Citat:
În prealabil postat de Marinescu
1. Pentru punctul nr.1 un raspuns: Atunci cand Biserica a realizat canonul Sfintelor Scripturi ale Noului Testament in care sunt trecut 27 de carti scrise in primul secol al erei crestine, de ce nu apar si alte scrieri ale altor sfinti parinti care au trait in primele secole pana la realizarea acestui canon (anul 367 en)? inseamna ca ele nu erau regula de invatatura sau canon.
2. Iisus a lasat o singura Biserica pe pamant si doar una va fi luata la cer cand va aveni a doua oara, cea care pazaste poruncile Lui si are credinta Sa. Daca facem parte din ea suntem in siguranta. Atata timp cat o Biserica crestina din cele multe modifica sau desfiinteaza una din cele 10 porunci morale se face vinovata de toate. Asa spune sfantul apostol Iacov, inspirat de Duhul Sfant in epistola sa, la cap.2 cu versetele de mai jos...
10. Pentru că cine va păzi toată legea, dar va gresi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat față de toate poruncile.
11. Căci Cel ce a zis: "Să nu săvârsesti adulter", a zis si: "Să nu ucizi". Si dacă nu săvârsesti adulter, dar ucizi, te-ai făcut călcător de lege.
Ramane sa fim de acord ca Scriptura e inspirata de Dumnezeu si descopera adevarul. Mai departe, sal traim cu totii ca sa fim mantuiti.
|
http://www.credo.ro/catehism2.php?q=22
Sfanta Traditie are aceeasi valoare ca si Sfanta Scriptura?
Sfanta Traditie are aceeasi valoare pentru credinta ca si Sfanta Scriptura, pentru ca amandoua cuprind acelasi cuvant al lui Dumnezeu.
Sfanta Traditie fiind cel dintai chip de latire a Descoperirii dumnezeiesti, este mai veche, mai raspandita si, in unele puncte, mai dezvoltata decat Sfanta Scriptura. Caci de la Adam pana la Moise nu s-a scris nici o carte sfanta. Insuai Mantuitorul nostru Iisus Hristos a dat invataturile si randuielile Sale prin viu grai si prin pilda vie. Sfintii Apostoli, de asemenea, au predicat la inceput prin grai viu; mai tarziu, cand nu puteau sau nu ajungeau sa predice prin viu grai, uuii din ei au pus in scris invataturile Mantuitorului.
Astfel, Sfanta Traditie, fiind mai veche si mai larga, dezvolta si lamureste Sfanta Scriptura; ea povatuieste mai departe spre dreapta intelegere si savarsire a Sfintelor Taine si spre pazirea sfintelor randuieli ale Bisericii in curatenia in care au fost asezate la inceput.
Chiar Sfanta Scriptura vorbeste lamurit despre insemnatatea Sfintei Traditii. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan spuna la sfarsitul Evangheliei sale: "Sunt inca si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus, care de s-ar fi scris cu de-amanuntul, mi se pare ca nici un lumea aceasta n-ar incapea cartile ce s-ar fi scris" (Ioan 21,25); iar Sfantul Aposol Pavel zice: "Cele ce ati invatat si ati luat si ati auzit si ati vazut de la mine, acestea sa le faceti" (Filipeni 4,9); "drept aceea, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile (traditiile) pe care le-ati invatat fie prin cuvant fie prin epistola noastra (2 Tesaloniceni 2,15).
De altfel, Sf. Apostol Pavel chiar citeaza din Sf. Traditie, cand spune: "Mai fericit este a da decat a lua" (F. Ap. 20, 35), cuvinte care au fost rostite de Mantuitorul Iisus Hristos dar care nu se gasesc in cele patru evanghelii.
La fel ne invata Sfintii Parinti, ca sa pastram cuprinsul Sfintei Traditii cu acesasi sfintenie si tarie cu care pastram cuprinsul Sfintei Scripturi. Sfintul Vasile cel Mare zice: "Dintre dogmele si propovaduirile pastrate de Biserica, pe unele le avem din invatatura scrisa, pe altele insa le-am primit din Traditia Apostolilor, predate noua in taina. "Amandoua acestea (Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie) au aceeasi autoritate pentru evlavie"
(Canonul 91).
De aceea Sfanta Traditie trebuie crezuta si tinuta cu aceeasi tarie si cu aceeasi sfintenie ca si Sfanta Scriptura.