![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||||
|
||||||
![]()
Anita,
Citat:
Citat:
Si totusi, s-ar putea spune ca nu toti preotii care aduc jertfa sunt curati, ba unii patimesc chiar de cele mai grele pacate. Iata-ne deci iarasi pusi în încurcatura! Când se întâmpla ca amândoi aducatorii sa fie vinovati în fata lui Dumnezeu, caci sunt si cazuri de acestea, de unde va veni puterea darurilor de a fi sfintite si sfintitoare, placute lui Dumnezeu si primite de El? Caci ce însemnatate are daca aducatorul (sau slujitorul) este pacatos ca om? Pacatosenia lui nu pângareste cu nimic darurile si nici nu face zadarnica Jertfa, asa precum nici leacul doftoricesc nu-si pierde puterea tamaduitoare atunci când este servit de vreun profan care nu cunoaste nimic din tainele medicinei daca acesta l-a alcatuit la porunca si întocmai dupa reteta medicului. Dupa ce s-a rugat pentru cele de trebuinta tuturor, preotul se roaga si pentru sine însusi sa fie sfintit de catre sfintele Daruri. Si cum sa fie sfintit? – Sa primeasca, adica iertarea pacatelor; caci acesta este efectul de capetenie al sfintelor Daruri. De unde se vede acest lucru? – Din cele ce a spus Domnul catre Apostolii Sai, când le-a întins pâinea: „Acesta este trupul meu, carele pentru voi se frânge, spre iertarea pacatelor”. Si tot asa, când le-a întins paharul. De aceea, preotul se roaga astfel: „Adu-Ti aminte, Doamne, si de a mea nevrednicie; iartami toata greseala cea cu voie si cea fara de voie si sa nu opresti, pentru pacatele mele, harul Sfântului Duh de la darurile ce sunt puse înainte”188. Iertarea pacatelor o da Sfântul Duh celor ce se împartasesc cu sfintele Daruri. Sa nu fie oprit Harul de la sfintele Daruri, din pricina pacatelor mele se roaga preotul. – Pentru ca se spune ca Harul lucreaza întru îndoit chip în cinstitele daruri: într-unul prin care se sfintesc ele însele si într-altul prin care Harul ne sfinteste pe noi, printr-însele. Citat:
Canonul 8 apostolic: Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau vreunul (altul) din catalogul clerului, aducându-se Sfânta Jertfă (săvârșindu-se Sfânta Liturghie) nu s-ar împărtăși, să spună cauza. Și dacă ea ar fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n-ar spune-o, să se afurisească ca unul ce s-a făcut vinovat de tulburarea poporului și a făcut să se nască bănuială împotriva celui care a adus ca și când acesta nu ar fi adus-o după rânduială Eu văd cu ochii mei, plus că aud și de la părintele Pruteanu, că preoții de regulă se împărtășesc la fiecare Liturghie. Mai mult, am înțeles că dacă nu se consumă tot ce este în Potir, atunci preotul trebuie să nu lase nimic pentru data viitoare. Citat:
Deci a te prezenta ”fără de păcat” înaintea Lui Hristos este practic o utopie, o cerință de neatins pentru majoritatea creștinilor. Tocmai de aceea Hristos ni Se dă spre mîncare și spre băutură, ca să ne curățească de păcate, să ne reintegreze în Biserică, să ne vindece chiar și trupurile și să ne pregătească pentru viața de veci. Citat:
Citat: