Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.01.2014, 20:25:30
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Spre deosebire de tine, am avut bunăvoința de a citi TOT textul postat de tine. .
Si eu am citit tot ce ai scris. Am observat ca preotii tineri gandesc in general ca tine. Am precizat ca am fost crescuta langa o manastire in care Moliftele erau citite de doua ori pe saptamana, in zile de post, in care se faceau: Sfanta Liturghie, Sfantul Maslu si Moliftele. Imi este greu sa cred ca acei calugari greseau. Se ducea oricine avea un necaz a carui cauza o cunostea sau nu, fara a face demersuri speciale in acest sens. Se sfinteau Agheasma, ulei, faina etc. Voi posta opinia parintelui Argatu, dar in acelasi articol exista si pareri ale unor preoti mai tineri:

,,Duhovnicul și exorcizatorul llarion Argatu : „Orice preot poate citi Moliftele Sfântului Vasile”
Cu câțiva ani înainte de moartea sa, în 2006, părintele Ilarion Argatu, renumit duhovnic și exorcizator ro*mân, întrebat dacă este bine ca preoții de mir să citească Moliftele Sfântului Vasile Cel Mare – pentru că unii le citesc, alții refuză să le citească, iar alții argumentează că numai preoții călugări au voie să le citească –, spu*nea, într-un interviu acordat Paginii creștinului, că Moliftele pot fi citite de orice slujitor al Domnului. „Preoții au aceeași putere. Odată ce ai puterea harică, puterea preoției, poți citi și trebuie să citești orice rugăciune pentru credincioșii în mijlocul cărora ai fost pus. Prin preot, fiecare credin*cios trebuie să găsească rezolvarea problemelor spirituale, altfel nu este de folos comunității. Unii credincioși din parohia ta pătimesc foarte greu și cumplit de la diavol și de la oamenii vrăjmași, cum sunt vrăjitorii, des*cântătorii și fermecătorii. Ai fost trimis în mijlocul lor și investit cu puterea Duhului Sfânt pentru a le veni în ajutor și a-i scăpa de chinuirea pe care o au. Dacă de frică nu folosești harul preoției și predai armele cu care trebuie să lupți, atunci treci în rândul mirenilor și lasă locul aceluia care poate lupta și apăra turma încre*dințată”, spunea părintele Argatu.

Potrivit acestuia, frica preoților de a citi moliftele (exorcismele) sau alte rugăciuni asemănătoare vine de la puțina pregătire duhovnicească, de la lipsa de întărire și încredere în puterea pe care preotul o are în lupta pe care trebuie s-o dea cu rău. „Diavolii luptă pe omul pe care l-a cuprins și se luptă cu preotul care vrea să-i scoată și le poruncește să plece. Preotul trebuie să fie pregătit, curat sufletește și tru*pește, întărit cu post pentru a face față atacurilor pe care le primește de la diavoli. De multe ori, diavolii se răzbună pe cei din casa preotului, chinuind copiii și soția. Din această cauză unii spun că e bine ca numai preoții călugări să citească exorcis*mele. Preotul poate să-și păzească familia de atacurile vrăjmașe punând la rugăciune pe toți cei din casa sa”. Ilarion Argatu afirma că momentul cel mai bun pentru citirea Moliftelor este duminică la amiază, după termi*narea Sfintei Liturghii, pentru că atunci preotul este pregătit și împăr*tășit. Cea mai mare greșeală pentru un preot, mai spunea acesta, este„să se arate în fața diavolului fricos și fără putere. În loc să se teamă diavolul de puterea preoției pe care o poartă, se teme preotul de falsa putere pe care o are diavolul”.

Părintele Argatu amintea de faptul că, din acest motiv, în sânul bisericii apare și invidia :„Preoții pe care-i caută credincioșii sunt pizmuiți de ceilalți. Am auzit pe unii preoți că în loc să meargă să facă unele rugăciuni, spun credincioșilor : ,,Să nu stârnești pe diavolii care stau cuminți în latura casei tale, ca și cum ai zgândări un cuib de șoareci și-ți fug apoi prin toată casa''. Pe astfel de sfătuitori diavolii îi numesc ,,prieteni'' și în același timp le biciuiesc fața”.''

Sursa:

http://timpolis.ro/arhiva/articol-bo...ani-21867.html

In concluzie, cred ca Moliftele ar trebui sa fie mai accesibile, adica sa fie citite mai des.Nu spun ca nu trebuie sa depuna si crestinul un efort pentru a lupta cu fortele raului, fireste, sau sa se bazeze numai pe efortul preotului.

Last edited by antoniap; 08.01.2014 at 21:02:58.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare