Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.06.2010, 16:44:42
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit sophia, greutatile si le mai si fac unii 'cu mana lor'...

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu pot sa judec situatia in sine.
Majoritatea oamenilor poarta doua nume si n-am auzit ca n-ar fi bine, sau permis. Stiu ca este bine ca macar unul din ele sa fie de sfant. Ceea ce se intampla in acest caz reflecta mult si inca o data situatia BOR si a preotilor ei in diaspora. [...] Dar in strainatate nu prea ai ce sa faci: ori inghiti orice, ori te lasi de ortodoxie. Poate doar daca s-ar duce la alta biserica ortodoxa de alta nationalitate (greci de ex.). In strainatate suntem cam singuri din punctul de vedere al bisericii. Sunt greutati, etc. Solutia cea mai buna ar fi: sa boteze copilul in tara. Si ar trebui trasa de maneca si BOR sa se uite putin si in diaspora.
si ce te face sa crezi ca grecii ar accepta sa boteze un copil cu 2 nume?! poate doar sa nimereasca la un preot care ori nu stie acest amanunt, ori ar putea fi interesat de bani (ca sunt si pe la ei destui ca si pe la noi, ce te face sa crezi ca lucrurile ar fi diferite?!)... eu personal, merg la spovedit la un parinte grec, si la fel, mi-a explicat (mai pe ocolite, e adevarat, probabil ca s-o fi temand ca eu nu as fi putut intelege la vremea respectiva, ceea ce era adevarat, idem, simtzeam o adevarata jignire cand nu-mi pomenea ambele nume pe care le port, ci numai unul din ele, despre care i-am spus ca e cel pe care il prefer... dar pe parcurs, am incercat sa inteleg si, eventual, m-am obisnuit cu ideea...)... ca sa nu mai mentionez ca a trebuit ca cineva din familie sa fie boteza, ori parintele respectiv nu a acceptat decat un singur nume si-atat!... fiindca asta e practica cea corecta!
si prob. in diaspora cu bis. ortodoxe nu sunt asa cum le vad si amplifica, in mod nejustificat/nefondat, unii dintre voi/noi (care nu vor cu nici un chip sa asculte si sa inteleaga, eventual sa-ncerce sa si aplice unele sfaturi si intentii binevoitoare ale unor preoti!... se mai si apuca sa emita tot felul de ipoteze, sa ii judece si acuze ca ar vrea sa pretinda bani etc - pai daca ar fi vrut bani, nu si-ar mai fi pierdut, omul, timpul aiurea timp de peste 1ora etc, incercand sa ofere explicatii si ducand munca de lamurire...), decat poate fiindca prob. si le fac oamenii 'cu mana lor', adica unii dintre noi vad prob. acolo unde nu sunt si tot fac 'din tzantzar armasar' asa aiurea... la asta nu ne-ntrece nimeni... cel mai greu pt. unii preoti este de luptat cu mentalitatile (si eventual, prejudecatile etc) multora, mai precis, cu schimbarea unor mentalitati gresite, practici incorecte etc!... iar cat despre alti preoti care accepta sa dea 2 nume copiilor la botez, poate ca e greseala lor (pt. care ei vor da socoteala din cauza ca nu au incercat sa explice despre, sau poate ca nici ei n-au stiut acest amanunt aparent neinsemnat, de-a lungul a generatii la rand, cine-stie...)
Si cu sigurantza ca nu BOR ar 'trebui trasa de maneca' pt. ca 'sa se uite putin si in diaspora', ci mai degraba ar trebui 'trasi de maneca' oamenii, enoriasii, 'credinciosii practicantzi' (mai mult de forma, unii, destui), cei carora le place sa se auto-intituleze 'crestin-ortodocsi' (doar sau mai mult cu numele, majoritatea - atat din tara cat si din diaspora), sa asculte ceea ce li se spune ca este corect (sa fie mai receptivi in acest sens) si sa-si schimbe unele mentalitatzi gresite s.a.m.d.... iar unii se mai si supara pe preot, aiurea si fara motiv!... oare nu in mod asemanator s-au petrecut lucrurile si pe vremea Mantuitorului Iisus Hristos (ori preotii sunt urmasii Sf. Apostoli, si, implicit, ai Mantuitorului Hristos), cu cei care L-au crucificat pe motive mincinoase, doar pt. ca (farisei si ipocriti cum erau, ca si majoritatea dintre noi, astazi, desi multi ori nu realizam, ori preferam sa mergem linistiti mai departe prin viatza si sa ne prefacem ca nu ne vedem barna din proprii ochi) n-au suportat faptul ca le predica adevarul (pe care n-au vrut sa-l vada si accepte etc) si sa-si schimbe mentalitatile si practicile gresite s.a.m.d....

Last edited by cherub; 05.06.2010 at 17:01:26.
Reply With Quote

Tags
preot lisabona

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51
Biserica din Lisabona un DutyFree pol_AS_1 Generalitati 1 12.07.2011 20:14:32
Situatie penibila sper sa nu fie iar "subiect penibil" pol_AS_1 Generalitati 4 07.06.2010 18:12:33
Cea mai penibila ipostaza din viata voastra dorinastoica14 Generalitati 68 15.05.2010 08:52:54
Despre Biserica Ortodoxa... amatyyy Despre Biserica Ortodoxa in general 0 03.07.2009 11:19:58