Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.08.2011, 08:45:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Prea Sfințitului Părinte al Părinților, domnul meu Leon, papă apostolic, Teodor, umilul preot și egumen de la Studion. Aceasta este de la marele Petru, căci Hristos Domnul nostru, după ce i-a dat lui cheile împărăției cerurilor, i-a dat și demnitatea de șef al turmei sale, așa-numit succesor al său, care a înfrânt toate inovațiile eretice introduse în Biserica Universală de către cei ce se îndepărtează de la adevăr...

Scrisoarea Sfântului Theodor Studitul către Papa Leon al III-lea. Contextul trimiterii acestei scrisori: în anul 809 Biserica din Constantinopol (la acea dată, teoretic în comuniune cu Sfântul Scaun) ține un sinod în care patriarhul uzurpator al Constantinopolului împreună cu episcopi obedienți lui condamnă icoanele. Protestanți avant la lettre, ei obligă pe creștini să distrugă icoanele din casele lor.
Împotriva acestei stări de lucruri se ridică monahii de la puternica mănăstire bizantină Studion, în frunte cu egumenul, cel devenit, pentru viața sa exemplară și pentru opera sa, Sfântul Theodor Studitul, unul dintre ultimii sfinți ai Bisericii Nedespărțite. În Roma vede sfântul sprijinul său, în Roma vede pe apărătoarea ortodoxiei credinței împotriva ereziilor recurente ale patriarhului de Constantinopol. La Roma vede instanța de ultim apel, capabilă să răstoarne o decizie heterodoxă a unui sinod din Constantinopol.

Oare mai cred ortodocșii de azi, cei care se vor a fi urmașii Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți (dintre care Sf Theodor Studitul face parte) în ceea ce credeau și susțineau aceștia ? Mai cred ei că însuși Domnul Cristos i-a dat lui Petru "demnitatea de șef al turmei Sale", așa cum formulează Sfântul ? Din păcate, se pare că nu. Nu mai cred în această învățătură a primatului petrin, susținută de atâția Sfinți Părinți fără a fi negată de niciunul. Și atunci, întrebarea: cum de îndrăznesc aceștia să se socotească drept continuatori ai credinței dintotdeauna a Bisericii, cum de îndrăznesc să susțină că "nu au schimbat nicio iotă" din ceea ce Sfinții de pe icoanele la care se închină au crezut ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Ioan Gura de Aur si primatul petrin Erethorn Biserica Romano-Catolica 31 10.10.2012 20:52:46
Recunoasterea Primatului papal in B. Ortodoxe?! Pravoslavia Despre Biserica Ortodoxa in general 12 07.12.2007 14:23:07