Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #81  
Vechi 06.01.2014, 13:45:47
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Ba sa dea , caci pe mine paruiala m-a intarit in credinta , asa ca paruiala sa rabzi , ca-i buna , fie ea si prin cuvant !
Paruiala am primit destula, cred. Nu, ca n-as merita deloc paruiala. Stie Dumnezeu mai bine. Trebuie sa intelegi insa ca, fiind crescuta langa o manastire, unde se citeau aceste Molifte de doua ori pe saptamana, imi vine pur si simplu greu sa cred ca acei calugari nu stiau ce fac sau ca pur si simplu greseau citindu-le. Le citeau legate de Sfantul Maslu numai dimineata si astfel toata lumea mergea la Molifte pe nemancate. Fac parte din tineretea mea, din viata mea. Ma doare cand nu le aud citite dupa Sfantul Maslu. Ma emotionez pana la lacrimi de fiecare data cand le mai aud. Daca nu se citesc Moliftele, nu am tragere de iinima sa mai nici la Sfantul Maslu. Merg la Sfanta Liturghie doar.

Am dat cautare pe internet sa vad daca gresesc si daca trebuie sa fac canon de pocainta pentru ce am scris despre Molifte. Iata ce am gasit:

,,Ce sunt ,,Blestemele” Sfântului Vasile cel Mare?


La 1 ianuarie, Biserica ortodoxă prăznuiește pe lângă sărbătorirea tăierii împrejur a Mântuitorului Hristos, și cea a Anului Nou și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, mort la anul 379. El este unul dintre cei mai mari și mai profunzi teologi ai epocii de aur a Bisericii creștine. Scrierile lui în domeniul exegezei biblice și cele cu conținut dogmatic sau moral rămân adevărate pietre de hotar și temelii solide ale învățăturii creștine ortodoxe. De la el ne-a rămas Liturghia care-i poartă numele și care se săvârsește de zece ori pe an.



Dar Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut în cultul Bisericii Ortodoxe și prin rugăciunile cunoscute sub numele: ,,Moliftele Sfântului Vasile cel Mare pentru cei care pătimesc de la diavol și pentru toată neputința".
Ce sunt acele molifte? Așa cum le arată și numele, sunt rugăciuni, termenul fiind de origine slavă. Ele au un specific deosebit și anume acela că sunt citite sub formă de blestem asupra duhului și puterii celui rău, adică a diavolului, de unde și numele de ,,blestemele Sfântului Vasile". Dar ele rămân totuși rugăciuni pentru înlăturarea sau alungarea diavolului și a lucrării lui. Ele sunt în număr de trei, dintre care a doua începe chiar cu cuvintele: ,,Te blestem pe tine, începătorul. răutăților", arătând diversele feluri și forme prin care diavolul poate să lucreze sau să-și facă simțită prezența în viața credincioșilor. Moliftele Sfântului Vasile, frumoase și bogate în conținut teologic, sunt o dovadă de netăgăduit a credinței dintotdeauna a Bisericii în existența și lucrarea celui rău. Ele sunt foarte mult solicitate de către credincioși, fiindcă sunt rostite sub formă de blestem al duhului necurat și de eliberare de sub stăpânirea celui rău.



Când se citesc aceste molifte? Așa cum indică și cartea de cult numită Molitfelnicul, în ziua de 1 ianuarie, când se face pomenirea Sfântului Vasile. Ele se rostesc solemn prin îngenunchere la sfârșitul Sfintei Liturghii din acea zi. De asemenea, se mai citesc odată cu săvârșirea slujbei aghiasmei celei mici sau a sfeștaniei în casele credincioșilor, mai ales în perioada de după Anul Nou sau în Postul Paștelui. Se mai citesc legate și de slujba Maslului săvârșit în biserică sau la casele celor bolnavi, ori în legătură cu slujbele săvârșite celor ce sunt tulburați și supărați de farmece și duhuri necurate.
Așa cum le arată și titlul, ele sunt solicitate de credincioși atunci când se crede că într-o casă, într-o familie sau în viața lor s-ar manifesta lucrarea și prezența celui rău. Este scopul principal pentru care au fost alcătuite. De aceea subliniern faptul că nu sunt altceva decât rugăciuni care trebuie citite numai în cazuri de excepție și nu pentru orice întâmplare rea sau neplăcută din viața noastră.
Și să nu uităm un lucru! Pentru înlăturarea răului din existența fiecăruia dintre noi nu este suficientă simpla lor citire, ca o rostire magică, ci și dorința noastră de a ne elibera de păcat, sub orice formă."
BISERICA ȘI CULT pe înțelesul tuturor” Preot Prof. Dr. NICOLAE NECULA, Editura Europartner, ISBN 973-97175-5-1

http://www.parohiaortodoxabenidorm.c..._cel_mare.html

Last edited by antoniap; 06.01.2014 at 14:08:53.
Reply With Quote
  #82  
Vechi 07.01.2014, 20:27:15
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Oare cum o fi să pomenești la călători (rostind chiar rugăciunea pentru cei ce călătoresc) o persoană care, de fapt, este acasă?

Last edited by ovidiu b.; 07.01.2014 at 20:39:12.
Reply With Quote
  #83  
Vechi 07.01.2014, 20:37:02
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Se mai citesc legate și de slujba Maslului săvârșit în biserică sau la casele celor bolnavi, ori în legătură cu slujbele săvârșite celor ce sunt TULBURAȚI și supărați de farmece și duhuri necurate.
De aceea subliniern faptul că nu sunt altceva decât rugăciuni care trebuie citite numai în cazuri de EXCEPȚIE și nu pentru ORICE întâmplare rea sau neplăcută din viața noastră.
Ți-am subliniat ceea ce ar fi trebuit să vezi.
Reply With Quote
  #84  
Vechi 07.01.2014, 23:08:54
aubergine aubergine is offline
Banned
 
Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.030
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Am spus ca pe multi oameni ii stiu personal. Vorbesc de cunostinte, prieteni, vecini.
Si ma indoiesc ca am atatea cunostinte si doar eu cunosc astfel de oameni si ceilati nu.
Am intalnit si eu diversi ortodocsi care imi ziceau lucruri de genul nu ma duc la biserica, sunt ortodocsa dar ma rog acasa, nu imi place sa ma rog cu oamenii in biserica, e aglomeratie, galagie, nu ma pot concentra si Dumnezeu e Dumnezeu oriunde, altii ziceau ca nu merg la liturghie din diverse motive ca e prea lunga slujba, ca au diverse dureri de picioare, spate, ca nu sunt scaune et etc. Alti merg la piata de vechituri care se tine duminica si sambata. Desi se poate merge sambata pentru a evita sa se mearga in timpul liturghiei, foarte multi merg duminica. Bine ar fi daca s-ar inchide si piata si magazinele duminica macar dimineata, daca suntem stat crestin ortodox, si lumea sa fie toata la biserica.
Se uita un aspect esential, prezenta Trupului si Sangelui Mantuitorului din timpul Impartasaniei
.Multi cred ca liturghia nu e importanta ca, ei pot sa aprinda 2-3 lumanari sau se pot ruga seara la vecernie sau in alte zile, si uita de acest aspect amintit mai sus. Trebuie facuta o informare a oamenilor, sa iasa din ignoranta.

Last edited by aubergine; 07.01.2014 at 23:10:56.
Reply With Quote
  #85  
Vechi 07.01.2014, 23:18:04
aubergine aubergine is offline
Banned
 
Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.030
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Pana iti raspunde Lucian , iti spun cu siguranta ca multi din cei care intra pe acest forum , ocolesc Sfanta Liturghie Duminica , caci neavand "inspiratie de moment" , posteaza de multe ori la ore cand in toate Bisericile noastre se oficiaza Sfanta Liturghie , si atunci ma intreb ce-i in mintea , dar mai ales in sufletul unui astfel de crestin ortodox !
Se poate sa zicem sa fii grav bolnav si sa nu mergi la liturghie, sau sa fii la serviciu duminica dar in rest ce scuze acceptabile ai putea avea?

Last edited by aubergine; 07.01.2014 at 23:35:12.
Reply With Quote
  #86  
Vechi 07.01.2014, 23:35:42
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aubergine Vezi mesajul
Se poate sa zicem sa fii grav bolnav si sa nu mergi la liturghie, sau sa fii la lucru duminica dar in rest ce scuze ai putea avea?
Sa nu fim rai! Oare noi am mers la Sf Liturghie, dintotdeauna? Uitam ca si noi am fost candva ca cei pe care Dumnezeu inca ii mai asteapta cu rabdare. Si-asa, daca privim in interiorul nostru cu toata sinceritatea, vom descoperi ca de cele mai multe ori, desi am fost acolo, mintea hoinarea, scana si punea etichete celor care "cantau la cobza" cand faceau semnul crucii, sau nu ingenuncheau cand toti o faceau, sau aveau imbracaminte nepotrivita, sau nu cunosteau bunul mers al slujbei, sau uitau sa-si inchida telefonul, sau... sau... E adevarat, multe dintre ele ne tulbura si ajungem sa gandim foarte urat, in ciuda faptului ca suntem intr-un loc unde se presupune ca... ne iubim!... Cat timp inca nu ne putem rupe de "critica", inseamna ca mai avem mult de lucrat cu noi insine! Cand totusi simtim ca ceva ne tulbura, sa lasam privirea in jos si sa ne rugam. Pentru noi si pentru cei ce ne tulbura! Curand vom simti diferenta!
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
  #87  
Vechi 07.01.2014, 23:48:08
aubergine aubergine is offline
Banned
 
Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.030
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Sa nu fim rai! Oare noi am mers la Sf Liturghie, dintotdeauna? Uitam ca si noi am fost candva ca cei pe care Dumnezeu inca ii mai asteapta cu rabdare. Si-asa, daca privim in interiorul nostru cu toata sinceritatea, vom descoperi ca de cele mai multe ori, desi am fost acolo, mintea hoinarea, scana si punea etichete celor care "cantau la cobza" cand faceau semnul crucii, sau nu ingenuncheau cand toti o faceau, sau aveau imbracaminte nepotrivita, sau nu cunosteau bunul mers al slujbei, sau uitau sa-si inchida telefonul, sau... sau... E adevarat, multe dintre ele ne tulbura si ajungem sa gandim foarte urat, in ciuda faptului ca suntem intr-un loc unde se presupune ca... ne iubim!... Cat timp inca nu ne putem rupe de "critica", inseamna ca mai avem mult de lucrat cu noi insine! Cand totusi simtim ca ceva ne tulbura, sa lasam privirea in jos si sa ne rugam. Pentru noi si pentru cei ce ne tulbura! Curand vom simti diferenta!
Pai nu am spus eu asta, preotul a spus in timpul liturghiei ca nu exista scuze altele decat acestea doua pentru a nu fi la slujba nu cred ca il puteti contrazice!
Reply With Quote
  #88  
Vechi 07.01.2014, 23:57:57
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aubergine Vezi mesajul
Pai nu am spus eu asta, preotul a spus in timpul liturghiei ca nu exista scuze altele decat acestea doua pentru a nu fi la slujba nu cred ca il puteti contrazice!
N-as vrea sa intru in polemica, mai ales ca preotii raspund ei insisi pentru ceea ce fac si spun. De obicei, noi, pacatosii, atunci cand ne insusim o parere ar insemna sa nu-i gasim cusur. Si nu-i corect. Parintele cu pricina... ce scuza are atunci cand face lucruri pe care altadata preotii nu concepeau sa le faca? Nu poti aduce pe nimeni la biserica, luandu-l de guler!...
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
  #89  
Vechi 08.01.2014, 01:14:24
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.204
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
N-as vrea sa intru in polemica, mai ales ca preotii raspund ei insisi pentru ceea ce fac si spun. De obicei, noi, pacatosii, atunci cand ne insusim o parere ar insemna sa nu-i gasim cusur. Si nu-i corect. Parintele cu pricina... ce scuza are atunci cand face lucruri pe care altadata preotii nu concepeau sa le faca? Nu poti aduce pe nimeni la biserica, luandu-l de guler!...
Sa fim seriosi, starea noastra de pacatosenie sau a preotilor, care nu au picat din cer, sunt tot oameni ca si noi, nu este o scuza pentru cei care nu participa la Sf Liturghie. Ca nu suntem noi in masura sa ii judecam, in chimb este corect.
__________________
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Reply With Quote
  #90  
Vechi 08.01.2014, 12:45:24
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Sa fim seriosi, starea noastra de pacatosenie sau a preotilor, care nu au picat din cer, sunt tot oameni ca si noi, nu este o scuza pentru cei care nu participa la Sf Liturghie. Ca nu suntem noi in masura sa ii judecam, in chimb este corect.
Sa judecam este una, si sa pretindem (chiar preot fiind) ca alta scuza nu exista, e altceva. Numai din rautate putem vorbi astfel, nu fiindca ne-ar calauzi duhul sfant. Poate unii au in ingrijire bolnavi pe care nu-i poate parasi, poate cineva merge sa cerceteze pe un frate aflat in spital sau in inchisoare, iar in alta perioada nu e posibil, poate a cazut napasta peste om si cine stie in ce necazuri a ajuns de nu poate ajunge la biserica... Faptul ca ajungem sa gandim transant si subiectiv la adresa unora despre care numai Dumnezeu cunoaste adevarul, ne face sa devenim victime ale propriilor noastre legi, asa cum i se reprosa Mantuitorului, cum ca vindeca Sambata, sau ca ucenicii Lui culeg spice, sau nu-si spala mainile, sau cine mai stie ce alte legi si regulamente care nu incap in dragostea lui Dumnezeu. Imi amintesc de un caz concret cand un preot a vazut odata, in timp ce mergea spre biserica sa tina Sf Liturghie, un om cu tractorul care ara ogorul. Primul impuls a fost de a-l blestema, fiindca nu respecta ziua de odihna, lasata de Dumnezeu. Noaptea, un inger a venit in vis si l-a mustrat, spunandu-i: "Nu incerca sa treci peste dragostea si tainele lui Dumnezeu. Iata, omul pe care tu l-ai blestemat, toata saptamana lucreaza la stapan, de dimineata devreme si pana in noapte. Are o familie numeroasa, se roaga mereu si are frica de Dumnezeu. In ziua in care l-ai vazut lucrandu-si ogorul, stapanul lui i-a permis sa se foloseasca de tractor. Iar el lucra si varsa lacrimi rugandu-se pentru iertare!"
Daca nu suntem in Har (si nu suntem din moment ce facem supozitii), e bine sa nu ne pronuntam astfel, ca nu ne este noua dat sa stim, cati dintre cei ce inca nu vin astazi la Sf Liturghie, ajung inaintea multora in Imparatia lui Dumnezeu, in timp ce altii care sunt nelipsiti din biserica, rateaza acest privilegiu prin impetrirea inimii!
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Răspunde