... Una e sa iti dai cu parfum, sa mirosi nitel frumos, alta e sa fii parte din el... Una e sa fii frumos, alta e sa ai o masca frumoasa, pentru o clipa de reprezentatie teatrala, apoi sa lasi masca deoparte...
Una e sa discutam despre Imparatia lui Dumnezeu, alta e sa o experimentam/traim inlauntrul nostru...
Una e sa dezbatem pe acest topic chestiunea abstinentei, alta sa fim abstinenti...
Cam asa si cu diferenta dintre Cunostinta si ... cunostintele noastre despre ... Cunostinta!
Dealtfel, eu am niste cunostinte ("adevar pur teoretic") despre faptul concret ca unii au Cunostinta. Am si cunostinte teoretice pentru care am primit 10 la examen, despre analiza viselor intr-o sedinta de psihanaliza. Dar nu am experimentat-o in viata mea!

Faptul ca vorbim despre Dumnezeu, fie si frumos, fie si cu emotie buna, e cu totul altceva decat a trai in Dumnezeu.
A avea cunostinte imi este mie, intr-adevar, accesibil. A fi in Cunoastere de Dumnezeu e accesibil doar sfantului sau clipei de sfintenie. (Amintesc aici si timpul si spatiul Liturgic, precum si Taina Euharistiei.)
A vorbi din buze e una, a avea toata inima fapturii tale omenesti in Duhul - e cu totul alta... Despre Cunostinta spune Pavel cand zice "Nu eu traiesc, ci Hristos..."

Ma cutremur cand ma gandesc cat de departe sunt aceste doua lumi: cea a Cunoasterii lui Dumnezeu Cel Viu si cea a cunostintelor noastre despre Dumnezeu.
E, cu adevarat, distanta dintre Cer si pamant.

Fiti buna, va rog, si cugetati o clipa la asta.
Nu la altceva m-as gandi cand intalnesc aceste alaturari de termeni (cunostinte si Cunostinta...).

P.S. Un mic film despre Cunostinta si cunostinte: http://www.youtube.com/watch?v=_ZbkLBV6XLc

Last edited by ioan cezar; 14.10.2012 at 04:51:03.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 05:02:02
ioan cezar
Guest

Implicit

De la puterea rugaciunii (Cunostinta) din filmul de mai sus, la "puterea" cunostintelor din teribilele doua urmatoare filmari:

http://www.youtube.com/watch?v=7NHhX...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ar4pk...eature=related

In care vrem sa traim?
Care ne ajuta intru mantuire?

Last edited by ioan cezar; 14.10.2012 at 05:07:07.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 05:54:49
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Daca renuntarea la placerea fireasca ar imlica modificari fiziologice (si nu cognitiv-afective volitiv, libere, legate de constiinta) atunci haideti fratilor sa ne facem operatii sa ni se taine nervii specifici simturilor firesti (gust, miros, sexual) prin care percepem senzatiile de placere si durere... haideti sa facem copiii nummai "prin fecundare in vitro", haideti (cei casatoriti) sa aiba raporturi sexuale mecanice, ferite de orice placere senzoriala (ocolid orgasmul specific)... ba mai mult haideti sa elogiem frigizii si sa cautam sa ne mutilam si noi organele genitale pentru o frigidizare artificiala (nu e complicat, se intrerup nervii specifici), sa nu mai simtim placerea... iar activitatea sexuala sa fie ceva mecanic (robotizat)... Doamne fereste o asemnea cugetare draceasca.
Cu ce drept vin unii pe aici sa predice supra-postul si hiper-abstinenta? Si sa defaimeze placerea unirii sotilor?
Cei care nu au descoperit ca placerea bine/cuviincios traita e cosubstantiala cu bucuria, cu dragostea/daruirea de sine, ar fi mai nimerit sa caute sa descopere! Nu sa bata campii, inchipuindu-se crestini pravoslavnici...
Mi-e tot mai clar ca pentru voi ori Sf Iosif a fost un frustrat, ori Adam si Eva v-au angajat ca avocati la judecata lui Dumnezeu; ori ambele.

Am citit si m-am minunat de o cugetare citita pe un forum:
"Daca gandesti ca un om, daca simti ca un om, daca vorbesti si iubesti ca un om, nu esti decat un... om."

Last edited by Demetrius; 14.10.2012 at 06:41:57.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 06:51:37
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
Multumesc, Moshule, pentru cuvant...
Ca de obicei, m-am si rusinat nitel, m-am si inseninat la cuget, parca respir mai usor...:)
Domnul sa ne miluiasca pe toti!
Se deie Domnul ! Se -ti dai seama ca scrasnirea ta , nimic nu aduce bun si atunci si pe cel mai rau , bun il faci . Oricum eu acum , cand tu te odihnesti in pace si in inseninare , te voi pomeni la Sfanta Liturghie !
Cu drag : Cristian
Vechi 14.10.2012, 06:53:55
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mosh-neagu Vezi mesajul
"doamne, da-i sanatate, intelepciune si mantuire robului tau, cutare, si iarta-ma pe mine nevrednicul ca iar m-am lasat tulburat, in loc sa inteleg ca toti suntem rodul mainilor tale. Iar daca eu inteleg aceste lucruri, iar el nu, nu el e de vina, ci eu, doamne. Macar el are o scuza fiindca nu pricepe, dar eu ce scuza am cand pe toate le fac din mandrie si proprie vointa? Iti multumesc, doamne ca mi-ai scos in cale astfel de oameni prin care sa ma pot indrepta eu, pacatosul si mai ales ca tu chiar vrei ca eu sa ma mantuiesc, dar eu indaradnicul, ma tot razvratesc impotriva oranduielilor tale!"...
...
Amin , Amin , Amin !
Vechi 14.10.2012, 14:24:46
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
As vrea sa imi auziti acum hohotul de ras!
Sa stiti ca rad din toata inima, cu toata veselia, fara strop de ironie. (Poate ca e prea mult daca spun ca rad cu duiosie, poate risca sa para si nepoliticos ori de-a dreptul infatuare...)

Doamna scumpa (iata ca nu ma pot abtine totusi), cunostinta de care scrie in versetul acela este una, iar cunostintele noastre sunt cu totul alta.
Asa cum inteleg ca ati scris, m-a apucat brusc toata veselia. Va rog, nu va suparati!...

Acum, revenind cu toata seriozitatea la tema: cunostinta de care vorbeste Scriptura este, in sensul ei cel mai propriu si mai inalt, cunoasterea lui Dumnezeu Cel Viu prin experierea concreta si deplin constienta, indubitabila, ca in orice relatie interpersonala a Dumnezeirii. Este experienta pe care au avut-o toti cei care au castigat pe Duhul Sfant. Este experienta casnicilor lui Dumnezeu. Este taina Patriarhilor din V.T., este taina sfintilor nostri.
Aceasta la modul cel mai propriu vorbind, cel mai ravnit de orice iubitor de Dumnezeu. Este nota distincta a Hristoforilor.

Ce sunt cunostintele noastre ("adevarul pur teoretic", de care pomeneati in postarea anterioara) pe langa aceasta Cunoastere? Sunt oare macar firimituri? Sunt oare macar gunoaie?
Ma tem ca nici atat, intrucat e vorba de naturi diferite, din lumi radical diferite.

Teologia livresca, de care Biserica noastra de azi este plina, sastisita, sufocata, nu reprezinta Cunostinta ci doar, cu adevarat, cunostinte omenesti... Palide ghicituri si franturi mintale ale intrezaririi, oarecum, ale unor posibilitati de fiintare omeneasca despre care putem glasui la nesfarsit, fara a cunoaste vreun strop... Una e sa iti dai cu parfum, sa mirosi nitel frumos, alta e sa fii parte din el... Una e sa fii frumos, alta e sa ai o masca frumoasa, pentru o clipa de reprezentatie teatrala, apoi sa lasi masca deoparte...
Una e sa discutam despre Imparatia lui Dumnezeu, alta e sa o experimentam/traim inlauntrul nostru...
Una e sa dezbatem pe acest topic chestiunea abstinentei, alta sa fim abstinenti...
Cam asa si cu diferenta dintre Cunostinta si ... cunostintele noastre despre ... Cunostinta!
Dealtfel, eu am niste cunostinte ("adevar pur teoretic") despre faptul concret ca unii au Cunostinta. Am si cunostinte teoretice pentru care am primit 10 la examen, despre analiza viselor intr-o sedinta de psihanaliza. Dar nu am experimentat-o in viata mea!

Faptul ca vorbim despre Dumnezeu, fie si frumos, fie si cu emotie buna, e cu totul altceva decat a trai in Dumnezeu.
A avea cunostinte imi este mie, intr-adevar, accesibil. A fi in Cunoastere de Dumnezeu e accesibil doar sfantului sau clipei de sfintenie. (Amintesc aici si timpul si spatiul Liturgic, precum si Taina Euharistiei.)
A vorbi din buze e una, a avea toata inima fapturii tale omenesti in Duhul - e cu totul alta... Despre Cunostinta spune Pavel cand zice "Nu eu traiesc, ci Hristos..."

Ma cutremur cand ma gandesc cat de departe sunt aceste doua lumi: cea a Cunoasterii lui Dumnezeu Cel Viu si cea a cunostintelor noastre despre Dumnezeu.
E, cu adevarat, distanta dintre Cer si pamant.

Fiti buna, va rog, si cugetati o clipa la asta.
Nu la altceva m-as gandi cand intalnesc aceste alaturari de termeni (cunostinte si Cunostinta...).

P.S. Un mic film despre Cunostinta si cunostinte: http://www.youtube.com/watch?v=_ZbkLBV6XLc
Daca imi aduc bine aminte, am vorbit de cunoastere, in sensul pe care i l-a dat Sf. Apostol Petru, in a 2. sa Epistola, adica acumulare de cunostinte. De aici si pana la vederea lui Dumnezeu, e cale lunga, caci necesita multa nevointa si parcurgerea tuturor treptelor enumerate de Ap. Petru.
Nu mi-am imaginat ca pe acest forum sunt oameni care au experiat Cunoasterea Lui Dumnezeu; nici stilul zefelmitor si nici tonul de superioritate nu m-au facut sa intrevad acest lucru. Eu, in "naivitatea" mea de autodidacta in ale religiei, am crezut, ca cel care L-a experiat pe Dumnezeu se va manifesta plin de iubirea, cu care i-a fost invadata inima.

Am insa vaga impresie, ca ceea ce intreprindeti, este doar o incercare de a strica acest topic, devenit intre timp interesant, prin n off-topicuri, menite sa abata atentia de la cele ce se discuta. Si imi aduc aminte de cuvintele Sf. Marcu pustnicul, pe care le-am postat mai sus:

"Vicleanul placator de oameni, intr-un chip sfatuieste, intr-un chip vrajmaseste, pe unul il lauda, iar pe altul il prihaneste, invatand pe aproapele, pe sine se lauda."

Last edited by Miha-anca; 14.10.2012 at 14:38:25.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 15:55:28
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Am insa vaga impresie, ca ceea ce intreprindeti, este doar o incercare de a strica acest topic, devenit intre timp interesant, prin n off-topicuri, menite sa abata atentia de la cele ce se discuta. Si imi aduc aminte de cuvintele Sf. Marcu pustnicul, pe care le-am postat mai sus:

"Vicleanul placator de oameni, intr-un chip sfatuieste, intr-un chip vrajmaseste, pe unul il lauda, iar pe altul il prihaneste, invatand pe aproapele, pe sine se lauda."
Nu, nu e chiar o impresie... E o adevarata diversiune... Sabotare pur si simplu...
"Off"-urile astea ne tulbura mintile si pierdem sirul gandurilor noastre, cand tocmai ajunsesem atat de aproape de iluminare in privinta impotentei "manipulate"...
Bietul Sfant Marcu si alti cuviosi Sfinti Parinti ne-au adresat Cuvantul, nu savoarea interpretarilor. Daca ei ar fi anticipat ca pe marginea scriierilor lor, se bate atata apa in piua, probabil s-ar fi rugat mai mult pentru noi, cei ce mai asteptam inca, dupa 76 de pagini sa depasim stadiul de "vorbe" si sa trecem la "traire"...
Fratilor, mantuirea pe internet e doar o iluzie. Tratati-o ca atare!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 16:52:30
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Nu, nu e chiar o impresie... E o adevarata diversiune... Sabotare pur si simplu...
"Off"-urile astea ne tulbura mintile si pierdem sirul gandurilor noastre, cand tocmai ajunsesem atat de aproape de iluminare in privinta impotentei "manipulate"...
Bietul Sfant Marcu si alti cuviosi Sfinti Parinti ne-au adresat Cuvantul, nu savoarea interpretarilor. Daca ei ar fi anticipat ca pe marginea scriierilor lor, se bate atata apa in piua, probabil s-ar fi rugat mai mult pentru noi, cei ce mai asteptam inca, dupa 76 de pagini sa depasim stadiul de "vorbe" si sa trecem la "traire"...
Fratilor, mantuirea pe internet e doar o iluzie. Tratati-o ca atare!
.........:)
Voi incerca sa mai stric un pic. Problema abstinentei ofera un prilej ideal!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02