![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai departe: este statului de "fiu" ceva care se poate pierde ? Conform definiției dv, este suficient ca cineva să facă un păcat de moarte, ca să nu mai fie fiu al lui Dumnezeu. Pe urmă, dacă se spovedește, el dobândește din nou starea de har, prin urmare redevine fiu al lui Dumnezeu. De câte ori se întâmplă asta ? De câte ori comite un păcat de moarte, decade și din statutul de fiu al lui Dumnezeu, iar de câte ori face o spovadă bună redobândește acest statut. Deci, Dumnezeu ne înfiază prima dată la Botez, pe urmă ne desfiază de câte ori greșim. Asta vreți să spuneți, de fapt ? Și dv, vă socotiți în acest moment fiu al lui Dumnezeu sau nu ? Ați fost duminică la Sf Liturghie ? Ați mâncat azi de post ? Dacă nu, tocmai ați comis păcate de moarte, pentru care e nevoie de spovadă. Săptămâna asta, deci, nu mai sunteți fiu al lui Dumnezeu. Poate săptămâna viitoare, da. Și încă o întrebare: la dv în bloc, trăiește vreun fiu al lui Dumnezeu ? Dar dintre cei cu care vă întâlniți la biserică și cărora le spuneți, poate, "frați", este cineva care e fiu al lui Dumnezeu ? Punându-vă aceste întrebări, aplic criteriile dv, nu fac nimic altceva. Nu aceasta este concepția mea. Eu consider că toți cei botezați, catolici sau acataolici, sunt fii ai lui Dumnezeu. Chiar și cei nebotezați, dacă nu s-au botezat din ignoranță, sunt într-un anumit fel încorporați acestei frățietăți care este omenirea. Eu nu cred că acest statut se poate pierde, după cum fiul meu rămâne fiul meu orice ar face. Chiar dacă nu îmi ascultă poruncile, chiar dacă pleacă de acasă trântind ușa, chiar dacă se bețivănește, curvește, fură ori nu mă vizitează duminica, bineștiind că este zi în care tatăl lui a pus masa și așteaptă să fie vizitat, el rămâne fiul meu. Este o marcă de neșters (indelebilă). Desigur, mare va fi bucuria mea dacă se va întoarce cât încă e în viață: abia atunci voi împărți cu el casa mea.