Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Va sa zica avem nevoie, draga Mihnea, sa fim in BC daca nu voim sa traim fara Dumnezeu. Iar pe copii sa ii crestem in duhul lui Hristos, deci in BC, daca nu-i voim oameni fara Dumnezeu.
|
Din punct de vedere catolic, cine este înscris într-o comunitate eclezială acatolică își riscă mântuirea. Nu alta, de fapt, este și concepția ortodoxă, după cum insistent a arătat dl Cătălin: ortodocșii, cel puțin cei neinfluențați de un ecumenism rău înțeles, sunt de acord cu catolicii asupra dogmei "nu există mântuire afară din Biserică".
În ceea ce privește copiii: toți botezații, din momentul în care au primit Sf Botez, au intrat în Biserica lui Cristos, care este Biserica Catolică. Botezul este unul singur ("cred într-UN Botez"), iar Biserica este una singură ("cred într-UNA..."). Botezul este sau nu este, iar botezul ortodox este. Prin urmare, un copil botezat ortodox este membru deplin al Bisericii Catolice. El se menține în această stare până ce, ajuns la vârsta înțelegerii, rejectează Biserica, sau pe capul ei și pe episcopii în comuniune cu ea, sau una din învățăturile sale dumnezeiești. Iar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare cu un copil care crește într-o comunitate acatolică, în care i se picură zilnic otrava unor teorii cum că Papa e Anticrist, că iezuiții controlează răul lumii, etc.
Citat:
Dar ca e strain de Dumnezeu un om care nu face parte din vreo biserica anume, iaca asta eu ma indoiesc. Strain de tot nu e nici dracu.
|
Deosebim "a fi fiu al lui Dumnezeu prin creație" de "a fi fiu al lui Dumnezeu prin adopție". Dracu este fiu al lui Dumnezeu prin creație, dar nu prin adopție.
În ceea ce privește șansele de mântuire ale unui "creștin non-denominațional", ele sunt întristător de mici. Chiar dacă ar exista posibilitatea teoretică a unei asemenea mântuiri, rămâne întrebarea: de ce să dai, singur, cu capul în zid, când Cristos a creat o ușă prin care să treci și a trimis oameni care să te îndrume ? Nu este aceasta o atitudine de tip "nu-mi pasă de ușa Ta, nici de oamenii pe care mi i-ai trimis !"?