Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2010, 12:55:15
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
interesante puncte de vedere gresite!!!

p. Cleopa spune

La sfint
[left]irea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfîntului Duh, cum facem noi la Sfînta Epicleza.
si noi avem Epicleza

de ce se tot repeta aceasta idee gresita?

Doar dupa conciliul Vatican II (1965) s-a introdus in Sfanta Liturghie romano-catolica rugaciunea de invocare a Duhului Sfant care este foarte apropiata de rugaciunea Epiclezei din Sfanta Liturghie Ortodoxa (desi este mai succinta).

Ortodocsii au rugaciunea mai ampla, detaliata si spun "Trimite Duhul Taul ce Sfant peste NOI si peste aceste SFINTITE DARURI"... romano-catolicii spun doar "peste aceste sfintite daruri".

Pe de alta parte trebuie precizat ca aceasta rugaciune de invocare a lui Dumnezeu Duhul Sfant nu are aceeasi insemnatate in Liturghia romano-catolica si in cea ortodoxa.

Pentru ortodocsi, aceasta rugaciune este momentul in care Duhul Sfant Dumnezeu preface efectiv sfintele daruri de paine si vin in adevarat trupul si sangele Domnului, iar acest moment este dupa ce se rostesc cuvintele Mantuiorului "Luati mancati acesta este trupul meu..."

Pentru romano-catolici aceasta rugaciune este inainte de rostirea cuvintelor Mantuitorului "Luati mancati" si nu acesta este momentul in care Dumnezeu Duhul Sfant preface darurile de paine (nedospita) si vin in adevarat trupul si sangele Domnului ci momentul efectiv al prefacerii este dupa aceasta rugaciune cand preotul rosteste cuvintele Mantuitorului:"Luati mancati acesta este trupul meu... Beti dintru acesta toti..."

Am intrat un pic in amanute pentru a arata atat aseamanrile foarte mari cu privire la Taina Sfintei Euharistii dar si deosebirile care nu sunt doar de natura practica ci si teologica.

Domnul sa ne binecuvintete si sa ne aiba in paza pe toti.

"Doamne Iisus Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".

Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 13:00:53.

Tags
primatul papal, roma, vatican